Page content

Grafiek maken in powerpoint

PowerPoint biedt standaard een aantal handige opties voor het maken van grafieken. Helaas is het niet voor iedereen duidelijk hoe zij deze grafieken mooi en vooral rustig kunnen vormgeven. Wil je een grafiek maken in PowerPoint? Wij vertellen in deze tutorial hoe je een grafiek netjes en eenduidig kunt opmaken. Met als belangrijkste doel, de data duidelijk naar voren te laten komen en de grafiek rustiger te maken. Bekijk je de tips liever via een video? Scroll dan direct naar beneden voor de uitleg in de vorm van een video.

Grafiek mooi vormgeven in PowerPoint

STAP 1: Grafiek toevoegen

Om te beginnen plaats je de grafiek. Dit kun je doen door naar Invoegen – Grafiek te gaan. Op het nieuwe scherm kun je kiezen uit een groot aantal verschillende grafieken. Wij kiezen de tweede grafiek. De volgende aanpassingen werken natuurlijk op elke andere grafiek hetzelfde.

Grafiek mooi vormgeven in PowerPoint

STAP 2: Data invoeren

PowerPoint zal nu automatisch Excel openen. Hier kun je de juiste getallen en categorieën invoeren. Ook kun je categorieën en reeksen verwijderen of toevoegen. Dit zal gelijk in je PowerPoint te zien zijn.

Grafiek mooi vormgeven in PowerPoint

STAP 3: Bepaal grenzen en eenheden

Als je dubbel klikt op de Y-as (de verticale as) opent er weer een nieuw scherm. Hier kun je de minimum en maximum van je grafiek aanpassen. Ook kun je de Primaire eenheid veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld een stap van 2 veranderen in een stap van 4.

Grafiek mooi vormgeven in PowerPoint

STAP 4: Verander het formaat

De legenda naast de grafiek zelf, kun je verplaatsen en vergroten. Van deze legenda kun je ook de lettergrootte aanpassen door simpelweg op de groep te klikken en het tekst icoontje bij tabblad Start te gebruiken. Deze legenda zetten we op 12pt. Dit doen we ook voor de andere teksten op de X- en Y-as.

Grafiek mooi vormgeven in PowerPoint

STAP 5: Lijnkleuren en strepen

Ook kun je de lijnen nog aanpassen in de grafiek. Zo kun je ze lichter maken of geheel verwijderen. Dit doe je door dubbel te klikken op de lijnen, waarna zich een nieuw scherm opent. Bij Lijnkleur kun je deze instellingen aanpassen. Vink wel de optie Ononderbroken streep aan. Wij kozen ervoor om de lijnen lichter te maken.

Tip: Als je de grafiek selecteert, staan er bij het tabblad Indeling nog meer opties om je grafiek helemaal naar wens te maken.

Grafiek mooi vormgeven in PowerPoint

STAP 6: Kleuren van de grafiek

Het kan zijn dat de automatische kleuren van de grafiek niet bij de rest van je presentatie passen. Deze kleuren gaan we dus ook aanpassen. Dit doe je door eenmaal op een onderdeel van een reeks te klikken. PowerPoint zal automatisch de andere onderdelen met dezelfde kleuren selecteren. Vervolgens klik je op de rechtermuisknop en selecteer je Gegevensreeks opmaken en ga je naar Opvulling. Hier kun je de gewenste kleuren instellen.

Grafiek mooi vormgeven in PowerPoint

Grafiek mooi vormgeven in PowerPoint

Video: Mooie grafieken maken in PowerPoint

Eline Schoe legt je in onderstaande video stap voor stap uit hoe je een grafiek helemaal naar wens in PowerPoint opmaakt.

 

Vragen of opmerkingen over Grafieken? Laat een reactie achter! Wij reageren zo spoedig mogelijk.

    Comment Section

    0 reacties op “Grafiek maken in powerpoint

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.