Grafiek maken in PowerPoint

Een aantal handige opties maken het jou mogelijk om op eenvoudige wijze een grafiek te maken in PowerPoint. Helaas is voor veel mensen nog steeds niet helemaal duidelijk hoe ze een mooie en vooral rustige grafiek kunnen maken. Wil jij weten hoe je een grafiek kunt maken in PowerPoint? Wij leggen je in zes stappen uit hoe je een grafiek netjes en eenduidig kunt opmaken. Het belangrijkste doel van een grafiek is dat de data duidelijk naar voren komt, terwijl de grafiek zelf op de achtergrond blijft.

Mooie grafiek maken in PowerPoint

  1. Open je PowerPoint en voeg een grafiek toe aan je dia;
  2. Er opent een klein Excel scherm. Vul hierin de data die je wilt laten zien in de grafiek;
  3. Verander de minimum en maximum van de Y-as (verticale as) indien nodig;
  4. Pas de legenda aan en verander het lettertype indien nodig;
  5. Verander de lijnkleuren en strepen om contrast te creëren;
  6. Verander de kleur van de grafiek naar jouw huisstijl.
Tip: Je kunt een mooie grafiek in je presentatie hebben, maar als de data niet goed naar voren komt, dan is de grafiek nutteloos. De data in de grafiek is het belangrijkst!
Dit geldt andersom precies hetzelfde. Heel veel data stoppen in een grafiek zonder goede vormgeving kan verwarring zorgen bij het publiek. Zorg voor een goede balans.

Hieronder hebben we in een video stap voor stap uitgelegd hoe je een grafiek kunt maken in PowerPoint.

Stap 1: Grafiek toevoegen in PowerPoint

Om te beginnen plaats je de grafiek. Dit kun je doen door naar Invoegen – Grafiek te gaan. Op het nieuwe scherm kun je kiezen uit een groot aantal verschillende grafieken. Wij kiezen de tweede grafiek. De volgende aanpassingen werken natuurlijk op elke andere grafiek hetzelfde. 

Stap 2: Data invoeren

PowerPoint zal nu automatisch Excel openen. Hier kun je de juiste getallen en categorieën invoeren. Ook kun je categorieën en reeksen verwijderen of toevoegen. Dit zal gelijk in je PowerPoint te zien zijn. 

Stap 3: Bepaal de grenzen en eenheden

Als je dubbel klikt op de Y-as (de verticale as) opent er weer een nieuw scherm. Hier kun je de minimum en maximum van je grafiek aanpassen. Ook kun je de Primaire eenheid veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld een stap van 2 veranderen in een stap van 4. 

Stap 4: Verander het formaat

De legenda naast de grafiek zelf, kun je verplaatsen en vergroten. Van deze legenda kun je ook de lettergrootte aanpassen door simpelweg op de groep te klikken en het tekst icoontje bij tabblad Start te gebruiken. Deze legenda zetten we op 12pt. Dit doen we ook voor de andere teksten op de X- en Y-as. 

Stap 5: Lijnkleuren en strepen

Ook kun je de lijnen nog aanpassen in de grafiek. Zo kun je ze lichter maken of geheel verwijderen. Dit doe je door dubbel te klikken op de lijnen, waarna zich een nieuw scherm opent. Bij Lijnkleur kun je deze instellingen aanpassen. Vink wel de optie Ononderbroken streep aan. Wij kozen ervoor om de lijnen lichter te maken.

Tip: Als je de grafiek selecteert, staan er bij het tabblad Indeling nog meer opties om je grafiek helemaal naar wens te maken. 

Stap 6: Kleuren van de grafiek

Het kan zijn dat de automatische thema kleuren van de grafiek niet bij de rest van je presentatie passen. Deze kleuren gaan we dus ook aanpassen. Dit doe je door eenmaal op een onderdeel van een reeks te klikken. PowerPoint zal automatisch de andere onderdelen met dezelfde kleuren selecteren. Vervolgens klik je op de rechtermuisknop en selecteer je Gegevensreeksopmaken en ga je naar Opvulling. Hier kun je de gewenste kleuren instellen. 
Er zijn nog veel meer verschillende elementen die je kunt maken in PowerPoint:Wil het niet lukken om een grafiek te maken of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!

Michael
Door

Michael

op 23 Apr 2020

Beste Beegee, Als je heel simpel bedoelt om de hoogte te laten overeen komen met het percentage, is dat gemakkelijk aan te passen door op de verticale as te klikken met de rechter muisknop en "As opmaken" te klikken. Als je dan de onderstaande getallen invoert zal de grafiek altijd 100%/10cm hoog blijven, terwijl er andere percentages vergeven worden in bijpassende hoogtes.

beegee
Door

beegee

op 22 Apr 2020

Als ik een staafdiagram heb op 100% en die is 10 cm hoog en als de waarde in de tabel op bijvoorbeeld 40% uitkomt, dan wil ik graag dat de staafdiagram automatisch in de hoogte wordt aangepast, met andere woorden, de diagram moet dan automatisch 4 cm hoog worden. En als daarna de waarde 50% wordt dat de staaf 5 cm hoog wordt. Is dat te realiseren? Ik ben heel nieuwsgierig of dat mogelijke is en hoe. Met vriendelijke groet,

Reactie plaatsen