arrow_drop_up arrow_drop_down

Grafiek maken in powerpoint

PowerPoint biedt standaard een aantal handige opties voor het maken van grafieken. Helaas is het niet voor iedereen duidelijk hoe zij deze grafieken mooi en vooral rustig kunnen vormgeven. Wil je een grafiek maken in PowerPoint? Wij vertellen in deze tutorial hoe je een grafiek netjes en eenduidig kunt opmaken. Met als belangrijkste doel, de data duidelijk naar voren te laten komen en de grafiek rustiger te maken. Bekijk je de tips liever via een video? Scroll dan direct naar beneden voor de uitleg in de vorm van een video. Grafiek mooi vormgeven in PowerPoint

STAP 1: Grafiek toevoegen

Om te beginnen plaats je de grafiek. Dit kun je doen door naar Invoegen – Grafiek te gaan. Op het nieuwe scherm kun je kiezen uit een groot aantal verschillende grafieken. Wij kiezen de tweede grafiek. De volgende aanpassingen werken natuurlijk op elke andere grafiek hetzelfde.

STAP 2: Data invoeren

PowerPoint zal nu automatisch Excel openen. Hier kun je de juiste getallen en categorieën invoeren. Ook kun je categorieën en reeksen verwijderen of toevoegen. Dit zal gelijk in je PowerPoint te zien zijn.

STAP 3: Bepaal grenzen en eenheden

Als je dubbel klikt op de Y-as (de verticale as) opent er weer een nieuw scherm. Hier kun je de minimum en maximum van je grafiek aanpassen. Ook kun je de Primaire eenheid veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld een stap van 2 veranderen in een stap van 4.

STAP 4: Verander het formaat

De legenda naast de grafiek zelf, kun je verplaatsen en vergroten. Van deze legenda kun je ook de lettergrootte aanpassen door simpelweg op de groep te klikken en het tekst icoontje bij tabblad Start te gebruiken. Deze legenda zetten we op 12pt. Dit doen we ook voor de andere teksten op de X- en Y-as.

STAP 5: Lijnkleuren en strepen

Ook kun je de lijnen nog aanpassen in de grafiek. Zo kun je ze lichter maken of geheel verwijderen. Dit doe je door dubbel te klikken op de lijnen, waarna zich een nieuw scherm opent. Bij Lijnkleur kun je deze instellingen aanpassen. Vink wel de optie Ononderbroken streep aan. Wij kozen ervoor om de lijnen lichter te maken. Tip: Als je de grafiek selecteert, staan er bij het tabblad Indeling nog meer opties om je grafiek helemaal naar wens te maken.

STAP 6: Kleuren van de grafiek

Het kan zijn dat de automatische kleuren van de grafiek niet bij de rest van je presentatie passen. Deze kleuren gaan we dus ook aanpassen. Dit doe je door eenmaal op een onderdeel van een reeks te klikken. PowerPoint zal automatisch de andere onderdelen met dezelfde kleuren selecteren. Vervolgens klik je op de rechtermuisknop en selecteer je Gegevensreeks opmaken en ga je naar Opvulling. Hier kun je de gewenste kleuren instellen.

Video: Mooie grafieken maken in PowerPoint

Eline Schoe legt je in onderstaande video stap voor stap uit hoe je een grafiek helemaal naar wens in PowerPoint opmaakt. 

Vragen of opmerkingen over Grafieken? Laat een reactie achter! Wij reageren zo spoedig mogelijk.

Michael
Door

Michael

op 23 Apr 2020

Beste Beegee, Als je heel simpel bedoelt om de hoogte te laten overeen komen met het percentage, is dat gemakkelijk aan te passen door op de verticale as te klikken met de rechter muisknop en "As opmaken" te klikken. Als je dan de onderstaande getallen invoert zal de grafiek altijd 100%/10cm hoog blijven, terwijl er andere percentages vergeven worden in bijpassende hoogtes.

beegee
Door

beegee

op 22 Apr 2020

Als ik een staafdiagram heb op 100% en die is 10 cm hoog en als de waarde in de tabel op bijvoorbeeld 40% uitkomt, dan wil ik graag dat de staafdiagram automatisch in de hoogte wordt aangepast, met andere woorden, de diagram moet dan automatisch 4 cm hoog worden. En als daarna de waarde 50% wordt dat de staaf 5 cm hoog wordt. Is dat te realiseren? Ik ben heel nieuwsgierig of dat mogelijke is en hoe. Met vriendelijke groet,

Reactie plaatsen
Wij gebruiken Cookies