‘Mouse-over’ effect maken

Een mouse-over in PowerPoint is een leuk effect, dat vaak wordt toegepast op interactieve menu’s. De naam zegt het al, maar een ‘mouse-over’ (ook wel ‘roll-over’ genoemd) is een animatie, die plaatsvindt wanneer je met je muis-aanwijzer over het object beweegt. In slechts 5 stappen leggen wij uit hoe je zelf een ‘mouse-over’ maakt in PowerPoint.

Dit is een aanvullende Tips & Tricks-tutorial op: Hoe maak je een interactief startmenu in PowerPoint?

Let op! Voordat je begint met de ‘mouse-over’-tutorial, raden wij aan om jezelf wegwijs te maken met het maken van een interactief startmenu. Om je zo goed mogelijk door de stappen heen te loodsen, verzoeken wij je om dit PowerPoint-bestand te gebruiken. In dit bestand staat al een werkend interactief startmenu, zodat we deze stap kunnen overslaan.

STAP 1

Voordat je begint de mouse-over te maken, is het van belang dat het menu dat je hebt gemaakt in je eigen presentatie, qua opmaak en werking definitief is (meestal wordt een ‘mouse-over’ als allerlaatste in de presentatie gezet). In het bestand dat je zojuist gedownload hebt, staat een interactief menu met vier knoppen op de eerste slide. Als eerste gaan we deze slide vier keer dupliceren (we dupliceren hem vier keer omdat we ook vier knoppen hebben). Dit doe je door de eerste slide met de rechtermuisknop te selecteren en vervolgens te kiezen voor ‘dia dupliceren’. Herhaal deze stap drie keer, zodat je in totaal vijf keer dezelfde slide hebt. Vervolgens verwijderen we op elke gekopieerde slide de knoppen, zodat je alleen nog maar op de eerste slide de 4 knoppen hebt staan. In stap 4 wordt duidelijk waarom.

Tip: je kan makkelijk slides dupliceren door middel van de te dupliceren slide te selecteren en vervolgens de sneltoets CTRL + D te gebruiken.

Dia1

STAP 2

Nu gaan we door middel van hyperlinks de slides zodanig linken, dat wanneer je met de muispointer over een knop beweegt, hij naar de desbetreffende slide gaat (op deze slide is dan de ‘mouse-over’ te zien). De hyperlink zet je op de knop, waar een ‘mouse-over’-effect plaatsvindt.

In de eerste slide selecteer je knop 1. Navigeer dan nu naar het tabje ‘Invoegen’ en klik hier op ‘Actie’.

In het schermpje dat zojuist geopend is, ga je naar het tabje ‘Aanwijzen met de muis’. Selecteer hier ‘Hyperlink naar:’. Klik op het witte balkje, waar nu nog ‘volgende dia’ staat en kies uit deze lijst voor ‘Dia…’. Nu opent er weer een nieuw scherm: kies hier voor ‘Dia 2′ en druk vervolgens op ‘ok’ en nogmaals op ‘ok’.

Mouse over effect in PowerPoint

STAP 3

Nu moeten we ervoor zorgen dat slide 2 t/m 5 dezelfde behandeling krijgen zoals we in stap 3 hebben gedaan. Selecteer de 4 knoppen op de eerste slide en kopieer deze door middel van CTRL + C. Deze knoppen gaan we nu op slide 2, 3, 4 en 5 plakken (als het goed is, zijn deze gekopieerde slides al leeg. Dit hebben we namelijk in stap 1 al gedaan).

Mouse over effect in PowerPoint

Ga naar slide 2 en gebruik hier de sneltoets CTRL +V om de knoppen van slide 1, op slide 2 te plakken. Doe dit ook voor de slides 3, 4 en 5.

Mouse over effect in PowerPoint

STAP 4

Ga naar slide 2, selecteer hier het eerste vlak en geef dit vlak een andere opvulkleur. Dit doe je door naar het tabblad ‘hulpmiddelen voor tekenen’, ‘opmaak’ te gaan en op ‘opvullen van vorm’ te klikken. Selecteer de gewenste kleur.

Mouse over effect in PowerPoint

STAP 5

Verberg nu de vier slides waar de mouse-over effecten op plaatsvinden. Dit doe je door de te verbergen slides te selecteren en met de rechtermuisknop op één van de geselecteerde slides te klikken. Vervolgens kies je voor ‘dia verbergen’.

Tip: om meer slides tegelijk te selecteren, kunt u extra toetsen zoals SHIFT en CTRL gebruiken. Bijvoorbeeld: als je slide 2 t/m 5 wilt selecteren, selecteer je als eerst slide 2. Houd dan shift ingedrukt, en klik nu op slide 5. Alle slides die tussen 2 en 5 liggen worden hierdoor ook geselecteerd. Als je bijvoorbeeld slide 2, 4 en 6 wilt selecteren, houd je CTRL ingedrukt terwijl je deze slides aanklikt.

mouse over effect in PowerPoint

Als je dit met je zojuist gemaakte mouse-over kunt doen, dan bij dezen: Een wel verdiende proficiat! Je hebt zojuist een complexe handeling verricht in PowerPoint en het werkt nog ook. Wat wil je nog meer?

Vragen of opmerkingen over een mouse-over effect? Laat een reactie achter! Wij reageren zo spoedig mogelijk.

Comment Section

0 reacties op “‘Mouse-over’ effect maken