'Mouse-over' effect maken

Een mouse-over in PowerPoint is een leuk effect, dat vaak wordt toegepast op interactieve menu’s. De naam zegt het al, maar een 'mouse-over' (ook wel ‘roll-over’ genoemd) is een animatie, die plaatsvindt wanneer je met je muis-aanwijzer over het object beweegt. In slechts 5 stappen leggen wij uit hoe je zelf een 'mouse-over' maakt in . Dit is een aanvullende Tips & Tricks-tutorial op: Hoe maak je een interactief startmenu in PowerPoint?

Let op! Voordat je begint met de 'mouse-over'-tutorial, raden wij aan om jezelf wegwijs te maken met het maken van een interactief startmenu. Om je zo goed mogelijk door de stappen heen te loodsen, verzoeken wij je om dit -bestand te gebruiken. In dit bestand staat al een werkend interactief startmenu, zodat we deze stap kunnen overslaan.

STAP 1

Voordat je begint de mouse-over te maken, is het van belang dat het menu dat je hebt gemaakt in je eigen presentatie, qua opmaak en werking definitief is (meestal wordt een 'mouse-over' als allerlaatste in de gezet). In het bestand dat je zojuist gedownload hebt, staat een interactief menu met vier knoppen op de eerste slide. Als eerste gaan we deze slide vier keer dupliceren (we dupliceren hem vier keer omdat we ook vier knoppen hebben). Dit doe je door de eerste slide met de rechtermuisknop te selecteren en vervolgens te kiezen voor 'dia dupliceren'. Herhaal deze stap drie keer, zodat je in totaal vijf keer dezelfde slide hebt. Vervolgens verwijderen we op elke gekopieerde slide de knoppen, zodat je alleen nog maar op de eerste slide de 4 knoppen hebt staan. In stap 4 wordt duidelijk waarom.

Tip: je kan makkelijk slides dupliceren door middel van de te dupliceren slide te selecteren en vervolgens de sneltoets CTRL + D te gebruiken.

STAP 2

Nu gaan we door middel van hyperlinks de slides zodanig linken, dat wanneer je met de muispointer over een knop beweegt, hij naar de desbetreffende slide gaat (op deze slide is dan de 'mouse-over' te zien). De hyperlink zet je op de knop, waar een 'mouse-over'-effect plaatsvindt. In de eerste slide selecteer je knop 1. Navigeer dan nu naar het tabje 'Invoegen' en klik hier op 'Actie'. In het schermpje dat zojuist geopend is, ga je naar het tabje 'Aanwijzen met de muis'. Selecteer hier 'Hyperlink naar:'. Klik op het witte balkje, waar nu nog 'volgende dia' staat en kies uit deze lijst voor 'Dia…'. Nu opent er weer een nieuw scherm: kies hier voor 'Dia 2' en druk vervolgens op 'ok' en nogmaals op 'ok'.

STAP 3

Nu moeten we ervoor zorgen dat slide 2 t/m 5 dezelfde behandeling krijgen zoals we in stap 3 hebben gedaan. Selecteer de 4 knoppen op de eerste slide en kopieer deze door middel van CTRL + C. Deze knoppen gaan we nu op slide 2, 3, 4 en 5 plakken (als het goed is, zijn deze gekopieerde slides al leeg. Dit hebben we namelijk in stap 1 al gedaan).

Ga naar slide 2 en gebruik hier de sneltoets CTRL +V om de knoppen van slide 1, op slide 2 te plakken. Doe dit ook voor de slides 3, 4 en 5.

STAP 4

Ga naar slide 2, selecteer hier het eerste vlak en geef dit vlak een andere opvulkleur. Dit doe je door naar het tabblad 'hulpmiddelen voor tekenen', 'opmaak' te gaan en op 'opvullen van vorm' te klikken. Selecteer de gewenste kleur.

STAP 5

Verberg nu de vier slides waar de mouse-over effecten op plaatsvinden. Dit doe je door de te verbergen slides te selecteren en met de rechtermuisknop op één van de geselecteerde slides te klikken. Vervolgens kies je voor 'dia verbergen'.

Tip: om meer slides tegelijk te selecteren, kunt u extra toetsen zoals SHIFT en CTRL gebruiken. Bijvoorbeeld: als je slide 2 t/m 5 wilt selecteren, selecteer je als eerst slide 2. Houd dan shift ingedrukt, en klik nu op slide 5. Alle slides die tussen 2 en 5 liggen worden hierdoor ook geselecteerd. Als je bijvoorbeeld slide 2, 4 en 6 wilt selecteren, houd je CTRL ingedrukt terwijl je deze slides aanklikt.

Als je dit met je zojuist gemaakte mouse-over kunt doen, dan bij dezen: Een wel verdiende proficiat! Je hebt zojuist een complexe handeling verricht in en het werkt nog ook. Wat wil je nog meer?

Theo
Door

Theo

op 06 Dec 2019

Zou dit mouse-over effect nog eens nader en uitgebreider uitgelegd kunnen worden? Want ik snap deze uitleg niet. Heb 't aan andere mensen gevraagd en die komen er ook niet uit. In ieder geval bij voorbaat bedankt.

Michael
Door

Michael

op 06 Dec 2019

Beste Theo, Zou je mij kunnen vertellen vanaf waar je het niet meer snapt of het fout gaat? In alinea 2 van het artikel kun je een bestandje downloaden om de tutorial mee door te lopen. Klik op het woordje "dit" in de zin "Om je zo goed mogelijk door de stappen heen te loodsen, verzoeken wij je om dit PowerPoint-bestand te gebruiken." Mocht je hierna nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Met vriendelijke groet, Michael van PPT Solutions

Theo
Door

Theo

op 07 Dec 2019

Hoi Michael, 't is me uiteindelijk gelukt! Super. Dank jullie wel. Hoe kan je zoiets bedenken, want logisch vind ik 't niet. Wat is trouwens de functie van het verbergen? Vriendelijke groet, Theo