Tekst animatie maken in PowerPoint

Een tekst animatie maken in PowerPoint klinkt misschien moeilijk, maar dat is het zeker niet. Een veelgebruikt voorbeeld is tekst met bulletpoints puntsgewijs na klik laten invliegen. Dit kan je doen door de tekst een animatie te geven. Het voordeel van een tekst animatie is dat jouw slide in eerste instantie leeg blijft en het publiek niet alvast begint met het lezen van de slide. Het gevolg hiervan is dat het publiek naar je luistert en enthousiast blijft en niet verveeld raakt bij het zien van een slide vol met tekst.
  1. Selecteer de tekst op de slide die je een animatie wil geven;
  2. Ga naar de tab Animaties en kies een begin-animatie
  3. Klik op het Deelvenster Animatie en geef aan wanneer je de animatie wilt laten starten;
  4. Bepaal met wat voor snelheid je de tekst wilt laten verschijnen door de Duur aan te passen;
  5. Herhaal deze stappen met alle teksten die je door middel van een animatie wilt laten verschijnen.
Op deze manier kun je dus gemakkelijk in PowerPoint een tekst na klik laten invliegen, waardoor je een presentatie kunt gaan opbouwen en het publiek niet wordt afgeleid door te veel tekst op een slide.

Hieronder hebben we in een video stap voor stap uitgelegd hoe je tekst in PowerPoint kunt laten verschijnen.

Bekijk ook onze PowerPoint tip Animaties maken in PowerPoint om te ontdekken welke soorten PowerPoint animaties er zijn!

Selecteer de eerste tekst die je wilt animeren, zoals de titel van de slide.

Klik hierna op animaties bovenin het menu van PowerPoint.

Nadat je op ‘animaties’ hebt geklikt, kan je kiezen uit een van de ‘begin’ animaties bijvoorbeeld ‘vervagen’.

Klik daarna op ‘Deelvenster Animatie’ zodat het ‘animatievenster’ uitklapt. Hier zie je gelijk de animatie die je zojuist hebt gemaakt.

Op dit moment gaat je animatie pas starten wanneer je met je muis of spatiebalk klikt. Als je dit niet altijd wilt, kan je de animatie zo instellen dat deze gelijk bij het openen van de slide begint.

Tekst animeren in Powerpoint

Door de animatie een andere ‘begin’ te geven, bijvoorbeeld ‘met vorige’ en een ‘duur’ van 0,75 sec zal de tekst rustig op je pagina ‘vervagen’.

Selecteer nu het volgende stukje tekst en geef deze dezelfde animatie als de titel. Wij hebben hierboven ‘vervagen’ gebruikt. 

De animatie zal weer op ‘bij klikken’ staan en de ‘duur’ op 0,50 sec. Verander deze weer naar ‘met vorige’ en 0,75 sec. om de animatie rustig te laten animeren.

Door het tweede stukje tekst een ‘vertraging’ te geven, zal dit stukje iets later op de slide binnen komen. Selecteer de tweede tekst animatie en geef deze een kleine vertraging. Wij gebruiken vaak een vertraging van 0,25 sec.

Herhaal deze stappen bij de rest van je teksten.

Leer hier meer over het animatiedeelvenster en ontdek hoe je animaties in kunt stellen!

Wil het niet lukken om je tekst na een klik in te laten vliegen of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Zoek je inspiratie voor het maken van een creatieve en originele presentatie? Hierover schreven wij een artikel!
Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Bart Ebens
Door

Bart Ebens

op 13 Nov 2020

Beste meneer mevrouw,door een online presentatie van jullie aan Rotterdam Hogeschool ben ik benieuwd geworden naar een aantal trucen, maar nu heb ik het idee dat bij elk tip steeds terug wordt gestuurd naar “Tekst animatie in PowerPoint is dat optelossen of hoor ik dat niet in te kunnen zien.Met vriendelijke groet,Bart Ebens

Reactie plaatsen