arrow_drop_up arrow_drop_down
5 juni 2018 

Alles wat je moet weten over PowerPoint!

PowerPoint is een softwareprogramma voor het maken van presentaties. Naar schatting worden er wereldwijd 30 miljoen PowerPoint presentaties per dag gemaakt door 500 miljoen gebruikers. Deze cijfers zijn een inschatting, maar geven wel aan hoe belangrijk Microsoft PowerPoint is in ons dagelijkse leven. In deze blog kun je alle informatie vinden over het populaire presentatieprogramma en daarnaast is er een handleiding toegevoegd voor het maken van een basis presentatie.

Inhoudsopgave

 1. Ontstaan PowerPoint
 2. Office 365
 3. De toekomst van PowerPoint
 4. Het imago van PowerPoint
 5. Concurrenten Prezi en Keynote
 6. PowerPoint voorbeelden
 7. PowerPoint templates
 8. Type PowerPoint presentaties
 9. PowerPoint online
 10. PowerPoint plugin
 11. Handleiding PowerPoint maken
 12. Handige sneltoetsen in PowerPoint
 13. PowerPoint viewer
 14. PowerPoint uitbesteden?

1.Ontstaan PowerPoint

In 1987 brengt het bedrijf Forethought de eerste versie van PowerPoint op de markt. Oorspronkelijk brachten zij de presentatiesoftware op de markt voor Apple. Echter een jaar naar lancering kocht Microsoft het bedrijf Forethought en ontstond de eerste versie van PowerPoint. Tot aan versie 2002 werd het programma PowerPoint genoemd. Daarna werd het programma onderdeel van het office pakket en werd de naam Microsoft Office PowerPoint. In de loop der jaren is deze naam een aantal keren gewijzigd. De huidige naam van het pakket is Microsoft PowerPoint.

Tijdlijn:
1987: Ontstaan PowerPoint 1

1987: Microsoft koopt het bedrijf Forethought

1987 – 1996: PowerPoint 1, PowerPoint 2, PowerPoint 3 en PowerPoint 4

1997 – 2016: PowerPoint ’97, PowerPoint 2000, PowerPoint XP, Microsoft PowerPoint 2003, Microsoft PowerPoint 2007, Microsoft PowerPoint 2010, Microsoft PowerPoint 2013, Microsoft PowerPoint 2016

2017: Microsoft PowerPoint 2016, onderdeel van Office 365

2. Office 365

Sinds 2016 biedt Microsoft het pakket Office 365 aan. Waar je voorheen veel geld moest betalen voor het Office pakket of losse onderdelen daarvan, bieden ze sinds 2016 een abonnementsmodel aan. Een aantal voordelen:

 • Office 365 is een cloudoplossing
 • Overal op elk device toegankelijk
 • Altijd de laatste updates op je device
 • Laag maandbedrag in plaats van dure pakketten
 • Betalen per gebruiker

Microsoft PowerPoint downloaden 

Wil je PowerPoint downloaden kan dat via de Download pagina op Microsoft.nl. Alhoewel er in het office 365 pakket geregeld updates verschijnen, zal er in de tweede helft van 2018 een grote update zijn. Dan verschijnt Microsoft PowerPoint 2019. Sinds 2016 is er niet meer zo’n grote update geweest van het officepakket. Er is op het moment van schrijven nog niet veel bekend over de update. Volgens insiders is er wel focus op verbeteringen en toevoegingen in Microsoft PowerPoint. Wij zijn uiteraard heel erg benieuwd naar de nieuwe versie. Als er meer bekend is over PowerPoint 2019 dan zullen we alle informatie delen.

Gratis PowerPoint downloaden

Je kunt Microsoft office gratis downloaden en een maand gebruiken. Hierdoor kun je gratis gebruik maken van de software van Microsoft. Op deze manier kun je op eenvoudige wijze kennis maken met het programma en bekijken of het wat voor jou is.

3. De toekomst van PowerPoint

Met behulp van Machine Learning technieken verbeteren we PowerPoint elke dag.

Een aantal collega’s hebben eind 2017  het Presentatie Summit in Las Vegas bijgewoond. Een event waar alle presentatiebedrijven- en goeroes aanwezig waren. Onze collega’s spraken daar met Dan. Hij is een van de leiders van het Microsoft PowerPoint Development team. Op de vraag met hoeveel personen er gewerkt wordt aan het ontwikkelingen van PowerPoint geeft hij het volgende aan: “We werken in Mountain View aan het ontwikkelen van PowerPoint met ongeveer 100 developers en 15 projectmanagers. Daarnaast hebben we over de hele wereld partners zitten die ons helpen met het ontwikkelen van PowerPoint.” Dan ziet een rooskleurige toekomst voor PowerPoint: “Met behulp van Machine Learning technieken verbeteren we PowerPoint elke dag”. Dat betekent dat de verbeteringen worden gemaakt op basis van het gedrag van de gebruikers. Microsoft leert van haar klanten en gebruikt de technieken om iedereen straks zelf effectief en snel een mooie presentatie te laten maken.

Bekijk hier het interview met Dan:

4. Het imago van PowerPoint

PowerPoint is een gereedschapskist met heel erg veel gereedschap. Daar moet je het goede uit pakken. Met een gereedschapskist kun je een heel mooi huis bouwen of misschien minder zo mooi huis.

Waarom heeft PowerPoint een imago van suf, saai en slaapverwekkend? Het antwoordt is te vinden in de reactie van Dan in de video hierboven over de toekomst van PowerPoint. Dan: “PowerPoint is een gereedschapskist met heel erg veel gereedschap. Daar moet je het goede uit pakken. Met een gereedschapskist kun je een heel mooi huis bouwen of misschien een minder huis.” In een periode van ongeveer 30 jaar is de toolbox steeds verder gevuld met gereedschap. Het gaat er om dat je weet wat er in de toolbox zit en dan moet je ook nog eens verstand hebben van het bouwen van een mooi huis, in dit geval dus PowerPoint. Veel mensen gebruiken bulletpoints en veel teksten omdat ze niet weten hoe ze het programma goed moeten gebruiken. “Daarom zijn we gebruikers steeds meer aan het helpen om het gereedschap automatisch her te verpakken, de tool Designer is daar een uitstekend voorbeeld van.” Als je een afbeelding op de slide plaatst, dan geef Designer automatisch aanbevelingen voor mooie slides. “Dus waar we heen gaan is niet om de tools te verwijderen uit PowerPoint en mensen te beperken, maar proberen om de functionaliteit te promoten op een manier waarop de gebruikers de software al gebruiken.

In de praktijk merken we dat een saaie presentatie niet alleen komt doordat mensen niet weten hoe PowerPoint goed te gebruiken, maar dat de stappen voor het geven van een presentatie niet duidelijk zijn. Vaak staat het programma PowerPoint al open en is het verhaal dat men wil vertellen nog niet duidelijk. Bedenk eerst wat je wilt vertellen en open daarna pas PowerPoint. Als het verhaal duidelijk is zal je merken dat je niet hele zinnen op de slide hoeft te plaatsen, maar alleen kernwoorden waarbij je een verhaal kunt vertellen.

Lees hier hoe je met de WHY van Simon Sinek een doelgerichte presentatie kunt maken.

5. Concurrenten Prezi en Keynote

Het imago van PowerPoint is natuurlijk iets wat de concurrenten met beide handen aanpakken om te laten zien dat hun programma wel elementen bevat om een inspirerende presentatie te maken.

In 2009 is het presentatieprogramma Prezi op de markt gekomen. Prezi is bekend van de dynamische overgangen. Een presentatie van Prezi is als een groot doek waarop je kunt inzoomen op de verschillende details in de presentatie. Het maken van de overgangseffecten is eenvoudig aan te maken. Echter, wil je wat meer aanpassen in het programma, dan wordt het lastiger. Alles van Prezi staat online, dat is ook niet wat je wilt met gevoelige bedrijfsinformatie.

Sinds 2003 is Keynote op de markt, het presentatieprogramma van Apple. Keynote heeft uitgebreide mogelijkheden voor het maken van interactieve presentaties. Tevens kun je gemakkelijk thema’s maken. Teven is het eenvoudig om teksten, afbeeldingen en video’s toe te voegen. De lay-out van het programma is zeer visueel, dat maakt het gemakkelijk om een presentatie te ontwikkelen. Een nadeel van het programma is dat het alleen op Apple computers te gebruiken is.

Ben je er nog niet helemaal uit welke presentatie software bij jou past? Wij hebben in het artikel ‘De beste presentatie tool‘ een vergelijking gemaakt tussen Prezi, Keynote en Microsoft PowerPoint. In ons artikel ‘Keynote vs PowerPoint – de 5 grootste verschillen‘ lichten we enkele verschillen tussen de programma’s Keynote en PowerPoint uit.

6. PowerPoint voorbeelden

Vraag je jezelf wel eens af hoe je jouw publiek kunt inspireren? We hopen dat je dat jezelf elke presentatie afvraagt! Maar wat is inspireren? Volgens het woordenboek is het: Goede ideeën krijgen en enthousiast worden. Het doel is dus om jouw publiek enthousiast te maken met jouw verhaal. Hieronder staan de drie meest inspirerende presentaties van dit moment:

Sponsorpresentatie KNVB

De PowerPoint presentatie voor de KNVB straalt voetbal uit. Met veel visuals, video’s en animaties is het een echte presentatie met de WOW-factor. Met deze presentatie kun je klanten zeer goed inspireren!

Bedrijfspresentatie NS

Deze PowerPoint presentatie is op YouTube meer dan 90.000 keer bekeken. De presentatie vertelt voor een groot deel al zelf het verhaal. Als leidraad is de reis van de klant genomen. De presentatie is één van de meest inspirerende presentaties van dit moment.

Bedrijfspresentatie SLAM!

De presentatie voor SLAM! is zeer dynamisch en energiek. Er wordt veel gebruik gemaakt van video’s op de achtergrond. Het is een bedrijfspresentatie, waarmee de accountmanagers langs klanten kunnen gaan. Als je deze presentatie bekijkt krijg je het echte “SLAM!” gevoel. Naast SLAM! is er ook een gedeelte van 100% NL in de presentatie toegevoegd. Beide zijn onderdeel van hetzelfde moederbedrijf. Door middel van een interactieve startpagina kun je tussen beide radiostations kiezen.

Wil je nog meer inspirerende presentaties bekijken? Ga dan naar het voorbeelden overzicht en bekijk presentaties van onder andere multinationals, MKB bedrijven of overheidsinstellingen.

7. PowerPoint templates

Een presentatie maken kost vaak veel tijd en binnen een organisatie slingeren er vaak heel veel verschillende PowerPoint templates rond. Voor jouw organisatie wil je de huisstijl richtlijnen hanteren, zodat je een uniforme uitstraling creëert. Een professioneel PowerPoint template biedt uitkomst voor bovenstaande issues.

Met een professioneel template laat je iedereen in de huisstijl werken. Door een selectie van voorgeselecteerde slides kunnen alle medewerkers eenvoudig een mooie presentatie maken. Het is niet alleen makelijker om een presentatie te maken, maar het bespaart ook nog eens veel tijd.

Bekijk hieronder een video van een PowerPoint template:

Wil je meer informatie over een PowerPoint template, lees dan verder op de pagina ‘PowerPoint Templates‘.

8. Type PowerPoint presentaties

Een PowerPoint kan voor vele doeleinden worden ingezet. De meeste presentaties die wij voor klanten maken zijn bedrijfspresentaties. Een bedrijfspresentatie heeft als doel om jouw bedrijf, product of dienst onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten. Vaak ervaren we dat bedrijven duizenden euro’s besteden aan marketing, maar de PowerPoint presentatie wordt door een marketeer of zelfs een stagiaire gemaakt. De presentatie is meestal het eerste live contact met de potentiële klant en daarom zeer belangrijk. Gelukkig zien steeds meer bedrijven dit in en besteden ze de presentatie uit aan professionals.

Bekijk hieronder een voorbeeld van een bedrijfspresentatie:

Meer informatie over een bedrijfspresentatie? Bekijk dan deze pagina.

Andere presentaties die wij veel maken zijn eventpresentaties. Als je een event organiseert voor klanten of potentiële klanten wil je een goede indruk maken. Er zijn meerdere factoren die meespelen voor een geslaagd event. Natuurlijk mag een goede presentatie niet ontbreken. Als de mensen de zaal binnenkomen wil je dat ze al geïnspireerd worden. Hieronder staat een voorbeeld voor RoutIT. Zij houden elk jaar een event en tijdens deze dag zijn er 12 sprekers, die 12 verschillende presentaties houden. Bekijk hieronder hoe zij dat hebben aangepakt.

Meer informatie over dit event en de PowerPoint presentatie? Op de pagina van bedrijfspresentatie RoutIT vertellen we hier meer over.

Een PowerPoint presentatie wordt ook veelvuldig gebruikt tijdens het geven van een workshop. Tijdens een workshoppresentatie wil je kennis overbrengen en mensen inspireren. Voor Keune Haircosmetics mochten wij een presentatie maken die zijn gebruiken om kapperszaken uit te leggen hoe hun producten werken. Met behulp van animaties en visuele oplossingen kunnen zij met deze presentatie uitleggen wat zij doen. Dat is toch net even wat anders dan bulletpoints en teksten op de slide. Bekijk hieronder het project voor Keune Haircosmetics.

Wil je meer weten over het project van Keune Haircosmetics? Bekijk hier het project van Keune Haircosmetics/.

Wil je meer voorbeelden van soorten presentaties bekijken? We hebben 20 inspirerende voorbeelden op een rij gezet voor je.

9. PowerPoint online

Sinds PowerPoint onderdeel is van Office 365, kun je ook online werken in het presentatie programma. Dat heeft meerdere voordelen zoals, overal toegang tot je presentatie, samen werken aan PowerPoint en het delen van je bestanden. Je kunt PowerPoint online openen op verschillende devices en de interface ziet er net zo uit als je van PowerPoint gewend bent. De belangrijkste functies om een goede presentatie te maken zitten er wel in.

In een andere blog vertellen we je alles over hoe je PowerPoint online kunt zetten.

10. PowerPoint plugin

Eind 2018 is er een PowerPoint plugin beschikbaar gekomen. Als je deze plugin aanschaft en installeert krijg je 5 extra knoppen in PowerPoint beschikbaar. Onder deze knoppen staan de elementen die je nodig hebt om een inspirerende presentatie te maken. Je kunt bijvoorbeeld alle type slides aanklikken en gebruiken die je nodig hebt. Daarnaast is er een grote database beschikbaar met iconen, grafieken, tabellen, afbeeldingen en diagrammen.

Naast deze voorgeselecteerde elementen is er ook een knop die gelinkt is aan een PowerPoint community. Mocht je er niet uitkomen met het bouwen van een slide, dan kun je al je vragen op deze plek kwijt. In de community is ook gedeelte ingebouwd met trainingen en tips & tricks. Meer PowerPoint informatie op één plek ga je niet vinden.

Deze plugin is aan te schaffen volgens een abonnementsmodel. Geen hoge kosten meer, maar voor een laag bedrag per maand kun je inspirerende PowerPoint presentaties maken. Alles dat beschikbaar is in de plugin kan al in de huisstijl worden voorgeprogrammeerd. Als je dat niet wilt, dan kun je ook neutrale slides beschikbaar krijgen.

Meer informatie ontvangen over de plugin? Klik dan hier voor meer informatie!

11. Handleiding PowerPoint maken

Als klanten een presentatie bij ons aanleveren zien we vaak dat er dezelfde soorten presentaties worden gemaakt. Te veel teksten en bulletpoints, een afbeelding die vaak niet in goede kwaliteit is en schema’s met teveel informatie. Dat ziet er niet mooi uit en daar inspireer je de toehoorder niet mee. De eerste pagina die de toehoorder ziet, is de titelpagina. Wij hebben hieronder een stappenplan geplaatst voor inspirerende titeldia. Daarnaast hebben wij een 12 stappenplan gemaakt voor een indrukwekkende presentatie. Deze kun je onderaan de handleiding van de titeldia vinden.

Stap 1 PowerPoint openen

Open PowerPoint en zorg ervoor dat het formaat van je presentatie op 16:9 staat:

Lege slide van een PowerPoint presentatie

Stap 2

Voor een mooie openingsslide begin je met een juiste foto die aansluit met je presentatie.

Voeg deze toe op de eerste slide. Klik op ‘invoegen’ en daarna op ‘afbeelding’

Toolbar van PowerPoint met een gekleurd vakje om 'afbeeldingen'.

Stap 3

Zorg ervoor dat de afbeelding de hele breedte en hoogte van de pagina benut. Klik daarna op de afbeelding + rechtermuisknop + naar achtergrond.

De lege dia voorzien van een achtergrond afbeelding.

Stap 4

Pak nu een vorm (vierkant) zodat we ruimte creëren voor het netjes zetten van de titel en subtitel.

Een vlak selecteren in PowerPoint.

Stap 5

Maak dit vlakje over de gehele breedte van de slide en verander de kleur naar wens.

Een titelslide in PowerPoint met een achtergrond afbeelding en onderaan een blauwe balk.

Stap 6

Verplaats nu de tekstvlakken naar het vlakje. Geef deze ook een juiste kleur, zodat de tekst nog te lezen is.

Een titelslide in PowerPoint met een achtergrond afbeelding en onderaan een blauwe balk waar de titel in toegevoegd kan worden.

Stap 7

Maak nu een nieuwe slide aan voor de tekst/foto slide.

Stap 8

Plaatst nu de titel naar wens boven in de slide, ook kan je nog een leuk stijlelement toevoegen door de slide net wat meer kracht te geven.Een lege dia met een titel bovenin en daaronder een kleine blauwe balk.

Stap 9

Maak nu een tekstvlak met de gewenste tekst erin.

Deze tekst kan je ook weer opmaken naar wens.

Toolbar van PowerPoint met een gekleurd vakje om 'afbeeldingen'.

Stap 10

Voor een mooie visuele slide is het goed om een afbeelding toe te voegen, hiervoor hebben wij nog ruimte aan de rechterkant van de slide.

Een dia met bovenin de titel van de slide en daaronder tekst om in te vullen met onder andere bullet points.

Stap 11

Voeg weer een nieuwe afbeelding in die het onderwerp van de tekst versterkt.

Sleep de afbeelding tot ongeveer op de helft van de slide, zodat je een mooie verdeling hebt. Door op de afbeelding te klikken en daarna op Bijsnijden, kan je de afbeelding juist plaatsen op de slide.

Afbeelding bijsnijden in PowerPoint.

Stap 12

Resultaat:

Resultaat van een titelslide met een afbeelding en onderin de titel van de presentatie.

Een tekst en beeld slide waarbij de linkerkant vol staat met tekst en de rechterkant een afbeelding is geplaatst.

Hierboven hebben we uitgelegd hoe je snel mooie visuele slides kunt maken. In een ander blog hebben we een handleiding gemaakt met alle stappen voor een inspirerende presentatie. Om het nog makkelijker te maken, zijn er ook video’s toegevoegd. Klik hier om naar het blog te gaan.

12. Handige sneltoetsen

Er zijn legio sneltoetsen voor PowerPoint. De belangrijkste hebben we voor je verzamelt en hieronder geplaatst. Je zult zien dat als je deze toetsencombinaties beheerst dat het werken in PowerPoint sneller gaat en het is ook nog eens goed om je muis wat minder te gebruiken en RSI te voorkomen.

Diavoorstelling weergeven

 • Presentatie afspelen: F5
 • Presentatie vanaf de huidige dia afspelen: Shift + F5

In de diavoorstelling weergave

 • Naar dia-nummer: nummer + Enter
 • Naar een zwart scherm, en eventueel weer terug: B of Punt
 • Naar wit scherm, en eventueel weer terug: W of Komma
 • Aantekeningen op de dia maken: CTRL + P
 • Alle aantekeningen wissen: E
 • Aanwijzer en navigatieknop verbergen: CTRL + H
 • Laserpointer starten: Linkermuisknop enkele seconden inhouden
 • Taakbalk weergeven: CTRL + T
 • Presentatie beëindigen: ESC

13. PowerPoint viewer

Heb je een PowerPoint gemaakt en wil je die bij iemand afspelen die geen PowerPoint op zijn computer heeft staan? Laat diegene dan gratis PowerPoint viewer downloaden. Het is binnen no-time geïnstalleerd. Na installatie kun je de presentatie eenvoudig openen. Alle functies die PowerPoint biedt blijven behouden. Dit is een eenvoudige en goedkope oplossing voor als je alleen een PowerPoint wilt afspelen op een computer.

Wil je meer weten over PowerPoint viewer? Lees direct wat PowerPoint viewer precies is.

14. PowerPoint uitbesteden?

Onze missie luidt als volgt: Wij willen de meest indrukwekkende en inspirerende inspiraties maken.
Enerzijds willen we personen en organisaties helpen om zelf een professionele presentatie te maken en anderzijds willen wij deze inspirerende presentatie voor hen maken. Onze designers werken meer dan 40 uur per week met het programma PowerPoint en weten alle ins en outs van het programma. Daarnaast hebben we ervaren consultants in dienst die kunnen helpen om het verhaal dat je wilt vertellen duidelijk te maken. Door middel van brainstormsessies kom je tot een doelgerichte presentatie. Na de brainstormsessie vertaalt de designer jouw visie in een mooi design. Tevens bieden wij ook PowerPoint trainingen aan, waarin je van ervaren PowerPoint specialisten de fijne kneepjes van het programma leert.

Wij krijgen vaak de vraag waarom we voor PowerPoint hebben gekozen en bijvoorbeeld niet voor Prezi. Het antwoordt is simpel, met PowerPoint zijn de mogelijkheden eindeloos. Bij andere programma’s ben je meestal beperkt met bijvoorbeeld templates of de het makkelijk aanpassen naar de huisstijl van de organisatie. Gezien de ontwikkelingen van PowerPoint verwachten we ook niet dat er op korte termijn een ander presentatie programma kan tippen aan het programma van Microsoft.

Wil je ons team ontmoeten onder het genot van een goede bak koffie? Neem dan contact op via het contactformulier.

Kun je niet wachten om ons team te ontmoeten? Op de “over ons” pagina kun je meer te weten komen over de medewerkers van PPT Solutions.

Genoeg informatie over PowerPoint?

We hebben geprobeerd om veel informatie van PowerPoint te verwerken in dit blog. Mocht je van een onderwerp meer willen weten, dan hebben we in de meeste gevallen een link geplaatst na elk hoofdstuk, zodat je jezelf meer te kunnen verdiepen in het betreffende item. We zijn benieuwd of dit blog interessant voor je is. Laat daarom in de comments weten of je dit stuk waardevol vindt!

Over de schrijver
paul 't hoen

Door

paul 't hoen

op 28 October 2018

ik wil graag er een maken zelf

Kees

Door

Kees

op 29 October 2018

Beste Paul, Veel succes met het maken van jouw PowerPoint presentatie. Ik hoop dat deze blog je heeft kunnen inspireren. Mocht je meer hulp nodig hebben, bekijk dan eens onze andere blogs of neem contact met ons op. Groet, Kees

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies