Roadmap maken in PowerPoint

Een roadmap is een stappenplan of tijdlijn waarin je heel duidelijk de weg laat zien die jij, je team of bedrijf gaan volgen. Je kunt dit heel breed inzetten. Denk bijvoorbeeld aan het lanceren van nieuwe producten, een jaarplan waarin je de mijlpalen uitlicht of een strategische planning waarin je naar een doel toe werkt. In onderstaand artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je eenvoudig een roadmap kunt maken.

Roadmap in PowerPoint

  1.  Voeg een lijn toe aan de slide;
  2. Bepaal de opmaak van je roadmap in PowerPoint;
  3. Maak een aantal bochten in je roadmap;
  4. Voeg punten toe met tekst aan je roadmap;
Op deze manier maak je in een handomdraai een roadmap in PowerPoint. Hieronder vindt je een uitgebreide uitleg voor het maken van een PowerPoint roadmap.

Stap 1: Begin van de roadmap in PowerPoint

Bepaal de marges van je slide, dit word het veld waarin je gaat werken. In dit werkveld gaan we een weg maken met behulp van lijnen. Ga naar de tab invoegen en kies onder de knop ‘Vormen’ voor de eerste lijn van je roadmap in PowerPoint.
PowerPoint roadmap
Houd de shift toets ingedrukt en sleep horizontaal met de muis over het werkveld om een rechte lijn te maken.

Stap 2: Opmaak lijnen van roadmap

De lijn die we net op de slide hebben geplaatst gaan we aanpassen naar de gewenste opmaak. Selecteer de lijn en ga in de bovenbalk naar de tab ‘vormindeling’. Klik op de knop ‘Vormcontour’. Er verschijnt een drop down menu met een aantal opties om de lijn aan te passen. Kies bij de optie Dikte voor ‘Meer lijnen’.

Pas hier ook de kleur aan naar wens, bij voorkeur géén accent of opvallende kleur, deze gaan we gebruiken in de informatie die op de weg gaan zetten. In dit geval kiezen we voor zwart.

Typ bij de breedte ’15 pt’ in het vakje.
Roadmap in PowerPoint
Je kunt de lijn eventueel naar wens nog dikker maken, of er bijvoorbeeld een stippellijn van maken. Wanneer je tevreden bent over je lijn stellen we deze voor het gemak in als ‘standaard lijn’. Selecteer je lijn en klik met de rechtermuis knop. Kies in het pop-up menu voor ‘Instellen als standaard lijn’.

Stap 3: Bocht maken

Nu we de een rechte weg hebben gemaakt gaan we hier een bocht aan toevoegen. Ga wederom naar de tab ‘invoegen’ en kies onder de knop ‘vormen’ voor ‘boog’.


Houd de shift-toets ingedrukt en sleep met de muis over het werkveld.  Zoals je ziet heeft deze lijn meteen dezelfde opmaak als de horizontale lijn die we in de vorige stap geplaatst hebben.

Wanneer je de boog plaatst is deze automatisch een kwart cirkel. Om een mooie bocht te maken willen we dit aanpassen naar een halve cirkel. Selecteer de boog en sleep het onderste gele bolletje naar beneden met de muis totdat je een halve cirkel hebt gemaakt.

Stap 4: Slimme hulplijnen gebruiken

Het samenvoegen van de lijnen om hier een weg te van maken doe je als volgt. Zorg allereerst dat je ‘Slimme hulplijnen’ aan hebt staan. Deze optie zorgt er namelijk voor dat je objecten of lijnen eenvoudig op elkaar kunt laten aansluiten. Zorg dat je geen objecten selecteert en klik met de rechtermuis knop. Kies vervolgens voor ‘Raster en hulplijnen’.

Vink de optie ‘Hulplijnen weergeven wanneer vormen worden uitgelijnd’ aan en druk op ‘OK’
Roadmap maken in PowerPoint
Wanneer je de boog nu selecteert en verplaatst naar de horizontale lijn zul je rode lijnen rondom de objecten zien verschijnen. Wanneer de lijnen op elkaar aansluiten merk je dit omdat de vormen dan aan elkaar ‘snappen’ als magneten.

Stap 5: Weg van roadmap bouwen

Vanuit deze lijnen kun je de rest van de weg afbouwen door horizontale lijnen en bochten toe te voegen. Wanneer je de weg helemaal hebt staan zal dit er ongeveer als volgt uitzien.

Stap 6: Punten toevoegen in roadmap

Nu we de basis hebben gaan we punten toevoegen. Hiervoor gebruiken we cirkels. Ga naar de tab ‘invoegen’ en kies onder de knop ‘vormen’ voor de vorm ‘cirkel’. Plaats je cirkel op de slide door de shift-toets ingedrukt te houden en met de muis te slepen over de slide.

Pas de opmaak van deze cirkel aan. Selecteer de vorm en klik met de rechtermuisknop. Kies uit deze opties voor de knop ‘Vorm opmaken’.
PowerPoint roadmap
Aan de rechterkant van het werkveld is een tab geopend met opties om vormen op te maken. Pas hier de opvulling aan naar wit en geef de lijn dezelfde dikte als de weg: 15 punten.

Selecteer, schaal en plaats de cirkel aan het begin van de weg. Wanneer je tevreden bent kopieer je deze cirkel door de vorm te selecteren en ‘Ctrl’ + ‘C’ in te drukken op je toetsenbord. Plak de gekopieerde cirkel door te drukken op ‘Ctrl’ + ‘V’. Plaats deze aan het einde van de weg.

Stap 7: Onderwerpen plaatsen

Nu we het begin van de roadmap in PowerPoint en het einde hebben staan gaan we de onderwerpen hier tussen plaatsen. Hiervoor is het belangrijk te weten hoeveel punten je nodig hebt. In dit geval gaan we 6 punten op de weg plaatsen.

Voeg een cirkel in en pas de opmaak aan naar wens. Voor deze tussenstappen kiezen we in dit geval voor een accent of felle kleur. De omlijnen zetten we naar wit en 6 punten.

Kopieer en plak de cirkels op de gewenste plek. Aangezien we 3 horizontale lijnen hebben is het in dit geval mooi om 3 onderwerpen per lijn te plaatsen. Wanneer je dit hebt gedaan ziet je PowerPoint roadmap er als volgt uit.

Stap 8: Start en einde in roadmap

De volgende stap voor het maken van een roadmap is het toevoegen van tekst. We beginnen met het plaatsen van de teksten ‘Start’ en ‘einde’ in de eerste en laatste cirkel.

Ga naar de tab ‘invoegen’ en kies voor ‘tekstvak’.

Sleep met de muis over de slide om het tekstvak te plaatsen en typ je gewenste tekst. In dit geval kiezen we voor ‘START’, maar je kunt hier bijvoorbeeld ook een jaartal of andere tekst plaatsen.

Verschuif je tekst naar het bolletje aan het begin van de roadmap. Verander de opmaak van de tekst door het tekstvak te selecteren en in de bovenbalk naar de tab ‘Start’ te gaan. Hier vind je een aantal opties om de tekst aan te passen. Zet de tekst in ieder geval op midden uitlijnen, en pas de grootte aan zodat deze goed in de cirkel past.

Herhaal deze stappen, of kopieer het tekstvak voor ‘start’ en pas deze aan voor de cirkel aan het einde van de roadmap.

Stap 9: Tekst toevoegen aan roadmap

Als volgt gaan we tekst toevoegen voor de onderwerpen die op de PowerPoint roadmap staan. Herhaal de stappen van stap 8 om een tekstvak in te voegen en zet deze weer op midden uitlijnen. Pas de fontgrootte aan naar 16 en zet de tekst op ‘bold’. Pas de kleur aan naar dezelfde accentkleur als je voor de bijpassende cirkel hebt gebruikt.

Voeg vervolgens nog een tekstvak toe. Dit word de informatieve tekst die je onder het onderwerp plaatst. Zet deze tekst op 12 punten en maak of houd de keur zwart.

Selecteer beiden tekstvakken die je zojuist hebt aangemaakt en ga naar de tab ‘Vormindeling’. Kies voor de knop ‘Uitlijnen’ aan de rechterkant van je scherm. Klik op de optie ‘Centreren’.

Verschuif de teksten iets dichter naar elkaar naar wens en zet ze erna boven het eerste onderwerp. Herhaal de vorige stappen en maak voor elke cirkel 2 tekstvakken aan.

Stap 10: Iconen toevoegen in roadmap

Tot slot gaan we iconen toevoegen in de cirkels van de onderwerpen. De meest eenvoudige manier om iconen toe te voegen is via de tab ‘invoegen’. Klik hier op de knop ‘Pictogrammen’ om de standaard iconen bibliotheek van PowerPoint te openen.
Roadmap maken
Kies uit deze bibliotheek een of meerdere gewenste iconen en druk op ‘invoegen’.
Iconen voor roadmap
Verschuif de iconen naar de gewenste plek en schaal ze zodat ze in de cirkel passen. Het schalen van de cirkel doe door de cirkel te selecteren, de shift-toets ingedrukt te houden en met de muis aan een van de bolletjes te slepen.

Wanneer je alle iconen geplaatst heb ben je klaar met je roadmap en ziet deze er als het goed is als volgt uit.

Wil het niet lukken om een roadmap te maken in PowerPoint of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!