Mooie tabel maken in PowerPoint

Naast een grafiek in PowerPointis het ook mogelijk om een mooie tabel in PowerPoint te maken. Echter, vaak zien we dat deze erg druk en onrustig zijn vormgegeven. Ze staan vaak vol met cijfers en percentages, waardoor het geheel door alle tussenlijnen al snel druk en onoverzichtelijk oogt. In deze tutorial leggen we je stapsgewijs uit hoe je een tabel mooi in PowerPoint kunt vormgeven. Het voornaamste doel is dat de tabel rust uitstraalt en de data in de tabel goed en duidelijk naar voren komt.

PowerPoint tabel vormgeven

  1. Open PowerPoint en plaats een tabel op een slide via Invoegen > Tabel;
  2. Pas de kleur van de tabel aan door naar Ontwerpen > Arcering te gaan;
  3. Pas indien gewenst de lijnen van de tabel aan bij Ontwerpen > Randen;
  4. Voer de gegevens in de PowerPoint tabel in.

Als de stappen hierboven zijn opgevolgd en de tabel in je PowerPoint staat kun je beoordelen of de data goed naar voren komt. Laat de tabel eventueel aan een collega zien en vraag of het duidelijk is wat de tabel moet laten zien. Is het antwoord ja? Dan heb je een mooie tabel in PowerPoint gemaakt.

Stap 1: Tabel in PowerPoint invoegen

Om te beginnen plaats je een tabel. Dit doe je door te gaan naar Invoegen – Tabel. Hier kun je gemakkelijk het gewenste aantal rijen en kolommen kiezen. 

Stap 2: Kleur van tabel aanpassen

Bij het tabblad Ontwerpen kun je de kleur van je tabel aanpassen. Door de gewenste cellen te selecteren, kun je ze bij Ontwerpen – Arcering een andere kleur geven. Voor een duidelijk effect geef je de tabellen een witte invulkleur. 

Stap 3: Lijnen van tabel aanpassen

De lijnen kun je aanpassen bij het tabblad Ontwerpen. Selecteer de gewenste rij en bepaal de dikte en kleur van je lijn. Klik op Randen en kies uit één van type randen. 

Stap 4: Data naar voren laten komen

Bij de rest van de rijen voegen wij grijze lijnen toe. Zo blijft de data weergegeven, maar leiden de lijnen niet af. Selecteer de gewenste rijen en bepaal de kleur en lijndikte. In dit geval worden de lijnen dunner dan de bovenste lijn en krijgen ze een grijze kleur. Ga vervolgens weer naar Arcering en selecteer de optie Binnen horizontale rand

Stap 5: Gegevens in tabel invoeren

Als je tevreden bent met het ontwerp van de tabel, kun je je gegevens invoeren. Natuurlijk is deze tekst ook aan te passen. Bij Start kun je de kleur, lettertype, lettergrootte, enzovoort aanpassen. Wij gaven alle tekst een zwarte kleur, maar maakten de bovenste rij dik gedrukt. 
Als de bovenstaande stappen goed zijn uitgevoerd, dan zal je PowerPoint tabel er zoals hieronder uit moeten zien:

Lees hieronder het volgende:Wil het niet lukken om een mooie tabel te maken of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Sietske
Door

Sietske

op 16 Aug 2019

Ik zou graag mijn tekst in de tabel op alfabet sorteren, maar kan het niet vinden in powerpoint. Kan het?

Eva
Door

Eva

op 13 Nov 2016

Hoe kan je deze opmaak als template/standaard instellen? Wanneer ik deze aanpassingen doe, en ik wil een nieuwe tabel toevoegen op een volgende slide, krijg ik weer de standaard tabel van powerpoint.

Ferry Pereboom
Door

Ferry Pereboom

op 13 Nov 2016

Hoi Eva, Helaas zijn de mogelijkheden hiervoor beperkt... Zelf gemaakte tabellen kun je helaas niet standaard maken. Wel kun je in het link op één van voorgestelde tabellen gaan staan en met de rechter muisklik kiezen voor 'Als standaard instellen'. Hopelijk ben je hiermee geholpen!

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down