Creatieve presentatie maken in 2024? 8 originele presentatie ideeën!
20 maart 2024 
10 min. leestijd

Creatieve presentatie maken in 2024? 8 originele presentatie ideeën!

Ben je elke keer weer aan het bedenken hoe je een creatieve presentatie kunt maken? Met jouw presentatie wil je het publiek inspireren en daar heb je een originele presentatie voor nodig. Echter is het veelomvattend om indruk te maken op je publiek. In deze blog behandelen we een aantal zaken voor een originele presentatie, zoals de PowerPoint presentatie, een originele opening van je presentatie, de omgeving waar je de presentatie geeft en hoe jij de presentatie inspirerend kunt vertellen. Tevens geven we creatieve presentatie voorbeelden. Met deze informatie en inspiratie zal jij de volgende keren jouw publiek van het begin tot het einde boeien!

Je valt gelijk met de neus in de boter, want wij hebben een gratis mini PowerPoint cursus voor jou! >>>

Onderscheidend zijn door een originele en leuke presentatie 

Veel bedrijven onderscheiden hun presentatie door kleurgebruik en hun logo. Daarmee zie je uiteraard wel dat de presentatie van deze organisatie is, maar dit is geen creatieve manier van presenteren. De NS kwam bij ons met de vraag of we een WOW-factor presentatie wilde maken. Zij wilde hun personeel, maar ook (potentiële) klanten inspireren.

Met de NS zijn we eerst gaan brainstormen over de inhoud van de presentatie, wat het doel was van de presentatie en aan wie deze gegeven gaat worden. Nadat de content voor de presentatie duidelijk is geworden, zijn we samen met een designer gaan brainstormen over het concept van de presentatie. Het idee van een klantenreis in de presentatie verwerken was al snel geboren. Dat betekent dat je in de presentatie op het station begint (de titelslide), dan voor de kaartautomaat staat (het menu), bekijkt welke trein je moet nemen op het informatiebord (een tijdlijn/historie slide) en dat je in de trein stapt (informatie slides). Dat is een kleine greep uit het concept voor de presentatie van de NS. Bekijk hieronder de video van de NS.

Een ander voorbeeld voor een creatieve manier van presenteren is de presentatie van de KNVB. Het doel van hun presentatie is om sponsoren binnen te halen. We zijn met hen hetzelfde traject gestart als bij de NS, zoals hierboven is beschreven. Als concept hebben we gekozen voor een voetbalwedstrijd. Alles dat met een wedstrijd is de revue gepasseerd. Deze originele presentatie begint met een overzicht van het stadion (de titelslide), na een aantal slides komt de opstelling naar voren (de over ons pagina) en daarna wordt er een prijzenkast getoond (cijfers en statistieken). Op deze creatieve manier van presenteren neem je de toehoorders mee in je verhaal. Bekijk hieronder de video van de KNVB.

Beide voorbeelden zijn creatieve presentatievormen. Wat we vaak zien zijn veel teksten, bulletpoints en om het toch enigszins in de huisstijl van het bedrijf te gieten worden een logo en kleuren van de organisatie toegevoegd. Heb je al eens nagedacht over een concept voor jouw bedrijf? Wij kunnen je altijd helpen om dit te verzinnen en daarnaast kunnen onze designers er een inspirerende presentatie van maken.

Waarom is creatief presenteren belangrijk?

Stel, je staat op een groot congres en mag een presentatie geven voor een groot publiek. Voor jou zijn al drie sprekers geweest en na jou komen nog vijf sprekers. Natuurlijk wil je als presentator dat jouw verhaal wordt onthouden. Onderscheiden is dus zeer belangrijk op zo’n moment. Hoe doe je dat? Inderdaad, door een creatieve presentatie! Gebruik dus niet een standaard sjabloon van PowerPoint, maar maak een mooi design. Het kan lastig zijn als je hier niet in gespecialiseerd bent om een creatieve presentatie in elkaar te zetten. Gelukkig kan je ook een creatieve PowerPoint presentatie laten maken door experts. Dan weet je in ieder geval zeker dat je opvalt met jouw creatieve presentatie.

Originele opening van je presentatie

Presenteren is voor heel veel mensen een grote angst. Het hoogtepunt van stress is net voor men begint met presenteren. Als je een zaal met toehoorders wilt inspireren, moet je dat natuurlijk vanaf het begin doen, anders sta je al met één-nul achter. Er zijn een aantal technieken die jou kunnen helpen om vanaf het begin indruk te maken met jouw presentatie.

1. Begin met een feit of een weetje

Als een vriend een verhaal tegen je verteld en zegt: “wist je dat..”, dan ben je direct getriggerd naar wat er komen gaat. Mensen houden van feiten en weetjes. Veel sprekers van de beroemde TED Talks gebruiken deze techniek.

2. Begin met een vraag

Het publiek is tijdens een presentatie meestal de passieve luisteraar. Door een vraag aan je publiek te stellen kan je ze direct deel laten nemen aan de presentatie. Door middel van een tool in PowerPoint kun je iedereen laten stemmen of kun je iedereen vragen laten stellen. Hoe goed is dat als je mensen hun vragen kunt laten stellen en ze te betrekken in jouw verhaal.

3. Begin met een verhaal of een grappige anekdote

Als je direct met een verhaal begint zal je veel lef moeten hebben, want het is niet het makkelijkste om te doen. Echter is het wél zeer krachtig om direct de toehoorder te boeien met een goed verhaal. Als je dit gaat doen zal je veel moeten oefenen en ook feedback moeten vragen van eventueel collega’s, familie of vrienden. Dit is een manier van creatief presenteren.

In onderstaande video leggen we bovenstaande tips verder uit (plus één extra tip).

Wil je meer informatie over deze drie originele openingen van jouw presentatie? Klik dan op deze link voor meer informatie en voorbeelden!

In de gratis PowerPoint cursus leren we je om een impactvolle titelslide te maken. Schrijf je hier in! >>>

Originele presentatie zonder PowerPoint?!

Een presentatie zonder PowerPoint? Presenteren zonder PowerPoint doen we allemaal eigenlijk heel veel. We vertellen verhalen aan elkaar en dat kunnen we niet altijd door een presentatieprogramma laten ondersteunen. Een verhaal vertellen is de krachtigste vorm van communicatie. Wanneer je dit kan laten ondersteunen door een programma dan is PowerPoint daar het meest geschikte middel voor. Er zijn maar weinig hele goede sprekers die een publiek kunnen inspireren. Als je een PowerPoint presentatie jouw verhaal laat ondersteunen, dan zal je zien dat het al veel beter gaat om jouw publiek mee te nemen in jouw verhaal.

Wil je zelf een professionele en inspirerende presentatie maken ter ondersteuning van jouw verhaal?
Klik dan hier om naar het blog te gaan. “In 12 stappen een indrukwekkende en professionele PowerPoint maken?”

Presenteren in een inspirerende omgeving

Heb je wel eens bedacht dat de zaal of ruimte van invloed is op jouw presentatie? Heb je een inspirerend kantoor of is het een saaie ruimte? En als je een event organiseert, bedenk je dan ook of de zaal of omgeving daar bij past? Dit is allemaal van belang om een originele presentatie te geven. Bij een creatief bureau wil je niet in een saai kantoor zitten, maar in een inspirerende en creatieve omgeving. Denk aan alles wat kan bijdragen aan jouw presentatie. Werk je voor een sportieve organisatie? Zorg er dan voor dat alles sport uitstraalt. Dus bedenk je goed wie jullie zijn als organisatie, wat de doelstelling van de presentatie is en welke inspirerende omgeving daar bij past.

Interactief presenteren

Je kunt dit op verschillende manieren opvatten. Optie één is om de interactie aan te gaan met je publiek en dat kan door middel van een tool waarmee het publiek via hun telefoon kan stemmen of vragen kan stellen. Al deze informatie wordt rechtstreeks gekoppeld naar PowerPoint en verschijnt op het scherm waarop je presenteert. Dit is een goede manier om je publiek te betrekken bij jouw presentatie en de interactie aan te gaan. Daardoor blijft iedereen actiever doordat ze niet alleen passief naar jouw verhaal luisteren, maar ook onderdeel zijn van de conversatie.

Bij de tweede optie van interactief presenteren maken we gebruik van een interactief menu zoals je bij een website gewend bent. Op een website hoef je ook niet alle informatie te bekijken. Wanneer je al weet wie het bedrijf is, dan sla je de “Over ons” pagina over. Hetzelfde geldt ook voor jouw presentatie. Wanneer je een menu inbouwt met hyperlinks naar verschillende hoofdstukken, dan kun je inspelen op de vraag van jouw publiek. Je focust niet alleen veel meer op je publiek, maar zij krijgen een boodschap die toegespitst is op hun vraag.

Bekijk hieronder voorbeelden van een interactieve presentatie:

Q-Park
Presentatie met een interactief menu.

SLAM! en 100%NL
Per doelgroep kun je een ander radiostation kiezen en daarna is voor beide stations een interactief menu ingebouwd.

Meer informatie over interactief presenteren >>

Het effect van een originele afsluiting van je presentatie

Bij een inspirerende presentatie hoort ook een indrukwekkend einde. De meeste presentaties eindigen met: “bedankt voor uw aandacht” en “zijn er nog vragen?”. Dat is uiteraard erg saai en je wilt jouw publiek juist inspireren. Hieronder staan drie tips voor een originele afsluiting presentatie:

1. Eindig met een Quiz

Eerder in dit blog behandelde we al de voordelen van interactief presenteren. Dat kun je ook heel erg goed inzetten aan het einde van je presentatie. Je kunt bijvoorbeeld een aantal vragen stellen over de presentatie die je hebt gehouden. Als je dit van te voren aankondigt pak je al de aandacht van de bezoeker. Eventueel kan je er nog een prijs aan hangen voor degene die de meeste antwoorden goed heeft.

2. Zorg voor een mooie afsluitingspagina

Vaak wordt er niet veel aandacht aan deze slide besteed, maar heb je er wel eens over nagedacht dat de eerste en laatste slide meestal lang in beeld staan. Wij hebben twee gratis afsluitingsslides voor je gemaakt. Het gaat om een afsluitingsslide waar een visitekaartje op staat en de andere slide betreft een koffiekopje.

Download hier de gratis afsluitingsslides! >>>

3. Eindig met een call-to-action

Je wilt graag je publiek inspireren. Dat betekent dat je ze ook iets mee wilt geven, dat wil zeggen dat zij een conclusie kunnen trekken uit jouw verhaal. Wij hebben een script uitgewerkt dat je kunt gebruiken om je presentatie met een call-to-action af te sluiten. Bekijk hieronder het script:

Tot zover alles over… [het onderwerp]

Ik heb het gehad over… [herhaal de belangrijkste punten]

Mijn doel met deze presentatie is dat… [call-to-action]

Dank u wel.

In de gratis PowerPoint cursus leer jij een goede call-to-action slide maken. Schrijf je hier in! >>>

In onderstaande video leggen we bovenstaande tips verder uit (plus één extra tip)

Jezelf presenteren: Maak je presentatie persoonlijk

Als je denkt aan jezelf presenteren, dan denk je al snel aan een sollicitatie gesprek, maar ook hoe je jezelf op Facebook of Instagram presenteert. Op social media kun je jezelf presenteren op een creatieve manier, bij een sollicitatie gesprek kan dat ook, maar is dat meestal wat lastiger. Daar gaan we nu niet op in, maar we gaan het hebben over het presenteren voor jouw organisatie en hoe je via deze presentatie jezelf creatief kunt presenteren.

Wij raden altijd aan om je bij de eerste slides al voor te stellen. Waarom? Omdat mensen een beeld van je hebben en als ze geen achtergrond informatie hebben proberen ze te bedenken wie jij bent of wat je doet. Het gevolg is dat ze zijn afgeleid van jouw verhaal en dat is wat we willen voorkomen. Je kunt dit oplossen door een creatieve presentatie over jezelf te maken. Oftewel, één of twee slides binnen de presentatie die over jou gaan. Je kunt een zakelijke slide maken, maar ook een persoonlijke slide. Als je wat wilt verkopen kun je een goed verhaal hebben, maar als de persoon aan de andere kant geen goed gevoel bij jou heeft dan wordt het erg lastig om te verkopen. Als jij wat foto’s laat zien wat jou interesseert, waar je een passie voor hebt, dan krijg je daar energie van en veelal zal de persoon tegenover je dat ook merken. Voorbeelden van foto’s kunnen zijn: jouw familie, een hobby, een sport die je beoefend of jouw postzegelverzameling. Op deze manier maak je een originele presentatie over jezelf.

Maak een voorstel slide tijdens onze gratis mini PowerPoint cursus. Schrijf je hier in! >>>

Creatieve presentatie ideeën [Voorbeelden van presentaties]

We hebben al vele presentaties voorbij zien komen die erg veel op elkaar lijken. Op elke slide een logo van het bedrijf, een balk met kleuren in de huisstijl, een titel, bulletpoints, teksten en een afbeelding om de presentatie compleet te maken. Uiteraard is dit niet inspirerend en voor de toehoorder saai om naar te kijken. Wij hebben een aantal creatieve presentatie ideeën voor je op een rijtje gezet. Dat zijn projecten die wij voor klanten hebben gemaakt en je kunt zien dat dit een totaal andere manier is dan de presentaties die je gewend bent. Bekijk hieronder de originele presentatie ideeën:

Creatieve presentatie tips video Geen Stijl:

Creatieve presentatie tips video Keune:

Creatieve presentatie tips video Eosta:

Creatieve presentaties voor iedere medewerker

Wil je er voor zorgen dat iedere medewerker binnen jouw organisatie creatieve presentaties kan maken? Dat kun je eenvoudig regelen met Slidebuilder! Slidebuilder is onze nieuw ontwikkelde PowerPoint plug-in die bestaat uit slechts vijf knoppen, waarmee je gemakkelijk zelf professionele en creatieve presentaties maakt, volledig binnen jouw eigen huisstijl. En je bespaart er ook nog eens heel veel tijd mee.

Ben jij benieuwd naar deze PowerPoint plugin? Klik dan hier voor meer informatie

Voordelen van Slidebuilder

Nooit meer zoeken naar slides
PowerPoint bevat heel veel functies, waardoor je het overzicht makkelijk kunt verliezen. Het voordeel van Slidebuilder is dat deze plug-in maar vijf knoppen bevat, waaronder je alles kunt vinden voor het maken van jouw presentatie. Zo heb je de template, slide-bibliotheek, iconen en afbeeldingen op één centrale plek, en heb je altijd de nieuwste slides beschikbaar. Nooit meer zoeken naar templates dus! Zo kun je creatieve slides eenvoudig beschikbaar maken voor iedereen binnen jouw organisatie.

Iedereen werkt in de huisstijl
Slidebuilder kan worden geïnstalleerd bij iedere medewerker binnen jouw organisatie. Hierdoor heeft iedere medewerker direct in PowerPoint toegang tot de juiste slides, iconen en afbeeldingen, volledig binnen de huisstijl. Dus nooit meer verschillende saaie presentaties die niet voldoen aan de huisstijl: voortaan maken alle medewerkers eenduidige en creatieve presentaties.

Ben jij benieuwd naar deze PowerPoint plugin? Vraag een gratis demo aan? >>>


Wil jij weten hoe je een impactvolle titelslide, een visuele agenda slide, een voorstel slide en een call-to-action slide maakt?

Volg dan onze gratis mini PowerPoint cursus in onze community en leer een aantal nieuwe tips & tricks! Schrijf je hier in!

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Henry
Door

Henry

op 18 Jan 2020

Weten jullie ook of het mogelijk is om voor als je een cijfer wil presenteren, bijvoorbeeld 50.000 euro winst, dat je dat dan van 0 tot 50.000 laat optellen? Zoals ook in deze video (

). Dit wordt ook erg vaak gebruikt in website's.

Remco Hogeveen
Albertina
Door

Albertina

op 25 Jun 2021

Wat leuk! Ik ga het zeker gebruiken!

Nel d'Hane
Door

Nel d'Hane

op 02 May 2023

super leuke pagina, veel van opgestoken. dank je wel gr. Nel d'Hane

Reactie plaatsen