Professionele PowerPoint maken in 12 stappen!
22 februari 2021 
21 min. leestijd

Professionele PowerPoint maken in 12 stappen!

Mooie PowerPoint maken in 12 stappen in 2022 en daarmee voorkomen dat mensen in slaap vallen tijdens jouw presentatie? Dan ben je hier aan het juiste adres, want daar gaan we wat aan veranderen. Veel presentaties die gemaakt worden zijn slaapverwekkend saai. Om te voorkomen dat mensen tijdens jouw presentatie wegzakken hebben we 12 stappen op een rij gezet waarmee jij een inspirerende PowerPoint kan maken. We staan stil bij de belangrijkste punten voor het maken van een sterke en inspirerende PowerPoint presentatie. Niet alleen helpen we je met het creëren van PowerPoint slides, maar geven we je ook een aantal handvatten om een doeltreffende presentatie te realiseren. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 1. Doel van de presentatie
 2. Body van de presentatie
 3. Algemene tips & tricks voor het maken van een mooie PowerPoint presentatie

Als je alle stappen doorloopt kun je aan het einde van het blog deze presentatie maken.

Aanvullend bieden we je nog een gratis mini PowerPoint cursus aan. Schrijf je hier in! >>>

 1. Deliver the message
 2. Kleuren instellen
 3. Beeld/tekst verhouding
 4. Tekst levels
 5. Titelslide
 6. Tekstslide
 7. Fotoslide
 8. Cirkeldiagram met tekst
 9. Volledige grafiekslide
 10. Tabel met tekst
 11. Afsluiting
 12. Animaties
 13. Secties (optioneel)
 14. Inspiratie
 15. Interactieve PowerPoint
 16. Goed om te weten!
 17. PowerPoint uitbesteden?

Hieronder zie je het resultaat wat je kunt maken na het lezen van dit blogbericht.

Deliver the message

Voordat je überhaupt het programma PowerPoint opent is het van belang om antwoord te geven op een aantal belangrijke vragen. De eerste echte stap naar jouw inspirerende PowerPoint presentatie is voor jezelf scherp hebben welke boodschap je wilt overbrengen. Wat wil je communiceren?

Maar waarom is dit zo belangrijk? Omdat je anders een verhaal vertelt dat niet relevant is voor je toehoorders, wat resulteert in het niet kunnen overbrengen van de juiste boodschap. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het publiek niet geïnteresseerd is in jouw verhaal waardoor je de plank volledig misslaat. Je kan jouw boodschap formuleren door de Golden Circle van Simon Sinek te gebruiken. Je bedenkt hier wat de WHY, HOW en WHAT van je presentatie zijn. Je geeft antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom wil je deze presentatie geven?
 • Wat zijn de doelstellingen die je wilt bereiken?
 • Wie is de doelgroep en wat is hun kennisniveau?
 • Waar en hoe ga je je boodschap overbrengen?

Neem vooral de tijd om deze vragen goed uit te denken voor jezelf. Het beantwoorden van deze vragen gaat je helpen om professionele presentaties te maken. Het zelf maken van een doelgerichte en professionele presentatie valt of staat namelijk binnen dit onderdeel. Zodra je duidelijk antwoord hebt op deze vragen kun je aan de slag met de “body” van je PowerPoint presentatie.

PowerPoint maken: effectief communiceren met PowerPoint, Golden Circle

 1. Open PowerPoint om te beginnen.
 2. Klik op bestand om vervolgens op nieuw te klikken en een thema te kiezen. Als je dit hebt gedaan krijg je een voorbeeld te zien van het thema en klik je op PowerPoint maken. Nu kunnen we beginnen!

Je weet nu hoe je een doelgerichte presentatie kan opbouwen en welke boodschap je wilt overbrengen. Als je dit helder hebt, kun je aan de slag met de body van je PowerPoint presentatie. We gaan deze presentatie maken aan de hand van een stappenplan dat bestaat uit 12 onderdelen. Wil je exact dezelfde PowerPoint maken? Klik dan hier om het bijbehorende beeldmateriaal te downloaden

Gratis download #1: Afbeeldingen – PowerPoint maken

Stap 1: Kleurenpalet in PowerPoint maken

De eerste stap van het “PowerPoint maken” proces is het instellen van het kleurenpalet. Ieder bedrijf heeft zijn eigen huisstijl dat onder andere bestaat uit een specifieke kleurenset. Het standaard instellen van deze kleuren zorgt ervoor dat je efficiënt aan de slag kunt. Dankzij dit kleurenpalet krijgen elementen zoals tabellen en grafieken automatisch de ingestelde huisstijlkleur. Hiermee voorkom je dat je de verkeerde kleuren gebruikt en creëer je continuïteit in je presentatie. Je hoeft immers niet meer voor elk onderdeel handmatig de juiste kleur in te stellen. Los van het feit dat dit je enorm veel tijd gaat besparen, zorgt het er ook voor dat je presentatie op een professionele manier overkomt op je publiek. Omdat je dit op de achterkant (template niveau) van je PowerPoint instelt, zal je dit gemak ook ervaren tijdens het maken van toekomstige presentaties.

Kleurenpalet in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:


Laat elke medewerker indrukwekkende presentaties maken, binnen de huisstijl.

Wil je er voor zorgen dat iedereen binnen jouw organisatie dezelfde slides gebruikt, die voldoen aan de huisstijl? Bekijk dan de mogelijkheden van Slidebuilder. Dé PowerPoint plug-in waarmee je alle medewerkers inspirerende presentaties laat maken, volledig in de huisstijl. Al je slides, presentaties, iconen en afbeeldingen op één plek, direct binnen PowerPoint.

Ik wil een demo! >>>Stap 2: Beeld/tekst verhouding maken in PowerPoint

De tweede stap is het bedenken welke beeld- en tekst verhouding het beste past bij jouw PowerPoint presentatie. Deze verhouding is de verdeling van tekst en illustratie op een dia. Bekijk hieronder het voorbeeld:

PowerPoint maken: beeldverhouding voor het maken van PowerPoint

Ga je bijvoorbeeld een presentatie maken voor een product lancering? Gebruik dan een verhouding waarin beeld dominant is. Een onderwerp over complexe (cijfermatige) informatie? Gebruik dan een gebalanceerd beeld/tekst verhouding. Het is van belang dat je een verhouding kiest dat bij de dia en het betreffende onderwerp past, zodat je de overzichtelijkheid van de presentatie kan waarborgen. Je wilt namelijk voorkomen dat toehoorders hun aandacht laten varen, omdat jouw PowerPoint presentatie bestaat uit teveel beeld of teveel tekst.

Stap 3: Tekstlevels in PowerPoint maken

Wanneer je een PowerPoint presentatie opent zijn saaie standaard sjablonen het eerste wat je ziet. Je eigen thema maken, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hebt dit al deels gedaan door een kleurenpalet aan te maken met de huisstijlkleuren van jouw bedrijf. Nu gaan we de meest voorkomende tekstlevels instellen. Dit doen we zodat je voor de komende slides niet steeds dezelfde handelingen hoeft uit te voeren. Dankzij de tekstlevels kan je met één knop dezelfde tekst opzet kiezen zoals; dezelfde titel, dezelfde bulletpoints en dezelfde tekst. Op deze manier creëer je eenduidigheid in je presentatie.

Tekstlevels in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Grote van je titel en tekst instellen
 • Bulletpoints maken en instellen
 • Lettertypes instellen
 • Eenheid creëren

Stap 4: Titelslide maken in PowerPoint

“Een eerste indruk maak je maar één keer”

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Het is dus belangrijk dat je met jouw titelslide de mensen weet te prikkelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een flitsend element toe te voegen. Je wilt natuurlijk met je opening ervoor zorgen dat jouw toehoorders op het puntje van hun stoel gaan zitten. Daarnaast is de titelslide meestal ook nog eens het langst in beeld. Tijdens lezingen wordt de presentatie alvast klaargezet, zodat het publiek rustig kan binnenstromen. Het is dus belangrijk dat je zorgvuldig een passende titel kiest. Bedenk een korte en krachtige titel. Je wilt namelijk voorkomen dat je titelslide langdradig en niks zeggend wordt. Onderstaande titelslide is een voorbeeld hoe het dus niet moet…

PowerPoint maken: fout voorbeeld van een Professionele PowerPoint

Wil je meer weten over het krachtig openen van een presentatie? Bekijk dan de video hieronder.

Titelslide in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Visuele titelslide maken
 • WOW-factor creëren
 • Aandacht trekken

Wil jij een impactvolle titelslide maken? Schrijf je in voor onze mini PowerPoint cursus! >>>

Stap 5: Tekstslide in PowerPoint maken

Nu we een titelslide hebben gemaakt, gaan we verder met een tekst slide. Zoals eerder besproken, is het kiezen van de juiste beeld- tekst verhouding hierbij van belang. Voor deze tekstslide hanteren we een verhouding van 75% tekst en 25% beeld. Dit houdt in dat op deze dia voornamelijk tekst dominant is. Je hebt op deze dia de mogelijkheid om veel tekst kwijt te kunnen. Wees er wel alert op dat je niet teveel tekst op de dia verwerkt. Dit gaat ten koste van de duidelijkheid en resulteert in een saaie slaapverwekkende presentatie (en dat is nou net wat we willen voorkomen). Een PowerPoint maken met overmatig gebruik van tekst is dan ook meteen de meest voorkomende fout die er gemaakt wordt.

PowerPoint maken: voorbeeld van een goed gemaakte PowerPoint slide

Tekst met foto (75% / 25%) in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Tekstvak maken en invoegen
 • Afbeelding vak maken en invoegen

Stap 6: Fotoslide in PowerPoint maken

We hebben net een dia gemaakt waarin je tekst kwijt kan. Om ervoor te zorgen dat de presentatie niet alleen uit tekstslides gaat bestaan, maken we nu een slide die volledig bestaat uit beeld. Het is namelijk belangrijk dat je PowerPoint presentatie voldoende visuele aspecten bevat. Waarom? Omdat het vaak gebeurt dat sprekers de tekst letterlijk van hun PowerPoint presentatie voorlezen. Als je de tekst beperkt en je presentaties vult met beeldmateriaal, wordt de verleiding om voor te lezen kleiner. Niemand zit te wachten op een spreker die alles letterlijk voorleest van zijn PowerPoint. De PowerPoint presentatie is enkel een hulpmiddel dat je kan gebruiken om je boodschap beter over te brengen bij je toehoorders.

Fotoslide in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Visuele slide maken
 • Overlay toevoegen

Stap 7: Cirkeldiagram met tekst maken in PowerPoint

Een PowerPoint presentie dat enkel bestaat uit een tekst en fotoslide geeft jou natuurlijk niet genoeg ruimte om je complete verhaal te vertellen. Bij veel bedrijfspresentaties komt er bijvoorbeeld ook cijfermatige informatie aan bod. Daarom maken we nu een grafiekslide met tekst. Hier kan je je (financiële) gegevens kwijt met de mogelijkheid om daar tekstuele toelichting bij te geven. Vaak zijn dit soort slides erg druk en onoverzichtelijk. Hierdoor raak je de aandacht van je toehoorders kwijt. De grafiekslide die wij gaan maken is overzichtelijk en visueel, waardoor je de aandacht blijft vasthouden.

Cirkeldiagram in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Tekstvlak maken
 • Cirkeldiagram maken

Stap 8: Volledige grafiekslide in PowerPoint maken

Wil je nog meer cijfermatige informatie kwijt kunnen? Het kan zijn dat je veel (financiële) gegevens hebt om te presenteren. Wellicht biedt de vorige grafiekslide niet genoeg ruimte om al je gegevens op de juiste manier kwijt te kunnen. Dan is een slide dat volledig uit een grafiek bestaat een goede optie om te gebruiken. Wees er wel alert op dat je jouw presentatie niet vol stopt met enkel grafiekslides. Ondanks dat deze grafiekslides overzichtelijk en visueel zijn, blijft het gevaar dat de presentatie daardoor oninteressant wordt.

Volledige grafiek in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Grafiek aanmaken
 • Gegevens invoegen

Stap 9: Tabel met tekst maken in PowerPoint

Zie je het al voor je? Een spreker die zegt: “En dan nu de resultaten van de afgelopen jaren”. Hij klikt op zijn pointer en deze slide komt tevoorschijn:

PowerPoint maken Fout Voorbeeld van tabel

“Pff moet ik dat allemaal gaan lezen?” Dat is de reden waarom we nog een grafiekslide maken. We willen natuurlijk, kosten wat het kost, voorkomen dat jij de spreker bent in dit voorbeeld. Als je je presentatie gaat maken heb je nu drie verschillende grafiekslides die je kunt gebruiken. Je kan zelf kiezen welke grafiekslide het beste bij jouw onderwerp en PowerPoint presentatie past.

Tabel met tekst in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Dia dupliceren
 • Tabel maken en invoegen

Stap 10: Afsluiting in PowerPoint maken

We zijn ondertussen aangekomen bij de afsluiting. Je hebt een inspirerende PowerPoint presentatie gemaakt en daar hoort een krachtige afsluiting bij. De afsluiting van je presentatie is net zo belangrijk als de opening van je verhaal. Sluit je presentatie daarom af met een uitsmijter, dit kan een afbeelding of quote zijn. Wil je meer weten over hoe je jouw presentatie op een originele manier kunt afsluiten? Lees dan onze vorige blog of bekijk deze video over hoe je een presentatie origineel afsluit.

PowerPoint maken: afsluiting

Afsluiting in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Aantrekkelijke afsluitingslide maken
 • Mensen aansporen tot actie

Wil jij weten hoe je een goede call-to-action slide moet maken? Wij leren het je tijdens onze gratis mini PowerPoint cursus! >>>

Stap 11: Animaties in PowerPoint maken

De allerlaatste stap is het toevoegen van animaties om een extra touch te geven aan je mooie presentatie. Pas wel op, want het overmatig gebruik van PowerPoint animaties gaat ten kosten van de overzichtelijkheid. Gebruik animaties alleen om jouw verhaal te versterken en niet omdat het er “mooi” uitziet. Een PowerPoint maken doe je niet voor de fun, maar omdat je wilt inspireren en een boodschap wilt overbrengen. Op deze manier kun je doormiddel van animaties jouw presentatie op een professionele manier laten overkomen.

Animaties in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Levendig effect toevoegen
 • WOW-factor creëren

Stap 12: Secties in PowerPoint maken

Gefeliciteerd, je hebt zelf een inspirerende PowerPoint gemaakt! Ik heb nog één bonustip voor je: om ervoor te zorgen dat je niet verdrinkt in alle dia’s, is het verstandig hoofdstukken oftewel secties toe te voegen. Hiermee creëer je structuur voor jezelf en is het overzichtelijker werken als je in de toekomst je presentatie gaat aanpassen. Met de secties kun je de dia’s sorteren op categorie.

Secties in PowerPoint maken? Bekijk snel onderstaande video. De volgende thema’s worden behandeld:

 • Secties aanmaken
 • PowerPoint structuren


Leer zelf indrukwekkende presentaties maken (online cursus)

Wil jij zelf een inspirerende presentatie maken die er goed uit ziet én effectief is? Dan is een van onze cursussen echt iets voor jou. Je leert hierin alles over PowerPoint en gaat praktisch aan de slag met het ontwerpen van indrukwekkende slides. Saaie presentaties zijn voorgoed verleden tijd!

Een einde maken aan je saaie presentaties? Klik hier! >>>


Meer inspiratie opdoen voor je presentaties?

Oké, je weet nu hoe je effectief communiceert, de opbouw aanpakt en je kunt een inspirerende PowerPoint maken. Daarnaast beschik je over video tutorials die je stap voor stap kunt volgen. Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk dan onderstaande video’s of bezoek ons portfolio en gebruik deze PowerPoint presentaties in je voordeel!

Bedrijfspresentatie AB Vakwerk

Bedrijfspresentatie Samsung

Bedrijfspresentatie SLAM


Interactieve PowerPoint presentatie

Wil je net dat beetje extra doen met je PowerPoint presentatie? Kies er dan voor om een interactieve PowerPoint presentatie te maken. Bij een interactieve PowerPoint presentatie wordt er gebruik gemaakt van verschillende hyperlinks die interactie mogelijk maken tijdens de presentaties. Je kan bijvoorbeeld met aanklikbare knoppen doorklikken naar de onderwerpen die op dat moment het relevantst zijn. Door het toevoegen van interactiviteit zullen je presentaties op een professionele wijze je publiek triggeren.

Het grote voordeel van een interactieve presentatie is dat het mogelijk wordt om te navigeren door je presentatie door een klik op de knop. Je hoeft niet meer chronologisch door de slides te scrollen. Je kunt je presentatie dan gebruiken voor verschillende doelgroepen en elke keer tonen wat interessant is voor de desbetreffende doelgroep. Wil jij een interactieve presentatie met de WOW-factor laten maken? Wij helpen je hier natuurlijk graag mee. Neem vrijblijvend contact op om de ongekende mogelijkheden te bespreken. Wil je liever zelf een interactieve PowerPoint presentatie maken? Bekijk dan deze video voor een stapsgewijze uitleg.

PowerPoint maken, professionele PowerPoint op tablet

PowerPoint maken?

Deze presentatie is ontwikkeld door onze PowerPoint designer Naomi Bommezijn. Ben je benieuwd naar de PowerPoint presentaties die zij maakt? Klik dan hier om een kijkje te nemen. Heb je deze blog helemaal gevolgd, maar wil je toch meer informatie over hoe je een indrukwekkende PowerPoint presentatie kan maken? Schrijf je dan in voor onze gratis mini cursus. Na het volgens van deze PowerPoint cursus kan je nog mooiere presentaties maken.

Loop je bij het maken van je presentatie ergens tegen aan? Wellicht dat onderstaande tips je kunnen helpen.

Is het gelukt om met de handleiding in deze blog een indrukwekkende PowerPoint te maken of heb je nog extra hulp nodig? Je kan natuurlijk zelf al een gave PowerPoint presentatie maken met deze blog, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je vastloopt of simpelweg niet genoeg tijd kan vrijmaken. Onze PowerPoint designers willen je in ieder geval graag helpen bij het maken van een indrukwekkende presentatie. Ons portfolio bestaat uit bedrijven in het MKB, maar ook multinationals. Wil je iets met PowerPoint laten maken? Niets is ons te gek, dus kom maar op met jouw PowerPoint vraag :)

Ik wil meer informatie! >>>

Over de schrijver
jelle
Door

jelle

op 02 Sep 2019

dankje Remco, heel cool

Hoe houd je een goede pitch? - theorganizingconnection
Door

Hoe houd je een goede pitch? - theorganizingconnection

op 29 Mar 2021

[…] Voor een pitch kan je op een PowerPoint training gaan, hiermee maken je een mooie en verzorgde PowerPoint maken voor je […]

Wat voor verschillende presentaties zijn er? - Rethink Uva
Door

Wat voor verschillende presentaties zijn er? - Rethink Uva

op 29 Oct 2021

[…] https://pptsolutions.nl/ leer je PowerPoint zelf maken. Je kan namelijk gebruik maken van heel veel verschillende soorten powerpoints. Je kan powerpoints […]

Reactie plaatsen