Presenteren: alles voor een inspirerende presentatie
09 februari 2022 
12 min. leestijd

Presenteren: alles voor een inspirerende presentatie

Ken je dat, je hebt een belangrijke presentatie op de planning. En hoewel je ervaring hebt in je vak, heb je altijd al last gehad van angst voor spreken in het openbaar. Terwijl de datum dichterbij komt, begin je jezelf steeds meer zorgen te maken. Je hebt moeite met slapen en je kan je maar niet concentreren op je werk. Op de dag zelf ben je bang om een black-out te krijgen en jezelf belachelijk te maken voor je collega’s. Maar geloof ons je bent niet alleen. Sterker nog, presenteren is volksangst nummer één ter wereld!

Presentaties zijn belangrijke en soms allesbeslissende momenten in ons leven. Ze bepalen of je die nieuwe klant binnenhaalt, een nieuwe baan krijgt of je diploma hebt behaald. Hoe groot of klein je presentatie ook is: je wil goed uit de verf komen. Je wil dat het publiek overtuigd is van jouw boodschap en in actie komt. Je wil inspireren. Maar hoe doe je dat, een krachtige presentatie geven? In deze blog lees je alles over succesvol presenteren!

Wat is een presentatie?

Allereerst: wat is een presentatie precies? Als je het de Van Dale vraagt, is de betekenis van ‘presentatie’ een voorstelling, aanbieding, lezing of voordracht. En alle drie klopt het, maar in essentie is een presentatie een communicatiemiddel. En dit kun je inzetten om jouw boodschap over te brengen op jouw publiek. Deze boodschap kan van alles zijn: een product/dienst, een visie of mening. Vaak heeft een presentatie het doel om mensen in actie te laten komen.

Meestal wordt er bij een presentatie gebruik gemaakt van visuele ondersteuning, om de boodschap te versterken. Dat kan een diavoorstelling zijn, maar ook een maquette, kunstwerk, video, afbeelding of een demo(product): je kan het zo gek niet bedenken of het wordt gebruikt ter ondersteuning van een presentatie. Mijn favoriet is – je raadt het al – een PowerPoint presentatie! PowerPoint is namelijk het meest doeltreffende middel om je verhaal krachtig te presenteren. Over PowerPoint presentaties ga ik je nog meer vertellen in deze blog, maar eerst meer over het belangrijkste onderdeel van je presentatie: de inhoud. Want daar gaat het tenslotte om.

Inhoud van presentatie

Een mooie presentatie alleen is niet genoeg om het publiek te betoveren. Dus voordat je als een dolle aan de slag gaat met het maken van een PowerPoint, is het slim om eerst even te focussen op de inhoud. Wat ga je eigenlijk presenteren? Waarom wil je dat doen en wat wil je bereiken? En hoe wil je de presentatie geven? Met deze vragen in je achterhoofd kun je werken aan een killer inhoud en een spetterende opening en afsluiting. Open je notitieboek, want in dit hoofdstuk help ik je met het voorbereiden van je presentatie.

Alles wat je moet weten over het maken van een PowerPoint

Onderwerp voor je presentatie bedenken

Vaak staat het onderwerp van je presentatie al vast. Je bent gevraagd om over een bepaald onderwerp te spreken, je wilt jouw producten of diensten presenteren of je moet jezelf verkopen, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Maar wat nou als je nog geen onderwerp hebt voor je presentatie? Dan kan het verdraaid lastig zijn om een onderwerp te bedenken. Focus je dan vooral op de volgende stappen, dan heb je snel een onderwerp gevonden.

Stap 1: Bepaal wie het publiek van je presentatie is. Aan wie ga je de presentatie geven?

Stap 2: Analyseer het publiek. Waar is het publiek in geïnteresseerd? Welke kennis hebben ze al? Wat is voor hen relevant? Allemaal factoren die je kunnen helpen om een onderwerp te kiezen.

Stap 3: Bepaal je doel. Wat wil je bereiken met je presentatie? Wil je het publiek ergens over informeren of juist tot actie aanzetten?

Stap 4: Bepaal je middelen. Hoelang moet de presentatie duren en welke middelen heb je tot je beschikking? Denk aan een scherm, computer, etc.

Stap 5: Kiezen maar! Je hebt nu allerlei factoren onderzocht en op basis daarvan heb je genoeg informatie om een presentatie onderwerp te bedenken.

Meer inspiratie nodig voor het kiezen van een onderwerp? In deze blog helpen we je een handje.

Wat ga je vertellen?

Nu je weet waarover je gaat praten tijdens je presentatie is het tijd voor de volgende stap: hoe ga je ervoor zorgen dat het een knallend succes wordt? Begin met het opschrijven van je doel. Wat wil je bereiken met je presentatie? Wat moet het publiek onthouden? Wat is de belangrijkste conclusie die je wil overbrengen?

Nu je weet wat je wil bereiken, kun je beginnen met het schrijven van je verhaal. Houd daarbij altijd jouw doel in je achterhoofd en bedenk waarom je deze presentatie geeft. Verdeel je verhaal vervolgens in hoofdstukken en werk elk hoofdstuk uit. Maar, hoe verleidelijk het ook is, begin nog niet aan PowerPoint. Dat komt later wel. Wil je meer tips voor het bepalen van de inhoud van je presentatie? Check dan ons stappenplan in dit artikel.

Presentatievorm gaan bepalen

Yes, het onderwerp staat vast en je hebt ook al een strakke verhaallijn uitgewerkt! Nu is het tijd om te bedenken hoe je jouw verhaal het beste kunt presenteren. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om je presentatie te geven, maar laten we beginnen met de keuze tussen een online of offline presentatie. Deze keuze kan namelijk invloed hebben op de presentatievorm die je kiest. Waarom dat zo is, lees je in ons  artikel over de beste presentatievormen

Tips voor creatieve en originele presentaties

Wil je het publiek echt omverblazen met je presentatie? Bedenk dan hoe je jouw presentatie origineel en creatief kunt presenteren. Je wilt natuurlijk dat het publiek jou en jouw boodschap weet te onthouden, daarom is het belangrijk dat je opvalt met jouw presentatie. Dat kan met een originele opening of afsluiting, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om een originele presentatie te geven. In deze blog vind je 8 creatieve ideeën voor jouw presentatie!

Tips voor een presentatie over jezelf

Geef je een presentatie over jezelf? Ook dan is een goede voorbereiding essentieel. Vaak zijn deze presentaties wat korter (minder dan 5 minuten) en juist dan telt wat je zegt enorm. Deze onderdelen moeten in ieder geval voorkomen in de presentatie als je over jezelf gaat presenteren:

  1. Open krachtig en creëer een vertrouwensband met je publiek door persoonlijke informatie te delen. Vertel wat jou energie geeft en waar je voor staat.
  2. Vertel wat je doet. Wat is jouw rol op dit moment? Waar houd je je mee bezig?
  3. Wat is jouw werkwijze en wat is daar uniek aan? Ook wel jouw Unique Selling Points.
  4. Wil je dat de toehoorder actie onderneemt of heb je een speciaal aanbod? Dit is je moment, deel het met je publiek!

Meer tips voor een presentatie over jezelf? In deze blog vind je al onze tips.

Presenteren in een andere taal

Heb je een internationaal publiek? Probeer dan te achterhalen in welke taal je de presentatie het beste kunt geven. Vaak zal dat Engels zijn. Spreek je niet geweldig goed Engels? Dan helpt het om de controle taal in PowerPoint in te stellen op Engels. Deze en meer tips lees je in het uitgebreide artikel over presenteren in een andere taal.

Begin je presentatie met een knaller

Je hebt je verhaal voor de presentatie op een rijtje, maar hoe zorg je ervoor dat je publiek niet meteen in slaap valt? Een slimme truc is om te starten met een verhaal of anekdote. Zo neem je jouw publiek mee door je verhaal en zijn ze direct geboeid. Dat is precies wat ik ook heb gedaan in deze blog. Maar er zijn nog meer manieren om de aandacht te trekken, zoals het stellen van een vraag aan het publiek om ze te betrekken bij jouw verhaal. Of misschien start je met een interessant weetje om de aandacht te trekken. Bekijk hier onze voorbeelden van krachtige openingen.


Laat een sterke indruk achter

Maar naast een goed begin wil je natuurlijk niet eindigen met een suffe afsluiting als “Zijn er nog vragen?”. Nee, ook het einde moet krachtig zijn zodat het publiek jouw presentatie niet snel zal vergeten. Eindig je presentatie bijvoorbeeld met een quiz. Dit is niet alleen leuk, maar zo check je ook meteen of de boodschap goed is overgekomen. Zorg er ook voor dat je een mooie afsluitingspagina hebt. Deze is vaak het langst in beeld. En als kers op de taart: eindig met een call-to-action om jouw publiek in beweging te zetten. Bekijk hier onze voorbeelden van sterke afsluitingen.


Presentatie maken

Het allerbelangrijkste deel zit erop! Je hebt het verhaal van je presentatie staan. Nu gaan we de presentatie maken. Daarvoor is het om te beginnen handig om te weten welke tools er beschikbaar zijn om een presentatie te maken. Wil je je presentatie naar een hoger niveau tillen? Dan is een interactieve presentatie iets voor jou, dit geeft je de mogelijkheid om tijdens het presenteren in te spelen op je toehoorders. En om je presentatie de juiste structuur te geven, kijken we naar de verschillen tussen een bedrijfspresentatie, salespresentatie en een elevator pitch. Als laatste laat ik je nog een paar voorbeelden zien, zodat je geïnspireerd en wel aan de slag kunt. Wil je alles leren over het maken van een inspirerende presentatie? Met onze cursussen leer je hoe je deze zelf kunt maken.

Presentatie maken

De juiste presentatie software bepalen

Tegenwoordig zijn er tal val van tools en software waarmee je een presentatie kunt maken en geven. Verreweg de bekendste is PowerPoint, maar ook Google Slides, Apple Keynote en Prezi zijn populaire tools voor het maken van een presentatie. In de basis kunnen alle tools hetzelfde; je kunt je verhaal er mee presenteren. Echter heeft iedere tool zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is PowerPoint een stuk uitgebreider dan zijn concullega’s, maar daarentegen zijn Google Slides en Apple Keynote weer gratis te gebruiken. In dit artikel leg ik je alle voor- en nadelen uit van de verschillende tools.

Aan de slag met PowerPoint

Ga je aan de slag met PowerPoint? Goede keuze 😉 PowerPoint is wereldwijd de meest gebruikte tool voor het maken en geven van presentaties. De meeste bedrijven gebruiken Windows computers met het Office pakket, en PowerPoint zit daar standaard in. Daardoor kun je makkelijk documenten delen, samenwerken en presenteren. Maar daarnaast is PowerPoint de meest uitgebreide software met eindeloze design opties en je kunt de huisstijl er goed in waarborgen. Dat zijn dan ook de voornaamste redenen dat wij het programma gebruiken. Met behulp van deze blog kun jij zelf een professionele PowerPoint maken. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je ook door ons een indrukwekkende PowerPoint laten maken.

Een stapje verder met een interactieve presentatie

Wil je jouw presentatie naar het volgende niveau tillen? Dan is interactief presenteren iets voor jou! Met interactief presenteren ga je niet meer chronologisch door de presentatie heen, maar speel je in op de wensen en behoeften van je publiek. Je presenteert dan alleen de relevante hoofdstukken uit je presentatie. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een aanklikbaar menu te maken, zodat je makkelijk kunt navigeren tussen de verschillende hoofdstukken. Wil je meer weten over een interactieve presentatie? Hier lees je alles over een interactieve presentatie.

Professionele bedrijfspresentatie maken

Wanneer je indruk wilt maken op je klant en andere stakeholders is het geven van een professionele bedrijfspresentatie een must. In een bedrijfspresentatie vertel je meer over jouw bedrijf, de historie, missie, visie. Je wilt natuurlijk ook zo professioneel mogelijk je producten/diensten presenteren. Met een professionele presentatie maak je een goede eerste indruk en dat zal je uiteindelijk helpen bij het verkopen van jouw producten of diensten. Meer weten over een bedrijfspresentatie en zelf aan de slag? Bekijk dan deze pagina eens. Liever uitbesteden? Bekijk dan de mogelijkheden voor het laten maken van een bedrijfspresentatie.

Salespresentatie maken

Waar een bedrijfspresentatie meer informatie geeft over jouw bedrijf en de producten of diensten, gaan we met een salespresentatie meer gericht te werk. Met deze presentatie wil je maar één ding: die nieuwe opdracht of order binnenhalen. Daarom is de structuur en manier van presenteren voor een salespresentatie net even anders dan een bedrijfspresentatie. We focussen meer op het gesprek en op de klant dan op onszelf. Alles weten over het maken van een sterke salespresentatie? Bekijk de vier stappen in deze blog.

Presenteren met een elevator pitch

Een elevator pitch is een veelgebruikte manier om jezelf en/of je bedrijf te presenteren. Zeker bij sollicitaties komt hij vaak voor. Maar wat is het precies? Met een elevator pitch geef je een korte introductie over jezelf in 60 seconden. Dat laatste is belangrijk, want een elevator pitch moet kort zijn, elke seconde telt. De pitch mag niet langer duren dan de tijd die je met iemand in de lift doorbrengt. It’s in the name 😉 Wil je een elevator pitch presentatie geven en weten hoe je dat goed voorbereid? Bekijk alle onze tips in dit artikel.

Presenteren in de eigen huisstijl

Wanneer je bent begonnen met de vormgeving van je presentatie, is het belangrijk dat je je aan de huisstijlrichtlijnen van jouw bedrijf houdt. Vaak is een (PowerPoint) presentatie het eerste contactmoment dat iemand met jouw bedrijf heeft en daarom is het belangrijk dat deze helemaal binnen de huisstijl past. Zo zorg je niet alleen voor een professionele uitstraling maar ook voor een consistente merkbeleving. Lees alle tips voor het presenteren in eigen huisstijl hier.

Presentatie voorbeelden die je gezien moet hebben

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor het maken van je presentatie? Geen probleem, I've got you covered! Al meer dan 10 jaar zijn wij gespecialiseerd in het maken van indrukwekkende PowerPoint presentaties. Of je nu een bedrijfspresentatie, salespresentatie of template wilt maken, onze mooiste presentaties bekijk je hier. Laat je inspireren!

Inspirerende presentatie die we maakten voor Schiphol.

Presenteren voor het publiek

Het moment is daar. Je verhaal staat, de slides zijn af. Alles hangt af van dit moment: de presentatie. Allesbeslissend, want wat is een goed verhaal nog waard wanneer je het niet goed kunt presenteren? Focus je daarom niet alleen op de inhoud en de slides, maar ook op de presentatie zelf. Vind je het lastig om overtuigend te presenteren en wil je werken aan je presentatievaardigheden? Wellicht is onze cursus ‘Leren presenteren met PowerPoint’ dan wel iets voor jou. Lees hier meer over de online cursus.

Presentatie tips die je moet kennen

Kun je wel wat tips gebruiken voordat je je presentatie gaat geven? De belangrijkste die ik je kan geven is: oefen je presentatie. Misschien een open deur, maar het gebeurt nog té vaak dat sprekers de tekst van de slides aflezen. Wat mij betreft is dat een absolute no-go en maak je daarmee het verhaal niet sterker, maar eerder zwakker. Oefen daarom je presentatie goed, ken je eigen verhaal door en door. Dan straal je dat ook uit wanneer jij straks je presentatie geeft. Heb je toch een geheugensteuntje nodig? Gebruik dan de presentatorweergave. Dan zie je op je scherm wat de volgende slide is en eventuele sprekersnotities. Maar trap er niet in: zet niet de sprekersnotities vol om die vervolgens te gaan oplezen. Plaats daar opmerkingen of wellicht een aantal steekwoorden. Maar niet meer dan dat. Op internet zijn nog honderden andere tips te vinden, in dit artikel vind je de 13 belangrijkste tips.

Hoe moet je overtuigend presenteren?

Eerder heb je het doel van je presentatie bepaald. En dat doel wil je natuurlijk bereiken. Daarom is het belangrijk om overtuigend en krachtig te presenteren. Dat is niet gemakkelijk en voor velen een uitdaging. Het juist gebruiken van je stem kan hier enorm bij helpen. Een zachte toon zorgt voor sfeer en spanning. Hiermee trek je de aandacht van het publiek en blijven ze gefocust. Met een te luide toon kun je het publiek overdonderen. Dit kan goed of slecht uitpakken. Zet je stem dus op de juiste manier in om krachtig te presenteren. Lees hier meer tips voor een overtuigende presentatie.

Tip van onze trainer Sander: Ga voor connectie in plaats van perfectie.

Online presenteren, hoe pak je dat aan?

Sinds we meer zijn gaan thuiswerken is het de normaalste zaak van de wereld om online te presenteren tijdens het videobellen. Hoewel dit hetzelfde lijkt, gaat het er toch even anders aan toe. Pas daarom je voorbereiding en je presentatie daarop aan. Zorg dat je de techniek van tevoren hebt getest, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Maak de presentatie ook niet te lang, want de spanningsboog van je publiek zal tijdens een online presentatie korter zijn dan normaal. Wil je meer tips voor het geven van een online presentatie? In dit artikel hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Zo moet je een webinar geven

Een webinar geven gaat nog een stapje verder dan online presenteren. Je geeft de presentatie dan voor een groter publiek, met soms wel honderden kijkers. Goede techniek en software is dan nog belangrijker voor een soepele presentatie. Verdiep je goed in de voor- en nadelen van iedere webinar software en kies voor de software die past bij jouw webinar. Ook is storytelling nog belangrijker bij een webinar, want je wil het grote aantal kijkers natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden en je boodschap effectief overbrengen. Zorg er daarom voor dat je op alle fronten extra goed voorbereid bent: de techniek, je verhaal en ook de PowerPoint presentatie. Wil je meer tips voor het geven van een webinar? In dit artikel delen wij onze ervaringen en beste tips voor het organiseren van een succesvol webinar.

Conclusie

Tot zover alles over presenteren. Kort samengevat: wat voor presentatie je ook gaat geven, begin altijd eerst met het formuleren van je doel en de boodschap. Dit vormt de basis van je presentatie. Open PowerPoint dus nog niet meteen, focus je eerst op de inhoud van je presentatie. De slides zijn er puur ter ondersteuning van je verhaal en kunnen je presentatie versterken. Zodra je begint met het ontwerpen van je presentatie, bepaal dan je structuur aan de hand van je verhaallijn en het type presentatie dat je gaat geven. Ontwerp je slides binnen de huisstijlrichtlijnen van je organisatie om ervoor te zorgen dat de merkbeleving consistent blijft. Oefen daarna je presentatie goed en focus je op de boodschap. Dan blaas jij straks je publiek omver!

Een presentatie om nooit te vergeten

Het maken van een indrukwekkende presentatie is niet binnen één uur gemaakt. Nee, daar gaat veel tijd en moeite inzitten. Heb je toch nog wat hulp nodig bij het maken van jouw presentatie of wil je het liever overlaten aan de experts? PPT Solutions staat voor je klaar. Wij zorgen ervoor dat jouw presentatie het publiek omver blaast. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. We helpen je graag!

Over de schrijver
Als er iemand is die alles, maar dan ook écht alles weet over PowerPoint dan is het Ferry. Met zijn passie voor het vak en een hoog niveau aan expertise weet hij keer op keer weer een verbluffende presentatie neer te zetten. Van een next level design tot aan alle ins en outs, hij weet precies wat er nodig is om een boodschap succesvol over te brengen. Maar naast dat hij precies weet wat je nodig hebt, zorgt hij ervoor dat je geïnspireerd raakt door de tofste presentaties. Kortom, voor al je vragen, tips & tricks én inspiratie is Ferry de juiste persoon. Hij is niet voor niets dé PowerPoint expert van PPT Solutions!
Kees Brand
Door

Kees Brand

op 08 Nov 2022

Hartelijk dank voor de presentatietips. Ik geef lessen computervaardigheden aan lichtverstandelijke mensen. Voor directie en gemeente Dordrecht moeten deze mensen onder mijn leiding een presentatie geven over wat zij leerden Ik vind dit een mega probleem.

Reactie plaatsen