Lettertype in PowerPoint aanpassen

In het diamodel kun je een lettertype in PowerPoint aanpassen en als standaard font instellen. Hiermee kun je vervolgens het lettertypes van de hele presentatie centraal en tegelijkertijd aanpassen. Zo blijft je presentatie consequent en één geheel. In enkele simpele stappen leggen wij je uit hoe je een lettertype in PowerPoint kunt vervangen en kunt instellen. Je hoeft na deze tip dus nooit meer zelf op zoek te gaan naar de teksten in je presentatie die niet in het standaard lettertype staan zoals jij die hebt ingesteld.

Lees hier hoe je een lettertype kunt downloaden en toevoegen aan PowerPoint.

PowerPoint lettertype instellen

  1. Open het diamodel in PowerPoint bij Beeld > Diamodel;
  2. Ga naar Achtergrond > Lettertypen en klik op Lettertype aanpassen;
  3. Kies voor alle kopteksten het gewenste lettertype uit;
  4. Geef het thema lettertype een naam en sla deze op. Alle lettertypen worden nu aangepast.

Stap 1: Open het diamodel

Om te beginnen ga je naar het diamodel. Dit doe je door te gaan naar Beeld – Diamodel. 

Stap 2: Lettertype aanpassen

Bij het sub-tabje Achtergrond zie je de optie Lettertypen. Als je hier op klikt, klapt er een menu uit waar PowerPoint al enkele fonts weergeeft.    Het gewenste lettertype zal hier niet altijd inzitten, daarom klik je op Lettertype aanpassen. 

Stap 3: Lettertype koptekst en hoofdtekst instellen

In het nieuwe scherm zie je een optie voor de koptekst. Dit is voor de titels en de hoofdtekst. Dit is voor al de andere teksten in je presentatie. Als je op het pijltje klikt, klapt er weer een menu uit. Hierin vind je alle standaard Windows fonts en fonts die je zelf geïnstalleerd hebt.  Kies voor beide opties een gewenst font. In het voorbeeld schermpje naast de opties zie je hoe je tekst eruit zal komen te zien.

Stap 4: Lettertype opslaan

Geef tenslotte je themalettertypen een gepaste naam en sla deze op. Je zult zien dat PowerPoint automatisch de fonts in het diamodel aanpast naar jouw instellingen.  Om vervolgens weer terug te gaan naar de presentatie, ga je naar Beeld – Normaal.  Of klik je bij het tabblad Diamodel op Modelweergave sluiten

Extra tip: Versturen van je PowerPoint

Als je een presentatie gaat versturen is het belangrijk dat je een standaard Windows lettertype voor je PowerPoint kiest. Een lettertype die waarschijnlijk iedereen op zijn of haar computer is geïnstalleerd. Hiermee voorkom je dat de lettertypes in PowerPoint bij de ontvanger verandert en de hele presentatie in het verkeerde lettertype komt te staan.

Lees hier hoe je een PowerPoint lettertype kunt insluiten.

Wil het niet lukken om een lettertype in PowerPoint aan te passen of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Maarten
Door

Maarten

op 14 Jan 2022

Helaas werkt dit niet op een Mac. De optie onderaan lettertypen ontbreekt... een workaround?

Reactie plaatsen