arrow_drop_up arrow_drop_down

Vormen bewerken in PowerPoint

PowerPoint heeft standaard al enkele basisvormen voor je klaar staan, maar het is natuurlijk mogelijk dat je een geheel andere vorm wilt hebben. Om deze helemaal naar wens te maken, heeft verschillende opties ingebouwd. Daarom maken wij in deze tutorial een zandloper, om zo alle optie met je door te kunnen nemen.

STAP 1

Om te beginnen, voegen wij een vorm toe aan onze slide. Dit doe je door naar Invoegen – Vorm te gaan. Omdat we de vorm geheel zelf gaan aanpassen, kiezen we voor een rechthoek.

STAP 2

Om de punten aan te passen, klik je op de gekozen vorm en druk je op de rechtermuisknop. Vervolgens selecteer je de optie Punten bewerken.

STAP 3

Allereerst gaan we punten toevoegen. Dit doe je door na de optie Punten bewerken te hebben geselecteerd, met je cursor op de lijn te staan en te wachten tot de cursor verandert. Klik vervolgens op de rechtermuisknop en selecteer de optie Punt toevoegen. Je kunt ook op de lijn klikken en deze verslepen. Zo ontstaat er ook een nieuw punt. Door de punten zelf aan te klikken, kun je deze naar de gewenste plek verslepen. Als er een buiging ontstaat, is dit niet erg. Hoe je dit oplost, leggen wij uit in stap 5 en 6.

STAP 4

Als je een punt teveel hebt aangemaakt, kun je deze gemakkelijk weer verwijderen. Druk op de rechtermuisknop terwijl je op de punt staat en selecteer de optie Punt verwijderen.

STAP 5

Het is ook mogelijk om een rechte lijn een buiging te geven. Hier zijn verschillende manieren voor. Zo kun je op één van de punten klikken en zullen er twee witte vierkantjes verschijnen. Door deze te verslepen, kun je de rechte lijn laten buigen naar wens. Als tweede optie is het mogelijk om, terwijl je op de lijn staat, op de rechtermuisknop te klikken en de optie Gekromd segment te selecteren. zal de lijn automatisch voor je buigen. Dit kun je zelf aanpassen door weer op één van de punten te klikken en de witte vakjes te verslepen. Ook is het mogelijk om op de rechtermuisknop te klikken, terwijl je op één van de punten staat. Selecteer hier vervolgens de optie Vloeiende punt. Met de witte vakjes kun je de lijn de gewenste buiging geven. Let op: bij een vloeiende punt zijn beide lijnen die hieraan vast zitten, gelinkt aan elkaar. Dus als je één vierkantje versleept, zal de andere meegaan.

STAP 6

Om lijnen weer recht te krijgen, druk je op de rechtermuisknop terwijl je op de lijn staat. Selecteer de optie Recht Segment. Ook kun je, als je op de punt zelf staat, weer op de rechtermuisknop klikken en de optie Hoekpunt aanklikken. Als deze optie slechts één lijn aanpast, kun je de stap herhalen. Dan zou de andere lijn moeten volgen. Met deze stappen kun je nu punten toevoegen en verwijderen. Je kunt lijnen buigen en rechtzetten. Zo kun je verschillende vormen creëren en naar wens aanpassen. Dit kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter! Wij reageren zo spoedig mogelijk.

Glenn
Door

Glenn

op 04 Mar 2020

Is het ook mogelijk om de vorm van de (foto) placeholder aan te passen in de basis dia. Na een dag zoeken proberen en googelen toch hier maar de vraag plaatsen :)

stevens Danny
Door

stevens Danny

op 04 Dec 2019

Hoe kan ik met een rechte lijn naar een ander punt gaan zonder dat die lijn ook meegaat , dus meerdere punten bereiken met die lijn .

Michael
Door

Michael

op 05 Dec 2019

Beste Danny, Zou je mij wat meer informatie kunnen geven over het probleem. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoeld. Met wat meer informatie kan ik je waarschijnlijk beter helpen :) Groet, Michael

Reactie plaatsen
Wij gebruiken Cookies