Page content

Hoe bewerk ik een vorm geheel naar wens?

PowerPoint heeft standaard al enkele basisvormen voor je klaar staan, maar het is natuurlijk mogelijk dat je een geheel andere vorm wilt hebben. Om deze helemaal naar wens te maken, heeft PowerPoint verschillende opties ingebouwd. Daarom maken wij in deze tutorial een zandloper, om zo alle optie met je door te kunnen nemen.

STAP 1

Om te beginnen, voegen wij een vorm toe aan onze slide. Dit doe je door naar Invoegen – Vorm te gaan. Omdat we de vorm geheel zelf gaan aanpassen, kiezen we voor een rechthoek.

basisvormen

STAP 2

Om de punten aan te passen, klik je op de gekozen vorm en druk je op de rechtermuisknop. Vervolgens selecteer je de optie Punten bewerken.

basisvormen

STAP 3

Allereerst gaan we punten toevoegen. Dit doe je door na de optie Punten bewerken te hebben geselecteerd, met je cursor op de lijn te staan en te wachten tot de cursor verandert. Klik vervolgens op de rechtermuisknop en selecteer de optie Punt toevoegen.

basisvormen

Je kunt ook op de lijn klikken en deze verslepen. Zo ontstaat er ook een nieuw punt.

basisvormen

Door de punten zelf aan te klikken, kun je deze naar de gewenste plek verslepen. Als er een buiging ontstaat, is dit niet erg. Hoe je dit oplost, leggen wij uit in stap 5 en 6.

basisvormen

STAP 4

Als je een punt teveel hebt aangemaakt, kun je deze gemakkelijk weer verwijderen. Druk op de rechtermuisknop terwijl je op de punt staat en selecteer de optie Punt verwijderen.

basisvormen

STAP 5

Het is ook mogelijk om een rechte lijn een buiging te geven. Hier zijn verschillende manieren voor. Zo kun je op één van de punten klikken en zullen er twee witte vierkantjes verschijnen. Door deze te verslepen, kun je de rechte lijn laten buigen naar wens.

basisvormen

basisvormen

Als tweede optie is het mogelijk om, terwijl je op de lijn staat, op de rechtermuisknop te klikken en de optie Gekromd segment te selecteren. PowerPoint zal de lijn automatisch voor je buigen. Dit kun je zelf aanpassen door weer op één van de punten te klikken en de witte vakjes te verslepen.

basisvormen

basisvormen

Ook is het mogelijk om op de rechtermuisknop te klikken, terwijl je op één van de punten staat. Selecteer hier vervolgens de optie Vloeiende punt. Met de witte vakjes kun je de lijn de gewenste buiging geven. Let op: bij een vloeiende punt zijn beide lijnen die hieraan vast zitten, gelinkt aan elkaar. Dus als je één vierkantje versleept, zal de andere meegaan.

basisvormen

basisvormen

STAP 6

Om lijnen weer recht te krijgen, druk je op de rechtermuisknop terwijl je op de lijn staat. Selecteer de optie Recht Segment.

basisvormen

basisvormen

Ook kun je, als je op de punt zelf staat, weer op de rechtermuisknop klikken en de optie Hoekpunt aanklikken. Als deze optie slechts één lijn aanpast, kun je de stap herhalen. Dan zou de andere lijn moeten volgen.

basisvormen

Met deze stappen kun je nu punten toevoegen en verwijderen. Je kunt lijnen buigen en rechtzetten. Zo kun je verschillende vormen creëren en naar wens aanpassen. Dit kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

basisvormen

Vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter! Wij reageren zo spoedig mogelijk.

    Comment Section

    0 reacties op “Hoe bewerk ik een vorm geheel naar wens?

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.