Vormen bewerken in PowerPoint

Je kunt vormen in PowerPoint bewerken als je bijvoorbeeld een hele andere vorm wilt hebben. PowerPoint heeft een aantal standaard basisvormen die je helemaal kunt aanpassen naar wens. Zo kun je bijvoorbeeld een stippellijn, gebogen pijl of tekstballon in PowerPoint maken. Binnen PowerPoint zijn er verschillende opties ingebouwd om dit soort vormen te maken. In deze tutorial gaan wij een zandloper maken in PowerPoint

PowerPoint vormen bewerken

  1. Voeg een standaard vorm toe via Invoegen > Vorm;
  2. Klik met de rechtermuisknop op de vorm en kies voor Punten bewerken;
  3. Ga met de cursor van je muis op een lijn van de vorm staan en klik met je rechtermuisknop en vervolgens voor Punten toevoegen;
  4. Verwijder een punt door op de punt te staan en vervolgens rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor Punt verwijderen;
  5. Buig een rechte lijn door rechtermuisknop te klikken op de lijn en te kiezen voor Gekromd segment;
  6. Maak de lijn weer recht door rechtermuisknop te klikken en vervolgens te kiezen voor Recht segment;
Aan de hand van de bovenstaande stappen kun je eenvoudig een standaard vorm bewerken in PowerPoint. Wil je weten hoe je PowerPoint vormen kunt samenvoegen? Hierover hebben we ook een PowerPoint tip geschreven!

Stap 1: PowerPoint vorm toevoegen

Om te beginnen, voegen wij een vorm toe aan onze slide. Dit doe je door naar Invoegen – Vorm te gaan. Omdat we de vorm geheel zelf gaan aanpassen, kiezen we voor een rechthoek. 

Stap 2: Punten bewerken

Om de punten aan te passen, klik je op de gekozen vorm en druk je op de rechtermuisknop. Vervolgens selecteer je de optie Punten bewerken. 

Stap 3: Punten toevoegen

Allereerst gaan we punten toevoegen. Dit doe je door na de optie Punten bewerken te hebben geselecteerd, met je cursor op de lijn te staan en te wachten tot de cursor verandert. Klik vervolgens op de rechtermuisknop en selecteer de optie Punt toevoegen.  Je kunt ook op de lijn klikken en deze verslepen. Zo ontstaat er ook een nieuw punt.  Door de punten zelf aan te klikken, kun je deze naar de gewenste plek verslepen. Als er een buiging ontstaat, is dit niet erg. Hoe je dit oplost, leggen wij uit in stap 5 en 6.

Stap 4: Punten verwijderen

Als je een punt teveel hebt aangemaakt, kun je deze gemakkelijk weer verwijderen. Druk op de rechtermuisknop terwijl je op de punt staat en selecteer de optie Punt verwijderen. 

Stap 5: Rechte lijn buigen

Het is ook mogelijk om een rechte lijn een buiging te geven. Hier zijn verschillende manieren voor. Zo kun je op één van de punten klikken en zullen er twee witte vierkantjes verschijnen. Door deze te verslepen, kun je de rechte lijn laten buigen naar wens. Resultaat: Als tweede optie is het mogelijk om, terwijl je op de lijn staat, op de rechtermuisknop te klikken en de optie Gekromd segment te selecteren. PowerPoint zal de lijn automatisch voor je buigen. Dit kun je zelf aanpassen door weer op één van de punten te klikken en de witte vakjes te verslepen.  Ook is het mogelijk om op de rechtermuisknop te klikken, terwijl je op één van de punten staat. Selecteer hier vervolgens de optie Vloeiende punt. Met de witte vakjes kun je de lijn de gewenste buiging geven. Let op: bij een vloeiende punt zijn beide lijnen die hieraan vast zitten, gelinkt aan elkaar. Dus als je één vierkantje versleept, zal de andere meegaan. 

Stap 6: Lijn recht maken

Om lijnen weer recht te krijgen, druk je op de rechtermuisknop terwijl je op de lijn staat. Selecteer de optie Recht Segment. Resultaat: Ook kun je, als je op de punt zelf staat, weer op de rechtermuisknop klikken en de optie Hoekpunt aanklikken. Als deze optie slechts één lijn aanpast, kun je de stap herhalen. Dan zou de andere lijn moeten volgen.  Met deze stappen kun je nu punten toevoegen en verwijderen. Je kunt lijnen buigen en rechtzetten. Zo kun je verschillende vormen creëren en naar wens aanpassen. Dit kan je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Met vormen is het mogelijk om een creatieve en originele presentatie te maken.

Lukt het niet om een PowerPoint vorm te bewerken of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Glenn
Door

Glenn

op 04 Mar 2020

Is het ook mogelijk om de vorm van de (foto) placeholder aan te passen in de basis dia. Na een dag zoeken proberen en googelen toch hier maar de vraag plaatsen :)

stevens Danny
Door

stevens Danny

op 04 Dec 2019

Hoe kan ik met een rechte lijn naar een ander punt gaan zonder dat die lijn ook meegaat , dus meerdere punten bereiken met die lijn .

Michael
Door

Michael

op 05 Dec 2019

Beste Danny,Zou je mij wat meer informatie kunnen geven over het probleem. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoeld. Met wat meer informatie kan ik je waarschijnlijk beter helpen :)Groet, Michael

Rob
Door

Rob

op 10 May 2021

Hallo Danny,Ik denk dat ik weet waar jij naar op zoek bent. Probeer het eens het het invoegen van een \'vrije vorm\'. Door op verschillende plekken te klikken volgt de lijn van punt naar punt. Bij het laatste punt druk je op ESC. Voeg vervolgens via \'vorm opmaken\' een begin- of eindpijl.

Wim G.
Door

Wim G.

op 21 Nov 2020

beste,Kan je de vormen ook opslaan als sjabloon zodat de vorm bij andere presentaties ook als standaardvorm te gebruiken zijn?Alvast bedankt

Kikkie's snuit
Door

Kikkie's snuit

op 15 Sep 2022

Beertje kom eens hier!

Sarah
Door

Sarah

op 30 Sep 2021

Beste, Dank je voor deze uitleg. Ik heb een lijn getekend en deze meerdere keren gekopieerd. ZOver geen probleem. Maar nu zie ik dat mijn lijnen niet meer "recht" zijn. DUs niet in lijn met de slide, ze staan allemaal een beetje krom. Is er een snelfunctie waarbij ik alle lijnen tegelijk kan uitlijnen zodat ze op "recht" staan of in ieder geval mooi uitgelijnd staan tgo elkaar? Dankje

Reactie plaatsen