Cursus leren presenteren met PowerPoint

Veelgestelde PowerPoint vragen

Beantwoord door echte PowerPoint specialisten

Naar de vragen


FAQ

                                   

Veelgestelde vragen over het programma PowerPoint

Waar staat PowerPoint op mijn computer?

Wanneer je het Officepakket hebt gedownload worden alle applicaties, denk hierbij aan Word, Excel, PowerPoint etc, gedownload op je computer. Nadat het Officepakket succesvol is gedownload komen de verschillende applicaties op je bureaublad te staan. Mocht het zo zijn dat PowerPoint niet op je bureaublad staat, dan kan je zelf in de Windows zoekbalk naar PowerPoint zoeken. Mocht je PowerPoint nog steeds niet op je computer vinden, probeer dan eens het Officepakket te verwijderen en opnieuw te installeren. Het is daarbij handig dat je je computer opnieuw opstart. Waar Microsoft PowerPoint staat is dus per situatie verschillend.

Waar staat PowerPoint voor?

Waar staat PowerPoint voor? PowerPoint, letterlijk vertaald in het Nederlands staat voor ‘Sterk Punt’. Je kan PowerPoint namelijk inzetten als middel om punten (een verhaal) op een sterke manier over te brengen. Naast de letterlijke betekenis van PowerPoint, staat het programma voor veel mensen nog voor ‘saai’. Echter hoeft PowerPoint helemaal niet saai te zijn en kun je de meest inspirerende presentatie ontwikkelen met het programma. PowerPoint wordt daarnaast afgekort als PPT of PPTX als bestandsextensie.

Waar kan ik PowerPoint gratis downloaden?

Waar kan ik PowerPoint gratis downloaden. Je kan PowerPoint op twee manieren gratis downloaden. Allereerst kun je een gratis proefversie van Office downloaden. Je kan gebruik maken van deze proefversie voor een periode van 30 dagen. Wanneer deze 30 dagen voorbij zijn moet je het Officepakket kopen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de webversies van de Officeproducten te gebruiken. De webversie van het Officepakket is gratis te gebruiken via de browser. Dit betekent dus dat je óók gratis PowerPoint kunt gebruiken via het web. Echter is het niet mogelijk om het pakket te downloaden.

Waar gebruik je PowerPoint voor?

PowerPoint wordt gebruikt om een verhaal en/of boodschap effectief te communiceren naar de ontvanger(s). PowerPoint is daarmee een hulpmiddel om mensen te helpen hun boodschap effectief over te brengen. PowerPoint wordt dus eigenlijk gebruikt om mensen te informeren, inspireren, overtuigen en te activeren. Het komt er op neer dat PowerPoint gebruikt kan worden om mensen te beïnvloeden. Mensen gebruiken PowerPoint in verschillende vormen zoals een presentatie, video of explanimation. PowerPoint kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Je kan PowerPoint namelijk ook gebruiken om afbeeldingen, interactieve pdf’s en andere documenten te maken.

Welke versie van PowerPoint heb ik?

Sommige functionaliteiten in PowerPoint zijn enkel te gebruiken met de laatste versies van PowerPoint. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige animaties niet meer werken wanneer je de PowerPoint op een andere computer opent. Om deze reden vragen mensen zich af welke versie van PowerPoint ze nou eigenlijk hebben.

Welke versie PowerPoint je gebruikt heeft invloed op de manier waarop je je PowerPoint vormgeeft. Wanneer je bijvoorbeeld het Office 365 abonnement gebruikt, krijg je constant updates die ervoor zorgen dat je toegang hebt tot de meest recente functionaliteiten van PowerPoint, zoals bijvoorbeeld Morph en Zoom. De functionaliteiten Morph en Zoom zijn alleen te gebruiken en af te spelen vanaf PowerPoint versie 2016 en Office 365. Op deze manier heeft de PowerPoint versie die je gebruikt impact op de manier waarop je presentaties kan maken en afspelen.
Het is vrij eenvoudig om te achterhalen welke PowerPoint versie je gebruikt.

Stap 1: Open een (lege) PowerPoint presentatie.
Stap 2: Klik linksboven in op het tabblad ‘bestand’.
Stap 3: Klik op het tabblad ‘account’.
Stap 4: Controleer de informatie onder het kopje ‘productgegevens’.

Je kunt nu bekijken welk product/abonnement je van Office gebruikt, tot welk e-mailadres het product behoort en welke applicaties het product bevat.

Wat is smartart PowerPoint?

Met SmartArt kun je eenvoudig en snel je ideeën weergeven. De SmartArt functie biedt verschillende diagrammen, figuren en modellen aan die jou helpen bij het visualiseren van informatie. De SmartArt functie in PowerPoint kun je vinden onder het tabblad ‘Invoegen’ en het kopje ‘Illustraties’. Nadat je de SmartArt functie hebt ingeschakeld, opent er een dialoog venster met daarin 8 verschillende categorieën. Onder iedere categorie kun je vervolgens verschillende SmartArt voorbeelden terugvinden.

Wat is PowerPoint online?

PowerPoint online is een webversie van PowerPoint waarmee je toegang hebt tot de basisfuncties. Je kunt een presentatie maken in je webbrowser, welke vervolgens wordt opgeslagen in OneDrive. Je kunt vervolgens de presentatie online bewerken en delen zonder dat daar enige software aan te pas komt. Hieronder een overzicht met de functionaliteiten die beschikbaar zijn in PowerPoint online.

- Een presentatie bewerken in PowerPoint
- Een thema kiezen
- Een indeling voor dia's kiezen
- Tekst toevoegen
- Een afbeelding toevoegen
- Overgangen tussen dia's toevoegen
- Een animatie-effect toevoegen aan een object
- De diapresentatie weergeven
- Presentatie online delen
- Dia’s afdrukken

Waarom PowerPoint gebruiken?

Aangezien PowerPoint de norm is in het bedrijfsleven is PowerPoint de meest geschikte tool om presentaties te maken. Maar waarom zou je PowerPoint gebruiken en geen andere tool? Allereerst is PowerPoint zowel offline als online te gebruiken en kun je het makkelijk in OneDrive opslaan, waardoor je gemakkelijk (tegelijkertijd) kunt werken met anderen aan de presentatie. Daarnaast is PowerPoint erg geschikt om je huisstijl te bewaken, omdat je kan werken met een template die op de achtergrond wordt ingesteld. Daarnaast is er de mogelijkheid om je presentatie interactief te maken door middel van hyperlinks. Sommige mensen zeggen dat het gebrek aan effecten de reden is waarom ze geen PowerPoint gebruiken. Echter biedt PowerPoint ruime mogelijkheden omtrent animaties en overgangen die andere tools zoals bijvoorbeeld Prezi ook aanbieden, waardoor je presentatie dynamisch en dus aantrekkelijk wordt voor je publiek. Er zijn dus genoeg redenen om de vraag: ‘waarom een PowerPoint gebruiken?’ te beantwoorden.

Hoe PowerPoint opslaan?

Je kunt PowerPoint op verschillende manieren opslaan. Hoe je PowerPoint moet opslaan is afhankelijk waar je de presentatie voor wilt gaan gebruiken. Je kunt je PowerPoint bijvoorbeeld opslaan als voorstelling, hand-out of video. Je PowerPoint opslaan doe je als volgt:

Opslaan als PowerPoint:
1. Klik op het kopje ‘bestand’.
2. Selecteer het tabje ‘opslaan als’ en kies een opslaglocatie
3. Selecteer ‘PowerPoint-presentatie’

Opslaan als PowerPoint voorstelling:
1. Klik op het kopje ‘bestand’.
2. Selecteer het tabje ‘opslaan als’ en kies een opslaglocatie
3. Selecteer ‘PowerPoint-voorstelling’

Opslaan als hand-out:
Het opslaan van je PowerPoint als hand-out is tevens een manier hoe je je PowerPoint kan afdrukken.
1. Klik op het kopje ‘bestand’.
2. Selecteer het tabje ‘exporteren’
3. Selecteer de optie ‘hand-outs maken’
4. De dia’s en notities worden in een Word document geplaats, welke je vervolgens kunt opslaan

                               

                                   

Veelgestelde vragen over PowerPoint content

Waar moet een PowerPoint presentatie aan voldoen?

Een PowerPoint presentatie hoeft eigenlijk maar aan twee essentiële criteria te voldoen. Ten eerste is de juiste inhoud, ook wel content genoemd, van essentieel belang. Daarnaast is de vormgeving, ook wel design genoemd, erg belangrijk. Hieronder een korte toelichting van beide elementen.

Inhoud:
Als je een presentatie gaat geven moet je rekening houden met de ‘presentatie driehoek’. Deze bestaat uit de spreker, een PowerPoint presentatie en de toehoorder(s). Let er dus op dat jij als spreker een PowerPoint presentatie gebruikt met de content die voldoet aan de wensen van de toehoorders.

Design:
Bij het vormgeven van een presentatie is het belangrijk dat je je presentatie vooral visueel inricht, op een dusdanige manier dat het niet te druk wordt en je voorkomt dat de spreker afgeleid wordt van jouw verhaal. Daarnaast moet je ook voorkomen dat je presentatie te statisch wordt door te veel tekst en bullet-points op één slide te gebruiken.

Een PowerPoint moet dus aan meerdere criteria voldoen. Waar een PowerPoint precies aan moet voldoen is uiteraard ook afhankelijk van de situatie, echter gelden er een paar vuistregels. Allereerst moet een PowerPoint kort en bondig zijn. Dit betekent dat je niet te veel tekst en bulletpoints gebruikt op de slides. Een PowerPoint is namelijk bedoeld als ondersteuning van jouw verhaal en niet als Word document. Daarnaast is de vormgeving van een PowerPoint ook belangrijk. Een visuele PowerPoint voorkomt dat toehoorder(s) hun interesse verliezen.

Welk lettertype voor PowerPoint gebruiken?

Wanneer je een PowerPoint gaat maken is het belangrijk welk lettertype je voor je PowerPoint kiest. Het lettertype heeft invloed op de leesbaarheid van je PowerPoint en heeft daarmee dus ook invloed op de kwaliteit van je presentatie. Wanneer je het verkeerde lettertype voor je PowerPoint gebruikt zal dit ervoor zorgen dat je publiek afgeleid raakt. Een te groot lettertype resulteert in een drukke presentatie en een te klein lettertype zorgt voor irritatie, omdat niemand het kan lezen. Het is aan te raden om een neutraal lettertype zoals Calibri, Helvicata of Verdana te gebruiken. Het is dus belangrijk om het gebruik van creatieve lettertype te vermijden in verband met de leesbaarheid.

Welke lettergrootte voor PowerPoint gebruiken?

Het gebruik van de juiste lettergrootte is essentieel voor het succes van je presentatie. Welke lettergrootte je kiest voor je PowerPoint presentatie heeft invloed op de leesbaarheid. Bij het kiezen van een lettergrootte moet je er dus rekening mee houden dat de tekst niet te klein maar ook niet te groot wordt. Voor het kiezen van de lettergrootte van je PowerPoint kun je de volgende richtlijnen aanhouden.

1. Gebruik voor de koptekst een minimumgrootte van 20
2. Gebruik voor de bodytekst een minimumgrootte van 18

Wanneer je deze richtlijnen aanhoudt weet je zeker dat de tekst goed leesbaar is op elk device en in elke situatie.

Welk videobestand in PowerPoint gebruiken?

PowerPoint is zeer geschikt om video’s te gebruiken. Echter is de vraag welk videobestand je in PowerPoint moet invoegen. Het is af te raden om een link te gebruiken naar een YouTube video. Wanneer je namelijk geen toegang tot internet hebt kun je de video niet afspelen tijdens je presentatie. Daarom kan je het beste een videobestand downloaden en direct invoegen in de PowerPoint.

Welke videobestanden PowerPoint kan afspelen is afhankelijk van de PowerPoint versie die je gebruikt. De volledige lijst met videobestanden die PowerPoint kan afspelen staat hieronder:

• Windows Video-bestand (.avi en .asf)
• MP4-videobestand (.mp4, .m4v, .mov)
• Filmbestand (.mpg or .mpeg)
• Adobe Flash Media (.swf)
• Windows Media-videobestand (.wmv)

Je moet er rekening mee houden dat de videoformaten: MP4-videobestand en Adobe Flash Media alleen compatible zijn met PowerPoint 2013 en nieuwere versies. Daarnaast is de 32-bits variant van PowerPoint 2010 enkel compatible met MP4- of MOV-bestanden wanneer Quick Time Player is geïnstalleerd.

Welke kleur PowerPoint?

Wanneer je een PowerPoint presentatie gaat maken moet je rekening houden met welke kleuren je gebruikt. Het op de juiste manier inzetten van kleur kan ervoor zorgen dat je presentatie meer visueel wordt. Echter is het belangrijk dat je de juiste kleuren combineert, zodat het prettig oogt voor de toehoorders. Je moet hierbij proberen te voorkomen dat je vloekende kleuren gebruikt, zodat de presentatie niet te druk oogt.

Welke achtergrondkleur PowerPoint?

Welke achtergrond je in PowerPoint gebruikt is afhankelijk van het thema. Wanneer je je presentatie geeft in het kader van een bepaald thema is het verstandig om de achtergrondkleur hierop aan te passen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de achtergrond van je PowerPoint te vullen met een afbeelding of patroon. Let er wel op dat je PowerPoint niet te druk wordt doordat je te veel elementen of kleuren verwerkt in de achtergrond van je presentatie. Het is aan de raden om consistent met een achtergrondkleur in PowerPoint te werken. Dit kun je realiseren door in PowerPoint een achtergrondkleur in te stellen.

Stap 1: Open een (lege) PowerPoint presentatie
Stap 2: Klik op het tabblad ‘ontwerpen’
Stap 3: Klik aan de rechterkant op het kopje ‘Achtergrond opmaken’
Stap 4: Kies voor een bepaalde opvulling en stel je achtergrond in.

Je kunt nu de achtergrondkleur in PowerPoint aanpassen. Je hebt de optie om te kiezen voor een effenopvulling, opvulling met kleurovergang, opvulling met afbeelding of bitmappatroon en patroonopvulling. Wanneer je deze achtergrond over de gehele PowerPoint wilt instellen klik je op de knop ‘overal toepassen’.

Hoe PowerPoint maken?

Hoe je het beste een PowerPoint kunt maken verschilt per situatie. Hieronder geven we je een aantal basisstappen die je kunt gebruiken als basis:

1. Denk naar over de boodschap die je over wilt brengen en schrijf eventueel een verhaallijn
2. Kies een passend thema in PowerPoint
3. Voeg een introductie slide toe
4. Voeg een agenda slide toe
5. Voeg (verschillende) slides toe die tot de kern van je boodschap behoren
6. Voeg animaties en overgangen toe
7. Voeg een passend afsluiter toe

Heb je behoefte aan een uitgebreider stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe je een professionele PowerPoint presentatie moet maken? Bekijk dan eens onze blog: 'Professionele PowerPoint maken in 12 stappen'.

Hoe PowerPoint inspreken?

Je kunt eenvoudig ingesproken tekst invoegen in je PowerPoint presentatie. Je kunt ervoor kiezen om direct tekst in te spreken vanuit PowerPoint of audio in te spreken op je pc en deze later in PowerPoint te plaatsen. Beide opties worden hieronder toegelicht:

Audio inspreken vanuit PowerPoint:

1. Klik op het kopje ‘Invoegen’.
2. Klik op het kopje ‘Media’,
3. Selecteer ‘Audio’
4. Kies voor ‘Audio opnemen’
5. Er opent een venster waar je het opnemen van audio kan starten en stoppen
6. Wanneer het inspreken is gelukt selecteer je ‘Ok’ en de audio wordt automatisch op de slide toegevoegd

Audio invoegen vanuit pc:

1. Klik op het kopje ‘Invoegen’
2. Klik op het kopje ‘Media’
3. Selecteer ‘Audio’
4. Kies voor ‘Audio op mijn pc’
5. Selecteer het juiste audio bestand en deze wordt op de slide toegevoegd

Hoe PowerPoint in loop zetten?

Je PowerPoint presentatie continu laten afspelen is een handige oplossing als je deze wilt gebruiken voor een wachtruimte of tijdens de pauze van bijvoorbeeld een training. Je PowerPoint in een loop zetten is vrij eenvoudig en bestaat uit twee stappen:

Automatische overgangen naar volgende slides inschakelen

1. Selecteer de eerste dia
2. Klik op het kopje ‘Overgangen’
3. Deselecteer het vinkje ‘bij muisklik’.
4. Selecteer de optie ‘Na:’ en stel het aantal seconden waarna de volgende dia wordt weergegeven in
5. Selecteer ‘Overal toepassen’ of stel de tijd in per slide.

Het afspelen van de presentatie automatisch laten herhalen

1. Selecteer het kopje ‘Diavoorstelling’
2. Klik op ‘Diavoorstelling instellen’ en een pop-up venster verschijnt
3. Kies onder ‘Afspeelopties’ voor ‘Herhalen tot op ESC wordt gedrukt’ en klik op ‘OK’

Je hebt je PowerPoint nu in een loop gezet en deze zal continue blijven afspelen.

                             

                                   

Veelgestelde vragen bij PowerPoint problemen

Waarom is mijn PowerPoint zo groot?

Vaak kampen mensen met de volgende vraag: Waarom is mijn PowerPoint zo groot? Er zijn verschillende redenen waarom je PowerPoint snel groot kan worden. De eerste reden zou het gebruik van afbeeldingen kunnen zijn. Vooral afbeeldingen van hoge kwaliteit zorgen ervoor dat je presentatie groot wordt. Dit kan je oplossen door je afbeelding te verkleinen. Daarnaast heeft het gebruik van video’s ook een sterke invloed op de grootte van je PowerPoint. Dit is vooral het geval wanneer je een video download en vervolgens als geheel in je PowerPoint invoegt. Ook dit kan je oplossen door de videogrootte en/of kwaliteit te verlagen.

Wat doen als PowerPoint vastloopt?

Wat je moet doen als PowerPoint vastloopt is afhankelijk van de situatie. Wanneer PowerPoint vast loopt heb je de optie om te wachten tot het programma reageert of PowerPoint af te sluiten. Het is erg storend als je tijd investeert in het maken van een presentatie en PowerPoint opeens blokkeert. Mocht dit het geval zijn dan kan je onderstaande handelingen uitvoeren.

• Wat als PowerPoint blokkeert en ik heb het bestand nog NIET eerder opgeslagen?
Wanneer PowerPoint blokkeert zal je het bestand moeten afsluiten. Wanneer je vervolgens PowerPoint opnieuw opent zal PowerPoint het niet-opgeslagen bestand automatisch terughalen en openen. Wanneer dit niet automatisch gebeurt kun je dit handmatig doen door het tabblad Bestand te selecteren en vervolgens op Openen te klikken. Je kunt het kopje niet-opgeslagen presentaties herstellen selecteren, er opent een map waar alle niet-opgeslagen presentaties staan.

• Wat als PowerPoint blokkeert en ik heb het bestand eerder opgeslagen?
Wanneer PowerPoint blokkeert en je het bestand eerder hebt opgeslagen kun je de stappen die hierboven zijn genoemd volgen. Wanneer je de meest recente versie niet kan herstellen kan je altijd nog terugvallen op de laatst opgeslagen versie.

• Wat als PowerPoint blokkeert en ‘automatisch opgeslagen’ staat ingesteld?
Als PowerPoint blokkeert wanneer je ingesteld hebt dat bestanden automatisch worden opgeslagen, dan kun je de meest recente versie openen via de opgeslagen locatie.

             

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem in onze community!