Hoe maak je een interactief startmenu in PowerPoint

In dit artikel leren we je het maken van een interactieve PowerPoint presentatie. Vrijwel iedere originele presentatie start met een agenda-slide. Hierin wordt kort toegelicht waar de presentatie over gaat en welke presentatie onderwerpen  naar voren zullen komen. Een mooie toevoeging is het interactief maken van een dergelijke agenda. Door middel van aanklikbare knoppen kun je een startmenu maken, welke het mogelijk maakt om door de presentatie te navigeren. Met zo’n startmenu kun je gemakkelijk tussen je onderwerpen navigeren. In slechts 6 stappen leggen wij uit hoe je zelf een interactief menu maakt en je PowerPoint presentatie er snel professioneel en verzorgd uitziet!

Interactieve PowerPoint presentatie maken

  1. Voeg een aantal PowerPoint vormen toe aan je presentatie;
  2. Selecteer een vorm en voeg een hyperlink toe via Invoegen > Hyperlink en kies voor Plaats in dit document. Doe dit voor elke vorm;
  3. Maak een home-knop voor elke slide in het diamodel via Beeld > Diamodel;
  4. zet de home-knop rechtsboven in de slide en voeg een hyperlink toe;
  5. Sluit het diamodel via Beeld > Normaal.
Je kunt nu interactief door je presentatie klikken door op een vorm te klikken op de eerste slide en vervolgens weer terug te keren naar de agenda-slide door op de home-knop op een andere slide te klikken.

Hieronder leggen we je in een video uit hoe je een interactieve presentatie kunt maken middels een interactief menu.

Stap 1: Vormen invoegen (rechthoek)

Maak om te beginnen verschillende vlakken aan. Dit doe je door te gaan naar Invoegen – Vormen. Selecteer nu één van de vlakken om een hyperlink toe te voegen. Dit doe je door te gaan naar Invoegen – Hyperlink. Vervolgens selecteer je de knop 'Plaats in dit document'. Hier kun je de gewenste dia selecteren. Herhaal nu deze stap bij de andere vakken. Controleer je dia-voorbeeld om er zeker van te zijn, dat je de juiste dia hebt geselecteerd.

Tip: Gebruik sneltoets CTRL+K om gemakkelijk een hyperlink in te voegen. 

Stap 3: Home-knop maken

Om vanaf elke dia terug te kunnen naar het menu, maak je een ‘Home’-knop aan. Net zoals vaak op een website te zien is. De ‘Home’- knop wordt gemaakt in het diamodel, zodat deze direct op alle slides wordt weergegeven. Om hier te komen ga je naar Beeld – Diamodel. 

Stap 4: Interactief navigeren door PowerPoint

Ga vervolgens naar Invoegen – Afbeelding om je ‘Home’ – knop te plaatsen. Plaats je ‘Home-knop’ op een duidelijke plek, wij hebben onze Home-knop rechts bovenin de hoek geplaatst. Voeg hierna opnieuw een hyperlink toe door stap 2 te herhalen. Invoegen – Hyperlink – Plaats in dit document. Selecteer het startmenu en klik op 'Ok'. 

Stap 5: Terug naar normale weergave

Ga nu weer terug naar de normale weergave door te klikken op Beeld – Normaal. Als je nu weer terug gaat naar de normale weergave, heb je een interactieve PowerPoint presentatie! Controleer dit in de afspeelmodus/diavoorstelling, sneltoets Shift+f5.

Lukt het niet om een interactieve PowerPoint te maken of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Michael
Door

Michael

op 06 Apr 2020

Beste Susanne,Bij de tab "Diavoorstelling" staat een knop "Diavoorstelling instellen". Als ze hierop klikt kan ze de optie "Bekeken in kiosk (volledig scherm)" aanzetten.Dit zou ervoor moeten zorgen dat de leerlingen alleen naar de volgende slide kunnen gaan als ze op een hyperlink klikken!Met vriendelijke groet, Michael van PPT Solutions

Susanne
Door

Susanne

op 03 Apr 2020

Hi, ik heb volgens hetzelfde principe als jij hier uitlegt een ppt gemaakt met daarin quiz vragen. Ze navigeren via de hyperlink aan de antwoord knoppen naar een “goed” of “fout” scherm en met een andere knop (vorm met hyperlink) weer verder naar de volgende vraag. Daarom heb ik ook de -overgangen- bij muisklik- al uit gevinkt. Zo kan men niet doorklikken naar de volgende pagina zonder de vraag te beantwoorden. Maar bij het openen van de presentatie blijft de besturing (o.a. met de pijltoetsen) actief. Hoe kan ik die besturing uit zetten of omzeilen? Ik wil de ppt kunnen delen met leerlingen en hen deze ppt laten bekijken maar niet gewoon doorheen klikken, swipen. Is mijn probleem een beetje helder 😅?

Wil
Door

Wil

op 25 Feb 2020

Ha, Kan je ook een interactieve presentatie geven zonder de muis te gebruiken? Heb er namelijk één gemaakt naar aanleiding van jullie video, maar ben bang dat ik de muis wel moet gebruiken tijdens het presenteren?

Michael
Door

Michael

op 25 Feb 2020

Beste Wil,Het is momenteel niet mogelijk om een interactieve presentatie zonder muis te bedienen. Ik zou je adviseren om de presentatie chronologisch te maken, zodat je met een presenter kunt werken. Mocht je voorkeur toch uitgaan van de interactieve presentatie dan zal je toch de muis moeten gebruiken.Met vriendelijke groet, Michael van PPT Solutions

Remco
Door

Remco

op 18 Sep 2019

Hallo Kees, Zou je jouw vragen in onze community willen stellen. Https://community.pptsolutions.nl Een van onze designers zal daar jouw vraag beantwoorden. Je kunt daar eventueel ook je presentatie uploaden.Groet, Remco

Cees Timmerman
Door

Cees Timmerman

op 16 Sep 2019

Dag Remco, Ik heb een prachtige menu besturing kunnen maken waarbij na aanklikken van elk hoofdstuk de bijbehorende "knop" nadien op 75% transparantie wordt gezet. Maar wanneer ik aan een bepaald hoofdstuk een dia toevoeg als volgende en meer dia's dan werkt de 75% transparantie animatie bij dat hoofdstuk niet meer. Bij de hoofdstukken die uit één enkele dia bestaan nog wel overigens. Wat moet ik nu doen om deze animatie robuust te krijgen onafhankelijk van het aantal dia's binnen een hoofdstuk? Hoor graag van je hoe dit op te lossen. Ik kan evt. mijn bestand opsturen indien gewenst? Vriendelijke groet, Cees

Patricia
Door

Patricia

op 29 Jul 2019

Top! het was even zoeken naar de knoppen maar met deze uitleg super gelukt! Is het ook mogelijk dat als je een vlak hebt gehad deze van kleur te laten veranderen? Zodat je kan zien welke je nog moet doen en welke al geweest zijn?

Michael
Door

Michael

op 31 Jul 2019

Beste Patricia,Je kunt bij het tabje animaties de objectkleur een andere kleur geven. Of bedoel je dat je tijdens de presentatie vormen een andere kleur wilt geven? Dat is helaas niet mogelijk.Mocht dit niet lukken dan hoor ik het graag!Groet, Michael

Judith Keijzers
Door

Judith Keijzers

op 18 Feb 2019

Dag Remco, Nadat ik een knop in het menu heb gebruikt en ik kom weer terug via de home-knop wil ik graag dat knop 1 vervaagd. Hoe kan ik dat instellen? Bedankt.

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 18 Feb 2019

He JudithAls ik het goed begrijp is onderstaande uitleg de oplossing: 1. Zorg er dan voor dat je "menu slide" dupliceert. 2. Hoofdstuk die je wilt laten oplichten/vervagen, kan je op verschillende manieren doen, gebruik je bijvoorbeeld vlakjes, kan je vervolgens dit toepassen: - totaal andere kleur geven, zodat het opvalt - kleurvlak op transparant zetten 3. Herhaal dit totdat je alle hoofdstukken hebt gehad + vergeet niet dat je hyperlinks moet toevoegen om het interactief te maken.Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan weet je ons te vinden!Groet, Remco

Marlies
Door

Marlies

op 28 Nov 2018

Handige handleiding! Nog een vraagje: wat is het ideale formaat van de PowerPoint om deze om te zetten naar PDF? Is dat gewoon de standaard 4:3 of kan ik beter een ander formaat gebruiken (het moet zo schermvullend mogelijk worden, dat ziet er het mooiste uit)

Vera
Door

Vera

op 20 Jun 2018

Bij stap 4: Voeg hierna opnieuw een hyperlink toe door stap 2 te herhalen. Invoegen – Hyperlink – Plaats in dit document. Selecteer het startmenu en klik op ‘Ok’. Ik kan een homeknop plaatsen maar ik heb dan geen mogelijkheid meer om een hyperlink toe te voegen in het diamodel. Ps: ik zie geen stap 5 staan, klopt dit?

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 10 Feb 2017

Hoi Miranda, Leuk om te horen! Succes nog verder met je presentatie! Groet, Remco

Miranda
Door

Miranda

op 09 Feb 2017

Dank je wel het werkt erg goed. wordt zo een leuke presentatie

Nienke
Door

Nienke

op 07 Dec 2020

Erg duidelijke uitleg. Werkt prima zo. Ik heb nog wel een vraag: is het ook mogelijk om, als alle koppelingen in het document staan een soort overzicht te krijgen van de koppelingen. Bijvoorbeeld in een soort flowchart?

Reactie plaatsen