Hoe maak je een PowerPoint interactief door middel van een startmenu?

In dit artikel tref je een stap-voor-stap uitleg aan, voor het maken van een interactieve PowerPoint-presentatie. Vrijwel iedere presentatie start met een agenda-slide. Hierin wordt kort toegelicht waar de presentatie over gaat en welke onderwerpen naar voren zullen komen. Een mooie toevoeging is het interactief maken van een dergelijke agenda. Door middel van aanklikbare knoppen kun je een startmenu maken, welke het mogelijk maakt om door de presentatie te navigeren. Met zo’n startmenu kun je gemakkelijk tussen je onderwerpen navigeren. In slechts 6 stappen leggen wij uit hoe je zelf een interactief menu maakt en je PowerPoint-presentatie er snel professioneel en verzorgd uitziet!

Bekijk hieronder de video-uitleg:

STAP 1

Maak om te beginnen verschillende vlakken aan. Dit doe je door te gaan naar Invoegen – Vormen.

Interactief startmenu

STAP 2

Selecteer nu één van de vlakken om een hyperlink toe te voegen. Dit doe je door te gaan naar Invoegen Hyperlink. Vervolgens selecteer je de knop ‘Plaats in dit document’. Hier kun je de gewenste dia selecteren. Herhaal nu deze stap bij de andere vakken. Controleer je dia-voorbeeld om er zeker van te zijn, dat je de juiste dia hebt geselecteerd.

Tip: Gebruik sneltoets CTRL+K om gemakkelijk een hyperlink in te voegen.

Interactief startmenu

STAP 3

Om vanaf elke dia terug te kunnen naar het menu, maak je een ‘Home’-knop aan. Net zoals vaak op een website te zien is. De ‘Home’- knop wordt gemaakt in het diamodel, zodat deze direct op alle slides wordt weergegeven. Om hier te komen ga je naar Beeld – Diamodel.

Interactief startmenu

STAP 4

Ga vervolgens naar Invoegen – Afbeelding om je ‘Home’ – knop te plaatsen. Plaats je ‘Home-knop’ op een duidelijke plek, wij hebben onze Home-knop rechts bovenin de hoek geplaatst. Voeg hierna opnieuw een hyperlink toe door stap 2 te herhalen. Invoegen – Hyperlink – Plaats in dit document. Selecteer het startmenu en klik op ‘Ok’.

Interactief startmenu

Interactief startmenu

STAP 5

Ga nu weer terug naar de normale weergave door te klikken op Beeld – Normaal. Als je nu weer terug gaat naar de normale weergave, heb je een interactieve PowerPoint-presentatie! Controleer dit in de afspeelmodus/diavoorstelling, sneltoets Shift+f5.

Vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter! Wij reageren zo spoedig mogelijk.

Comment Section

10 reacties op “Hoe maak je een PowerPoint interactief door middel van een startmenu?

Door Miranda op 9 februari 2017

Dank je wel het werkt erg goed. wordt zo een leuke presentatie

Door Vera op 20 juni 2018

Bij stap 4: Voeg hierna opnieuw een hyperlink toe door stap 2 te herhalen. Invoegen – Hyperlink – Plaats in dit document. Selecteer het startmenu en klik op ‘Ok’.
    Ik kan een homeknop plaatsen maar ik heb dan geen mogelijkheid meer om een hyperlink toe te voegen in het diamodel. Ps: ik zie geen stap 5 staan, klopt dit?

Door Remco Hogeveen op 27 juni 2018

Hallo Vera,
    Waarschijnlijk is de ‘homeknop’ van die je gebruikt een afbeelding. Eerst zal je een PowerPoint vorm moeten maken over de ‘homeknop’. Daarna kan je deze transparant maken en hier een hyperlink op plaatsen.

Heb ik je hiermee geholpen?

En bedankt voor het doorgeven. Ik ga de pagina aanpassen.

Groet,
    Remco

Door Marlies op 28 november 2018

Handige handleiding! Nog een vraagje: wat is het ideale formaat van de PowerPoint om deze om te zetten naar PDF? Is dat gewoon de standaard 4:3 of kan ik beter een ander formaat gebruiken (het moet zo schermvullend mogelijk worden, dat ziet er het mooiste uit)

Door Remco Hogeveen op 28 november 2018

Hi Marlies,
    Het beste formaat voor een schermvullende presentatie/PDF is ‘breedbeeld (16:9)’. Dit kun je instellen onder de tab ‘Ontwerpen’ en vervolgens de knop ‘Diagrootte’. Je kunt hier ook een aangepast formaat kiezen. Succes!

Door Judith Keijzers op 18 februari 2019

Dag Remco,
    Nadat ik een knop in het menu heb gebruikt en ik kom weer terug via de home-knop wil ik graag dat knop 1 vervaagd. Hoe kan ik dat instellen?
    Bedankt.

Door Remco // PPT Solutions op 18 februari 2019

He Judith

Als ik het goed begrijp is onderstaande uitleg de oplossing:
    1. Zorg er dan voor dat je “menu slide” dupliceert.
    2. Hoofdstuk die je wilt laten oplichten/vervagen, kan je op verschillende manieren doen, gebruik je bijvoorbeeld vlakjes, kan je vervolgens dit toepassen:
    – totaal andere kleur geven, zodat het opvalt
    – kleurvlak op transparant zetten
    3. Herhaal dit totdat je alle hoofdstukken hebt gehad + vergeet niet dat je hyperlinks moet toevoegen om het interactief te maken.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan weet je ons te vinden!

Groet,
    Remco

Door Patricia op 29 juli 2019

Top! het was even zoeken naar de knoppen maar met deze uitleg super gelukt!
    Is het ook mogelijk dat als je een vlak hebt gehad deze van kleur te laten veranderen? Zodat je kan zien welke je nog moet doen en welke al geweest zijn?

Door Michael op 31 juli 2019

Beste Patricia,

Je kunt bij het tabje animaties de objectkleur een andere kleur geven. Of bedoel je dat je tijdens de presentatie vormen een andere kleur wilt geven? Dat is helaas niet mogelijk.

Mocht dit niet lukken dan hoor ik het graag!