Flowchart of stroomschema maken in PowerPoint

Een flowchart, ook wel stroomdiagram, stroomschema of processchema genoemd, is de perfecte oplossing om complexe processen overzichtelijk weer te geven. Door het gebruik van een duidelijke vormentaal en complementaire kleuren is een flowchart niet alleen gemakkelijk af te lezen door de gebruiker, maar ook nog eens simpel en snel in elkaar te zetten. In deze tutorial laten wij je zien welke belangrijke stappen je niet moet vergeten bij het ontwikkelen van een flowchart of terwijl een stroomdiagram, stroomschema en/of processchema.

Flowchart of stroomschema maken in PowerPoint

  1. Ga naar de stroomdiagramvormen via Invoegen>Vormen>Stroomdiagram;
  2. Start de flowchart met een pilvorm;
  3. Voeg de volgende stappen/vormen toe aan je flowchart;
  4. Het uitlijnen van je flowchart doe je via Vormindeling>Uitlijnen;
  5. Verbind de processen in het stroomschema met lijnen via Vormen>Lijnen;
  6. Pas de opmaak van je stroomschema aan via Vormindeling en kies voor Vorm contour of Vorm opvulling.
Op deze manier kun je dus eenvoudig een proces in een stroomdiagram of processchema maken in PowerPoint en deze gebruiken tijdens een presentatie.


Stap 1: Stroomdiagram vormen invoegen

Allereerst is het belangrijk om te weten welke vormen welke betekenis met zich meedragen. PowerPoint heeft hier een speciale sectie voor aangemaakt onder de knop “Vormen”, te vinden bij het tabblad “Invoegen”.  Door met de muis over één van deze vormen te hoveren, komt er een pop-up tekst in beeld met de bijbehorende betekenis. Zo staat de rechthoek hier voor een “Proces stap” en de ruit voor een “Beslissing”.
Stap 1: Vormen invoegen voor stroomdiagram
En vervolgens:
Stap 1.2: Stroomdiagram vormen

Stap 2: Stappen Stroomschema bepalen

Bepaal de processtappen die worden doorlopen in de flowchart. Moeten er besluiten genomen worden? Is er een handeling (processtap)? Zijn er belangrijke documenten of externe links van toepassing? Het helpt om deze eerst op een rij te zetten, voordat je begint aan het stroomschema (ook wel processchema genoemd).

Stap 3: Het begin van een processchema

Een processchema begint meestal met een pil vorm. Deze vorm geeft een duidelijke start aan zodat de gebruiker niet hoeft te zoeken naar het begin. Deze vorm is te vinden onder de knop “Vormen” en de sectie “Stroomdiagram” zoals weergegeven in stap 1.
Stap 3: De start van jouw stroomdiagram
Voeg vervolgens de daarop volgende stappen toe. Bij een splitsing in het processchema raden wij aan de vormen onder of naast elkaar te zetten. Dit ligt natuurlijk aan de opbouw van het processchema. Gaat deze verticaal? Zet vormen die bij een splitsing horen dan naast elkaar. Gaat het processchema horizontaal? Zet deze vormen dan onder elkaar. Zie hieronder een horizontaal voorbeeld.
Stap 3.1: Vormen de juiste plaats geven

Stap 4: Flowchart uitlijnen

Om het overzicht te behouden is uitlijning erg belangrijk, zowel verticaal als horizontaal. Selecteer bijvoorbeeld alle vormen op één horizontale lijn en ga naar de tab “Vormindeling”. Aan de rechterkant van dit tabblad vind je de knop “Uitlijnen”. Door hier bijvoorbeeld te klikken op “Boven uitlijnen” en vervolgens “Horizontaal verdelen” worden de vorm met gelijke tussenruimtes verdeeld over de slide.
Stap 4: Stroomschema uitlijnen
Hieronder laten wij je een voor én na voorbeeld zien.

Voor:
Stap 4.3: Flowchart voorbeeld
Na:
Stap 4.3: Flowchart voorbeeld na

Stap 5: Stroomdiagram vormen verbinden

Om duidelijk aan te geven hoe de stroomdiagram gevolgd hoort te worden, zijn pijlen een must-have. Onder de knop “Vormen” zijn verschillende lijnen te vinden bij de sectie “Lijnen”.
Stap 5: Stroomdiagram vormen verbinden

PowerPoint maakt het ontwikkelen van flowcharts erg gemakkelijk doordat deze lijnen aan de vormen vast zijn te maken. Selecteer hiervoor een lijn en plaats deze op de slide. Sleep vervolgens één van de uiteindes naar de gewenste vorm en maakt deze vast aan de gecentreerde grijze bolletjes die op de vorm verschijnen. Herhaal deze stap totdat alle vormen juist gelinkt zijn aan elkaar.
Stap 5: Stroomdiagram lijnen
Het resultaat:
Stap 6: Het resultaat - een flowchart in PowerPoint

Stap 6: De opmaak van het stroomschema

Als laatste, de opmaak van het stroomschema. Naast een duidelijk vormentaal en het gebruik van pijlen, kan kleur niet alleen voor meer overzicht zorgen maar het totaal beeld ook wat mooier maken. Opvulkleuren en lijnkleuren kunnen aangepast worden door een vorm te selecteren en vervolgen in het tabblad “Vormindeling” op “Vormopvulling” en/of “Vormcontour” te klikken. Kies hier vervolgens de gewenste kleur. Kies voor kleuren die elkaar genoeg onderscheiden dat zij niet met elkaar verward kunnen worden.
Stap 6: De opmaak van het stroomschema
Het resultaat:
Stap 6.1: Een stroomschema met een mooie opmaak
Een donkere variant op de bovenstaande flowchart/stroomdiagram in PowerPoint:
Stap 6.2: Een stroomdiagram met donkere achtergrond

Bekijk ook eens deze artikelen:Lukt het niet om een flowchart/stroomdiagram/stroomschema/processchema te maken in PowerPoint of heb je een andere vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!