13 presentatie tips om inspirerend te presenteren!
17 december 2020 

13 presentatie tips om inspirerend te presenteren!

Op het internet kun je honderden presentatie tips opzoeken, maar meestal komen die op hetzelfde neer. Wij hebben presentatie tips van de echte PowerPoint experts voor jou op een rijtje gezet. Vanaf 2009 maken wij professionele PowerPoint presentaties en in die tijd hebben wij vele PowerPoint en presentatie tips verzamelt. Deze kennis willen we graag met je delen omdat wij klaar zijn met de saaie en slaapverwekkende presentaties. Wij gaan voor inspirerende presentaties! Van alle tips kun je wat leren, maar gebruik de tips die voor jou van toepassing zijn.

Overzicht presentatie tips

 1. Een inspirerende presentatie
 2. Indrukwekkende opening
 3. De afsluiting van je presentatie
 4. Inzoomen op een complex schema
 5. Interactie met je publiek
 6. De presentatorweergave
 7. Een goede afstandsbediening
 8. Laserpointer
 9. Een pauze slide
 10. Aandacht houden bij een lang verhaal
 11. Overschakelen naar zwart of wit scherm
 12. Naar willekeurige slide navigeren
 13. Tips van TED

1. Een inspirerende presentatie

Misschien wel een van de belangrijkste van alle presentatie tips, is de PowerPoint presentatie zelf. Hoe vaak zie je wel niet een presentatie met veel bulletpoints en lange teksten. Het is bijna niet te lezen voor het publiek en ook nog eens heel erg saai. De mensen in de zaal proberen toch de tekst te gaan lezen en het gevolg daarvan is dat ze de aandacht verliezen van het werkelijke verhaal dat verteld wordt. Een inspirerende presentatie helpt je om de boodschap beter over te brengen. Daarnaast geeft het je ook nog eens vertrouwen, omdat je een goede ondersteuning hebt. Dus stop met te veel bulletpoints, afbeeldingen met te veel informatie en saaie lange teksten. En ga een PowerPoint maken die inspirerend is en jouw verhaal ondersteund. Hoe maak je dan een inspirerende presentatie? Daar hebben wij een blog aan gewijd. In 12 stappen maak jij een professionele presentatie (inclusief video handleiding).

Klik hier om naar het blog met de 12 stappen te gaan.

2. Indrukwekkende opening

Een inspirerende presentatie begint al als het publiek de zaal in komt. Vaak word er weinig aandacht aan de titel slide besteed, maar de eerst indruk is zeer belangrijk. Zorg er daarom voor dat je een indrukwekkende titelslide maakt. Dat kun je doen met behulp van mooie visuals en animaties. In onderstaand voorbeeld laten we zien hoe een mooie titel slide eruit kan zien. Tevens wordt uitgelegd hoe jij dit zelf kunt maken.

Naast een inspirerende openingsslide zijn er nog meerdere manieren om indrukwekkend te beginnen met jouw presentatie. In onderstaande video worden drie voorbeelden gegeven van krachtige openingen voor jouw presentatie. Met deze presentatie tips zal jouw eerste indruk beter zijn dan ooit!

3. De afsluiting van je presentatie

Naast een goed begin van je presentatie, is het van belang dat je de presentatie goed afsluit. Je kunt de eind slide beschouwen als jouw visitekaart. Plaats daarom gegevens op de slide die je ook op je visitekaartje zou tonen. Wil je aangeven dat het tijd voor koffie is of is het doel dat je nog eens met de toehoorder een kop koffie wilt gaan drinken? Voeg dan een animatie toe van een kop koffie die vol loopt. Hieronder staat een blog met verschillende animaties die kunt gebruiken, waaronder een animatie van een kop koffie.

Klik hier om naar het blog te gaan waar de kop koffie te downloaden is.

Ben je opzoek naar meer tips om op originele wijze je presentatie af te sluiten? Klik dan hier voor de 4 beste tips die we voor jou hebben geselecteerd.

4. Inzoomen op een complex schema

In veel presentaties zit een afbeelding van een schema zoals een organogram of andere bedrijfsinformatie. Meestal staat er veel informatie op een afbeelding, wat het  moeilijk leesbaar maakt voor de toehoorders. Je publiek probeert toch te gaan lezen wat er op de afbeelding staat. Het gevolg is dat je de aandacht van het publiek kwijt raakt. Wil je op een eenvoudige wijze inzoomen op een complex schema? Klik dan in de diavoorstelling modus op CTRL en scroll met je muis omhoog. Het schema zoomt in en je kunt op deze manier het schema veel beter tonen. Er verschijnt ook een handje. Als je de linkermuisknop ingedrukt houdt en naar links of rechts beweegt kun je een gedeelte van de slide laten zien. Kanttekening bij het inzoomen op een complexschema is dat het werkt vanaf PowerPoint versie 2013.

Een nog betere manier om een complex schema te laten zien is de pop-up techniek. In PowerPoint kun je net zoals op een website een pop-up laten verschijnen. De achtergrond vervaagt en het schema komt naar voren. In onderstaande video leggen we uit hoe je dit kan toepassen.

5. Interactie met je publiek

Als je het publiek actief wilt betrekken bij jouw presentatie is het raadzaam om interactie te creëren. Wanneer je feedback uit de zaal krijgt kun je jouw verhaal daar op afstemmen en tegelijkertijd houd je de aandacht beter vast. Laat het publiek stemmen met zijn of haar mobiel. Je laat ze naar een website gaan en daar vullen ze een code in. Vervolgens worden de vragen getoond die jij hebt geselecteerd en die je ook op het grote scherm kunt laten zien. Je kunt dit doen door middel van het installeren van een plug-in in PowerPoint. De data is achteraf ook nog eens inzichtelijk, daardoor is de plug-in tevens geschikt als enquête tool.

Bekijk hieronder in de video met uitleg over het stemmen in PowerPoint.

Wil je meer weten over stemmen in een PowerPoint presentatie? Klik dan hier voor meer informatie.

6. De presentatorweergave

Veel sprekers zijn onzeker met presenteren omdat ze niet weten welke slides er in beeld komen. De eerste oplossing van deze presentatie tips die we je meegeven: Oefen de presentatie eindeloos! Wil je toch een geheugensteuntje voor jezelf inbouwen? Gebruik dan de presentator weergave. Dit kan jou helpen om de angst voor het onbekende weg te nemen. Als je deze weergave gebruikt, zie jij wat anders op je scherm dan de rest van de zaal. Je kunt zien wat de volgende slide gaat worden in jouw presentatie en je kunt er speakernotes plaatsen. Dat betekent dat je jouw aantekeningen onder de slides kunt plaatsen. Op deze manier heb je altijd een digitaal spiekbriefje op je scherm staan. De presentator weergave start je op door in de presentatiemodus te klikken op rechtermuisknop en vervolgens klik je op presentator weergave. Hieronder staat een voorbeeld van de presentator weergave.

Presentatie tips - Presentatorweergave

7. Een goede afstandsbediening

Een goede afstandsbediening is essentieel voor het geven van een inspirerende PowerPoint presentatie, daarom mag deze niet ontbreken tussen de presentatie tips. Te vaak zien we presentaties die voor een middelgroot of groot publiek worden gegeven, waarbij de afstandsbediening niet goed werkt of dat er zelf gebruik wordt gemaakt van de muis om door te klikken. Dat staat natuurlijk alles behalve professioneel. Wat ons betreft bestaat een goede afstandsbediening uit drie knoppen. Een knop om naar de volgende dia te gaan, een knop om terug te gaan naar de vorige dia en een knop waarmee je de muis kunt bedienen en op een hyperlink kunt klikken. De muis met klik functie kun je bijvoorbeeld gebruiken bij een interactieve agenda, zodat je zelf kunt kiezen welk hoofdstuk je wilt presenteren. Bekijk hieronder de video met uitleg over de beste afstandsbediening voor jouw presentatie.

8. Laserpointer

Wanneer je iets wilt aanwijzen op het scherm zonder afstandsbediening, dan kun je in de presentator weergave gebruik maken van de combinatie CTRL + linkermuisknop. Een rood laserpuntje verschijnt op het beeld. Met de muis kun je naar het punt toe dat je wilt aanwijzen. Op deze manier neem je het publiek mee in jouw verhaal. Het is raadzaam om dit niet voor een publiek met honderd personen te gebruiken, maar als je een workshop geeft voor 10 personen in een vergaderruimte, dan is dit een goede oplossing.

9. Een pauze slide

Geef je een presentatie die wat langer duurt, bijvoorbeeld een workshop of seminar, dan is het vaak lastig in te schatten wanneer jouw publiek aan een pauze toe is. Vaak werkt de presentator de hoofdstukken af totdat de pauze slide voorbij komt. Dit is natuurlijk niet handig, want je wilt de regie altijd zelf in handen hebben. Merk je dat je publiek toe is aan een kop koffie? Dan wil je een break kunnen nemen en niet doorgaan tot die ene pauze slide in beeld verschijnt. In onderstaande voorbeeld staat rechts in beeld een driehoek waar de spreker op kan klikken. Een menu verschijnt waar ook de pauze slide tussen staat. Je bent nu in staat om koffie te drinken wanneer het publiek of jijzelf daar aan toe is. (vanaf 1:39 zie je hoe de pauze slide in beeld verschijnt)

10. Aandacht houden bij een lang verhaal

Volgens de methode van TED (waar je bij punt 13 meer informatie over kunt vinden) is de perfecte presentatie 18 minuten lang. Dat is de tijd dat je het publiek kunt boeien. Daarna haken ze al snel af. Nou komt het natuurlijk veel vaker voor dat je wel langer moet presenteren. De oplossing is simpel. Bouw elke 20 minuten iets in, zodat je publiek actief blijft. Dat kan een video zijn ter onderbreking van je verhaal of laat het publiek een oefening doen. Tevens is het ook mogelijk om de interactie op te zoeken door middel van stemmen in PowerPoint.

11. Overschakelen naar zwart of wit scherm

Heb je wel eens tijdens een presentatie in het licht van de beamer gestaan, met als gevolg dat alle letters van de presentatie op je voorhoofd stonden? Dat ziet er niet professioneel uit en daardoor lijd je het publiek af van je verhaal. De makkelijkste oplossing is om niet in het licht van de beamer te staan. Wil je daar toch staan zonder letters op je voorhoofd? Dan kun je het achtergrondscherm wit of zwart maken. Als je in de presentatiemodus zit kun je op de komma of punt drukken op je toetsenbord. Met een komma wordt het achtergrondscherm wit en als je op een punt klikt, dan wordt het scherm zwart. Wij bevelen aan om de komma te gebruiken, want wanneer je een zwart scherm gebruikt lijkt het of je scherm is uitgevallen. Dat leidt weer tot afleiding van je verhaal.

12.  Naar willekeurige slide navigeren

Het komt vaak voor dat je na de presentatie nog even dieper wilt ingaan op een slide of dat er nog vragen zijn over een specifiek onderwerp. Dan is het de beste optie om een interactieve presentatie te maken. Bijvoorbeeld een hoofdmenu met links naar alle hoofdstukken en op elke pagina een “home” button. Op deze manier navigeer je door je presentatie net zoals op een website. Hoe je zo'n interactieve agenda maakt leggen we in de video uit die je hier kunt vinden.

Heb je geen interactieve presentatie, maar wil je toch terug naar een slide? Dan kun je in de presentatiemodus navigeren naar de gewenste slide door op een nummer te drukken en daarna op enter. Wil je bijvoorbeeld terug naar de begin slide? Dan toets je 1 + enter.

13. Tips van TED

Als je aan inspirerend presenteren denkt, denk je al snel aan TED. Op het internet staan genoeg video's van TED. De een nog meer inspirerend dan de ander. Het lijkt erop dat zij het geheim van een goede presentatie hebben ontrafeld. Zij hebben een boek geschreven over de beste presentatie tips. In een blog hebben wij een gedeelte van het boek samengevat. Het zijn nuttige tips die jou helpen om de volgende keer een TED waardige presentatie te geven. Klik hier om naar de beste presentatie tips van TED te gaan.

Dit waren 13 presentatie tips waarmee jij de volgende keer een inspirerende presentatie geeft. Heb je zelf nog tips? Laat deze dan achter in de comments!

Over de schrijver
arne
Door

arne

op 22 November 2019

kikke vent. hou je taai...

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down