Presenteren in een andere taal -  dit zijn de beste tips!
12 december 2020 
7 min. leestijd

Presenteren in een andere taal - dit zijn de beste tips!

Een presentatie op zichzelf geven kan al spannend genoeg zijn. Maar wat nou als je ook nog eens een presentatie moet houden in het Engels, Duits, Frans of een andere taal? Dat klinkt al helemaal als een flinke uitdaging. Maar geen paniek!  In deze blog geven we je tips voor het presenten in andere talen. Wanneer je deze tips volgt ben je goed voorbereid om met zelfvertrouwen te presenteren. In welke taal dan ook! 😉

Wat kan je verwachten in deze blog?

1. Presenteren in een andere taal: uitdagingen
2. Tips voor presenteren in een andere taal
3. Presenteren in het Engels
4. Presenteren in het Duits
5. Presenteren in het Frans
6. Presenteren in het Spaans
7. Hulp bij presenteren in een andere taal: PowerPoint
8. Presentatie ideeën in een andere taal
9. Professioneel presenteren met PowerPoint: hulp van professionals

Presenteren in een andere taal: uitdagingen

Presenteren in een andere taal heeft een aantal uitdagingen. Uiteraard is het belangrijkste dat je over een goed basisniveau van de taal beschikt, wanneer je de betreffende taal helemaal niet spreekt zal het presenteren erg lastig worden.  

Je moet allereerst nagaan of de boodschap van jouw verhaal in een andere taal wel overkomt zoals jij dat bedoeld. Bepaalde woorden kunnen in een andere taal namelijk anders worden geïnterpreteerd. Daarnaast is het belangrijk om even te controleren of bepaalde elementen uit je presentatie niet raar overkomen in een andere taal/cultuur. Bovenstaande uitdaging kan je natuurlijk op lossen door een tolk, die jouw verhaal vanuit het Nederlands vertaald naar andere talen, in te schakelen.

Maar dat is niet de enige uitdaging. Zo zijn er nog een aantal andere uitdagingen wanneer je gaat presenteren in een andere taal. De belangrijkste leg ik hieronder even uit.

Tips voor presenteren in een andere taal

Tip #01: Welkomst slide 

Presenteer je voor een internationaal publiek? Meestal is de voertaal dan Engels, maar je kunt wel beginnen met een slide waarop in verschillende talen welkom staat. Op deze manier creëer je direct een band met het publiek. Tevens raden we aan om jezelf aan het begin persoonlijk of zakelijk voor te stellen, afhankelijk van het type presentatie dat je geeft. Wil je daar meer over weten? Lees dan deze blog.

Tip #02: Oefening baart kunst

Oefen je presentatie! Oefen voor de spiegel, in een vergaderruimte of voor je collega’s. Daarnaast is het verstandig om een ervaren trainer/native speaker bij je voorbereidingen te betrekken. Feedback van een professional kan je namelijk ontzettend helpen bij het scherp krijgen van je presentatie.

Tip #03:  Simpel taalgebruik en praat rustig.

Maak het jezelf makkelijk door simpel taalgebruik te gebruiken. Ook hier geldt: Less is More. Wanneer je korte woorden en zinnen gebruikt, maak je jouw verhaal voor het publiek een stuk toegankelijker. Probeer daarnaast zo rustig mogelijk te spreken. De kans is groot dat er ook niet-native speakers tussen het publiek zitten. Zo voorkom je tevens ook dat je op zoek moet gaan naar bepaalde woorden, waardoor je stopwoordjes zoals ah, uh, etc gaat gebruiken. Je kunt deze pauzeklanken namelijk het beste voorkomen, aangezien deze afleiden van je boodschap.

Tip #04: Keep it simple

Gebruik niet te veel tekst op de slides. Dit geeft een gevoel van zekerheid omdat je denkt je verhaal zo niet te vergeten. Dit is echter een veel gemaakte fout. Wanneer je iets wilt overbrengen aan het publiek zal je een inspirerende PowerPoint als ondersteuning op jouw verhaal moeten maken. Dus korte teksten die to-the-point zijn en het liefst zoveel mogelijk visueel zijn. De PowerPoint moet ondersteunend zijn aan je verhaal en niet andersom.

Tip #05: Schrijfstijl van data

Wanneer je data presenteert is het verstandig om de schrijfstijl aan te passen aan de betreffende taal. Denk hierbij aan het gebruik van een punt of komma wanneer je getallen benoemt.

Presenteren in het Engels

Nog even samengevat. Zorg ervoor dat je je verhaal op de juiste manier vertaald. Zo zorg je ervoor dat de boodschap van jouw verhaal overkomt zoals jij dat bedoeld. Daarnaast voorkom je ongemakkelijk situaties, omdat bepaalde woorden of gezegdes not done zijn in andere talen (in dit geval het Engels). Je kunt dit uiteraard zelf doen, maar wij raden aan dit uit te besteden aan een native Engels spreker of een bureau dat je daar in kan ondersteunen. Wanneer je verhaallijn helder is kan je aan de slag met PowerPoint. Als extra check voor de spelling kun je de taal instellen op het Engels. Hieronder leggen we je uit hoe dat moet.

Taal instellen voor een presentatie in het Engels:

In het voorbeeld ga ik uit van Office 365.

  1. Klik op de tab Controleren.
  2. Klik op Taal; Klik op voorkeursinstellingen voor taal
  3. Er verschijnt nu een scherm dat heet Opties voor PowerPoint
  4. Klik op [Extra bewerkingstalen toevoegen]
  5. Ga naar Engels (Verenigd Koninkrijk); Klik op toevoegen
  6. Je kunt nu op Engels (Verenigd Koninkrijk) klikken en vervolgens op Als standaard instellen.
  7. Start PowerPoint opnieuw op en de controle taal is veranderd naar Engels.
  8. Ga nogmaals naar de tab Controleren; Klik op Taal en vervolgens op Controle Taal instellen; Klik op Engels (Verenigde Staten) en vervolgens op Ok.

Oké, de taal controle is ingesteld. We gaan verder…

Je kan nu echt aan de slag met het maken van de PowerPoint. Wat we in veel situaties aanraden is om jezelf voor te stellen in het Engels, of welke andere taal dan ook. Afhankelijk van je publiek kun je er voor kiezen om je persoonlijk of zakelijk voor te stellen. Het voordeel van persoonlijk voorstellen is dat iemand tijdens de presentatie niet hoeft te bedenken wie of wat jij bent. Daarnaast is het ook nog eens goed om het ijs te breken.

Onderwerpen presentatie Engels

De overige hoofdstukken die je kan presenteren laten we in deze blog achterwege, maar als je meer wilt weten over de structuur van een presentatie dan kun je op deze link klikken voor meer informatie.

Openingszin Engels

Je hoeft niet perse te beginnen met “welcome everyone”, maar je kunt ook direct beginnen met een feit of weetje, een vraag aan het publiek of een grappige anekdote. Wil je daar meer over weten? Klik dan op deze link om meer te weten over openingszinnen voor een presentatie.

Presenteren in het Duits

Een presentatie in het Duits voorbereiden is niet verschillend aan het voorbereiden van een Engelse presentatie, behalve de taal dan.  

Hieronder leg ik je uit hoe je de Duitse taal instelt in PowerPoint, zodat je de teksten altijd kunt controleren.

Taal instellen voor een presentatie in het Duits:

In het voorbeeld ga ik uit van Office 365.

  1. Klik op de tab Controleren.
  2. Klik op Taal; Klik op voorkeursinstellingen voor taal
  3. Er verschijnt nu een scherm dat heet Opties voor PowerPoint
  4. Klik op [Extra bewerkingstalen toevoegen]
  5. Ga naar Duits; Klik op toevoegen
  6. Je kunt nu op Duits klikken en vervolgens op Als standaard instellen.
  7. Start PowerPoint opnieuw op en de controle taal is veranderd naar Duits.
  8. Ga nogmaals naar de tab Controleren; Klik op Taal en vervolgens op Controle Taal instellen; Klik op Duitse vervolgens op Ok.

Presenteren in het Frans

Een presentatie in het Frans voorbereiden kan je net zoals de Duitse en Engelse presentatie voorbereiden, zoals hierboven beschreven. In het hoofdstuk “Presenteren in het Engels” hebben we veel aspecten uitgelegd, die het mogelijk maken om een goed presentatie voor te bereiden.

Wil je de correctie taal in PowerPoint instellen op de Franse taal? Bekijk dan hieronder de uitleg.

Taal instellen voor een presentatie in het Frans:

In het voorbeeld ga ik uit van Office 365.

  1. Klik op de tab Controleren.
  2. Klik op Taal; Klik op voorkeursinstellingen voor taal
  3. Er verschijnt nu een scherm dat heet Opties voor PowerPoint
  4. Klik op [Extra bewerkingstalen toevoegen]
  5. Ga naar Frans; Klik op toevoegen
  6. Je kunt nu op Frans klikken en vervolgens op Als standaard instellen.
  7. Start PowerPoint opnieuw op en de controle taal is veranderd naar Frans.
  8. Ga nogmaals naar de tab Controleren; Klik op Taal en vervolgens op Controle Taal instellen; Klik op Frans en vervolgens op Ok.

Presenteren in het Spaans

Tot slot laten we je zien hoe je de Spaanse correctie taal in kunt stellen in PowerPoint.

Taal instellen voor een presentatie in het Spaans:

In het voorbeeld ga ik uit van Office 365.

  1. Klik op de tab Controleren.
  2. Klik op Taal; Klik op voorkeursinstellingen voor taal
  3. Er verschijnt nu een scherm dat heet Opties voor PowerPoint
  4. Klik op [Extra bewerkingstalen toevoegen]
  5. Ga naar Spaans; Klik op toevoegen
  6. Je kunt nu op Spaans klikken en vervolgens op Als standaard instellen.
  7. Start PowerPoint opnieuw op en de controle taal is veranderd naar Spaans.
  8. Ga nogmaals naar de tab Controleren; Klik op Taal en vervolgens op Controle Taal instellen; Klik op Spaans en vervolgens op Ok.

Hulp bij presenteren in een andere taal: PowerPoint

Presenteren in een andere taal is voor velen erg lastig. Alleen presenteren al blijkt voor veel personen een van de grootste angsten te zijn. Je kunt een presentatie geven zonder ondersteuning zoals PowerPoint, maar het geeft een goede houvast voor je verhaal en je hebt een geheugen steun van de slides die jouw verhaal ondersteunen. Wanneer je alles goed voorbereid en je de PowerPoint als ondersteuning gebruikt, zal je met meer zelfvertrouwen kunnen presenteren in een andere taal.

De voordelen van PowerPoint bij presenteren in een andere taal

In deze blog hebben we aandacht besteed aan het presenteren in een andere taal. Wanneer je bijvoorbeeld een Engelse PowerPoint presentatie gaat maken, bereid je dan goed voor. Zorg ervoor dat je het verhaal duidelijk hebt voor jezelf en dat je de PowerPoint als ondersteuning gebruikt bij de presentatie. En oefen nog meer dan bij het geven van een presentatie in je eigen taal.

Presentatie ideeën in een andere taal

Wil je een bedrijfspresentatie in het Engels maken voor jouw organisatie? In 12 stappen, zowel tekst als video, hebben we uitgeschreven hoe je deze kunt maken. Wanneer je de tips van het blog dat je nu leest én het blog over presentaties maken gebruikt, kun je een professionele bedrijfspresentatie in het Engels maken. Of een andere taal uiteraard. 😊

Klik hier voor het blog  “Presentatie maken”.

Professioneel presenteren met PowerPoint: hulp van de professionals!

PPT Solutions is een presentatie bureau dat zich volledig specialiseert in het maken van professionele PowerPointpresentaties. Wij werken voor multinationals en ook bedrijven in het MKB. Enkele voorbeelden zijn NS, KNVB, Q-Park en 3M. Een voorbeeld van ons werk:


Wij leveren drie producten:
  1. Maatwerk presentaties
    Wat voor soort PowerPoint je ook wilt maken. Wij kunnen je helpen met de inhoud, design, techniek en communicatie. Enkele voorbeelden zijn een bedrijfspresentatie, eventpresentatie of template. Meer weten over maatwerk presentaties? klik dan op deze link.
  1. Slidebuilder
    Een PowerPoint plugin, waarmee iedereen in de organisatie presentaties in de huisstijl kan maken. Slechts 5 extra knoppen worden toegevoegd in PowerPoint. Onder andere templates, een slide-bibliotheek, iconen en afbeeldingen kunnen toegevoegd worden in de huisstijl van de organisatie. Tevens heb je ook nog toegang tot PowerPoint en presentatie trainingen en kun je alle vragen stellen in een community. Meer weten over Slidebuilder? Klik dan op deze link.

  2. Trainingen
    Wil je individueel een training PowerPoint volgen of samen met collega’s? Wij bieden diverse soorten trainingen aan. Allemaal gegeven door een ervaren PowerPoint designer, die dagelijks in de praktijk bezig is met het vormgeven van PowerPointpresentaties. Wil je jouw presentatie naar een hoger level tillen? Kijk dan hier om te bekijken welke training bij jou past.

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Reactie plaatsen