arrow_drop_up arrow_drop_down
1 mei 2019 

Presenteren in een andere taal - dit zijn de beste tips!

Presenteren in een andere taal is voor velen een grote uitdaging. Terwijl überhaupt een presentatie geven al een van de meest angstige momenten is voor velen. Heb je binnenkort een presentatie in het Engels, Duits, Frans of een andere taal? In deze blog geven we je tips voor presenten in andere talen. Wanneer je deze tips volgt ben je goed voorbereid om met zelfvertrouwen te presenteren!

Wat kan je verwachten in deze blog?

1. Presenteren in een andere taal: uitdagingen
2. Tips voor presenteren in een andere taal
3. Presenteren in het Engels
4. Presenteren in het Duits
5. Presenteren in het Frans
6. Presenteren in het Spaans
7. Hulp bij presenteren in een andere taal: PowerPoint
8. Presentatie ideeën in een andere taal
9. Professioneel presenteren met PowerPoint: hulp van professionals

Presenteren in een andere taal: uitdagingen

Presenteren in een andere taal biedt een aantal uitdagingen. Het belangrijkste is misschien wel of je de taal machtig bent die je gaat spreken. Wanneer je deze niet spreekt zal het presenteren al heel erg lastig worden😊 Het is natuurlijk op te lossen op andere manieren, zoals een tolk die jouw verhaal vanuit het Nederlands vertaald naar andere talen. Dat vergt behoorlijk wat voorbereidingen, dus dat wil je het liefst voorkomen. Mocht het echt niet anders kunnen dan is dit een prima oplossing.

Naast het presenteren is het ook van belang dat je goed kunt schrijven in de andere taal. Als je de PowerPoint presentatie gaat maken wil je geen grammaticale fouten maken. Het is ook mogelijk om je presentatie door een “native” te laten vertalen, echter zal een presentatie vaker aangepast worden en soms zal je snel moeten schakelen. Dan is het makkelijker en sneller als je zelf woorden of zinnen kunt aanpassen.

Er zijn genoeg andere uitdagingen als je gaat presenteren in een andere taal. De belangrijkste leggen we in deze blog uit.

Tips voor presenteren in een andere taal

Presenteer je voor een internationaal publiek? Meestal is de voertaal dan Engels, maar je kunt wel beginnen met een slide waarop in verschillende talen welkom staat. Op deze manier creëer je direct een band met het publiek. Tevens raden we aan om jezelf aan het begin persoonlijk of zakelijk voor te stellen, afhankelijk van het type presentatie dat je geeft. Wil je daar meer over weten. Lees dan deze blog.

In de voorbereiding zal je de presentatie een aantal keren gaan oefenen. Dat is iets wat we altijd aanraden. Oefen voor de spiegel, in een vergaderruimte voor een of meerdere collega’s of neem een aantal privé lessen van de taal die je gaat spreken. Tijdens deze lessen kun je oefenen en vragen wat je kunt verbeteren. Wanneer je meer moeite hebt met de taal kun je er nog een paar lessen aan vast plakken, zodat je jezelf comfortabel voelt bij het verhaal dat je gaat vertellen.

Wat we veelal zien bij personen die zich niet goed voorbereiden, is heel veel tekst op de slides. Want dat geeft schijnbaar zekerheid en zo vergeet je geen informatie. Dit is echter een grote fout. Wanneer je iets wilt overbrengen aan het publiek zal je een inspirerende PowerPoint als ondersteuning op jouw verhaal moeten maken. Dus korte teksten die to-the-point zijn en het liefst zoveel mogelijk visueel. Zolang het maar jouw verhaal ondersteund. Zorg er dus voor dat je jezelf goed voorbereid.

Hierboven al kort aangehaald, maar het is van belang dat je eerst de inhoud op orde hebt en dat je weet wat je wilt vertellen, alvorens je begint met het maken van de PowerPoint. Meestal zien we dat iemand al presentatie ideeën heeft, maar dat de inhoud daarbij helemaal niet klopt. Begin dus met de structuur en maak daarna het design.

Presenteren in het Engels

Een presentatie geven in het Engels zal je nog beter voor moeten bereiden dan een Nederlandse presentatie. Weet je waarom je deze presentatie geeft? Is het om goodwill te kweken of om sales binnen te halen. De doelstelling van een presentatie is erg belangrijk want als je dat op voor jezelf helder hebt en je weet wie je doelgroep is, dan kan je daar je verhaal op afstemmen. Wil je meer weten over hoe je een sterke verhaallijn schrijft? Klik dan op deze link 

Een extra toevoeging in het Engels op je verhaal is dat je het vertaald of laat vertalen. Je kunt dit zelf doen, uitbesteden aan een native Engels spreker of een bureau dat je daar in kan ondersteunen.

Wanneer de verhaallijn helder is kan je aan de slag met PowerPoint. Als extra check voor de spelling kun je de taal instellen op Engels.

Taal instellen voor een presentatie in het Engels:

In het voorbeeld ga ik uit van Office 365.

Klik op de tab Controleren.

Klik op Taal
Klik op voorkeursinstellingen voor taal

Er verschijnt nu een scherm dat heet Opties voor PowerPoint

Klik op [Extra bewerkingstalen toevoegen]

Ga naar Engels (Verenigd Koninkrijk)
Klik op toevoegen

Je kunt nu op Engels (Verenigd Koninkrijk) klikken en vervolgens op Als standaard instellen.

Start PowerPoint opnieuw op en de controle taal is veranderd naar Engels.

Ga nogmaals naar de tab Controleren
Klik op Taal en vervolgens op Controle Taal instellen.
Klik op Engels (Verenigde Staten) en vervolgens op Ok.

Oké, de taal controle is ingesteld. We gaan verder…

Je kan nu echt aan de slag met het maken van de PowerPoint. Wat we in veel situaties aanraden is jezelf voorstellen in het Engels, of welke andere taal dan ook. Afhankelijk van je publiek kun je er voor kiezen om je persoonlijk voor te stellen, zakelijk of je laat het achterwege. Het voordeel van voorstellen is dat iemand tijdens de presentatie niet gaat bedenken wie of wat jij bent, want dan is diegene afgeleid en komt jou verhaal niet binnen. Het is ook nog eens goed om het ijs te breken.

Onderwerpen presentatie Engels

De overige hoofdstukken die je wilt presenteren gaan we in deze blog niet verder op in, maar als je meer wilt weten over de structuur van een presentatie dan kun je op deze link klikken voor meer informatie.

Presenteren Engels

Als je in het Engels gaat presenteren en het is niet je native taal dan zal je nog meer moeten oefenen dan voor een presentatie in de Nederlandse taal. Wanneer je goed hebt nagedacht over het verhaal zit dat al goed in je hoofd en helpt dat enorm bij de voorbereiding.

Openingszin Engels

Je hoeft niet perse te beginnen met “welcome everyone”, maar je kunt ook direct beginnen met een feit of weetje, een vraag aan het publiek of een grappige anekdote. Wil je daar meer over weten? Klik dan op deze link om meer te weten over openingszinnen voor een presentatie.

Presenteren in het Duits

Een presentatie in het Duits voorbereiden is niet verschillend aan het voorbereiden van een Engelse presentatie, behalve de taal dan😊

Lees daarom het hoofdstuk Presenteren in het Engels voor meer informatie. Hieronder staat informatie over het instellen van de Duitse taal in PowerPoint, zodat je de teksten altijd kunt controleren

Taal instellen voor een presentatie in het Duits:

In het voorbeeld ga ik uit van Office 365.

Klik op de tab Controleren.

Klik op Taal
Klik op voorkeursinstellingen voor taal

Er verschijnt nu een scherm dat heet Opties voor PowerPoint

Klik op [Extra bewerkingstalen toevoegen]

Ga naar Duits
Klik op toevoegen

Je kunt nu op Duits klikken en vervolgens op Als standaard instellen.

Start PowerPoint opnieuw op en de controle taal is veranderd naar Duits.

Ga nogmaals naar de tab Controleren
Klik op Taal en vervolgens op Controle Taal instellen.
Klik op Duitsen vervolgens op Ok.

Presenteren in het Frans

Een presentatie in het Frans voorbereiden kan je net zoals de Duitse en Engelse presentatie voorbereiden, zoals hierboven beschreven. In het hoofdstuk “Presenteren in het Engels” hebben we veel aspecten uitgelegd, die het mogelijk maken om een goed presentatie voor te bereiden.

Wil je de correctie taal in PowerPoint instellen op de Franse taal? Bekijk dan hieronder de uitleg.

Taal instellen voor een presentatie in het Frans:

In het voorbeeld ga ik uit van Office 365.

Klik op de tab Controleren.

Klik op Taal
Klik op voorkeursinstellingen voor taal

Er verschijnt nu een scherm dat heet Opties voor PowerPoint

Klik op [Extra bewerkingstalen toevoegen]

Ga naar Frans
Klik op toevoegen

Je kunt nu op Frans klikken en vervolgens op Als standaard instellen.

Start PowerPoint opnieuw op en de controle taal is veranderd naar Frans.

Ga nogmaals naar de tab Controleren
Klik op Taal en vervolgens op Controle Taal instellen.
Klik op Frans en vervolgens op Ok.

Presenteren in het Spaans

Een presentatie in het Spaans voorbereiden kan je net zoals de andere talen die hierboven staan beschreven. In het hoofdstuk “Presenteren in het Engels” hebben we veel aspecten uitgelegd, die het mogelijk maken om een goed presentatie voor te bereiden. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe je de Spaanse correctie taal in kunt stellen in PowerPoint.

Taal instellen voor een presentatie in het Spaans:

In het voorbeeld ga ik uit van Office 365.

Klik op de tab Controleren.

Klik op Taal
Klik op voorkeursinstellingen voor taal

Er verschijnt nu een scherm dat heet Opties voor PowerPoint

Klik op [Extra bewerkingstalen toevoegen]

Ga naar Spaans
Klik op toevoegen

Je kunt nu op Spaans klikken en vervolgens op Als standaard instellen.

Start PowerPoint opnieuw op en de controle taal is veranderd naar Spaans.

Ga nogmaals naar de tab Controleren
Klik op Taal en vervolgens op Controle Taal instellen.
Klik op Spaans en vervolgens op Ok.

Hulp bij presenteren in een andere taal: PowerPoint

Presenteren in een andere taal is voor velen erg lastig. Alleen presenteren al blijkt voor veel personen een van de grootste angsten te zijn. Je kunt een presentatie geven zonder ondersteuning zoals PowerPoint, maar het geeft een goede houvast voor je verhaal en je hebt een geheugen steun van de slides die jouw verhaal ondersteunen. Wanneer je alles goed voorbereid en je de PowerPoint als ondersteuning gebruikt, zal je met meer zelfvertrouwen kunnen presenteren in een andere taal.

De voordelen van PowerPoint bij presenteren in een andere taal

In dit blog hebben we aandacht besteed aan het presenteren in een andere taal. Wanneer je bijvoorbeeld een Engelse PowerPoint presentatie gaat maken, bereid je dan goed voor. Zorg ervoor dat je het verhaal duidelijk hebt voor jezelf en dat je de PowerPoint als ondersteuning gebruikt bij de presentatie. En oefen nog meer dan bij het geven van een presentatie in je eigen taal.

Presentatie ideeën in een andere taal

Wil je een bedrijfspresentatie in het Engels maken voor jouw organisatie? In 12 stappen, zowel tekst als video, hebben we uitgeschreven hoe je deze kunt maken. Wanneer je de tips van de het blog dat je nu leest en het blog over presentaties maken gebruikt, kun je professionele bedrijfspresentatie in het Engels maken. Of een andere taal uiteraard😊

Klik hier voor het blog  “Presentatie maken”.

En wil je ook het verhaal goed op orde hebben? Klik dan hier voor meer informatie over verhaallijn uitschrijven.

Professioneel presenteren met PowerPoint: hulp van de professionals!

PPT Solutions is een presentatie bureau dat zich volledig specialiseert in het maken van professionele PowerPointpresentaties. Wij werken voor multinationals en ook bedrijven in het MKB. Enkele voorbeelden zijn NS, KNVB, Q-Park en 3M. Een voorbeeld van ons werk:

Wij leveren drie producten:

  1. Maatwerk presentaties
    Wat voor soort PowerPoint je ook wilt maken. Wij kunnen je helpen met de inhoud, design, techniek en communicatie. Enkele voorbeelden zijn een bedrijfspresentatie, eventpresentatie of template. Meer weten over maatwerk presentaties? klik dan op deze link.
  1. Slidebuilder
    Een PowerPoint plugin, waarmee iedereen in de organisatie presentaties in de huisstijl kan maken. Slechts 5 extra knoppen worden toegevoegd in PowerPoint. Onder andere templates, een slide-bibliotheek, iconen en afbeeldingen kunnen toegevoegd worden in de huisstijl van de organisatie. Tevens heb je ook nog toegang tot PowerPoint en presentatie trainingen en kun je alle vragen stellen in een community. Meer weten over Slidebuilder? Klik dan op deze link.
  2. Trainingen
    Wil je individueel een training PowerPoint volgen of samen met collega’s? Wij bieden diverse soorten trainingen aan. Allemaal gegeven door een ervaren PowerPoint designer, die dagelijks in de praktijk bezig is met het vormgeven van PowerPointpresentaties. Wil je jouw presentatie naar een hoger level tillen? Kijk dan hier om te bekijken welke training bij jou past.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies