arrow_drop_up arrow_drop_down
3 augustus 2020 

PowerPoint- of Prezi presentatie laten maken?

Twijfelt u of u een PowerPoint of Prezi presentatie wilt maken of laten maken? In deze blog bespreken we verschillende, belangrijke aspecten, waarmee u rekening moet houden. PPT Solutions is een bedrijf dat zich voor 100% gespecialiseerd heeft in het ontwikkelen van professionele presentaties. Vandaag de dag zijn er tal van softwarepakketten waarmee presentaties ontwikkeld kunnen worden. In een enkel geval gebruiken we hiervoor Keynote of Prezi, maar in de meeste gevallen PowerPoint.

Wat is Prezi nou eigenlijk?

Prezi is een online presentatie software tool die in 2009 op de markt is gekomen als tegenhanger van Microsoft PowerPoint. Het programma is bekend om de structuur. Waar PowerPoint bekend staat om de slides, is Prezi vooral bekend om de mindmap structuur. Op een groot schilderdoek of ook wel canvas kun je teksten, afbeeldingen, grafieken, video’s en andere objecten plaatsen. Op vrij eenvoudige manier kun je inzoomen op verschillende delen van de mindmap.

Voor welke gelegenheden kun je een Prezi maken?

Je kunt het programma gebruiken voor salespresentaties, bedrijfspresentaties, beurspresentaties, lezingpresentaties, maar ook voor presentaties op school. Veel studenten hebben een tijd lang gebruik gemaakt van Prezi, omdat het gemakkelijk is om snel een visueel aantrekkelijke presentatie te maken. Wil je echter een bedrijfstemplate presentatie maken die volledig op maat is gemaakt binnen de huisstijl, dan is Prezi moeilijker om te gebruiken.

Wat is beter: PowerPoint of Prezi?

Er is volop discussie gaande over welk programma het beste is, met name Prezi of PowerPoint. Uit onze diepgaande ervaring met de diverse programma’s is een duidelijke voorkeur ontstaan. Ondanks het stoffige imago blijkt de oudste van het stel, veruit de meest vergaande functionaliteiten te bevatten. In april 2012 is al eens onderzoek gedaan door een bedrijf genaamd Cvent. Ze enquêteerde de Cvent Meetings & Events nieuwsbrieflezers over Prezi / PowerPoint. Onderstaand hiervan de uitslag:

PowerPoint- of Prezi presentatie laten maken?

Hieronder beschrijven we onze bevindingen en ervaringen met de diverse programma’s:

1. Interactie

Alhoewel Prezi presentaties er om bekend staan erg interactief te zijn, is dit eigenlijk maar beperkt in vergelijking met de mogelijkheden in PowerPoint. Als presentator zit je altijd alsnog vast aan een vooraf ingesteld animatiepad. Een ander nadeel is, dat wanneer je inzoomt op een bepaald onderdeel, je na een aantal klikken het overzicht volledig kwijt bent. In PowerPoint presentatie is het daarentegen mogelijk interactieve menu’s te ontwikkelen. Met behulp van hyperlinks kan iedere agenda-slide worden omgetoverd tot interactief menu. Met behulp van actieknoppen kunnen zelfs oproepmenu’s worden gemaakt, zoals deze vaak in apps te zien zijn. Door middel van een klik op het logo (net als op een website) keer je weer terug naar het hoofdmenu.

In onderstaande video is de werkzaamheid van een interactieve PowerPoint-presentatie weergegeven.

2. Animatie

Alhoewel het sinds korte tijd mogelijk is om in Prezi presenaties opbouwende animaties en animatiepaden toe te voegen, blijven de mogelijkheden beperkt. We missen vooral de mogelijkheid om op 1 object meerdere animaties toe te voegen. In PowerPoint zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid, indien een gebruiker weet hoe het werkt. Objecten kunnen worden voorzien van meerdere animaties en oneindig worden herhaald. Voorbeeld van een animatie volledig gemaakt in PowerPoint 2010.

De zoom functie maakt Prezi erg populair, dit is voor veel gebruikers de reden om een presentatie in Prezi te maken. Deze functie is ook ‘gewoon’ aan te maken in PowerPoint door gebruik te maken van de PowerPoint animatie ‘in- en uitzoomen’. Te vinden in PowerPoint 2010 en PowerPoint 2013.

3.Templates

Voor grote organisaties is een gebruiksvriendelijk template onmisbaar. Deze moet te allen tijden zijn te benaderen en voor zich spreken in gebruik. Vrijwel iedere presentatie bevat in de basis vergelijkbare slides. Hierbij kun je denken aan een titel-slide, een inhoudsopgave, tekst en een afbeelding, alleen tekst, een grafiek, een video en een aantal veel gebruikte templates. In PowerPoint is het niet alleen mogelijk deze volledig in de huisstijl en kleuren te maken. Ook is het mogelijk gebruikersinstructies toe te voegen. Gebruikers kunnen hier direct mee aan de slag. In Prezi is dit een stuk beperkter. De voornaamste drempel is dat Prezi over het algemeen niet voor iedereen bekend is. Houd er dus rekening mee, dat uw collega’s eerst een training moeten volgen, voordat ze daadwerkelijk kwalitatieve Prezi presentaties kunnen maken.

4.Vertrouwelijk

Een van de grootste uitzendbedrijven van Nederland vroeg een stagiaire te onderzoeken hoeveel Prezi-presentaties de concurrent online had staan. Wat bleek? Ruim 200 presentaties met bedrijfsgevoelige informatie stonden online. Zorg er dus altijd voor, dat u een betaald account aanschaft voor u presentaties publiceert!

PowerPoint of Prezi maken?

Kortom, een PowerPoint- of een Prezi maken? De meeste bedrijven gebruiken al sinds jaar en dag PowerPoint. Switchen naar een ander medium kost niet alleen geld, maar is ook zeer tijdrovend aangezien alle functionaliteiten in andere programma’s opnieuw moeten worden aangeleerd. Overstappen naar Prezi voor betere en meer dynamische animaties en overgangseffecten wordt vaak als argument gebruikt. Wij hebben diverse presentatie software tools getest. Alle functionaliteiten die Prezi heeft, zitten ook in PowerPoint. In 2016 introduceerde Microsoft de functies Zoom en Morph. Misschien afgekeken van de concurrent, maar daarmee hebben ze laten zien dat ze blijven ontwikkelen. Tevens is het maken van een bedrijfspresentatie of template vele malen makkelijker in PowerPoint en biedt het eindeloze mogelijkheden. Wil je medewerkers in dezelfde huisstijl laten werken, dan is het gebruik van PowerPoint ook eenvoudiger in gebruik.

PowerPoint bevat dus nagenoeg alle functionaliteiten die Prezi of Keynote ook bevatten. Daarnaast bevat PowerPoint nog véél meer functionaliteiten, die in de andere software pakketten simpelweg (nog) niet mogelijk zijn. Helemaal aangezien het programma alle functionaliteiten bevat om indrukwekkende en inspirerende presentaties te maken. Onderstaande video is volledig gemaakt in PowerPoint en bevat diezelfde animaties, als waar Prezi bekend om is geworden.

PPT Presentatie laten maken?

Wil je echt inspireren met een presentatie? PPT Solutions heeft zich volledig gespecialiseerd in het maken van professionele PowerPoint presentaties. Je kunt ook een prezi presentatie laten maken, maar dan wel met PowerPoint. De mogelijkheden van het programma PowerPoint zijn eindeloos en de effecten waar Prezi om bekend staat kunnen nagemaakt worden. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze diensten, dan kun je contact opnemen door hier te klikken. Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk dan de voorbeelden op onze portfolio pagina.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies