Prezi presentatie vs. PowerPoint. Wat zijn de grootste verschillen?
12 november 2020 
5 min. leestijd

Prezi presentatie vs. PowerPoint. Wat zijn de grootste verschillen?

Is Prezi echt een 'PowerPoint-killer' of kunnen ze nog veel van deze software leren? In deze blog onderzoeken we diverse essentiële aspecten waarmee je rekening dient te houden. Door een diepgaande vergelijking kunnen we een beter inzicht krijgen in de sterke punten van elk platform en welke ruimte er is voor verbetering. Of we nu getuige zijn van een verschuiving in presentatietechnologie of niet, de lessen die we uit beide kunnen trekken, zullen ongetwijfeld leiden tot boeiendere en effectievere presentaties.

Wat is Prezi nou eigenlijk?

Prezi is een online presentatie software tool die in 2009 op de markt is gekomen als tegenhanger van Microsoft PowerPoint. Het programma is bekend om de structuur. Waar PowerPoint bekend staat om de slides, is Prezi vooral bekend om de mindmap structuur. Op een groot schilderdoek of ook wel canvas kun je teksten, afbeeldingen, grafieken, video’s en andere objecten plaatsen. Op vrij eenvoudige manier kun je inzoomen op verschillende delen van de mindmap.

Voor welke gelegenheden kun je een Prezi maken?

Je kunt Prezi gebruiken voor salespresentaties, bedrijfspresentaties, beurspresentaties, lezingpresentaties, maar ook voor presentaties op school. Veel studenten hebben een tijd lang gebruik gemaakt van Prezi, omdat het gemakkelijk is om snel een visueel aantrekkelijke presentatie te maken. Wil je echter een bedrijfstemplate presentatie maken die volledig op maat is gemaakt binnen de huisstijl, dan is Prezi moeilijker om te gebruiken.


Wat is beter: PowerPoint of Prezi?

Er is nog steeds een discussie gaande over welk programma het beste is. De strijd gaat met name tussen Prezi en PowerPoint. Uit onze diepgaande ervaring met de diverse programma’s is een duidelijke voorkeur ontstaan. Ondanks het stoffige imago blijkt de oudste van het stel, veruit de meest vergaande functionaliteiten te bevatten. In april 2012 is al eens onderzoek gedaan door een bedrijf genaamd Cvent. Ze enquêteerde de Cvent Meetings & Events nieuwsbrieflezers over Prezi / PowerPoint. Onderstaand hiervan de uitslag:

Hieronder beschrijven we onze bevindingen en ervaringen met de diverse programma’s:

1. Interactie

Alhoewel Prezi presentaties er om bekend staan erg interactief te zijn, is dit eigenlijk maar beperkt in vergelijking met de mogelijkheden in PowerPoint. Als presentator zit je altijd alsnog vast aan een vooraf ingesteld animatiepad. Een ander nadeel is, dat wanneer je inzoomt op een bepaald onderdeel, je na een aantal klikken het overzicht volledig kwijt bent. In PowerPoint is het daarentegen mogelijk om interactieve menu’s te ontwikkelen. Met behulp van hyperlinks kan iedere agenda-slide worden omgetoverd tot een interactief menu. Met behulp van actieknoppen kunnen zelfs oproepmenu’s worden gemaakt, zoals deze vaak in apps te zien zijn. Door middel van een klik op het logo (net als op een website) keer je weer terug naar het hoofdmenu.

In onderstaande video is de werkzaamheid van een interactieve presentatie weergegeven.

2. Animatie

Alhoewel het sinds korte tijd mogelijk is om in Prezi presentaties opbouwende animaties en animatiepaden toe te voegen, blijven de mogelijkheden beperkt. We missen vooral de mogelijkheid om op 1 object meerdere animaties toe te voegen. In PowerPoint zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid, indien een gebruiker weet hoe het werkt. Objecten kunnen worden voorzien van meerdere animaties en oneindig worden herhaald.

De zoom functie maakt Prezi erg populair, dit is voor veel gebruikers de reden om een presentatie in Prezi te maken. Deze functie is ook ‘gewoon’ aan te maken in PowerPoint door gebruik te maken van de PowerPoint animatie ‘in- en uitzoomen’. Te vinden in PowerPoint 2010 en PowerPoint 2013.

3. Templates

Voor grote organisaties is een gebruiksvriendelijk template onmisbaar. Deze moet te allen tijde zijn te benaderen en voor zich spreken in gebruik. Vrijwel iedere presentatie bevat in de basis vergelijkbare slides. Hierbij kun je denken aan een titel-slide, een inhoudsopgave, tekst en een afbeelding, alleen tekst, een grafiek, een video en een aantal veel gebruikte templates. In PowerPoint is het niet alleen mogelijk deze volledig in de huisstijl en kleuren te maken. Ook is het mogelijk gebruikersinstructies toe te voegen. Gebruikers kunnen hier direct mee aan de slag. In een Prezi presentatie is dit een stuk beperkter. De voornaamste drempel is dat Prezi over het algemeen niet voor iedereen bekend is. Houd er dus rekening mee dat jouw collega’s eerst een training moeten volgen, voordat ze daadwerkelijk kwalitatieve Prezi presentaties kunnen maken.

4. Vertrouwelijk

Een van de grootste uitzendbedrijven van Nederland vroeg een stagiaire te onderzoeken hoeveel Prezi presentaties de concurrent online had staan. Wat bleek? Ruim 200 presentaties met bedrijfsgevoelige informatie stonden online. Zorg er dus altijd voor, dat je een betaald account aanschaft voor je presentaties publiceert!

PowerPoint of Prezi maken?

Dus moeten we nou een PowerPoint- of een Prezi maken? De meeste bedrijven gebruiken al sinds jaar en dag PowerPoint. Switchen naar een ander medium kost niet alleen geld, maar is ook zeer tijdrovend aangezien alle functionaliteiten in andere programma’s opnieuw moeten worden aangeleerd. Overstappen naar Prezi voor betere en meer dynamische animaties en overgangseffecten wordt vaak als argument gebruikt. Wij hebben diverse presentatie software tools getest. Alle functionaliteiten die Prezi heeft, zitten ook in PowerPoint. In 2016 introduceerde Microsoft de functies Zoom en Morph. Misschien afgekeken van de concurrent, maar daarmee hebben ze laten zien dat ze blijven ontwikkelen. Tevens is het maken van een bedrijfspresentatie of template vele malen makkelijker in PowerPoint en biedt het eindeloze mogelijkheden. Wil je medewerkers in dezelfde huisstijl laten werken, dan is het gebruik van PowerPoint ook eenvoudiger in gebruik.

PowerPoint bevat dus nagenoeg alle functionaliteiten die Prezi ook heeft. Daarnaast bevat PowerPoint nog véél meer functionaliteiten die in de andere software pakketten simpelweg (nog) niet mogelijk zijn. Helemaal aangezien het programma alle functionaliteiten bevat om indrukwekkende en inspirerende presentaties te maken. Onderstaande video is volledig gemaakt in PowerPoint en bevat diezelfde animaties, als waar Prezi bekend om is geworden.

Tips om een Prezi presentatie te maken

Wij zijn bij PPT Solutions natuurlijk enorm fan van PowerPoint, maar we vinden het natuurlijk niet erg als je toch de beslissing maakt om een Prezi te maken. Om je daar een handje bij te helpen geven we je vijf tips mee voor het maken van een mooie Prezi presentatie!

Tip 1: Zorg voor samenhangend geheel

Met Prezi maak je gemakkelijk en snel presentaties die je kunt gebruiken bij meetings. Het camerapad zorgt ervoor dat je met een leuke animatie kunt inzoomen op verschillende delen van je presentatie. Zorg dat je extra energie steekt in het stijlvol maken van je presentatie. Bij een groot aantal Prezi presentaties die je kunt vinden op het internet merk je al snel dat het een onsamenhangend geheel is. Dit zorgt ook voor een matige voorstelling.

  1. Maak gebruik van (meerdere) grote afbeeldingen als achtergrond;
  2. Maak gebruik van een transparante achtergrond;
  3. Selecteer een thema, pas de kleuren aan naar de afbeeldingen die je als achtergrond hebt gebruikt.

Tip 2: Gebruik alleen haarscherpe foto’s

Een presentatie met onscherpe foto’s is nog nooit een succes geworden, dus gebruik alleen scherpe afbeeldingen in je Prezi presentatie.

Tip 3: Ga verstandig om met je camerpad

Beginners gaan als snel de fout in bij het gebruik van het camerapad tijdens het maken van een Prezi. Hieronder een drietal tips die we je willen meegeven:

  1. Zoom niet te ver in;
  2. Gebruik de draaifunctie, maar niet te vaak;
  3. Voorkom verre verplaatsingen. Dit maakt de presentatie erg druk.

Tip 4: Gebruik animaties

Als je bezig bent met een Prezi presentatie, maak dan gebruik van animaties om tekst en/of afbeeldingen één voor één in je presentatie te laten verschijnen. Hiermee breng je de presentatie naar een hoger niveau.

Tip 5: Gebruik video’s

Als je een video wilt toevoegen aan je Prezi presentatie, dan raden we je aan om deze in het camerapad op te nemen. De video wordt dan namelijk direct afgespeeld als de camera hier naartoe navigeert.

Kies je toch voor PowerPoint?

Wil je echt inspireren met een presentatie? PPT Solutions heeft zich volledig gespecialiseerd in het maken van professionele PowerPoint presentaties. Je kunt ook een prezi presentatie laten maken, maar dan in PowerPoint. De mogelijkheden van het programma PowerPoint zijn eindeloos en de effecten waar Prezi om bekend staat kunnen allemaal nagemaakt worden. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze diensten, dan kun je contact opnemen door hier te klikken. Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk dan de voorbeelden op onze portfolio pagina.

Lees ook onze vergelijking van PowerPoint met Keynote en PowerPoint met Google Slides!

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Prezi Nederlands Inloggen - Nl-Inloggen.Com
Door

Prezi Nederlands Inloggen - Nl-Inloggen.Com

op 15 Aug 2021

[…] 8. PowerPoint- of Prezi presentatie maken? – PPT Solutions! […]

Reactie plaatsen