Online presenteren? 10 online presentatie tips!
11 februari 2021 
6 min. leestijd

Online presenteren? 10 online presentatie tips!

Tegenwoordig werken we meer online dan ooit tevoren en ook de online presentaties schieten als paddenstoelen uit de grond. En hoewel online presenteren een stuk gemakkelijker lijkt dan een fysieke presentatie, is dit in praktijk minder het geval. Want eerlijk, dit verloopt niet altijd vlekkeloos. Mensen die door elkaar heen praten, een presentatie die niet lekker loopt… Om dan nog maar te zwijgen over die awkward momenten dat je aan het praten bent terwijl je microfoon nog op mute staat. Maar ook online presenteren kun je leren! In dit artikel ga ik je een aantal tips voor het online presenteren geven zodat je vanaf nu ook online mensen kunt overtuigen en inspireren met een knallende presentatie!

Inhoud van deze blog

  1. Een goede voorbereiding
  2. Maak een inspirerende PowerPoint presentatie
  3. Wees NIET langdradig
  4. Alle camera’s moeten aan
  5. Ga staan en kleed je zoals ‘normaal’
  6. Interactie is nog belangrijker
  7. Gebruik het juiste platform
  8. Vertel een verhaal
  9. Duidelijke agenda en structuur
  10. Een korte pauze nodig?

Tip 1: Een goede voorbereiding

Alles begint met een goede voorbereiding. Toen wij ons eerste Webinar via Microsoft teams gaven, kwamen wij erachter hoe belangrijk dit punt echt is. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan het voorbereiden van een duidelijk verhaal met een concrete boodschap, maar ook aan het technische deel van de online presentatie. De camera, het geluid en de omgeving waarin je gaat presenteren. Hieronder vind je een aantal punten die wij voortaan ALTIJD goed voorbereiden voordat we een online presentatie geven. Later in deze blog gaan we dieper in op deze online presenteren tips en leggen wij deze verder uit.

  1. Vertel een verhaal
  2. Formuleer een helder doel
  3. Definieer je doelgroep
  4. Kies je presentatie/Webinar software
  5. Creëer interactie met het publiek
  6. Zorg voor een back-up plan

Er zitten grote verschillen tussen een online presentatie en een fysieke afspraak of meeting met iemand. Wees daarom altijd goed voorbereid en zorg voor een back-up plan voor als er iets fout gaat.

Tip 2: Maak een inspirerende PowerPoint presentatie

In principe zorgt een mooie en inspirerende PowerPoint presentatie ervoor de aandacht van je publiek erbij te houden. Echter, als je een PowerPoint online gaat presenteren, moeten er een aantal inhoudelijke onderdelen anders geregeld worden. Tijdens een online presentatie is het beeld, en dus de slides en de inhoud van de presentatie, een stuk kleiner van formaat dan tijdens een fysieke afspraak of bijvoorbeeld op een beurs. Je slides moeten anders worden ingedeeld. Denk aan een ander UX design, kleinere fonts, contrasten en het aantal bullet points. In ons e-book geven wij meer tips voor online presenteren!

Download ons e-book: Online Indruk Maken hier!

10 tips voor online presenteren e-book

Later in het blog zullen we uitleggen hoe je een online presentatie met PowerPoint kunt geven in Microsoft Teams.

Tip 3: Wees niet langdradig

Bij een online presentatie is de spanningsboog van het publiek nog korter dan bij een fysieke presentatie. Het is dus erg belangrijk om je presentatie kort, maar krachtig te houden om zo het doel van je verhaal goed over te brengen. Het is online erg makkelijk om afgeleid te worden of simpelweg even naar je telefoon te kijken zonder dat de presentator dit doorheeft. Om te voorkomen dat dit gebeurt als jij een online presentatie geeft, gaan we terug naar tip 1: Een goede voorbereiding. Zorg dat je een interessant verhaal hebt waar het publiek in is geïnteresseerd. Dan weet je zeker dat jouw verhaal interessanter is dan iemand zijn Facebook tijdlijn.  

Tip 4: Alle camera’s moeten aan

Een goede tip voor online presenteren is dat iedereen zijn camera moet aanzetten. Uiteraard moet jij als presentator dit doen om je publiek te laten zien wie de presentatie geeft en het verhaal verteld. Het is echter ook belangrijk dat de mensen die meekijken/luisteren hun camera aanzetten, anders hadden jullie net zo goed kunnen bellen! Als iedereen elkaar kan zien is de betrokkenheid ook een stuk hoger. Wist je dat het luisteren naar alleen audio een passieve luisterstand opwekt en je online presentatie daardoor minder impact maakt? Conclusie: Iedereen moet elkaar kunnen zien!

Tip 5: Ga staan en kleed je zoals ‘normaal’

Zitten kan tijdens het werken, maar niet tijdens het geven van een online presentatie. Tijdens het schrijven van deze online presenteren tip merk ik op dat ook wij vorig jaar tijdens ons Webinar zittend hebben gepresenteerd. Toen ging het goed, maar ik zou dat nu niet meer aanraden. Tijdens een presentatie gebruik je namelijk veel non verbale communicatie met je hele lichaam en dat komt niet goed over als je zittend presenteert. Gebruik hiervoor niet de webcam van je laptop, maar een externe webcam die je gemakkelijk kunt verstellen. Zorg ervoor dat je hoofd, armen en bovenlichaam geheel in beeld zijn en kleed jezelf professioneel, zoals je dat ‘normaal’ ook zou doen!

Online presenteren gaat nu eenmaal net iets anders dan presenteren op een locatie, maar met deze tip wordt jouw online presentatie een groter succes!

Tip 6: Interactie is online nog belangrijker

Weet je nog dat ik vertelde over de korte spanningsboog van je toehoorder tijdens een online presentatie? Probeer je publiek enthousiast, maar vooral ook geïnteresseerd te houden door interactie te creëren tijdens het online presenteren. Je kunt tijdens de voorbereiding van je online presentatie alvast bedenken op wat voor manieren je dit kunt doen. Hieronder een aantal tips om interactie te zoeken met het publiek:

  1. Verwelkom het publiek
  2. Stel vragen
  3. Laat het publiek reageren
  4. Start een discussie
  5. Plaats een stelling
  6. Houd een quiz

Het voordeel van interactie met het publiek is dat de boodschap van jouw verhaal uiteindelijk ook beter wordt onthouden, omdat men de hele presentatie actief en geïnteresseerd heeft gevolgd.

Tip 7: Gebruik het juiste platform

In ons e-book vertellen we dat het kiezen van het juiste platform voor een online presentatie erg belangrijk is. Er zijn veel verschillende platformen tijdens Corona naar voren gekomen, maar ik houd het voor nu kort en vertel je meer over Microsoft Teams. Toen wij vorig jaar ons eerste Webinar wilden geven, vonden wij het erg moeilijk een goede beslissing te nemen en te kiezen uit de verschillende platformen. Soms gebruikten we er zelfs meerdere. Toch hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt en gekozen om online te presenteren via Teams. Dit is een standaard Microsoft applicatie binnen Office 365. Je kunt eenvoudig met elkaar videobellen en zelfs grotere Webinars geven.

Tijdens een online meeting of vergadering kun je gemakkelijk een PowerPoint presentatie in Teams laten zien door je scherm te delen. Als je meerdere schermen beschikbaar hebt, kun je op scherm één de presentatie plaatsen en op scherm twee de online vergadering. Zo heb je een mooi overzicht en kun je starten met het geven van je online presentatie.

Als je van plan bent om een Webinar voor meer dan honderd mensen te geven, dan is het niet handig om dit via de normale vergadering/meeting optie te doen. Je kunt dan beter kiezen voor een live gebeurtenis. Je moet hiervoor wel jouw Office 365 account upgraden zodat je gebruikt kunt maken van deze optie. In een ander blog leggen we gedetailleerd uit hoe je een Webinar/live gebeurtenis kunt geven via Teams.

Mijn advies is om een keuze te maken voor één platform en deze te gebruiken voor jouw online presentaties of Webinars.

Tip 8: Vertel een verhaal

Het publiek houdt van goede verhalen. Bedenk daarom tijdens de voorbereiding goed na wat je precies wilt gaan vertellen. Storytelling is tegenwoordig een herkenbaar begrip en belangrijk om je publiek enthousiast en geïnteresseerd te houden. Strooi dus tijdens je online presentatie niet met saaie feiten, maar vertel een boeiend verhaal met daarin de boodschap die je wilt meegeven aan het publiek.

Hieronder nog een tipje van onze presentatie trainer Sander:

Tip 9: Duidelijke agenda en structuur

Een online presentatie duurt over het algemeen korter dan een fysieke meeting met presentatie. Dit houdt in dat je minder tijd hebt om hetzelfde verhaal te vertellen in een online setting. Zorg daarom dat je van tevoren een duidelijke agenda(slide) hebt en de juiste structuur van een presentatie hebt opgezet. Met een duidelijke agenda weet iedereen waar die aan toe is en dat heeft een geruststellende werking op het publiek.

Tijdens onze gratis online cursus laten we je bijvoorbeeld zien hoe je een interactieve en visuele agenda slide kunt maken.

Tip 10: Een korte pauze nodig?

In de laatste tip voor online presenteren wil ik kort stilstaan bij pauzes. Als je ergens een vergadering hebt, dan is het vaak zo dat je na een bepaalde tijd even kort een sanitaire stop of pauze om iets te drinken inlast. Dit is heel gewoon bij een offline presentatie, maar wordt vaak vergeten tijdens een online presentatie, maar wel erg belangrijk! Je wilt natuurlijk voorkomen dat er mensen opstaan en weglopen en jij 15 minuten aan het presenteren bent voor een lege bureaustoel. Zorg daarom dat je af en toe een pauze inlast om je publiek de gelegenheid te geven even kort iets anders te doen.

Aan de slag!

Je hebt nu enorm veel online presenteren tips van ons gekregen waarmee je aan de slag kunt gaan. Ik wil je adviseren om ook ons e-book: Online Indruk maken te downloaden om nog meer tips te lezen over het geven van een online presentatie. Bekijk hier ook onze 13 presentatie tips.

Bovendien is het nog altijd mogelijk om het Webinar Online Presenteren hieronder terug te kijken!

Heb je een vraag over je presentatie of heb je hulp nodig bij het laten maken van je online presentatie? Laat het ons weten!

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Reactie plaatsen