arrow_drop_up arrow_drop_down
24 januari 2018 

3 tips voor een krachtige opening van je presentatie

Uit onderzoek is gebleken dat spreken in het openbaar angst nummer een is. Mensen zijn banger om te praten voor een groep, dan de angst dood gaan. Vlak voor de presentatie is de angst het meest heftig. Wij willen je graag helpen om deze angst te overwinnen. In deze blog geven we drie presentatie tips om krachtig en origineel te openen.

In de video geven we je drie tips en in de tekst hebben we nog een bonustip geplaatst!

Eerder schreef ik het artikel ‘4 Tips om op Originele Wijze je Presentatie af te sluiten‘. Een pakkende introductie van je presentatie is uiteraard ook enorm belangrijk. De eerste paar minuten zetten namelijk de toon voor de rest van je verhaal. Start je presentatie dan ook direct met energie en positiviteit, zodat je de aandacht naar je toetrekt en respect opbouwt van het publiek. Hieronder 4 tips met voorbeelden om dit voor elkaar te krijgen:

Tip #1 Begin met een feit of weetje

Het blog en de eerste video zijn we begonnen met een feit. Daarmee speelden we in op de angst voor presenteren. Daardoor trek je meteen de aandacht en het publiek is benieuwd hoe het verder gaat. Wil je dit gaan gebruiken in je presentatie? Bekijk dan eens de website www.did-you-knows.com. Op deze website kun je duizenden weetjes vinden die jou helpen bij een originele opening van je presentatie.

Een variant op bovenstaande zijn historische gebeurtenissen. Op de website www.onthisday.com. Vul op deze website de datum in van jouw presentatie en je krijgt een overzicht van alle historische gebeurtenissen van die dag. Daarmee kun je vervolgens jouw presentatie starten.

Hoe pas je dit dan toe? Bekijk hieronder de TED Talk van Dan Pink.

Tip #2 Begin met een vraag

Er is een hele handige tool in PowerPoint waarmee je het publiek kunt betrekken bij jouw presentatie. Deze tool stelt je in staat om vragen te stellen aan je publiek en de antwoorden worden live verwerkt in de PowerPoint presentatie.

Stel aan het begin van de presentatie een vraag. Laat het publiek stemmen met hun mobiel. Je maakt het publiek nieuwsgierig naar de antwoorden. Deze kun je vervolgens aan het einde van je presentatie laten zien. Daardoor houd je het publiek betrokken bij je presentatie en heb je ook nog eens een krachtige en originele afsluiter.

Klik hier voor meer informatie over stemmen in PowerPoint

Tip #3 Start met een verhaal of een grappige anekdote

Dit is een van de meest krachtige manieren van hoe je jouw presentatie kunt beginnen, maar het vergt ook lef en veel voorbereiding. Waar ze dit ontzettend goed doen is in de bekende TED Talks. Sprekers krijgen vaak een trainer toegewezen die helpt met de voorbereiding van de presentatie. Zij denken erg goed na over wat ze willen vertellen en bereiden dat vervolgens heel erg goed voor.

Op deze blogpagina staan drie voorbeelden van deze TED Talks. Hieronder staat één van de meest bekeken video’s ooit van Sir Ken Robinson.

Tip #4 [Bonustip] Begin met een krachtig statement

Een andere goede presentatie tip is de presentatie van Monika Lewinsky. Wie kent haar niet? De dag dat Bill Clinton de legendarische woorden “I did not have sexual relations with that woman” sprak, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Haar presentatie begint ze met een korte anekdote en een krachtig statement. Heel indrukwekkend en inspirerend!

Bekijk de video hieronder.

Conclusie

De voorkeur naar tips zoals hierboven beschreven, kunnen natuurlijk per presentatie verschillend zijn. Of je nu presenteert over jezelf of een bedrijfspresentatie geeft. Belangrijk is wel één van deze tips te verwerken tijdens de start van je presentatie. Eventueel nieuwsgierig naar meer succesvolle sprekers om inspiratie op te doen? Bekijk de 20 meest bekeken TED talks van de afgelopen jaren. Naast dat hier geweldige verhalen en presentaties tussen zitten, kun je direct proberen te analyseren wat deze presentaties zo succesvol maakt. Succes!

Lees ook het artikel: 4 Tips om op Originele Wijze je Presentatie af te sluiten

Voel je vrij om je gedachten met ons te delen en laat een reactie achter!

Over de schrijver
Lynyrd

Door

Lynyrd

op 27 February 2015

Erg goede tips! Ik merk dat deze tips niet alleen bij presentaties goed zijn om toe te passen, maar ook in allerlei andere zakelijke gesprekken. Met name punt 1 zet gelijk de toon voor de rest van de presentatie/het gesprek.

Ferry Pereboom

Door

Ferry Pereboom

op 4 March 2015

Bedankt voor je reactie, Lynyrd. Fijn dat je er iets aan hebt.

dirk

Door

dirk

op 17 September 2016

ik ben best verlegen omdat ik denk dat ze mij gaan uitlagen

Remco Hogeveen

Door

Remco Hogeveen

op 9 November 2016

He Dirk, Bekijk eens de blog met presentatie tips van TED! Groet, Remco

Johan

Door

Johan

op 19 September 2016

Niet verlegen zijn, Dirk! Goed voorbereiden en veel oefenen. Als je deze tips ook nog eens in je presentatie verwerkt, gaan ze je echt niet uitlachen :)

tim

Door

tim

op 9 January 2017

en hoe moet ik dan reageren als ik de groep al ken?

Remco // PPT Solutions

Door

Remco // PPT Solutions

op 12 January 2017

Hi Tim, Volgens mij kun je alle voorbeelden gebruiken als je een presentatie geeft voor een groep die je al kent.

Chantal

Door

Chantal

op 25 January 2018

Dank je wel hiervoor. Dit heeft mij echt geïnspireerd.

Remco Hogeveen

Door

Remco Hogeveen

op 25 January 2018

Bedankt voor je reactie Chantal! Daar doen we het voor:) Succes met je presentatie!

Fred van Duijvenbode

Door

Fred van Duijvenbode

op 25 January 2018

Ha Ferry, het stemmen via Powerpoint is echt geweldig. Je betrekt in een keer de groep in een keer bij je verhaal. Jij bent onderhand ook toe aan een optreden bij TEDXRotterdam

Ferry Pereboom

Door

Ferry Pereboom

op 25 January 2018

Hoi Fred, Haha, TEDX zou natuurlijk heel cool zijn :) Wie weet komt het nog een keer op m'n pad. Bedankt voor je reactie en hopelijk heb je er wat aan gehad!

jimalie

Door

jimalie

op 17 May 2018

hi Ferry, ik moet een presentatie voor de 2de keer doen, maar van dit keer moet er paradigmaverschuiving in voorkomen. heb je een idee hoe dat op te stellen? P.S. je voorbeelden vind ik top heb zelf gebruikt en me docent vond me super. iemand die eerst niet kon naar iemand die top is.

Remco Hogeveen

Door

Remco Hogeveen

op 18 May 2018

Hi Jimalie, Bedankt voor je reactie en wat leuk dat je met onze voorbeelden een mooie presentatie hebt gemaakt. Wat betreft de paradigmaverschuiving vind ik het lastig om daar een reactie op te geven. Bedenk eerst goed wat je wilt laten zien en hoe je dat laat zien. Dus maak eerst eens een schets of een moodboard voordat je begint met bouwen in PowerPoint. Daarna kun je met behulp van de tips wat moois gaan maken. Klik hier om naar alle tips toe te gaan. Succes met het maken van je presentatie. Groet, Remco

bas

Door

bas

op 21 June 2019

hey ferry tijdens presenteren trillen mijn benen erg veel weet je misschien hoe ik dat kan stoppen.

Wilco

Door

Wilco

op 21 June 2019

Hey Remco ik ben met een grapje begonnen en begon iedereen op eens te lachen. Hoe kan ik dit voorkomen? Ik vond het wel een leuk idee om met een grapje te beginnen

BestLynda

Door

BestLynda

op 23 July 2019

I have noticed you don't monetize pptsolutions.nl, don't waste your traffic, you can earn extra bucks every month with new monetization method. This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle: murgrabia's tools

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies