3 tips voor een pakkende en krachtige opening van je presentatie in 2024
24 februari 2021 
3 min. leestijd

3 tips voor een pakkende en krachtige opening van je presentatie in 2024

Wist je dat spreken in het openbaar volksangst nummer 1 is? Hij staat zelfs boven de angst om dood te gaan en de angst voor spinnen. Die angst voor spreken in het openbaar is vaak het hevigst vlak voor je op moet. En daarom is het zo belangrijk om een krachtige opening te hebben, waar je je zeker bij voelt en waarmee je direct de aandacht van het publiek trekt. Maar hoe doe je dat? Ik help je hier met alle liefde bij!  In deze blog geven we drie presentatie tips om krachtig en origineel te openen.

Eerder schreef ik het artikel ‘4 Tips om op Originele Wijze je Presentatie af te sluiten‘. Een goede inleiding van je presentatie is uiteraard ook enorm belangrijk. De eerste paar minuten zetten namelijk de toon voor de rest van je verhaal. Open je presentatie dan ook direct met energie en positiviteit, zodat je de aandacht naar je toetrekt en respect opbouwt van het publiek. Hieronder 3 tips met voorbeelden om je presentatie goed te openen:

Tip #1 Begin met een feit of weetje

Is het je opgevallen dat we deze blog zijn geopende met een feitje en een video? Daarmee speelden we in op de angst voor presenteren. Daardoor trek je meteen de aandacht en het publiek is benieuwd hoe het verder gaat. Wil je dit gaan gebruiken in je presentatie? Bekijk dan eens de website www.did-you-knows.com. Op deze website kun je duizenden weetjes vinden die jou helpen bij een originele opening van je presentatie.

Een variant op bovenstaande zijn historische gebeurtenissen. Op de website www.onthisday.com. Vul op deze website de datum in van jouw presentatie en je krijgt een overzicht van alle historische gebeurtenissen van die dag. Daarmee kun je vervolgens jouw presentatie starten.

Hoe pas je dit dan toe? Bekijk hieronder de TED Talk van Dan Pink.

Tip #2 Begin met een intrigerende vraag

Ben je je presentatie wel eens met een vraag begonnen? Het leuke hieraan is dat je direct aan je publiek kunt vragen of ze het antwoord op de vraag denken te weten. Zo heb je aan het begin van je presentatie al direct interactie met je publiek. Nog leuker is het om hierna te zeggen: ik geef het antwoord nog niet meteen, aan het einde van de presentatie kom ik er op terug. Zo houd je de aandacht namelijk vast tot het einde van je presentatie en je hebt meteen een goede afsluiting van je presentatie 😉.

Tip #3 Maak het persoonlijk: een verhaal of anekdote

Mensen willen graag zaken doen met mensen en niet met bedrijven. Toch is het bij PowerPoint presentaties vaak zo dat deze vooral over het bedrijf gaan. Stel jezelf daarom eerst persoonlijk voor. Dat kan op verschillende manieren: je kunt een verhaal of anekdote over jezelf vertellen, maar je kunt bijvoorbeeld ook foto's van jezelf, je gezin of je hobby's laten zien. Je zult merken dat het een hele leuke ijsbreker is en dat mensen er altijd op terug komen of zelfs direct vragen over stellen. We hebben een toffe template gemaakt die jij kunt gebruiken om jezelf persoonlijk voor te stellen.

pakkende en krachtige opening van je presentatie

Tip #4 [Bonustip] Begin met een krachtig statement

Een andere goede presentatie tip is de presentatie van Monika Lewinsky. Wie kent haar niet? De dag dat Bill Clinton de legendarische woorden “I did not have sexual relations with that woman” sprak, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Haar presentatie begint ze met een korte anekdote en een krachtig statement. Heel indrukwekkend en inspirerend!

Bekijk de video hieronder.

Conclusie

De voorkeur naar tips zoals hierboven beschreven, kunnen natuurlijk per presentatie verschillend zijn. Of je nu presenteert over jezelf of een bedrijfspresentatie geeft. Belangrijk is wel één van deze tips te verwerken tijdens de start van je presentatie. Het is namelijk erg belangrijk dat de inleiding van je presentatie goed verloopt om de rest van de presentatie het publiek geboeid te houden. Besteed dus zeker tijd aan de opening van je presentatie!

Nieuwsgierig naar meer succesvolle sprekers om inspiratie op te doen? Bekijk op YouTube eens de andere sprekers van TED. Naast dat hier geweldige verhalen en presentaties tussen zitten, kun je direct proberen te analyseren wat deze presentaties zo succesvol maakt. Succes!

Bekijk hier ook de beste presentatie tips van TED.

Over de schrijver
Als er iemand is die alles, maar dan ook écht alles weet over PowerPoint dan is het Ferry. Met zijn passie voor het vak en een hoog niveau aan expertise weet hij keer op keer weer een verbluffende presentatie neer te zetten. Van een next level design tot aan alle ins en outs, hij weet precies wat er nodig is om een boodschap succesvol over te brengen. Maar naast dat hij precies weet wat je nodig hebt, zorgt hij ervoor dat je geïnspireerd raakt door de tofste presentaties. Kortom, voor al je vragen, tips & tricks én inspiratie is Ferry de juiste persoon. Hij is niet voor niets dé PowerPoint expert van PPT Solutions!
Lynyrd
Door

Lynyrd

op 27 Feb 2015

Erg goede tips! Ik merk dat deze tips niet alleen bij presentaties goed zijn om toe te passen, maar ook in allerlei andere zakelijke gesprekken. Met name punt 1 zet gelijk de toon voor de rest van de presentatie/het gesprek.

Ferry Pereboom
Door

Ferry Pereboom

op 04 Mar 2015

Bedankt voor je reactie, Lynyrd. Fijn dat je er iets aan hebt.

dirk
Door

dirk

op 17 Sep 2016

ik ben best verlegen omdat ik denk dat ze mij gaan uitlagen

Remco Hogeveen
Door

Remco Hogeveen

op 09 Nov 2016

He Dirk,Bekijk eens de blog met presentatie tips van TED!Groet, Remco

Johan
Door

Johan

op 19 Sep 2016

Niet verlegen zijn, Dirk! Goed voorbereiden en veel oefenen. Als je deze tips ook nog eens in je presentatie verwerkt, gaan ze je echt niet uitlachen :)

tim
Door

tim

op 09 Jan 2017

en hoe moet ik dan reageren als ik de groep al ken?

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 12 Jan 2017

Hi Tim, Volgens mij kun je alle voorbeelden gebruiken als je een presentatie geeft voor een groep die je al kent.

Chantal
Door

Chantal

op 25 Jan 2018

Dank je wel hiervoor. Dit heeft mij echt geïnspireerd.

Remco Hogeveen
Door

Remco Hogeveen

op 25 Jan 2018

Bedankt voor je reactie Chantal! Daar doen we het voor:) Succes met je presentatie!

Fred van Duijvenbode
Door

Fred van Duijvenbode

op 25 Jan 2018

Ha Ferry, het stemmen via Powerpoint is echt geweldig. Je betrekt in een keer de groep in een keer bij je verhaal. Jij bent onderhand ook toe aan een optreden bij TEDXRotterdam

Ferry Pereboom
Door

Ferry Pereboom

op 25 Jan 2018

Hoi Fred,Haha, TEDX zou natuurlijk heel cool zijn :) Wie weet komt het nog een keer op m'n pad. Bedankt voor je reactie en hopelijk heb je er wat aan gehad!

jimalie
Door

jimalie

op 17 May 2018

hi Ferry, ik moet een presentatie voor de 2de keer doen, maar van dit keer moet er paradigmaverschuiving in voorkomen. heb je een idee hoe dat op te stellen? P.S. je voorbeelden vind ik top heb zelf gebruikt en me docent vond me super. iemand die eerst niet kon naar iemand die top is.

bas
Door

bas

op 21 Jun 2019

hey ferry tijdens presenteren trillen mijn benen erg veel weet je misschien hoe ik dat kan stoppen.

Wilco
Door

Wilco

op 21 Jun 2019

Hey Remco ik ben met een grapje begonnen en begon iedereen op eens te lachen. Hoe kan ik dit voorkomen? Ik vond het wel een leuk idee om met een grapje te beginnen

joris laanen
Door

joris laanen

op 31 Oct 2023

voor de volgende keer, vertel een grap die niet zo leuk is. dan zullen er mischien minder mensen om laggen.

Alberte Agerskov
Door

Alberte Agerskov

op 04 Jan 2020

Caryn 't Hart de Wijkerslooth Caryn 't Hart de Wijkerslooth is docent bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Haar colleges gaan vooral over het schrijven van een scherpe tekst of het houden van een goede presentatie. In het team Communication in Science geeft ze trainingen aan verpleegkundigen, medische vervolgopleidingen, biomedici en dokters-in-wording. Goede Tips! 22 Mei mag ik op het jaarevenement van TTI Success Insights spreken, voor mij de eerste keer (professioneel) voor zo n grote groep. Ik ga dus zeker een van deze intro s inzetten! Bedankt!

Helena Vermeer
Door

Helena Vermeer

op 16 Mar 2021

Hoi Ferry, wat een leuk presentatie van de nS, kan ik ook zo iets doen over mondzorg bij zieknhuis patienten?

Reactie plaatsen