3 tips voor een pakkende en krachtige opening van je presentatie in 2021
Presentatie tips
Ferry Pereboom
Presentatie tips
02/24/2021
3 min
17

3 tips voor een pakkende en krachtige opening van je presentatie in 2023

02/24/2021
3 min
17

Wist je dat spreken in het openbaar volksangst nummer 1 is? Hij staat zelfs boven de angst om dood te gaan en de angst voor spinnen. Die angst voor spreken in het openbaar is vaak het hevigst vlak voor je op moet. En daarom is het zo belangrijk om een krachtige opening te hebben, waar je je zeker bij voelt en waarmee je direct de aandacht van het publiek trekt. Maar hoe doe je dat? Ik help je hier met alle liefde bij!  In deze blog geven we drie presentatie tips om krachtig en origineel te openen.

Eerder schreef ik het artikel ‘4 Tips om op Originele Wijze je Presentatie af te sluiten‘. Een goede inleiding van je presentatie is uiteraard ook enorm belangrijk. De eerste paar minuten zetten namelijk de toon voor de rest van je verhaal. Open je presentatie dan ook direct met energie en positiviteit, zodat je de aandacht naar je toetrekt en respect opbouwt van het publiek. Hieronder 3 tips met voorbeelden om je presentatie goed te openen:

Tip #1 Begin met een feit of weetje

Is het je opgevallen dat we deze blog zijn geopende met een feitje en een video? Daarmee speelden we in op de angst voor presenteren. Daardoor trek je meteen de aandacht en het publiek is benieuwd hoe het verder gaat. Wil je dit gaan gebruiken in je presentatie? Bekijk dan eens de website www.did-you-knows.com. Op deze website kun je duizenden weetjes vinden die jou helpen bij een originele opening van je presentatie.

Een variant op bovenstaande zijn historische gebeurtenissen. Op de website www.onthisday.com. Vul op deze website de datum in van jouw presentatie en je krijgt een overzicht van alle historische gebeurtenissen van die dag. Daarmee kun je vervolgens jouw presentatie starten.

Hoe pas je dit dan toe? Bekijk hieronder de TED Talk van Dan Pink.

Tip #2 Begin met een intrigerende vraag

Ben je je presentatie wel eens met een vraag begonnen? Het leuke hieraan is dat je direct aan je publiek kunt vragen of ze het antwoord op de vraag denken te weten. Zo heb je aan het begin van je presentatie al direct interactie met je publiek. Nog leuker is het om hierna te zeggen: ik geef het antwoord nog niet meteen, aan het einde van de presentatie kom ik er op terug. Zo houd je de aandacht namelijk vast tot het einde van je presentatie en je hebt meteen een goede afsluiting van je presentatie 😉.

Tip #3 Maak het persoonlijk: een verhaal of anekdote

Mensen willen graag zaken doen met mensen en niet met bedrijven. Toch is het bij PowerPoint presentaties vaak zo dat deze vooral over het bedrijf gaan. Stel jezelf daarom eerst persoonlijk voor. Dat kan op verschillende manieren: je kunt een verhaal of anekdote over jezelf vertellen, maar je kunt bijvoorbeeld ook foto's van jezelf, je gezin of je hobby's laten zien. Je zult merken dat het een hele leuke ijsbreker is en dat mensen er altijd op terug komen of zelfs direct vragen over stellen. We hebben een toffe template gemaakt die jij kunt gebruiken om jezelf persoonlijk voor te stellen.

pakkende en krachtige opening van je presentatie

Tip #4 [Bonustip] Begin met een krachtig statement

Een andere goede presentatie tip is de presentatie van Monika Lewinsky. Wie kent haar niet? De dag dat Bill Clinton de legendarische woorden “I did not have sexual relations with that woman” sprak, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Haar presentatie begint ze met een korte anekdote en een krachtig statement. Heel indrukwekkend en inspirerend!

Bekijk de video hieronder.

Conclusie

De voorkeur naar tips zoals hierboven beschreven, kunnen natuurlijk per presentatie verschillend zijn. Of je nu presenteert over jezelf of een bedrijfspresentatie geeft. Belangrijk is wel één van deze tips te verwerken tijdens de start van je presentatie. Het is namelijk erg belangrijk dat de inleiding van je presentatie goed verloopt om de rest van de presentatie het publiek geboeid te houden. Besteed dus zeker tijd aan de opening van je presentatie!

Nieuwsgierig naar meer succesvolle sprekers om inspiratie op te doen? Bekijk op YouTube eens de andere sprekers van TED. Naast dat hier geweldige verhalen en presentaties tussen zitten, kun je direct proberen te analyseren wat deze presentaties zo succesvol maakt. Succes!

Bekijk hier ook de beste presentatie tips van TED.

Reacties
Categorieën