4 tips voor een krachtig slot en origineel einde van je presentatie in 2024
08 maart 2024 
3 min. leestijd

4 tips voor een krachtig slot en origineel einde van je presentatie in 2024

Een tijd geleden heb ik een artikel geschreven met de titel ‘4 tips voor een krachtige opening van je presentatie.’ Dit artikel heeft veel positieve reacties opgeleverd en bleek erg handig voor mensen die vaak presentaties geven. Des te meer reden om een artikel te wijden aan het afsluiten van een presentatie. De afsluiting is enorm belangrijk, aangezien dit vaak is wat achterblijft en hetgeen dat onthouden wordt. In dit artikel gaan we de uitsmijter van de presentatie behandelen oftewel eindigen met een knal!

Ongeveer 95% van de presentaties eindigt met: “Bedankt voor uw aandacht!” of “zijn er nog vragen?”. In sommige gevallen worden ze zelfs beide gebruikt en onder elkaar op de slide geplaatst. Wij helpen je met 4 tips om op een originele en effectieve manier je presentatie af te sluiten.

In deze video geven we je nog eens drie presentatie tips en in de tekst hebben we nog een bonus tip geplaatst!

Tip #1 Eindig met een quiz

Het is niet voor elke setting geschikt, maar als het kan is het erg krachtig. Je kunt het publiek een introductie geven van de onderwerpen die je gaat bespreken. Vervolgens geef je aan dat je aan het einde een aantal vragen gaat stellen om te bekijken of de boodschap goed is overgekomen. Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je deze Q&A in PowerPoint maken door de vraag op een slide te plaatsen en het antwoord op de volgende slide te laten zien. Maar je kunt natuurlijk ook tools zoals Kahoot gebruiken voor een quiz. Het publiek kan dan via mobiele telefoons meedoen aan de quiz. Het is niet alleen een leuke manier om de presentatie af te sluiten, maar op deze manier dwing je de toehoorder om goed op te letten tijdens de presentatie.

Je kunt ook de PowerPoint quiz template gebruiken die wij gratis weggeven!

quiz in powerpoint incl - Gratis template

Tip #2 Zorg voor een mooie afsluitingspagina

De eerste en laatste slide van een presentatie staan meestal het langst op het scherm, terwijl er weinig aandacht aan wordt besteedt. Zorg ervoor dat je een uitsmijter voor je presentatie hebt verzonnen, zodat het publiek de presentatie/boodschap niet gauw zal vergeten

Om je te helpen hebben we twee afsluitingspagina’s gemaakt, die je gratis kunt downloaden.

Afsluitingspagina met visitekaartje

Je kunt je eigen gegevens op de slide plaatsen met teksten, foto’s en het logo van de organisatie waar je werkzaam bent.

Afsluitingspagina met een koffiekopje

Net zoals bij de vorige afsluitingspagina kun je de content aanpassen op de slide. Een leuk detail op deze slide is de stoom die uit het koffiekopje komt.

Download hieronder de gratis afsluiting slides

Tips om je presentatie origineel af te sluiten

Tip #3 Eindig met een call-to-action

De reden dat je gaat presenteren is dat je wat teweeg wilt brengen bij het publiek, wat zij niet hadden gedaan als jij de presentatie niet zou geven. Sluit je presentatie daarom af met een call-to-action. Dat kan bijvoorbeeld op deze manier:

Tot zover alles over… [het onderwerp]

Ik heb het gehad over… [herhaal de belangrijkste punten]

Mijn doel met deze presentatie is dat… [call-to-action]

Dank u wel.

Tip 4# [Bonustip] Bewaar de uitsmijter van de presentatie voor het laatst

Een natuurtalent op het gebied van presenteren was natuurlijk Steve Jobs. Kijken naar zijn video’s levert enorm veel inspiratie op. Hij stond erom bekend, dat hij altijd zijn presentatie afsloot door het leukste gedeelte van zijn verhaal tot het laatst te bewaren. Hij sluit af door nog één belangrijk punt te benoemen, oftewel: ”One more thing…’’

Bekijk hieronder de compilatie-video van de afsluitingen van al zijn presentaties van de afgelopen jaren. Let vooral ook op de reactie van het publiek naarmate de jaren verstrijken:

Tijdens het maken van een presentatie heeft men vaak de neiging, om meteen te beginnen met het meest interessante, belangrijkste of leukste gedeelte. Een les die je van Steve Jobs kunt leren, is dat het tegenovergestelde juist beter werkt. Het bekende spreekwoord geldt hier. ‘Save te best for last’.

Samenvatting van 4 tips om je presentatie origineel af te sluiten

Zorg ervoor, dat je je presentaties afsluit met impact, zodat men met een wow-gevoel achterblijft. Shockeer, wees origineel of humoristisch en zorg ervoor dat jouw boodschap vele malen beter blijft hangen! Ik hoop dat je met deze tips een ware uitsmijter voor je presentatie kunt gaan verzinnen!


Over de schrijver
Als er iemand is die alles, maar dan ook écht alles weet over PowerPoint dan is het Ferry. Met zijn passie voor het vak en een hoog niveau aan expertise weet hij keer op keer weer een verbluffende presentatie neer te zetten. Van een next level design tot aan alle ins en outs, hij weet precies wat er nodig is om een boodschap succesvol over te brengen. Maar naast dat hij precies weet wat je nodig hebt, zorgt hij ervoor dat je geïnspireerd raakt door de tofste presentaties. Kortom, voor al je vragen, tips & tricks én inspiratie is Ferry de juiste persoon. Hij is niet voor niets dé PowerPoint expert van PPT Solutions!
Ferry Pereboom
Door

Ferry Pereboom

op 29 Aug 2016

Heb je iets aan dit artikel gehad? Dan vind ik het leuk als je een reactie achterlaat ?Of heb je zelf mooie voorbeelden of goede tips? Deel het!

Michaël Smeeman
Door

Michaël Smeeman

op 05 Sep 2018

Prima input die we direct in onze eigen ppt hebben verwerkt!

po
Door

po

op 11 Dec 2023

jo

Maikel Sommers
Door

Maikel Sommers

op 06 Oct 2016

Deze manier van afsluiten is zeker beter dan het bekende vraagteken in de laatste slide. Bedankt voor de tips!

Ferry
Door

Ferry

op 11 Oct 2016

Hoi Maikel, fijn om te horen dat je er iets aan hebt! :)

Gitte
Door

Gitte

op 12 Oct 2016

Het idee van de afsluiter is erg leuk, zijn er plaatsen waar we meer van deze professioneel ogende animaties kunnen vinden?Alvast bedankt voor het antwoord!

Remco
Door

Remco

op 13 Oct 2016

Hoi Gitte, Bedankt voor je reactie. In ons portfolio kun je veel voorbeelden van presentaties bekijken. We hebben een tijdje geleden ook video's opgenomen. De eerste video (PowerPoint Morph) is zeker een aanrader. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Groet, Remco

Remco Hogeveen
Door

Remco Hogeveen

op 09 Nov 2016

Hoi Gitte,je kunt meer PowerPointpresentaties bekijken op onze portfolio pagina en bij video's hebben we een project van de NS (Bedrijgfspresentatie) toegevoegd en een presentatie die met morph is gemaakt. Wie weet kun je daar nog wat inspiratie uit halen?Groet, Remco

Corina Evers
Door

Corina Evers

op 21 Nov 2016

Die koffiemachine ga ik zeker gebruiken! Bedankt!

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 22 Nov 2016

Hoi Corina, Leuk om te horen:) veel plezier ermee! Groet, Remco

Toby Gorgosz
Door

Toby Gorgosz

op 18 Jan 2017

Ik kan de koffiemachine niet downloaden, kan je me helpen?

Remco Hogeveen
Door

Remco Hogeveen

op 18 Jan 2017

Hoi Toby,Ik heb de PowerPoint animatie naar je verzonden per mail!Groet, Remco

Toby Gorgosz
Door

Toby Gorgosz

op 18 Jan 2017

Super zeg! Bedankt voor de super snelle reactie!Groet

Dave
Door

Dave

op 16 Mar 2017

Remco, mooi stuk, waarvoor dank! Heb je voor mij ook de powerpoint beschikbaar?

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 16 Mar 2017

Hoi Dave, Als je op klik hier klikt onder de video, kun je de presentatie downloaden!

Rico
Door

Rico

op 28 May 2017

Hallo Remco, vier hele leuke manieren om de presentatie mee af te sluiten. Zelf heb ik voor deze presentatie gebruik gemaakt van het idee van de koffiemachine, maar dan gefocust op mijn presentatie in CV vorm.De tweede methode de ‘vraag zonder antwoord’-techniek vond ik wel heel interessant. Die zal ik zeker onthouden voor een volgende presentatie!Dankjewel!

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 29 May 2017

He Rico, Goed dat je de koffiemachine hebt kunnen gebruiken. En top dat je wat hebt geleerd van de technieken!Succes bij je volgende PowerPoint presentatie!Groet, Remco

Mieke
Door

Mieke

op 10 Aug 2017

Goedemiddag,Ik kan de koffiemachine niet terugvinden?

Remco Hogeveen
Door

Remco Hogeveen

op 11 Aug 2017

Hallo Mieke, Ik heb de koffiemachine naar je verzonden! Hij is overigens ook te downloaden (net onder de video kun je op klik hier klikken). Succes met het maken van je presentatie! Groet, Remco

Mika
Door

Mika

op 26 Jan 2018

Halloik vind het erg handig en ga de call-to-action gebruiken dankjewel

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 26 Jan 2018

He Mika, Super! Succes met je presentatie! Groet, Remco

Jan-Willem
Door

Jan-Willem

op 06 Jun 2018

Ik kan de gratis afsluiting slides niet downloaden.

Remco Hogeveen
Door

Remco Hogeveen

op 07 Jun 2018

Hallo Jan-Willem,Ik heb je een mail verzonden. Laat maar weten of het is gelukt.Groet, Remco

wilma1206
Door

wilma1206

op 13 Jun 2019

ik wou graag het stemmen gebruiken in mijn pwp hoe moet dat?

lotte
Door

lotte

op 06 Jan 2021

waar staat dat kaartje

anita
Door

anita

op 29 Apr 2021

Goedendag, Helaas ontvang ik geen gratis slides. Ik heb twee emailadressen geprobeerd maar ontvang niets.

MissN
Door

MissN

op 29 Nov 2022

Bij Tip 2 staat 'wordt besteedt'. Die laatste -t moet weg. Correct spellen is ook belangrijk bij presentaties ;-)

dorian
Door

dorian

op 13 Jan 2023

hallo gitte ik heb een vraag hoe krijg ik een foto bij mijn profiel ik wil namelijk een mooie foto van mijn vrouw hier zetten alvast bedankt ;))

Linda
Door

Linda

op 13 Jun 2023

Graag wil ik ook informeren hoe ik de afsluitende slide kan downloaden... Wat een fijne behulpzame site. Ik heb de quiz tip gebruikt. Dankjewel!

po
Door

po

op 11 Dec 2023

kokokokokokokokooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooootfhrghefeiff4ggdfid3dsd3re4rrooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Pauline
Door

Pauline

op 21 Jun 2024

Ik kan de gratis afsluiting slides niet downloaden.

Reactie plaatsen