arrow_drop_up arrow_drop_down
8 november 2017 

4 tips om je presentatie origineel af te sluiten!

Een tijd geleden heb ik een artikel geschreven met de titel ‘4 tips voor een krachtige opening van je presentatie.’ Dit artikel heeft veel positieve reacties opgeleverd en bleek erg handig voor mensen die vaak presentaties geven. Des te meer reden om een artikel te wijden aan het afsluiten van een presentatie. De afsluiting is enorm belangrijk, aangezien dit vaak is wat achterblijft en hetgeen dat onthouden wordt.

Ongeveer 95% van de presentaties eindigt met: “Bedankt voor uw aandacht!” of “zijn er nog vragen?”. In sommige gevallen worden ze beide gebruikt en onder elkaar op de slide geplaatst. Wij helpen je met 4 tips om op een originele en effectieve manier je presentatie af te sluiten.

In de video geven we je drie presentatie tips en in de tekst hebben we nog een bonus tip geplaatst!

Tip #1 Eindig met een quiz

Het is niet voor elke setting geschikt, maar als het kan is het erg krachtig. Je kunt het publiek een introductie geven van de onderwerpen die je gaat bespreken. Vervolgens geef je aan dat je aan het einde een aantal vragen gaat stellen om te bekijken of de boodschap goed is overgekomen. In PowerPoint kun je via een add-in van Sendsteps vragen in PowerPoint plaatsen. Wanneer de vragen op de slides verschijnen, kun je aan het publiek vragen of ze hun mobieltje willen pakken, zodat ze kunnen stemmen. Je kunt er voor kiezen om daarna direct de antwoorden op de slide te tonen, zodat iedereen kan zien wat het juiste antwoordt is en waar de overige personen op hebben gestemd. Het is niet alleen een leuke manier om de presentatie af te sluiten, maar op deze manier dwing je de toehoorder om goed op te letten tijdens de presentatie.

Tip #2 Zorg voor een mooie afsluitingspagina

De eerste en laatste slide van een presentatie staan meestal het langst op het scherm, terwijl er weinig aandacht aan wordt besteedt. Zorg er voor dat je een indrukwekkende pagina op de achtergrond hebt, als je nog vragen aan het beantwoorden bent. Om je te helpen hebben we twee afsluitingspagina’s gemaakt, die je gratis kunt downloaden.

Afsluitingspagina met visitekaartje

Je kunt je eigen gegevens op de slide plaatsen met teksten, foto’s en het logo van de organisatie waar je werkzaam bent.

Afsluitingspagina met een koffiekopje

Net zoals bij de vorige afsluitingspagina kun je de content aanpassen op de slide. Een leuk detail op deze slide is de stoom die uit het koffiekopje komt.

Download hier de gratis afsluiting slides

Tip #3 Eindig met een call-to-action

De reden dat je gaat presenteren is dat je wat teweeg wilt brengen bij het publiek, wat zij niet hadden gedaan als jij de presentatie niet zou geven. Dus zorg ervoor dat je herhaalt wat je van het publiek wilt. Wij hebben een script ontwikkelt, dat je kunt gebruiken om je presentatie af te sluiten met een call-to-action. Bekijk hieronder het script:

Tot zover alles over… [het onderwerp]

Ik heb het gehad over… [herhaal de belangrijkste punten]

Mijn doel met deze presentatie is dat… [call-to-action]

Dank u wel.

Tip 4# [Bonustip] Bewaar het beste voor het laatst

Een natuurtalent op het gebied van presenteren was natuurlijk Steve Jobs. Kijken naar zijn video’s levert enorm veel inspiratie op. Hij stond erom bekend, dat hij altijd zijn presentatie afsloot door het leukste gedeelte van zijn verhaal tot het laatst te bewaren. Hij sluit af door nog één belangrijk punt te benoemen, oftewel: ”One more thing…’’

Bekijk hieronder de compilatie-video van de afsluitingen van al zijn presentaties van de afgelopen jaren. Let vooral ook op de reactie van het publiek naarmate de jaren verstrijken:

Tijdens het maken van een presentatie heeft men vaak de neiging, om meteen te beginnen met het meest interessante, belangrijkste of leukste gedeelte. Een les die je van Steve Jobs kunt leren, is dat het tegenovergestelde juist beter werkt. Het bekende spreekwoord geldt hier. ‘Save te best for last’.

Samenvatting van 4 tips om je presentatie origineel af te sluiten

Zorg ervoor, dat je je presentaties afsluit met impact, zodat men met een wow-gevoel achterblijft. Shockeer, wees origineel of humoristisch en zorg ervoor dat jouw boodschap vele malen beter blijft hangen!

Lees ook het artikel: 4 tips voor een krachtige opening van je presentatie

Heb je moeite met presenteren? Lees dan meer over een professionele presentatietraining

Over de schrijver
Ferry Pereboom

Door

Ferry Pereboom

op 29 August 2016

Heb je iets aan dit artikel gehad? Dan vind ik het leuk als je een reactie achterlaat 🙂 Of heb je zelf mooie voorbeelden of goede tips? Deel het!

Michaël Smeeman

Door

Michaël Smeeman

op 5 September 2018

Prima input die we direct in onze eigen ppt hebben verwerkt!

Maikel Sommers

Door

Maikel Sommers

op 6 October 2016

Deze manier van afsluiten is zeker beter dan het bekende vraagteken in de laatste slide. Bedankt voor de tips!

Ferry

Door

Ferry

op 11 October 2016

Hoi Maikel, fijn om te horen dat je er iets aan hebt! :)

Gitte

Door

Gitte

op 12 October 2016

Het idee van de afsluiter is erg leuk, zijn er plaatsen waar we meer van deze professioneel ogende animaties kunnen vinden? Alvast bedankt voor het antwoord!

Remco

Door

Remco

op 13 October 2016

Hoi Gitte, Bedankt voor je reactie. In ons portfolio kun je veel voorbeelden van presentaties bekijken. We hebben een tijdje geleden ook video's opgenomen. De eerste video (PowerPoint Morph) is zeker een aanrader. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Groet, Remco

Remco Hogeveen

Door

Remco Hogeveen

op 9 November 2016

Hoi Gitte, je kunt meer PowerPointpresentaties bekijken op onze portfolio pagina en bij video's hebben we een project van de NS (Bedrijgfspresentatie) toegevoegd en een presentatie die met morph is gemaakt. Wie weet kun je daar nog wat inspiratie uit halen? Groet, Remco

Corina Evers

Door

Corina Evers

op 21 November 2016

Die koffiemachine ga ik zeker gebruiken! Bedankt!

Remco // PPT Solutions
Toby Gorgosz

Door

Toby Gorgosz

op 18 January 2017

Ik kan de koffiemachine niet downloaden, kan je me helpen?

Remco Hogeveen

Door

Remco Hogeveen

op 18 January 2017

Hoi Toby, Ik heb de PowerPoint animatie naar je verzonden per mail! Groet, Remco

Toby Gorgosz

Door

Toby Gorgosz

op 18 January 2017

Super zeg! Bedankt voor de super snelle reactie! Groet

Dave

Door

Dave

op 16 March 2017

Remco, mooi stuk, waarvoor dank! Heb je voor mij ook de powerpoint beschikbaar?

Remco // PPT Solutions
Rico

Door

Rico

op 28 May 2017

Hallo Remco, vier hele leuke manieren om de presentatie mee af te sluiten. Zelf heb ik voor deze presentatie gebruik gemaakt van het idee van de koffiemachine, maar dan gefocust op mijn presentatie in CV vorm. De tweede methode de ‘vraag zonder antwoord’-techniek vond ik wel heel interessant. Die zal ik zeker onthouden voor een volgende presentatie! Dankjewel!

Remco // PPT Solutions

Door

Remco // PPT Solutions

op 29 May 2017

He Rico, Goed dat je de koffiemachine hebt kunnen gebruiken. En top dat je wat hebt geleerd van de technieken! Succes bij je volgende PowerPoint presentatie! Groet, Remco

Mieke

Door

Mieke

op 10 August 2017

Goedemiddag, Ik kan de koffiemachine niet terugvinden?

Remco Hogeveen

Door

Remco Hogeveen

op 11 August 2017

Hallo Mieke, Ik heb de koffiemachine naar je verzonden! Hij is overigens ook te downloaden (net onder de video kun je op klik hier klikken). Succes met het maken van je presentatie! Groet, Remco

Mika

Door

Mika

op 26 January 2018

Hallo ik vind het erg handig en ga de call-to-action gebruiken dankjewel

Remco // PPT Solutions
Jan-Willem

Door

Jan-Willem

op 6 June 2018

Ik kan de gratis afsluiting slides niet downloaden.

Remco Hogeveen

Door

Remco Hogeveen

op 7 June 2018

Hallo Jan-Willem, Ik heb je een mail verzonden. Laat maar weten of het is gelukt. Groet, Remco

wilma1206

Door

wilma1206

op 13 June 2019

ik wou graag het stemmen gebruiken in mijn pwp hoe moet dat?

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies