Keynote vs PowerPoint - de 5 grootste verschillen
17 april 2019 
4 min. leestijd

Keynote vs PowerPoint - de 5 grootste verschillen

Keynote is één van de concurrenten van PowerPoint wat betreft presentatie software. Tot nu toe gebruiken we altijd PowerPoint binnen onze organisatie, maar is Apple Keynote een geduchte concurrent? In deze blog leggen we de verschillen uit tussen Keynote en PowerPoint. We behandelen de voor- en nadelen van een Keynote presentatie en we leggen functionaliteiten uit die voor zowel PowerPoint als Keynote gebruikers nuttig kunnen zijn.

Altijd al alles willen weten over de verschillen tussen Keynote en PowerPoint? Lees dan snel verder…

Inhoud Keynote versus PowerPoint

1. Wat is keynote?
2. De 5 grootste verschillen tussen Keynote en PowerPoint
2.1 Apple versus Windows
2.2 Video’s toevoegen
2.3 Animaties en overgangen
2.4 Templates
2.5 Keynote to PowerPoint
3. Keynote of PowerPoint?

Wat is Keynote?

De presentatie software Keynote is gemaakt voor Apple MacOS en is sinds 2003 op de markt. De software is onderdeel van het pakket iWork, waar onder andere Pages en Numbers onderdeel van zijn. Als je een MacBook aanschaft, is Keynote standaard geïnstalleerd. Met de toename van het gebruik van Apple computers, zie je dat meerdere mensen Keynote zijn gaan gebruiken in de loop van de tijd. Het exacte aantal gebruikers is niet bekend.

Er is zelfs een speciale Keynote app die je kunt downloaden op je iPhone of tablet. Je kunt met de app jouw presentatie aanpassen als je onderweg bent. Als je nog even een aantal cijfers wilt veranderen, kun je dat simpel toevoegen. Scheelt toch weer wat tijd, als je je laptop niet moet openklappen en opstarten. Een handige functionaliteit van de app is dat je de presentatie kunt bedienen met je iPhone of tablet.

De 5 grootste verschillen tussen Keynote en PowerPoint

2.1 Apple versus Windows

Een inkopper, maar wel een van de belangrijkste verschillen tussen de Keynote en PowerPoint is natuurlijk het besturingssysteem. Keynote is gemaakt voor Apple en PowerPoint voor Windows. Al een behoorlijke tijd heeft Microsoft de presentatie software ook voor de Mac gemaakt, maar nog altijd bevat de Windows versie meer functies. Keynote kun je ook gebruiken op een Windows omgeving. Je dient dan wel eerst in te loggen op www.icloud.com. Je kunt dan kiezen “For Windows PC”. Als je Keynote op een iPhone, MacBook of ander device van Apple hebt geïnstalleerd, dan kun je deze opstarten via deze Icloud.

2.2 Video’s toevoegen

Zowel in Keynote als PowerPoint kun je eenvoudig video’s invoegen. Wij raden het altijd af om YouTube video’s in te voegen. Waarom? Je hebt een goed werkende internetverbinding nodig, want je wilt dat de video niet hapert en goed afspeelt. Een andere reden is dat je geen reclame tussendoor wilt zien en dat heb je met YouTube niet in de hand.

De tweede optie is om losse video’s in te voegen in Keynote of PowerPoint. Dit is de optie die wij wel aanraden. Waar moet je dan rekening mee houden? Niet alle verschillende videoformaten worden ondersteund door beide programma’s. In onderstaande afbeelding hebben we een overzicht gemaakt van PowerPoint (en de verschillende versies) en Keynote. Wil je een format gebruiken dat voor de twee programma’s toegankelijk is, kies dan voor .MP4, dit werkt overal, behalve op PowerPoint 2010.

Keynote versus PowerPoint ondersteuning video formaten

2.3 Animaties en overgangen

Wat betreft animaties en overgangen zijn er veel overeenkomsten tussen beide programma’s. In Keynote zijn meerdere opties mogelijk, maar voor zakelijke presentaties wil je de meeste niet gebruiken. Datzelfde geldt overigens ook voor PowerPoint.

Een ander verschil van overgangen is de techniek. Bij PowerPoint gaat de overgang van slide 1 naar slide 2. De techniek van Keynote is anders. Slide 1 bepaalt hoe Slide 2 inkomt.

Een overgang die veel gebruikt wordt in Keynote is magisch verplaatsen. Met deze overgang worden objecten tijdens het afspelen van de presentatie vanuit hun positie op de ene dia naar nieuwe posities op de volgende dia verplaatst. De tegenhanger van magisch verplaatsen is Morph (PowerPoint). Deze overgang maakt het ook mogelijk om animaties te maken gedurende een overgang. Conclusie is dat deze overgangen in beide programma’s anders benoemd worden, maar dat beide programma’s dezelfde functionaliteit hebben voor de overgang tussen twee slides.

2.4 Keynote templates versus PowerPoint templates

Een template gebruik je zodat iedereen binnen de organisatie kwalitatieve presentaties kan maken. Uiteraard binnen de huisstijl van de organisatie.

De templates van PowerPoint zijn verder ontwikkeld dan die van Keynote. Dat wil zeggen dat je met PowerPoint iedereen makkelijker in de huisstijl kan laten werken. Foto’s kun je op vaste plekken toevoegen in beide programma’s, echter kan je in Keynote niet de verhouding goed aanpassen. Een ander voorbeeld gaat over vooraf gedefinieerde fonts en lettertypen. Deze kan niet worden ingesteld voor Keynote en in PowerPoint is dat wel mogelijk. Het doel van een template is dat iedereen mooie presentaties binnen de huisstijl maakt en dat gaat dus beter met PowerPoint. Iedereen laten werken in de huisstijl is nog eenvoudiger met Slidebuilder, een plug-in voor PowerPoint die je het leven makkelijk maakt.

2.5 Keynote to PowerPoint 

Een Apple Keynote kun je eenvoudig omzetten naar een PowerPoint presentatie. Voor zover wij dit hebben getest, blijven er veel functies werkend. Toch raden we het omzetten van Keynote naar PowerPoint niet aan, want zowel PowerPoint als Keynote hebben zeer regelmatig updates, waardoor functies veranderen en het omzetten problemen kan veroorzaken. Als je toch besluit om je Keynote presentatie om te zetten naar PowerPoint, dan raden we aan om slide voor slide alles te doorlopen. Controleer overgangen, animaties, video’s, linkjes en daarnaast alles dat op de slide staat.

Hoe je Keynote naar PowerPoint omzet?
Ga in Keynote naar Archief > Exporteer naar…
Klik op PowerPoint en klik op Volgende…
Geef een naam mee aan het bestand en klik op bewaar.

Keynote of PowerPoint?

De keuze voor een van de programma’s is meestal een persoonlijke. Een Apple gebruiker zal eerder voor Keynote kiezen en een Windows gebruiker eerder voor PowerPoint. Bij PPT Solutions hebben we gekozen voor PowerPoint, omdat het programma meer mogelijkheden biedt om huisstijl goed door te voeren. Het pijnpunt binnen organisaties is meestal dat er verschillende presentaties rondslingeren en dat de huisstijl beperkt wordt gehanteerd. Een PowerPoint template laat mensen meer in de huisstijl werken dan dat je met een Keynote template kunt doen.

Een praktisch gegeven is dat op de meeste computers wereldwijd het programma PowerPoint is geïnstalleerd. Daarnaast biedt de software van Microsoft een breed scala aan mogelijkheden en worden er maandelijks updates uitgevoerd om de functionaliteiten van het programma te verbeteren.

Gebruik jij Keynote of PowerPoint? We horen graag jouw mening over de twee presentaties programma’s!

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Reactie plaatsen