Je zou het haast een kunst kunnen noemen: overtuigend presenteren. Iedere presentatie heeft een bepaald doel, bijvoorbeeld het inspireren van je publiek of het verkopen van een product of dienst. Dat wil je natuurlijk op een overtuigende manier realiseren. Krachtig presenteren is niet iets wat je zomaar doet. Je zult bepaalde skills moeten ontwikkelen. In deze blog geef ik je tips om overtuigend te presenteren, zodat je mensen raakt met een presentatie en zij overgaan tot actie!
De 10 tips op een rij
- Bepaal je doel
- Open krachtig
- Speel in op je publiek
- Positief taalgebruik
- Daadkrachtig optreden
- Luid en duidelijk praten
- Lees het publiek
- Kies de juiste hulpmiddelen
- Oefenen, oefenen en oefenen
- Sluit krachtig
Tip 1: Bepaal je doel
Om overtuigend te presenteren moet je allereerst een presentatie doel voor jezelf formuleren. Ga je het publiek bijvoorbeeld informeren over je product of dienst? Of wil je het publiek motiveren om een bepaalde handeling uit te voeren, bijvoorbeeld minder vlees en meer groenten eten? Tenslotte is er ook de optie om je publiek te overtuigen van jouw standpunt. Wanneer het doel is bepaald moet een overtuigende presentatie uiteindelijk de doorslaggevende factor zijn. Na opvolging van deze tip ben je weer een stapje dichterbij krachtig presenteren.
Tip 2: Open krachtig
Wist je dat presenteren volksangst nummer één is? Een krachtige opening zorgt ervoor dat je meteen de aandacht van het publiek trekt en deze geïnteresseerd houdt in het verhaal dat nog gaat komen. Een manier om je presentatie sterk te openen is door te beginnen met een feit of weetje. Daarnaast kun je beginnen met het stellen van een vraag of starten met een kort verhaal of grappige anekdote. In de onderstaande video ga ik hier verder op in en leg ik je uit hoe je met een overtuigende presentatie begint. Zeker het kijken waard!
Tip 3: Speel in op je publiek
Elk publiek is anders en hier moet jij je verhaal op afstemmen. Doe je dit niet dan zou je de plank volledig mis kunnen slaan! Bepaal het niveau van je publiek en pas je verhaal daarop aan. Hierdoor komt de presentatie overtuigender en dus krachtiger over. Het is natuurlijk onnodig om het publiek, dat al veel verstand van zaken heeft, te vervelen met basis onderwerpen. Hierdoor verlies je de aandacht en is de kans op overtuiging aanzienlijk minder.
Tip 4: Positief taalgebruik
Overtuigend presenteren begint bij positief spreken over je onderwerp en presentatiedoel. Uit onderzoek van Castellanos blijkt dat positief taalgebruik bijdraagt aan het reactievermogen van de hersenen. Positieve termen zorgen er tijdens een presentatie voor dat iemand aandachtig naar je blijft luisteren. Bovendien is tijdens deze studie bewezen dat het mogelijk is om iemand zijn gedachtegang te beïnvloeden door positief taalgebruik. Een overtuigende spreker gebruikt dus veel positieve termen tijdens zijn presentatie.
Tip 5: Daadkrachtig optreden
Een goede lichaamshouding is onderdeel van krachtig presenteren. Begin eens te kijken naar je voeten: Staan ze bij elkaar, uit elkaar, naast elkaar of ver uit elkaar. Zo bekijk je elk lichaamsdeel om jezelf ervan bewust te worden hoe je staat. Zo zorgt rechtop staan voor meer overtuiging dan onderuitgezakt met je handen in je zakken. Bekijk ook eens goed naar hoe andere mensen staan en wat jij een krachtige houding vindt. Daarnaast kun je nog andere dingen doen om daadkrachtiger op te treden. Zo kun je beslissen of je stil staat of loopt, maar ook of je iets vasthoudt zoals een pen of een presenter waarmee je gemakkelijk naar de volgende slide kunt schakelen.
Tip 6: Luid en duidelijk
Je kunt met het juiste stemgebruik een presentatie tot leven wekken. Echter, het is ook goed mogelijk om je presentatie ermee te verpesten. Zeker als je je stem niet op de juiste manier gebruikt. Het belangrijkste is dat je duidelijk spreekt zodat de boodschap bij je toehoorder overkomt. Een overtuigende spreker weet hoe hij zijn stem moet gebruiken. Een zachte toon zorgt voor sfeer en spanning. Hiermee trek je de aandacht van het publiek en blijven ze gefocust. Met een te luide toon kun je het publiek overdonderen. Dit kan goed of slecht uitpakken. Wil jij krachtig spreken? Zet dan je stem in op een juiste manier! Hieronder een video van de speech van Obama die hem president maakte van de Verenigde Staten. Let daarbij goed op zijn stemgebruik, lichamelijke houding, gebaren en taalgebruik.
Tip 7: Lees het publiek
Een goede spreker weet precies wat en wanneer het publiek nodig heeft tijdens een presentatie. Dit kan natuurlijk anders uitpakken dan van tevoren is bedacht bij tip 3. Door goed op signalen van het publiek te letten en hier tijdens de presentatie op in te spelen zorg je voor een overtuigende presentatie.
Tip 8: Kies de juiste hulpmiddelen
Gelukkig staat een goede spreker er niet alleen voor. Er zijn talloze hulpmiddelen die een spreker kan helpen bij een overtuigende presentatie. Zo kun je een mooie PowerPoint laten maken. PowerPoint is een uitstekende verlengstuk van een presentatie. Je kunt het publiek namelijk meenemen in jouw verhaal. Natuurlijk moet je PowerPoint wel op de goede manier gebruiken. Geen overvloed aan informatie op de slides, maar visuele slides met hooguit een aantal steekwoorden. Hiermee houd je de aandacht van het publiek vast en kun je nog overtuigender presenteren. Vind je het lastig om zelf een goede presentatie te maken? Neem dan deel aan de PowerPoint basis training.
Tip 9: Oefenen, oefenen, oefenen!
Maak de presentatie eigen door veel te oefenen. Niemand leert overtuigend presenteren in één minuut. Mensen leren presenteren. Je kunt bijvoorbeeld je presentatie vaak oefenen voor de spiegel. Dit klinkt wellicht amateuristisch, maar dit is wel één van de tips die ik je graag wil meegeven. Wanneer je ervan overtuigd bent dat het verhaal klopt en je vaak alleen hebt geoefend, geef dan je presentatie eens voor een aantal mensen, bijvoorbeeld je familie of collega’s. Dan is het namelijk een stuk spannender en voelt het ook een stuk echter.
Je presentatie goed oefenen = krachtig presenteren!
Tip 10: Sluit krachtig
Het einde van een presentatie is de laatste kans om je boodschap nog één keer goed over te brengen en daarna te eindigen met een call-to-action. Je kunt ook een mooie afsluitingsdia maken met bijvoorbeeld een visitekaartje of een stomend koffiekopje. De laatste slide staat vaak het langst op het scherm dus benut deze kans om je publiek te overtuigen! Ten slotte wil ik je als tip meegeven om het beste als allerlaatste te bewaren. Hierdoor gaat je toehoorder nog geïnspireerder naar huis.
Heb je hulp nodig bij het maken van een presentatie of kun je nog wel wat tips gebruiken? Wij staan voor je klaar om je te helpen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!