PowerPoint beveiligen met wachtwoord

Wanneer je presentatie gevoelige informatie bevat is er de mogelijkheid om je PowerPoint te beveiligen met een wachtwoord. Wanneer de ontvanger de presentatie opent wordt er gevraagd naar het wachtwoord dat jij hebt ingesteld. Het is ook mogelijk een ontvanger toegang te geven tot de PowerPoint, maar deze te beveiligen tegen bewerken. Dit houd in dat de persoon die de PowerPoint ontvangt de informatie alleen kan lezen, maar niet kan aanpassen.

PowerPoint vergrendelen en opheffen

1. Klik op de tab Bestand. Klik hierna op Info en kies voor Presentatie beveiligen;
  2. Selecteer de optie Versleutelen met wachtwoord en vul een wachtwoord in;
  3. Als je het wachtwoord wilt verwijderen, herhaal je de bovenstaande stappen en verwijder je het reeds ingevoerde wachtwoord.
Bekijk hier de video-uitleg over het beveiligen van je PPT bestand.

Er zijn meerdere methodes om je PowerPoint presentatie te beveiligen. Wij nemen de vijf meest gebruikte methodes met je door.

Optie 1: Je presentatie omzetten naar afbeeldingen

Als de presentatie geen PowerPoint animaties bevat, is het gemakkelijk om de slides om te zetten naar afbeeldingen. Zo kan de ontvanger niets bewerken, maar alleen de inhoud lezen. Om dit te doen ga je naar Bestand – Opslaan als.

Bij Opslaan als in het nieuwe menu (onder de bestandsnaam) selecteer je PowerPoint-afbeeldingspresentatie (*.pptx). Klik vervolgens op 'Opslaan'. Je slides zijn in deze versie omgezet naar afbeeldingen.

Let op: animaties, hyperlinks en PowerPoint overgangseffecten in je PowerPoint gaan verloren bij het omzetten naar afbeeldingen!

Optie 2: Je presentatie opslaan als PDF

Ook deze methode is interessant als je geen animaties gebruikt. Wel is het handig dat je geen PowerPoint nodig hebt om het bestand te lezen aangezien het wordt omgezet naar een Adobe Pdf-bestand. Hierdoor kan een ontvanger het bestand alleen lezen en niet bewerken.

Om dit te doen ga je naar Bestand – Save as Adobe PDF. Voer de gewenste bestandsnaam in en klik op 'Opslaan'.
Let op: Animaties en overgangseffecten gaan verloren. Hyperlinks blijven wel bewaard.

Optie 3: Je presentatie opslaan als video

Om animaties en overgangseffecten te behouden, is het handig om je presentatie op te slaan als een video-bestand. Om dit te doen, ga je naar Bestand – Opslaan als. Vervolgens kies je voor een .mp4 of .wmv bestand. PowerPoint zal nu je presentatie automatisch opslaan als video.

Tip: Bekijk je video voordat je deze deelt met anderen. Soms zijn de animaties niet goed afgesteld en zit er een vertraging in.

Optie 4: Je presentatie vergrendelen met een wachtwoord

Ook is het mogelijk om je presentatie te beveiligen met een wachtwoord. Zo kan iedereen je bestand alleen lezen en afspelen, maar is er een wachtwoord nodig om de inhoud aan te kunnen passen. Om dit te doen ga je naar Bestand – Opslaan als. Naast de knop 'Opslaan' zie je de optie 'Extra'. Als je hier op klikt en Algemene opties selecteert, opent zich een nieuw scherm.  Bij Wachtwoord voor wijzigen kun je je gewenste wachtwoord invoeren. Klik op 'Ok en 'Opslaan'.

Optie 5: Je presentatie markeren als definitief

Als de ontvanger goed te vertrouwen is, maar je alsnog duidelijk wilt maken dat de presentatie niet aangepast mag worden, kun je deze markeren als definitief. Dit zorgt ervoor dat alle bewerkingsopties worden uitgeschakeld. Het is gemakkelijk om deze optie weer uit te zetten. Vandaar dat het niet één van de meest betrouwbare opties is. Om je bestand te marken als definitief, ga je naar Bestand – Info. Onder de knop Presentatie Beveiligen ziet u de optie Markeren als Definitief.

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Ilja
Door

Ilja

op 11 Dec 2017

Prima uitleg en ik ga het direct toepassen

Henk
Door

Henk

op 23 Feb 2017

Nuttige informatie, Bedankt