arrow_drop_up arrow_drop_down

Het maken van animaties in PowerPoint

Animaties worden vrijwel in iedere PowerPoint-presentatie gebruikt. Ze kunnen als ze niet te overdreven zijn een meerwaarde geven aan je presentatie. Helemaal als bijvoorbeeld processen stapsgewijs worden opgebouwd, kan een PowerPoint animatie ook ter verduidelijking van de boodschap zorgen.

Een animatie maken kan met behulp van de functionaliteiten van PowerPoint. Je kunt namelijk beweging toe voegen aan een object. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld afbeeldingen, grafieken, tabellen, SmartArt, video’s, enzovoorts. Je kunt de functie uitproberen door in PowerPoint het tabje ‘animaties’ aan te klikken. Je dient hiervoor éérst het object te selecteren, dat je wilt animeren. Vervolgens klik je op de animatie die je wilt toevoegen. Je kunt ervoor kiezen om een animatie automatisch, of met een muisklik te laten starten.

Wat het woord PowerPoint 'animatie' betekent

‘Animatie’ betekent letterlijk dat je iets laat bewegen. Vaak hoor je ook de term ‘PowerPoint animaties’ gebruikt worden. Dit houdt niets meer in, dan dat de animatie in PowerPoint gemaakt is.

Welke soorten PowerPoint animaties er zijn

Er zijn 4 typen animaties die je kunt toevoegen. Dit zijn: 1. Een start-animatie (groene iconen) Dit betekent dat je bijvoorbeeld een object laat verschijnen. Het object is er dus nog niet, maar zodra je de slide afspeelt, zal het object in beeld komen. 2. Een nadruk-animatie (gele iconen) Met de nadruk-animatie kun je een object een nadruk geven. Dus het object kun je bijvoorbeeld laten knipperen, draaien, pulseren, etc. om ervoor te zorgen dat de aandacht hier naartoe gaat. 3. Een eind-animatie (rode iconen) Met een eind-animatie kun je een object laten verdwijnen. Dit houdt in, dat als je bijvoorbeeld klikt met de muis, het object uit beeld verdwijnt. 4. Animatie-paden (lijn-iconen) Met de animatie-paden kun je een object een pad laten afleggen. Je kunt een aantal vooraf ingestelde paden kiezen, maar bijvoorbeeld ook zelf een pad tekenen. 

In deze tutorial doorlopen wij de verschillende opties waaruit je kunt kiezen.

STAP 1: Invoegen van een standaard vorm

Om alle stappen te kunnen doorlopen en goed uit te kunnen leggen, maken we om te beginnen een standaard vorm aan. Dit kun je doen bij InvoegenVorm.

 

STAP 2: PowerPoint animatie kiezen

Vervolgens ga je naar het tabblad Animaties. Hier zal de rest van de tutorial plaatsvinden. In het menu zie je gelijk al enkele groen gekleurde opties voor je animatie. Selecteer eerst je vorm. Vervolgens klik je op het pijltje naast de opties. Er klapt een menu uit en er verschijnen nog meer opties waaruit je kunt kiezen.

 


Om te beginnen kiezen we een Start animatie. Dit zijn de groen gekleurde opties. Met deze animaties komt je vorm binnen op je scherm. Wij kozen de animatie Binnenvliegen als voorbeeld.

  

Bij Effectopties kun je bepalen waar je animatie vandaan komt. Wij laten de vorm van de linkerkant binnen vliegen. 

STAP 3: Kies een nadruk animatie

Nu we een Start animatie hebben, kiezen we een Nadruk animatie (de geel gekleurde opties). Deze animaties trekken de aandacht naar je vorm/logo. Ze leggen er dus de ‘nadruk’ op. Met deze effecten kun je ook de kleuren laten overgaan in een ander, of je vorm laten vergroten/verkleinen. 

 

Wij kozen als voorbeeld de animatie Puls. Deze animatie vergroot en verlicht je animatie tijdelijk om een pulserend effect te creëren.

STAP 4: Een laatste effect toevoegen

Als laatste effect kiezen we een eind-effect. Met deze effecten verdwijnt je vorm weer van je dia of zal het nog een laatste effect afspelen. Het is bijna hetzelfde als de Start animatie.

  

Zorg ervoor dat alle animaties op Na vorige staan, zodat ze niet tegelijkertijd afspelen.  

In deel 2 zal het Deelvenster Animatie besproken worden, waarin wij uitleggen hoe je je animatie op de juiste volgorde kunt laten afspelen en hoe lang deze animatie duurt.

Meer weten over animaties in PowerPoint? Reageer dan snel via het contactformulier!

marijke
Door

marijke

op 26 Apr 2020

Goede morgen Ik heb een vraagje zijn er ook program maas waar mee je de honden kun laten zingen en bewegen zit als af te zoeken maar kan niets vinden l vast bedankt

hajo p. strik
Door

hajo p. strik

op 05 Oct 2018

Hoi, ben geen klant, maar maak voor vereniging als vrijwilliger een powerpoint. Nu wil ik een "rolling credits" maken en ik vind overal tutorials wwaar je in Powerpoint animaties "credits" kunt aanklikken. In mijn Powwerpoint 2010 zie ik dat niet terug. Graag advies.

Kees
Door

Kees

op 05 Oct 2018

Beste hajo p. strik, Als alternatief hiervoor kun je de tekst die je als 'rolling credits' wilt, niet in de dia plaatsen, maar onder de dia (uit beeld dus). Vervolgens voeg je een lijn-animatiepad toe aan het tekstvak met de rolling credits, met de optie 'omhoog'. Sleep het eindpunt van de lijnanimatie naar een punt boven de dia (uit beeld). Nu heb je zelf 'rolling credits' gemaakt! Pas als laatste nog even de animatie duur aan naar wens. Klaar! Groet, Kees

Reactie plaatsen
Wij gebruiken Cookies