Page content

Het maken van animaties in PowerPoint

Animaties worden vrijwel in iedere PowerPoint-presentatie gebruikt. Ze kunnen als ze niet te overdreven zijn een meerwaarde geven aan je presentatie. Helemaal als bijvoorbeeld processen stapsgewijs worden opgebouwd, kan een PowerPoint animatie ook ter verduidelijking van de boodschap zorgen. In deze tutorial doorlopen wij de verschillende opties waaruit je kunt kiezen.

STAP 1

Om alle stappen te kunnen doorlopen en goed uit te kunnen leggen, maken we om te beginnen een standaard vorm aan. Dit kun je doen bij InvoegenVorm.

Animaties in PowerPoint

STAP 2

Vervolgens ga je naar het tabblad Animaties. Hier zal de rest van de tutorial plaatsvinden. In het menu zie je gelijk al enkele groen gekleurde opties voor je animatie. Selecteer eerst je vorm. Vervolgens klik je op het pijltje naast de opties. Er klapt een menu uit en er verschijnen nog meer opties waaruit je kunt kiezen.

Animaties in PowerPoint

Animaties in PowerPoint

Om te beginnen kiezen we een Start animatie. Dit zijn de groen gekleurde opties. Met deze animaties komt je vorm binnen op je scherm. Wij kozen de animatie Binnenvliegen als voorbeeld.

Animaties in PowerPoint

Bij Effectopties kun je bepalen waar je animatie vandaan komt. Wij laten de vorm van de linkerkant binnen vliegen.

Animaties in PowerPoint

STAP 3

Nu we een Start animatie hebben, kiezen we een Nadruk animatie (de geel gekleurde opties). Deze animaties trekken de aandacht naar je vorm/logo. Ze leggen er dus de ‘nadruk’ op. Met deze effecten kun je ook de kleuren laten overgaan in een ander, of je vorm laten vergroten/verkleinen.

Animaties in PowerPoint

Wij kozen als voorbeeld de animatie Puls. Deze animatie vergroot en verlicht je animatie tijdelijk om een pulserend effect te creëren.

Animaties in PowerPoint

STAP 4

Als laatste effect kiezen we een eind-effect. Met deze effecten verdwijnt je vorm weer van je dia of zal het nog een laatste effect afspelen. Het is bijna hetzelfde als de Start animatie.

Animaties in PowerPoint

Zorg ervoor dat alle animaties op Na vorige staan, zodat ze niet tegelijkertijd afspelen.

Animaties in PowerPoint

In deel 2 zal het Deelvenster Animatie besproken worden, waarin wij uitleggen hoe je je animatie op de juiste volgorde kunt laten afspelen en hoe lang deze animatie duurt.

Meer weten over animaties in PowerPoint? Reageer dan snel via het contactformulier!

  Comment Section

  2 reacties op “Het maken van animaties in PowerPoint


  Door hajo p. strik op 5 oktober 2018

  Hoi, ben geen klant, maar maak voor vereniging als vrijwilliger een powerpoint.
  Nu wil ik een “rolling credits” maken en ik vind overal tutorials wwaar je in Powerpoint animaties “credits” kunt aanklikken. In mijn Powwerpoint 2010 zie ik dat niet terug.
  Graag advies.


  Door Kees op 5 oktober 2018

  Beste hajo p. strik,
  Als alternatief hiervoor kun je de tekst die je als ‘rolling credits’ wilt, niet in de dia plaatsen, maar onder de dia (uit beeld dus).

  Vervolgens voeg je een lijn-animatiepad toe aan het tekstvak met de rolling credits, met de optie ‘omhoog’.

  Sleep het eindpunt van de lijnanimatie naar een punt boven de dia (uit beeld).

  Nu heb je zelf ‘rolling credits’ gemaakt! Pas als laatste nog even de animatie duur aan naar wens. Klaar!

  Groet, Kees

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.