Tekstlevels in PowerPoint instellen

Als je presentatie bestaat uit een grote hoeveelheid dia's, dan kun je tekstlevels in PowerPoint instellen. Zo kun je namelijk gemakkelijk tussen verschillende lettertypes en groottes wisselen  en weet je zeker dat de gehele presentatie in dezelfde stijl blijft staan.

Hoe tekstlevels instellen in presentatie 

  1. Open het diamodel bij Beeld > Diamodel;
  2. Maak tekstlevels aan op de eerste slide van het diamodel, de masterslide;
  3. Kies de gewenste opsommingstekens aan en pas de kleur aan bij Opsommingstekens en nummering;
  4. Pas de ruimte tussen de tekst en de opsommingstekens aan bij Beeld > Liniaal;
  5. Kies een lettertype en tekstgrootte bij het tabblad Start;
  6. Ga terug naar de normale weergave via Beeld > Normaal.
Na het volgen van de bovenstaande stappen heb je de tekstlevels van je hele presentatie juist ingesteld.

Stap 1: Open het diamodel

Voor het aanpassen van de tekstlevels moeten we in het diamodel zijn. Die kun je vinden bij Beeld – Diamodel. 

Stap 2: Tekstlevels aanmaken op masterslide

Blijf op de masterslide. Dit is de allereerste slide waar alle andere slides aan gekoppeld zijn. Dit zorgt ervoor dat je aanpassingen op elke slide te gebruiken zijn. Je kunt 1 tot 9 tekstlevels aanmaken, voor het gemak maken wij er 5. Een PowerPoint bullet, een subbullet, een kopje, platte tekst en cursieve tekst.

Tip: Staat er geen diamodel? Rechtermuis klik – Diamodel invoegen. 

Stap 3: Opsommingtekens en nummering instellen

Allereerst maken wij een PowerPoint bullet aan. Selecteer de gewenste regel en ga naar het tabblad 'Start'. Klik vervolgens op het pijltje naast de bulletknop en kies voor 'Opsommingstekens en nummering'. Vervolgens klik je op de opvulknop en pas je de kleur van je opsommingstekens in PowerPoint aan. Kies de gewenste opsommingsteken en klik op 'OK'. 

Stap 4: Ruimte tussen tekst en bullets aanpassen

Om de tussenruimte aan te passen vink je de optie Liniaal aan. Deze is te vinden onder het tabblad 'Beeld'. Als je het rechterbalkje naar het linkerbalkje toe sleept of juist er vandaan, zal de ruimte tussen de bullet en de tekst kleiner of groter worden. Dit werkt ook met platte tekst. Deze kun je ver van de kant af laten beginnen door de balkjes te verschuiven. 

Stap 5: Lettertype en tekstgrootte instellen

Om de tekst zelf aan te passen, ga je naar het tabblad 'Start'. Klik op het pijltje naast de opvulkleur en kies de gewenste kleur. Onder hetzelfde tabblad kun je natuurlijk ook de tekstgrootte en het lettertype aanpassen. 

Stap 6: Terug naar normale weergave

Als je de tekstlevels hebt aangepast, kun je weer terug naar de normale weergave. Dit doe je door naar Beeld – Normaal te gaan. Als je nu tekst typt in één van je dia’s, dit selecteert en op de aangeven iconen klikt, zal de tekst van tekstlevel verspringen. 
Lukt het niet om tekstlevels aan te maken of opsommingstekens in PowerPoint in te stellen of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Gitte
Door

Gitte

op 04 Feb 2020

vind het leuke app

Chris
Door

Chris

op 28 Aug 2019

Mooi, maar als je de indeling van bullits niet hebt, staat hier niet hoe ik die levels kan aanmaken.

Marcel
Door

Marcel

op 04 Feb 2021

Ik werk niet met bullets maar met gewone tekst en koppen. Die gewone tekst kan ik wel maken maar hoe definieer ik koppen (andere kleur, groter lettertype)?

Reactie plaatsen