Opsommingstekens en nummering in PowerPoint

Met opsommingstekens of nummering kun je een presentatie met veel tekst opsplitsen in delen. Dit maakt de presentatie een stuk minder druk en fijner voor het publiek om te lezen. Aan de hand van deze tutorial leggen we je uit hoe je opsommingstekens (bulletpoints) of nummering kunt gebruiken in PowerPoint en hoe je deze kunt personaliseren.

Bulletpoints toevoegen aan PowerPoint

  1. Open PowerPoint en voeg een tekstvak toe aan een dia;
  2. Type een aantal zinnen in het tekstvak;
  3. Klik in de tab Start > Alinea op het icoontje met bulletpoints;
  4. Open het menu van de opsommingstekens en nummering om de grootte en de kleur aan te passen;
  5. Kies eventueel een ander symbool door op Aanpassen te klikken;
  6. Voeg een eigen afbeelding als bullet toe door op Afbeelding te klikken.
Op deze manier kun je gemakkelijk binnen enkele seconden je presentatie een stuk overzichtelijker maken met opsommingstekens en nummeringen.

Stap 1: Tekstvak invoegen

Om te beginnen heb je een tekstvak nodig waar je de opsomming of nummering in kunt plaatsen. Indien je dit nog niet kunt kun je een tekstvak invoegen via de tab ‘invoegen’ bovenin je PowerPoint venster. Hier kies je voor de knop ‘tekstvak’. Sleep nu een tekstvak naar wens op je slide.
Opsommingstekens-Nummering - STAP 1

Stap 2: Tekst invoegen

Plaats je tekst in het tekstvak. Kopieer deze er bijvoorbeeld vanuit een word document of typ de tekst er zelf in. Gebruik harde enters tussen je zinnen waar je bullets wilt hebben (Gebruik shift-enter wanneer 2 zinnen bijvoorbeeld bij dezelfde bullet horen).
Opsommingstekens-Nummering - STAP 2

Stap 3: Opsomming of nummering kiezen

Selecteer de tekst waar je een opsomming of nummering van wilt maken. Ga naar de tab ‘start’ en klik op het icoontje met de bullets. Je ziet dat er automatisch een bullet voor je is gekozen, maar deze kun je natuurlijk ook helemaal aanpassen naar wens.
Opsommingstekens-Nummering - STAP 3

Stap 4: Bulletpoints aanpassen

Om een aantal aanpassingen te doen aan de bullet kun je op het pijltje naast de knop voor de bullets klikken. Er opent nu een venster met een aantal opties. Kies voor de onderste optie ‘Opsommingstekens en nummering’.
Opsommingstekens-Nummering - STAP 4

Stap 5: Bulletpoints kleur en grootte aanpassen

Een aantal nieuwe opties verschijnen in een pop-up venster. Hier kun je iets specifiekere aanpassingen maken aan je bullet of nummering. Met de tabjes bovenin kun je switchen tussen de opties ‘opsommingstekens’ of ‘nummering’. Een optie die wellicht het meest gewenst is: de kleur aanpassen. En hierboven vind je ook meteen de grootte van de bullet.
opsommingstekens-nummering-stap-5-1
Wil je een symbool als bullet die niet in het standaard lijstje staat? Klik dan eens op de knop ‘Aanpassen..’. Hier vind je eindeloos veel tekens en symbolen om als bullet te gebruiken.
opsommingstekens-nummering-stap-5-2
Mocht hier toch niks tussen zitten, kun je altijd je eigen bullet maken en gebruiken. Dit kun je doen door op de knop ‘Afbeelding’ te drukken en de gewenste afbeelding te kiezen.

Let op: Een afbeelding kun je niet meer van kleur veranderen op de manier waarop we dit net hebben uitgelegd.
opsommingstekens-nummering-stap-5-3
Wil het niet lukken om de opsommingstekens of nummering in PowerPoint toe te voegen of heb je een gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Reactie plaatsen