PowerPoint comprimeren of verkleinen

Je PowerPoint comprimeren of verkleinen zorgt ervoor dat een presentatie minder zwaar is en je deze gemakkelijker kunt afspelen of versturen. Bij het gebruik van veel afbeeldingen en video's kan het zijn dat je PowerPoint erg zwaar wordt. We raden je daarom altijd aan om je PowerPoint bestand te verkleinen.

Het is belangrijk om je PowerPoint zo klein mogelijk te houden en het voor de ontvanger zo eenvoudig mogelijk te maken om deze te kunnen ontvangen en af te spelen. Hieronder leggen wij in een aantal stappen uit hoe je een PowerPoint kunt comprimeren d.m.v. het comprimeren van afbeeldingen en video's.

PowerPoint afbeeldingen comprimeren

  1. Zorg dat alle PowerPoint afbeeldingen in .jpg formaat zijn opgeslagen. Gebruik alleen een afbeelding in .png formaat wanneer een transparante achtergrond gewenst is;
  2. Om je PowerPoint presentatie verder te verkleinen selecteer je alle afbeeldingen apart en kies je voor afbeelding comprimeren;
  3. Vink onder compressieopties het vakje met 'Bijgesneden gebieden van afbeeldingen verwijderen';
  4. Vink bij resolutie het vakje met 'Webaan om deze geschikt te maken voor webpagina's en projectoren.

PowerPoint video verkleinen

  1. Ga naar de tab bestand en klik op info;
  2. Klik op 'Media comprimeren' en kies voor HD (720p) optie;
  3. Sla het gecomprimeerde PowerPoint bestand op.

Bekijk hier de video-uitleg over het verkleinen van je PPT bestand.


Stap 1: Afbeeldingen als .jpg opslaan

Voor alle afbeeldingen is het belangrijk, dat deze een .jpg formaat hebben. Als ze dit niet hebben, zullen ze de PowerPoint groter en dus zwaarder maken. Om de PowerPoint afbeeldingen om te zetten kun je met de rechtermuisknop je afbeelding opslaan als .jpg en zo vervolgens opnieuw plaatsen in je PowerPoint door te klikken op de rechtermuisknop en 'Afbeelding wijzigen' te selecteren.


Stap 2: Bijgesneden gebieden verwijderen en resolutie kiezen

Om de presentatie nog kleiner te maken, selecteer je de afbeelding en ga je naar Opmaak – Afbeelding comprimeren. Dit zal de eventueel bijgesneden stukken van de afbeeldingen verwijderen. Als je deze optie aanvinkt, kies je tevens voor ‘Documentresolutie gebruiken’. Hiermee wordt de ppi (oftewel de pixeldichtheid) naar beneden gehaald.

 

Stap 3: Een video in PowerPoint comprimeren

Een video in PowerPoint kan het bestand erg zwaar en daardoor ook vertragend maken. Ga naar de Tab - Bestand en kies hierna voor de optie Info. Vervolgens is het mogelijk om voor de optie Media Comprimeren te kiezen. Wij gebruiken voor onze presentaties meestal HD (720p). Dit is een goede middenweg en maakt je presentatie al een stuk kleiner.

Sla de PowerPoint nu als nieuwe versie en vergelijk de grootte van het oude- en nieuwe bestand. Je zult zien dat deze drastisch verkleind is en nu misschien zelfs te versturen is per e-mail.

Extra tip: Gebruik WeTransfer voor grote PPT bestanden

Het kan nog steeds voorkomen dat een PowerPoint te groot is voor het versturen via e-mail zelfs al is deze gecomprimeerd. Wij gebruiken voor te grote presentaties een handige website, genaamd WeTransfer. Hiermee kun je grote bestanden gemakkelijk versturen naar je collega's.

Wil het niet lukken of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Ik wil meer informatie!

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!

Best western clearfield pa
Door

Best western clearfield pa

op 26 Apr 2020

I am really delighted to read this web site posts which includes plenty of valuable data, thanks for providing these data.

Tessa
Door

Tessa

op 24 Jan 2020

Hallo Heb een paar animaties gemaakt met paint hop pro, animatiehop Maakte er een powerpoint kaartje mee met muziek je bij. Zoals een virtuele animatiekaart. Hoe kan ik deze op fb delen. Heb al wat opzoekwerk gedaan op het net. Maar snap et niets van. Kan iemand mij helpen. Mijn Engels is niet zo best wat het er niet makkelijker op maakt Groetjes Tessa

Martijn
Door

Martijn

op 04 Jul 2019

Hoi,Is het ook mogelijk om alle afbeeldingen in een keer aan te passen? Ik heb nl. een bestaande presentatie die ik in zijn geheel wil verkleinen. gr Martijn

Emile Van der Taelen
Door

Emile Van der Taelen

op 07 Mar 2019

Ik ben een boek aan het samenstellen met talrijke foto's. Door een samenloop van omstandigheden, zijn de foto's in hun originele map verloren gegaan of beschadigd. Ik wil nu de foto's uit mijn ppt/pps bestand terug plaatsen naar een nieuwe map maar dat lukt niet. Wie kent een truc om dit klaar te krijgen? Dank u.

Robbert | PowerPoint Designer
Door

Robbert | PowerPoint Designer

op 07 Mar 2019

Dag Emile, allereerst hoop ik dat je het PowerPoint bestand nog niet te erg gecomprimeerd hebt. Wat je namelijk kunt doen in het bestand, is elke foto even individueel aanklikken in het PowerPoint bestand en dan te gaan naar de tab 'Opmaak'; Beginwaarden van afbeelding; Beginwaarde van afbeelding en grootte. Zo zou de foto weer terug moeten springen naar zijn originele formaat, kwaliteit en grootte. Daarna is er de mogelijkheid om op de foto met rechtermuisknop, de afbeelding op te slaan op je PC met 'Opslaan als afbeelding'. Helaas moet dit wel per individuele foto gedaan worden. Gr Robbert

harry
Door

harry

op 04 Mar 2019

goede middag, ik wil de resolutie van een JPEG afbeelding veranderen naar 1290/1080 hoe doe ik dit in powerpont

hans van de Schoot
Door

hans van de Schoot

op 30 Nov 2018

hoe verstuur ik een (grote)PP met 4 filmpjes erin? De PP wordt daatna weer doorgestuurd naar alle leden van het projectteam. of is er een andere manier om deze met ca 30 deelnemers te delen? Kan je die ook geheel comprimeren? alle afbeeldingen individueel verkleinen en terugplaatsen kost me zeker een halve dag.

Chris S
Door

Chris S

op 10 Aug 2018

I.p.v. een afbeelding op te slaan als .jpg in de verkenner en opnieuw in PPT te gieten kan men ook dit doen: Ctrl+C de afbeelding, Ctrl+Alt+V, kies .jpg uit de keuzemenu. Delete uiteraard dan de originele afbeelding. Maar ik raad .jpg echt af, dit formaat werkt als een kopieerapparaat en de kwaliteit zal gradueel slechter worden. Daarom kies ik altijd voor minstens .png en desnoods comprimeren zoals hier aangetoond. Ik bekommer me niet zo om al dan niet grote PPT bestanden, tenzij ik gewaar wordt dat het bestand zou haperen. Op het werk gaan we zelden PPT bestanden gaan doormailen of zo.

Remco Hogeveen
Door

Remco Hogeveen

op 13 Aug 2018

Dankjewel voor de toevoeging Chris!

theo
Door

theo

op 18 May 2018

Hoi Remco,Heb PowerPoint op Imac staan, echter ontbreekt bij mijn programmaom te comprimeren de knop "documentresolutie gebruiken" ?

Majken
Door

Majken

op 16 May 2018

Hallo, Ik ben bezig met een powerpoint presentatie kleiner te maken, nu heb ik bovengenoemde stappen gevolgd om de powerpoint kleiner te maken en dat is gelukt ! Echter wanneer ik het bestand exporteer wordt bestand in een keer enorm groot.. Het bestand is als ppt. 3,2 mb maar zodra ik deze opsla als PDF wordt deze wel 15,2 mb. Is er een manier om dit klein te houden in powerpoint?

Evelien
Door

Evelien

op 05 Mar 2018

Ik wil bijgesneden afbeeldingen comprimeren. Wanneer ik dat doe, verandert de verhouding. Hoe voorkom ik dit?

Manon
Door

Manon

op 15 Jan 2018

Hallo,Ik heb alle stappen doorlopen alleen bij stap 2 kan ik niet kiezen voor documentresolutie gebruiken. In plaats daarvan kan ik 'standaardresolutie gebruiken' kiezen. Deze heb ik daarom gebruikt, maar nu doet die het nog niet. Hoe moet ik nu verder?

Etienne
Door

Etienne

op 16 Jan 2018

Dag Manon,In principe is standaardresolutie hetzelfde als documentresolutie. Als je standaardresolutie hebt geselecteerd zou deze gewoon moeten werken. Je kan ook eens proberen om "web" te selecteren. Wellicht dat dit wel werkt.Groet, Etienne

Dizzle
Door

Dizzle

op 13 Sep 2017

hoi hoe kan ik mijn PowerPoint presentatie comprimeren in office 2010

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 13 Sep 2017

Dat is zeker mogelijk. Wanneer je in PowerPoint 2010 op de afbeelding klikt, kun je in de bovenste tab naar opmaak gaan. Links in beeld zie je het icoontje voor afbeeldingen comprimeren.Ik hoop je hiermee verder te hebben geholpen.Groet, Remco

Patsy
Door

Patsy

op 10 Apr 2017

het verandert niet

jrb
Door

jrb

op 04 Apr 2022

als je echt wil voorkomen Wetransfer te gebruiken: maken van handout, te maken vanuit powerpoint: via bestand - exporteren - handouts maken - gaat via Word, dit printen als pdf

Reactie plaatsen