Poster presentatie maken in PowerPoint

Poster presentatie maken in PowerPoint

Een posterpresentatie in PowerPoint maken? Er zijn ontzettend veel verschillende presentatievormen, de posterpresentatie is daar één van! In dit artikel leggen we je uit hoe je een poster kan maken in PowerPoint en geven we je een aantal handvatten voor het ontwerpen van je eigen PowerPoint poster template. Tot slot geven we je ook nog een aantal handige presentatie tips!

Wat is een posterpresentatie?

Maar eerst! Wat is een posterpresentatie nou precies? Een posterpresentatie is een presentatievorm waarbij je jouw verhaal samenvat en visualiseert op één pagina. Posterpresentaties worden veel gebruikt in de academische wereld, door bijvoorbeeld onderzoekers en wetenschapper die hun research willen presenteren op een congres. Een posterpresentatie is een laagdrempelige en vooral visuele presentatievorm. De posterpresentatie komt qua structuur en vormgeving in de buurt van een infographic. Ben je benieuwd naar andere creatieve en originele presentatievormen? Bekijk dan eens deze blog.

Uiteraard kan je een posterpresentatie uitstekend maken in PowerPoint! De dia is als het ware je poster.

Posterpresentatie maken in het juiste formaat

Belangrijk is natuurlijk dat je het juiste formaat selecteert en gebruikt voor het ontwikkelen van je poster. Standaard staat PowerPoint ingesteld op een breedbeeld (16:9) slide. Je kunt verschillende formaten gebruiken voor je poster, bijvoorbeeld:

  1. A0 (84,1 x 118,9)
  2. A1 (59,4 x 84,1)
  3. A2 (42 x 59,4)

Een aangepast formaat van je PowerPoint stel je als volgt in:

  1. Open PowerPoint en ga naar de tab Ontwerpen en klik op Diagrootte;
  2. Kies voor Aangepaste grootte;
  3. Kies de optie Staand of Liggend om je PowerPoint dia te draaien;
  4. Open het menu om een Aangepaste diagrootte te kiezen;
  5. Voer eventueel zelf handmatig een Afwijkend formaat in.

Wil je meer weten over het aanpassen van een afwijkend formaat in PowerPoint voor jouw posterpresentatie? Bekijk dit artikel dan eens.

Vormgeving van de posterpresentatie

Een sterke posterpresentatie is afhankelijk van een effectief ontwerp. De posterpresentatie moet namelijk meteen de aandacht van het publiek trekken. Tegelijkertijd moet de inhoud super concreet zijn, zodat de informatie in één oogopslag duidelijk is voor het publiek. Dit betekent dat je jouw verhaal zo beknopt en krachtig mogelijk moet samenvatten in enkele regels tekst. Op een posterpresentatie zijn lange teksten en alinea’s echt een afknapper.

Houd ook rekening met de manier waarop je jouw poster structureert. Mensen zijn namelijk van nature geneigd om de informatie van links naar rechts en van boven naar beneden te lezen. Gebruik duidelijke kolommen of blokken en richt je poster op deze wijze in. Een ander belangrijk element in je posterpresentatie is het kleurenpallet wat je gebruikt. Aangezien een poster presentatie bestaat uit slechts één pagina, is het belangrijk niet te veel kleuren te gebruiken. Beperk je kleurenpallet en zorg ervoor dat er genoeg contrast bestaat tussen de achtergrond en de teksten.

Geschikte typografie gebruiken in je posterpresentatie

De typografie ofwel het lettertype en grootte zijn van essentieel belang. De teksten moet namelijk leesbaar zijn voor iemand die slechts langs jouw poster loopt. Kies daarom voor één overzichtelijk lettertype zoals Arial, Calibiri of Verdana. De exacte lettergrootte is afhankelijk van jouw posterformaat. Voor het bepalen van de juiste lettergrootte kun je jezelf de volgende vraag stellen: ‘zijn mijn teksten op ongeveer 2 meter afstand leesbaar?’ Is het antwoord ‘ja’, dan heb je de juiste lettergrootte te pakken.

Posterpresentatie presenteren

Jouw posterpresentatie moet op een dusdanige manier zijn vormgegeven dat de poster voor zich spreekt. Mocht het publiek toch nog vragen hebben, zorg er dan voor dat je jouw verhaal klaar hebt staan. Start met een krachtige opening, zoals bijvoorbeeld een weetje of stel een vraag. Zo maak je je publiek nieuwsgierig en weet je de aandacht vast te houden. Vertel belangrijke (achtergrond)informatie en geef context die niet (over)duidelijk terugkomt op de poster. Het heeft namelijk vrij weinig zin om je poster voor te gaan lezen.

Wanneer je bovenstaande punten meeneemt in de ontwikkeling van jouw posterpresentatie

Reactie plaatsen