PowerPoint formaat aanpassen

Wanneer je een presentatie opent en begint met een lege template of dia, zal deze altijd standaard een bepaald PowerPoint formaat hebben. Het is mogelijk om een PowerPoint dia te draaien of voor een afwijkend formaat te kiezen. Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je een PowerPoint formaat aanpast.

Formaat wijzigen en draaien

  1. Open PowerPoint en ga naar de tab Ontwerpen en klik op Diagrootte;
  2. Kies voor Standaard (4:3), Breedbeeld (16:9) of kies een aangepaste grootte;
  3. Kies de optie Staand of Liggend om je PowerPoint dia te draaien;
  4. Open het menu om een aangepaste diagrootte te kiezen;
  5. Voer eventueel zelf handmatig een afwijkend formaat in.
Hierboven vind je alle informatie om een PowerPoint in formaat te wijzigen en hebben we je uitgelegd hoe je een PowerPoint dia kunt draaien.

Stap 1: Formaat wijzigen

Om het PowerPoint formaat van je presentatie aan te passen gaan we naar de knop ‘Diagrootte’. Deze kun je vinden onder de tab ‘Ontwerpen’.
powerpoint-draaien-stap-1

Stap 2: Standaard, breedbeeld of aangepaste diagrootte

Wanneer je op deze knop hebt geklikt opent er een drop down menu met een aantal opties. Kies voor de onderste optie ‘Aangepaste diagrootte’.
powerpoint-draaien-stap-2

Stap 3: PowerPoint dia draaien

In een nieuw pop-up venster kun je aantal instelling van de diagrootte wijzigen. Zo kun je ervoor kiezen om de PowerPoint dia te draaien, ofwel ‘staand’ te zetten. (Dit kun je ook doen voor je notities etc.)
powerpoint-draaien-stap-3

Stap 4: Aangepast diaformaat kiezen

Wil je een aangepast diaformaat? Je kunt onder de knop ‘Diaformaat aanpassen aan’ een formaat kiezen dat standaard in PowerPoint staat ingesteld. Hier zitten de meest gebruikte formaten tussen.
powerpoint-draaien-stap-4-1
Mocht je toch een afwijkend formaat willen, dan kun je deze handmatig invullen in cm.
powerpoint-draaien-stap-4-2
Wil het niet lukken om het PowerPoint formaat te wijzigen of je PowerPoint te draaien? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Marc
Door

Marc

op 13 Oct 2021

Hallo, als ik een presentatie afspeel (met aangepast formaat), word die altijd tijdens de presentatie in het midden van het scherm afgespeeld. Ik wil de presentatie helemaal bovenaan het scherm. Hoe doe ik dat?

Robin
Door

Robin

op 06 Dec 2022

Hallo Mijn ppt instelling staat standaard op breedbeeld. Ik wil standaard de instelling 4:3. Dat moet ik nu per presentatie instellen. Hoe kan ik 4:3 als standaard instellen? Alvast dank

Reactie plaatsen