GIF in PowerPoint invoegen

Een GIF invoegen in je PowerPoint is erg eenvoudig en kan veel toegevoegde waarde hebben voor je presentatie. Bovendien is een GIF ideaal als vervanging voor video's en maak je hierdoor je presentatie een stuk minder zwaar. Video's kunnen een presentatienamelijk erg groot en dus zwaar maken in formaat. Wij leggen je uit hoe je een GIF in PowerPoint toevoegt en geven een aantal tips om er je slide mee op te pimpen.

GIF toevoegen aan PowerPoint

  1. Maak een GIF of zoek een leuke GIF op bijvoorbeeld Giphy.com en sla deze op;
  2. Ga naar Invoegen > Afbeeldingen en voeg de GIF toe aan je PowerPoint.
Na het volgen van deze stappen is jouw GIF aan je PowerPoint toegevoegd.

Hieronder hebben we in een video stap voor stap uitgelegd hoe je een GIF invoegt in je PPT.


Stap 1: GIF bestand opslaan

Zorg dat je een of meerdere GIFs hebt opgeslagen. Indien je deze nog niet hebt kun je bijvoorbeeld eens kijken op giphy.com. Naast deze website zijn er nog genoeg andere te vinden en kun je ook eigen gemaakte GIFs gebruiken.Stap 2: GIF bestand invoegen

Kies voor de tab ‘Invoegen’ in de balk bovenaan je PowerPoint scherm en klik op de knop ‘Afbeeldingen’.

Er opent een nieuw venster waar je de gewenste GIF kunt selecteren en op je slide kunt invoegen. Wanneer de GIF op je slide staat zie je deze ook meteen animeren.

Zoals je ziet is het toevoegen van een GIF heel eenvoudig. Maar hoe kun je deze nou op een professionele manier gebruiken in je ppt? Denk bijvoorbeeld eens aan een logo animatie die je wilt laten herhalen of voor andere subtiele animaties op je slide. Voor dit laatste laten wij zien hoe je een gedownload GIF bestand kunt gebruiken in een zakelijk model op je slide.

Stap 1: GIF van Giphy.com opslaan

Op Giphy zochten wij op het woord ‘circle’ en hebben we op de eerste pagina al een bruikbare gif gevonden. Klik op het gewenste gifje en je word naar een nieuwe pagina gebracht. Sla het gifje op. Dit doe je met rechtermuisklik > afbeelding opslaan als.


Stap 2: GIF toevoegen

Ga naar je PowerPoint en volg de bovenstaande uitleg om je opgeslagen gifje toe te voegen.

Stap 3: GIF kleur aanpassen

Nu je GIF in PowerPoint staat zijn er een aantal aanpassingen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld de kleurtinten van je GIF aanpassen. Voor deze kleuren geeft PowerPoint zelf suggesties gebaseerd op de kleuren die ingesteld staan op je template. Indien je dit niet hebt zullen dit standaard Microsoft-kleuren zijn.

Om de kleur van de GIF aan te passen dien je de GIF eerst te selecteren. Ga hierna naar de tab ‘Afbeeldingsopmaak’ in de balk bovenin je PowerPoint scherm en klik op ‘kleur’.


Kies een kleur uit en klik hierop. Je GIF verandert nu van kleur.Stap 4: GIF vorm aanpassen

Vervolgens gaan we de PowerPoint vorm aanpassen. Dit doen we wederom onder de tab ‘Afbeeldingsopmaak’. Aan de rechterkant in deze tab vind je de knop ‘Bijsnijden’. Klik op het kleine pijltje onderin deze knop en kies erna voor ‘Bijsnijden naar vorm’. In dit geval kiezen we de cirkel omdat dit goed aansluit bij de vorm van het GIF bestand.Het is ook mogelijk om een logo toe te voegen aan je PowerPoint. Lees hier meer over.

Lukt het niet om een GIF in PowerPoint toe te voegen of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!