GIF in PowerPoint

Vroeger werd een gifje met name gebruikt voor websites ter decoratie. We gebruiken tegenwoordig een gifje om op ludieke wijze onze gemoedstoestand aan te geven. Dat kan via whatsapp, social media en zelfs per mail zie je het steeds vaker. In deze blog leggen we uit waar je jouw GIF bestanden kunt downloaden, hoe je een GIF in PowerPoint toevoegt en hoe je een PowerPoint kunt opslaan als een .GIF bestand.

Iedereen (die ouder is dan 20 jaar) kent het beroemende Hyves gifje nog wel. De dansende banaan.

Stap 1: GIF zoeken

Er zijn verschillende websites waar je gifjes kunt downloaden. De website met de grootste bibliotheek aan gifjes is https://giphy.com/. Tik in de zoekbalk in wat voor emotie je hebt, welke artiest je wilt weergeven, aan een uitspraak waaraan je refereert of al het andere dat in je opkomt. Vervolgens krijg je voorbeelden te zien van GIFjes, die je kunt downloaden.

Stap 2: Hoe voeg je een GIF toe in PowerPoint?

Wil je bewegende beelden in je presentatie? Dan is een GIF in PowerPoint een goede oplossing. Het is eenvoudig om een GIF toe te voegen aan je PowerPoint.

• Klik op de tab Invoegen;
  • Klik op Afbeeldingen;
  • Klik op Dit apparaat…;
  • Selecteer vervolgens de GIF afbeelding;
  • Klik op Openen;

Et voilà, je hebt een GIF in PowerPoint toegevoegd.

Kom je er niet helemaal uit of bekijk je de stappen liever via video? Bekijk dan onderstaande video.

Stap 3: GIF afspelen in PowerPoint

Je zal al hebben gemerkt dat bij het invoegen van de GIF in PowerPoint, er geen bewegende animatie zichtbaar is. De GIF afbeelding zal wel afspelen als je de PowerPoint in Diavoorstelling modus afspeelt.  Het afspelen in Diamodus gaat als volgt:

• Klik op de tab Dia-animaties;
  • Klik op Vanaf begin;

Wil je starten met Diavoorstelling vanaf de slide waar je mee bezig bent?

• Klik op de tab Dia-animaties;
  • Klik op Vanaf begin;

Stap 4: GIF maken in PowerPoint

PowerPoint is een handig programma voor het maken van een gifje. Hieronder leggen we uit hoe je eenvoudig zelf een gifje kunt maken.

• Open PowerPoint;
  • Klik op Lege presentatie;
  • Om de grootte van het bestand te wijzigen ga je naar de tab Ontwerpen;
  • Klik op de knop ‘Dia grootte’ om de bestandsgrootte in te stellen;
  • Zet een afbeelding of foto op slide 1;
  • Dupliceer de slide door met je rechtermuisknop links in het slide overzicht op de slide te klikken en selecteer vervolgens dupliceer slide;
  • Verplaats de vorm (of pas de vorm aan) op de slide die je aangemaakt;
  • Doe dit vervolgens nog een aantal keren, totdat je alle vormen hebt gemaakt, waaruit je GIF bestaat;
  • Om de overgangen soepel te laten verlopen kun je Morph gebruiken;
  • Klik op de tab Overgangen en klik vervolgens op Morphing;

Heb je geen Morph maar wil je dat de GIF zo min mogelijk stottert? Maak de bewegingen op de slides dan kleiner of deel de bewegingen op in kleine stapjes (zet ze op meerdere slides).

• Om extra bewegingen toe te voegen kun je gebruik maken van de Animaties;

Hieronder in de afbeelding staat de tab Overgangen open en hebben we Morphing ingesteld.
Tevens zie je rechts het Animatiedeelvenster open staan.

Stap 5: PowerPoint opslaan als GIF

Yess, je hebt een mooie creatie gemaakt en nu wil je die aan iedereen laten zien via whatsapp of Instagram. Je bent er bijna, maar je moet onderstaande stappen nog uitvoeren om de PowerPoint op de slaan als een GIF.

• Ga naar de tab Bestand;
  • Klik op Exporteren;
  • Klik op GIF-animatie maken;
  • Je kunt vervolgens kiezen in welke kwaliteit je het bestand wilt opslaan;

Let op: Hoe kleiner het bestand, des te lager de kwaliteit.

• Je kunt nog variatie in de timing van jouw zelfgemaakte GIF aanbrengen door het aantal seconden te wijzigen. Pas het aantal seconden aan bij Seconden besteed aan elke dia;

Op onderstaande afbeelding zie je hoe je een van je PowerPoint een GIF kunt maken.

Je bent klaar en je hebt zojuist je eerst GIF in PowerPoint gemaakt!
Wil je nog meer leren over het maken van een PowerPoint? Bekijk dan ons blog “PowerPoint Maken”.