Animatiepaden maken in PowerPoint

Naast de verschillende start-, nadruk- en eindeffecten, is er ook de mogelijkheid om zelf animatiepaden te maken in PowerPoint. De vorm of afbeelding zal dit pad naar wens blijven volgen. Deze animatiepaden kun je combineren met andere effecten en natuurlijk helemaal timen door de tijdsinstellingen aan te passen. In deze tutorial gaan we je stap voor stap uitleggen hoe je een animatiepad maakt in PowerPoint

Animatiepaden toevoegen

  1. Voeg een afbeelding of vorm toe aan de slide en ga naar de tab Animaties;
  2. Klik op Animatie toevoegen en scrol naar beneden tot je bij Animatiepaden > Lijnen bent aangekomen;
  3. Kies bij Effectopties de gewenste richting van het animatiepad. Je kunt uit lijnen, bogen, bochten, vormen, lussen of een aangepast pad kiezen.

Stap 1: Vorm of afbeelding invoegen

Om te beginnen maak je een vorm aan of plaats je een afbeelding bij Invoegen – Vorm of Invoegen – Afbeelding.  Vervolgens ga je naar het tabblad Animatie, hier kunnen we aan de slag met animatiepaden.

Optie 1: Animatiepad - Lijnen

Selecteer je vorm en klik op Animatie Toevoegen. Het uitklapmenu, dat waarschijnlijk al bekend is, heeft vier verschillende subcategorieën. Start, Nadruk, Eind en Animatie paden.  Onder Animatiepaden zie je de optie Lijnen. Met deze optie zal je animatie een rechte of schuine lijn volgen.  Nadat je deze optie geselecteerd hebt, kun je naar Effectopties gaan om daar de gewenste richting uit te kiezen. Ook kun je zelf het pad aanpassen door het rode pijltje te verslepen. Let op dat de groene pijl blijft staan, hier zal je animatie beginnen. Wil je dat de animatie ergens anders begint, versleep dan de vorm zelf. Het pad zal automatisch meegaan. Dit voorkomt het verspringen van de vorm.

Optie 2: Animatiepad - Bochten en bogen

In hetzelfde menu bij Animatie toevoegen vind je ook de optie Bogen en de optie Bochten. Deze opties doen bijna hetzelfde. Als je Bogen selecteert zal PowerPoint automatisch een gebogen pad voor je maken. Bij Effectopties kun je de richting van de animatie bepalen. En net als bij Lijnen, kun je zelf het pad wijzigen door de rode pijl te verslepen.  De optie Bochten verschilt weinig van de optie Bogen. Alleen zal PowerPoint een rechte lijn soepel ombuigen. Bij Effectopties is weer de richting aan te passen of zelf aan te passen door de rode pijl te verslepen.

Optie 3: Animatiepad - Vormen en lussen

Vormen en Lussen zijn handig voor het herhalen van animaties. Ze eindigen namelijk op de plek waar ze begonnen zijn.  Als je na het selecteren van Vormen naar Effectopties gaat, kun je hier meerdere vormen uitkiezen. Hier is geen rode pijl. Wel kun je de animatie groter en kleiner maken. Lussen heeft ook minder opties. Als je deze kiest zal je slechts 3 effectopties hebben. Ook deze optie is alleen groter en kleiner te maken.

Optie 4: Animatiepad - Aangepast pad

Als laatst geeft PowerPoint de optie Aangepast pad. Als je deze selecteert, zal je cursor in een kruisje veranderen en kun je zelf een pad teken. Zorg er wel voor dat je begint in het midden van de vorm, anders zal deze verspringen. Dubbelklik het laatste punt om de animatie af te ronden. 
Wil je meer weten over animaties in PowerPoint? Klik dan hieronder op de linkjes:Lukt het je niet om animatiepaden te maken in PowerPoint of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Jacqueline
Door

Jacqueline

op 29 Apr 2020

Beste Remco, Hoe kan ik de snelheid van een balletje wat met een omgekeerde padrichting op en neer gaat aanpassen? ik wil namelijk 5 dia's maken waar het balletje elke dia langzamer op en neer gaat. is dat mogelijk? Groeten, Jacqueline

Remco
Door

Remco

op 25 Jun 2019

Goedemorgen Wino, Bij deze reactie op jouw vraag: 1. Selecteer het eerste object en ga naar de tab Animaties. Klik vervolgens het overzicht met animaties open en klik onderaan de lijst op de animatie genaamd ‘Lijnen’. 2. Het object heeft nu een animatie pad gekregen, waarbij het groene pijltje de beginpositie is en het rode pijltje de eindpositie is. 3. Versleep het rode pijltje naar de gewenste eindpositie. Het pad van A naar B is nu gecreëerd. 4. Open, onder de tab ‘Animaties’, het Deelvenster Animatie. Een nieuw venster opent zich, waarin alle animaties getimed kunnen worden. 5. Klik het eerste object aan waar het pad zich op bevindt. Onder de tab Animaties, bij Duur, kan de duratie van de animatie worden vergroot of verkleint. Hetzelfde geldt voor het kopje Vertraging. Hiermee kan de animatie eerder of later gestart worden. Bij het kopje Begin kan er gekozen worden of de animatie op een klik begint of dat deze meteen mag beginnen. Stel de gewenste instellingen in. 6. Om het pad van B naar C te maken, selecteer hetzelfde object en klik dan op de knop Animatie toevoegen. Kies weer de animatie Lijnen uit de lijst. 7. Sleep het groene pijltje van het tweede animatie pad op het rode pijltje van het eerste animatie pad. De pijltjes zullen automatisch aan elkaar ‘snappen’. 8. Sleep vervolgens het rode pijltje van het tweede animatie pad op de gewenste plek. Geef de het animatie pad weer de gewenste instellingen in het Deelvenster Animatie. 9. Herhaal stap 6 t/m 8 nogmaals om het pad van C naar D te maken. Link daarbij het groene pijltje van pad 3 aan het rode pijltje van pas 4, zodat het totale pad steeds langer word. 10. Wanneer het eerste object helemaal correct verloopt en is ingesteld, kunnen alle animaties gekopieerd worden op het tweede object. Alle instellingen worden mee gekopieerd. Klik hiervoor het eerste object aan, ga naar de tab Animaties en klik op de knop Animatie kopiëren/plakken. Je cursor veranderd nu in een verfkwastje. Klik met dit kwastje op het tweede object, om alle animaties te plakken. 11. In het Animatie Deelvenster worden alle animaties getoond, ook de animaties van object 2. Deze kunnen stuk voor stuk naar wens ingesteld worden. Groet, Remco

Wino
Door

Wino

op 25 Jun 2019

Dankjewel voor de uitgebreide handleiding :-)

Wino van Iersel
Door

Wino van Iersel

op 24 Jun 2019

Hallo, Ik wil graag een 'groepje van 2' objecten van A naar B naar C naar D enz. laten 'lopen', hoe krijg ik dit voor elkaar. Groeten Wino

Werner
Door

Werner

op 02 Apr 2019

Beste Remco, Hoe kan je vele vormen (+/- 100 stuks) naar 1 en het zelfde punt brengen. Moet dit allemaal 1 per 1 verwerkt worden of is hier een hulpmiddel voor, dat alles naar 1 punt kan gebracht worden ?

Silvana // PPTSolutions
Door

Silvana // PPTSolutions

op 03 Apr 2019

Hallo Werner, Via de mail heb ik je een bericht verzonden (met bijlage).

Elvira
Door

Elvira

op 25 Mar 2019

Beste Remco, Voor school heb ik een oefening met invulwoorden. Ik wil de hele oefening laten zien en dan per zin het woord wat ingevuld moet worden laten verschijnen door op te klikken tijdens het nakijken. Hoe verander je je invulstreepje naar het invulwoord? Gr Elvira

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 12 Mar 2019

Hallo M, Via de mail heb ik je een bericht verzonden. Een van onze designers heeft een reactie gegeven (met bijlage), zodat je er mee verder kunt. Succes!

M
Door

M

op 11 Mar 2019

Handig. Maar zit een beetje vast. Het is mij gelukt om een pad richting te kiezen van mijn afbeelding, maar ik wil de zelfde afbeelding na de volgende klik weer ergens anders plaatsen dus een andere pad richting van de zelfde afbeelding. Dus padnummer 1 is gelukt van afbeelding 20. Nu wil ik van afbeelding 20 pad nummer 2 creëren na de muisklik en dat lukt me niet. Graag hulp.

Iris
Door

Iris

op 15 Feb 2019

Ik wil het animatiepad 'rechte lijn' gebruiken om een afbeelding van de rechterkant van de slide naar de linkerkant te laten bewegen. Het lukt om die in te voegen, maar de afbeelding stopt in het midden van de slide. Ik slaag er wel in om de rode pijl te verslepen naar helemaal links, maar als ik loslaat, springt die terug naar het midden. Hoe kan ik dit oplossen?

Remco // PPT Solutions
Door

Remco // PPT Solutions

op 18 Feb 2019

Hallo Iris, Het animatie-pad houdt het midden van het object aan. Het groene pijltje van het pad is het beginpunt van de animatie, het rode pijltje is het eindpunt van de animatie. Het groene pijltje hoort op dezelfde plek te blijven staan, deze hoeft niet veranderd te worden. Het rode pijltje kan in principe elke kant opgeschoven worden. Belangrijk is om echt alleen het rode pijltje te verslepen en niet het hele pad. Het pad moet in principe langer gemaakt worden, niet anders gepositioneerd worden. Je kan ook nog proberen om de Alt-toets ingedrukt te houden, wanneer je het rode pijltje versleept. Wanneer dat niet werkt, kan er nog ingezoomd worden op de slide. Dit doe je door de slider in de rechter onderhoek te verslepen naar rechts. Zoom wat in op het rode pijltje van het animatiepad en versleep deze vervolgens naar de gewenste richting. Ik hoop dat je hier mee verder kunt. Mocht je nog vragen hebben dan weet je ons te vinden:) Groet, Remco

David Wedema
Door

David Wedema

op 20 Aug 2020

Hallo, ik heb een slide waarin ik 4 objecten na een klik tegelijk naar de linkerkant wil laten bewegen. De animatiepaden heb ik toegevoegd, maar de slide start nu echter met alle objecten op de eindpositie (links dus). Als ik klik schieten ze naar mijn gekozen beginpositie en gaan dan via het pad weer naar links. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze eerst op de beginpositie staan en pas naar links gaan als ik klik?

Frits Zijderveld
Door

Frits Zijderveld

op 18 Sep 2020

Beste medewerkers PPT Solutions, ik zit met een (voor mij) breinbreker in powerpoint. Ik heb een spindiagram wat ik wil animeren. Ik heb zelf de vorm getekend en nu zou ik graag de punten van die vorm animeren. Is dit mogelijk in Powerpoint?

Reactie plaatsen