Opmaak kopiëren van een vorm in PowerPoint

Stel je voor, je hebt een cirkel gemaakt met een mooie opvulkleur, gestreepte outline waar je blij mee bent maar wilt dit ook op andere vormen door je presentatie doorvoeren. Dat klinkt misschien als een lastige taak, maar wij leggen je uit hoe je de opmaak van een vorm kunt kopiëren en plakken op een andere afbeelding.

STAP 1

Indien je nog geen vorm met gewenste opmaak hebt gemaakt, maak deze. In dit geval hebben zie je een cirkel met opvulkleur en een outline van streepjes.

STAP 2

Indien je nog geen vormen hebt waar je de opmaak naar wilt kopiëren, maak deze aan. (Tab ‘invoegen’ > ‘Vormen’) In het voorbeeld hieronder zie je dat er een standaard PowerPoint vorm met standaard opmaak is toegevoegd.

STAP 3

Selecteer de vorm waarvan je de opmaak wilt kopiëren.

STAP 4

Ga naar de tab ‘start’ in de tab bovenin je PowerPoint werkveld. Hier zie je de optie ‘Opmaak kopiëren/plakken’.

STAP 5

Wanneer je hierop klikt verschijnt er naast je muisaanwijzer een verfkwast. Op het volgende object waar je op klikt word je opmaak geplakt. Wanneer je nu dus klikt op de gewenste vorm zie je dat deze van opmaak veranderd en nu hetzelfde is als de vorm die je mooi vormgegeven hebt.

TIP:
In plaats van de knop onder het Start-tabje kun je ook gebruik maken van sneltoetsen!

Selecteer de vorm die je hebt opgemaakt.
Opmaak kopiëren: CTRL+SHIFT+C

Selecteer de vorm waar je de opmaak op wilt plakken.
Opmaak plakken: CTRL+SHIFT+V

PowerPoint onthoud dat je deze opmaak hebt gekopieerd. Je kunt nu dus achter elkaar door vormen veranderen van opmaak. Het is zelfs mogelijk meerdere vormen te selecteren en de sneltoets voor opmaak plakken te  gebruiken.