Actieknoppen met trigger in PowerPoint

Actieknoppen in PowerPoint zijn knoppen die ervoor zorgen dat een bepaalde PowerPoint animatie gaat afspelen wanneer jij dat wilt. Je hebt dus zelf de controle over de PowerPoint triggers die een animatie laten starten. Het gebruik van deze actiekoppen kunnen jouw presentatie een extra boost geven. Het ziet er namelijk veel beter uit dan de standaard presentaties die we dagelijks zien. Hieronder leggen we je uit hoe je gemakkelijk triggers in PowerPoint kunt instellen.

PowerPoint trigger maken

  1. Open je PowerPoint en voeg twee standaard vormen in;
  2. Selecteer de vorm die een animatie moet krijgen en kies een animatie in het tabblad Animaties;
  3. Voeg een PowerPoint trigger via het tablad Animaties > Trigger.
Je kunt nu op de vorm klikken waaraan je de trigger hebt toegevoegd. Als je de bovenstaande stappen correct hebt uitgevoerd zal de animatie starten wanneer je op de actieknop (de vorm) hebt geklikt.


Hieronder laten we in een korte video zien hoe een actieknop in PowerPoint werkt met triggers.

 

Stap 1: Vormen invoegen en naam geven

Voeg twee vormen in. Hiervoor kun je naar Invoegen – Vormen gaan. Wij kozen voor een simpel groen vierkantje. Vervolgens maak of plaats je de vorm/afbeelding die je een animatie wilt geven. Opnieuw kozen wij voor een vierkantje. Deze hebben we grijs gemaakt.

Tip: Open het selectievenster, Start – Selecteren – Selectievenster en geef de twee vormen een makkelijke naam. Dit is handig voor de volgende stappen. 

Stap 2: Animatie toevoegen

Vervolgens selecteren we het vlak dat een animatie moet krijgen. Hiervoor ga je naar Animatie en selecteer je de gewenste animatie. Wij kozen voor Ronddraaien.

Stap 3: Animatie trigger toevoegen

Nu ga je een trigger toevoegen. Dit staat onder Animatie – Trigger. Je selecteert Bij klikken op en vervolgens kies je de actieknop; bij ons het groene vlak. 

Als je nu de PowerPoint afspeelt, kun je op het groene vlak klikken en zal het grijze vlak verschijnen en de animatie uitvoeren.

Wil het niet lukken met de PowerPoint triggers of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
Remco
Door

Remco

op 04 Sep 2019

Super! Goed om te horen dat het is gelukt!

Arie
Door

Arie

op 04 Sep 2019

Sorry voor mijn late antwoord; ik was een week met vakantie. Ik ben opnieuw begonnen met een nieuwe presentatie. Nu werkt het wel!! Hartelijk dank voor je assistentie.

Arie
Door

Arie

op 25 Aug 2019

De animatie symbolen zijn grijs, dus niet geactiveerd. Animatie werkt dus niet in mijn presentatie. Hoe kan ik de werking van animaties activeren?

Michael
Door

Michael

op 26 Aug 2019

Beste Arie,Het zien van grijze, niet geactiveerde, animatie symbolen kan meerdere oorzaken hebben:1. Allereerst moet een vorm/tekstvak/foto geselecteerd zijn voordat de animaties activeren. Als er iets op de slide geselecteerd is, zullen de animaties opkleuren.2. Ook is het mogelijk dat het aan een specifiek bestand ligt. Wellicht is de presentatie opgeslagen als een “alleen lezen” bestand. Dit kan opgelost worden door de presentatie onder een nieuwe naam op te slaan als .pptx (powerpoint presentatie)3. Verder is het ook zo dat bepaalde “nadruk” animaties niet altijd werken. Zo is bijvoorbeeld de animatie “tekstkleur” niet toe te passen op een vorm of afbeelding. In dit geval is slechts een deel van de animaties grijs en niet beschikbaar.Tenslotte de vraag: Zijn de animaties nog steeds grijs bij het openen van een nieuw document? Open bijvoorbeeld een nieuwe lege presentatie, plaats een vorm op de slide, selecteer deze en ga naar de tab “animatie”.Mocht geen van de bovenstaande oplossingen het probleem verklaren, kan ik je wellicht verder helpen door je te vragen een presentatie met ons te delen en aan te geven met welke PowerPoint versie deze presentatie gemaakt is. Deze kunnen je sturen naar info@pptsolutions.nl.Met vriendelijke groet, Michael

Jan de Haan
Door

Jan de Haan

op 16 Dec 2018

Ik heb als vrijwillig cursusleider een presentatie in PP voor bridgen gekregen. Bij 1 pagina in de presentatie kan met een pijltjestoets naar een vervolg in dezelfde pagina. Ik wil zelf een pagina toevoegen en in de pagina steeds wat toevoegen waardoor ik bij de uitleg steeds een stapje verder kan. Hoe doe ik dat?

Kees
Door

Kees

op 17 Dec 2018

Hi Jan, Ik vermoed dat je doelt op het invoegen van een animatie op de tekst, zodat er na iedere klik wat tekst op de pagina bij komt. Dit kun je doen door een tekstregel te selecteren en vervolgens onder de tab 'animaties' op de animatie 'verschijnen' te klikken. Wanneer je dit herhaalt bij de andere tekstregels, heb je het gewenste effect. Natuurlijk kun je ook voor een andere animatie kiezen. Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Groet, Kees.

Anouk
Door

Anouk

op 02 Jul 2018

Beste Remco,Het bovenstaande wil ik graag toepassen in mijn Powerpoint presentatie. Helaas is bij mij de knop 'Trigger' niet zichtbaar. Ik heb al enige acties ondernomen zoals: opdrachten toevoegen in de lint of werkbalk. Hier staat 'Trigger' niet tussen.Ik maak gebruik van een Macbook. Weet jij hoe ik deze functie toe kan voegen?Alvast bedankt voor je reactie!

David
Door

David

op 21 Sep 2021

Hi Ppt solutions, Ik heb een e-learning ppt gemaakt met een slide waarbij ik door drie Triggers content laat verschijnen. Ik wil dat de leerlingen alle triggers hebben aangeklikt en dat dan pas de knop 'volgende' weergegeven wordt. Hoe kan ik dat bouwen? Ik weet niet hoe ik in ppt deze conditie kan bouwen. Hoor graag of jullie kunnen meedenken! Groet, David

Reactie plaatsen