3D-effecten gebruiken in PowerPoint

Wil je jouw presentatie dynamischer maken met 3D-effecten in PowerPoint? Je kunt in PowerPoint in lagen werken, waardoor je 3D-effecten creëert. Daarnaast kun je ook 3D-effecten maken op afbeeldingen. In dit artikel leggen we beide opties uit.

3D-effecten gebruiken in PowerPoint

  1. Voeg een afbeelding of vorm toe aan je PowerPoint;
  2. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding of vorm en kies voor Vorm opmaken of Afbeelding opmaken;
  3. Klik op het pentagon icoon en open het 3D-draaiing menu;
  4. Pas de X-draaiing, Y-draaiing, Z-draaiing en perspectief aan naar wens;
  5. Open het 3D opmaak menu en pas de bovenste schuinde rand, onderste schuine rand, materiaal en belichting aan naar wens.
Met de bovenstaande opmaak opties kun je een 3D-effect toevoegen aan je vorm of afbeelding en maak je een originele PowerPoint.

Optie 1: 3D-effect creëren met lagen

Wanneer je een mooi 3D-effect wilt creëren in PowerPoint, kun je werken met verschillende lagen. Wij hebben een video tutorial gemaakt en onder de video staan gratis slides die je kunt downloaden.  


Download hier GRATIS de afbeeldingen waarmee je het diepte-effect kunt maken dat in video wordt uitgelegd. Download Afbeeldingen voor 3d effect in PowerPoint

Optie 2: 3D-effecten op een afbeelding

Naast effecten zoals schaduwen, vloeiende randen en een weerspiegeling, is er ook een optie om 3D-effecten in PowerPoint toe te voegen aan je afbeelding of vorm te geven. In deze tutorial doorlopen we een groot deel van de opties en laten we het eindresultaat van zowel een vorm als een afbeelding zien.

Stap 1: Vorm of afbeelding invoegen

Om te beginnen maak je een vorm aan of plaats je een afbeelding. Dit doe je bij Invoegen – Afbeeldingen of Invoegen – Vormen. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op de vorm of afbeelding en selecteer je de optie Vorm Opmaken of Afbeelding opmaken. Klik op het pentagon-icoontje (de 5-hoek) en klap het 3D-draaiing-menu open.

Stap 2: 3D-draaiing effecten toevoegen

In het menu van 3D-Draaiing staat als eerste de optie Standaardinstellingen. Hierin kun je een paar standaard 3D-aanpassingen selecteren. Dit is handig als de gewenste stand er al tussen zit, of als je vanuit een standaard instelling verder wilt werken. De vorm of afbeelding zal nog geen diepte hebben, zoals op het voorbeeld. Dit wordt later bij de 3D-opmaak gedaan.  De optie X-draaiing zal je vorm of afbeelding smaller of breder maken.  De optie Y-draaiing zal je vorm of afbeelding in de hoogte en de kleur aanpassen.  De optie Z-draaiing draait je vorm of afbeelding.  De optie Perspectief zal alleen aanpasbaar zijn als de standaardinstellingen ook op een perspectief optie staat. Met deze optie kun je natuurlijk het perspectief aanpassen. Hier wordt ook de lichtval aangepast.

Stap: 3D-opmaak effecten toevoegen

Als je nu het menu 3D-Opmaak uitklapt, komen er nog meer opties om je vorm of afbeelding een echt 3D-effect te geven. De optie Bovenste schuine rand zal de vorm of afbeelding een schaduweffectje geven. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof de rand schuin afgesneden is. Ook zijn er vooraf ingestelde opties aanwezig. Hetzelfde is voor de optie Onderste schuine rand, alleen geldt dit voor de onderkant van de vorm of afbeelding. Met de optie Diepte kun je je vorm of afbeelding, zoals de optie al zegt, diepte geven. De vorm of afbeelding is nu pas echt 3D. Let wel op dat deze optie bij een afbeelding, de laatste paar kleuren op de rand pakt en deze uitrekt. Materiaal zal de belichting en kleur van je vorm of afbeelding zo aanpassen dat het lijkt alsof het van ander materiaal is gemaakt.  De optie Belichting doet precies hetzelfde, maar wordt dus gecombineerd met de optie die je bij Materiaal aangeklikt hebt. Ook kun je bij Belichting de hoek waarvan het licht komt aanpassen bij Hoek. Ben je op naar een handleiding van PowerPoint? Lees dit artikel!

Lukt het niet om 3D-effect aan je PowerPoint toe te voegen of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!
DitIsHamza
Door

DitIsHamza

op 19 May 2018

Werkt goed!

Reactie plaatsen