arrow_drop_up arrow_drop_down

3D-effecten in PowerPoint

Wil je jouw presentatie dynamischer maken met 3D effecten? Je kunt in PowerPoint in lagen werken, waardoor je 3D-effecten creëert. Daarnaast kun je ook 3D-effecten maken op afbeeldingen. In dit artikel leggen we beide opties uit.

1. Werken met lagen

Wanneer je een mooi diepte-effect wilt creëren in , kun je werken met verschillende lagen. Wij hebben een video-tutorial gemaakt en onder de video staan GRATIS slides die je kunt downloaden.Download hier GRATIS de afbeeldingen waarmee je het diepte-effect kunt maken dat in video wordt uitgelegd. Download Afbeeldingen voor 3d effect in PowerPoint

2. 3D-effecten op een afbeelding

Naast effecten zoals schaduwen, vloeiende randen en een weerspiegeling, is er ook een optie om 3D-effecten in toe te voegen aan je afbeelding of vorm te geven. In deze tutorial doorlopen we een groot deel van de opties en laten we het eindresultaat van zowel een vorm als een afbeelding zien.

STAP 1

Om te beginnen maak je een vorm aan of plaats je een afbeelding. Dit doe je bij InvoegenAfbeeldingen of InvoegenVormen.   Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op de vorm of afbeelding en selecteer je de optie Vorm Opmaken of Afbeelding opmaken. Klik op het pentagon-icoontje (de 5-hoek) en klap het 3D-draaiing-menu open, hier beginnen we mee.

STAP 2: 3D-DRAAIING

In het menu van 3D-Draaiing staat als eerste de optie Standaardinstellingen. Hierin kun je een paar standaard 3D-aanpassingen selecteren. Dit is handig als de gewenste stand er al tussen zit, of als je vanuit een standaard instelling verder wilt werken. De vorm of afbeelding zal nog geen diepte hebben, zoals op het voorbeeld. Dit wordt later bij de 3D-opmaak gedaan. De optie X-draaiing zal je vorm of afbeelding smaller of breder maken. De optie Y-draaiing zal je vorm of afbeelding in de hoogte en de kleur aanpassen. De optie Z-draaiing draait je vorm of afbeelding. De optie Perspectief zal alleen aanpasbaar zijn als de standaardinstellingen ook op een perspectief optie staat. Met deze optie kun je natuurlijk het perspectief aanpassen. Hier wordt ook de lichtval aangepast.

STAP 3: 3D-OPMAAK

Als je nu het menu 3D-Opmaak uitklapt, komen er nog meer opties om je vorm of afbeelding een echt 3D-effect te geven. De optie Bovenste schuine rand zal de vorm of afbeelding een schaduweffectje geven. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof de rand schuin afgesneden is. Ook zijn er vooraf ingestelde opties aanwezig. Hetzelfde is voor de optie Onderste schuine rand, alleen geldt dit voor de onderkant van de vorm of afbeelding. Met de optie Diepte kun je je vorm of afbeelding, zoals de optie al zegt, diepte geven. De vorm of afbeelding is nu pas echt 3D. Let wel op dat deze optie bij een afbeelding, de laatste paar kleuren op de rand pakt en deze uitrekt. Materiaal zal de belichting en kleur van je vorm of afbeelding zo aanpassen dat het lijkt alsof het van ander materiaal is gemaakt. De optie Belichting doet precies hetzelfde, maar wordt dus gecombineerd met de optie die je bij Materiaal aangeklikt hebt. Ook kun je bij Belichting de hoek waarvan het licht komt aanpassen bij Hoek.

Vragen over 3D-effecten in PowerPoint? Laat een reactie achter en wij reageren zo snel mogelijk!

DitIsHamza
Door

DitIsHamza

op 19 May 2018

Werkt goed!

Reactie plaatsen
Wij gebruiken Cookies