3D-effecten toevoegen aan je PowerPoint

Afbeeldingen worden veel toegepast in PowerPoint-presentaties. Door een visueel kan het mooi zijn om een subtiel 3D-effect toe te voegen aan je afbeeldingen. In deze tutorial gaan we uitleggen hoe je dit kunt doen. Wij gebruiken hiervoor twee afbeeldingen, die samen een 3D-effect creëren.

Stap 1: Twee afbeeldingen invoegen

We hebben twee afbeeldingen nodig. Een achtergrond en een voorgrond. Zorg ervoor, dat de achtergrond een .JPG-bestand is. De voorgrond gaan we eerst uitknippen. Voeg de afbeelding toe bij het tabblad Invoegen – Afbeelding en ga vervolgens naar tabblad Opmaak – Achtergrond verwijderen.

Stap 2: Gebieden markeren

Selecteer de gebieden, die je wilt verwijderen met de knop 'Gebieden markeren om te verwijderen'. Selecteer de gebieden, die je wilt behouden met de knop 'Gebieden markeren om te behouden'. Als je tevreden bent, kun je klikken op 'Wijzigingen behouden'. haalt de achtergrond nu weg. Als er nog enkele gebieden zijn overgebleven die je weg wilt hebben, kun je de stappen herhalen.

Stap 3: Naar achtergrond verplaatsen

Plaats nu de achtergrond. Zorg dat deze afbeelding 'schermvullend' is en aan één kant uit steekt. Je zult zien dat de ‘achtergrond’ nu over de eerst geplaatste afbeelding staat. Druk daarom op de rechter muisknop en selecteer de optie Naar Achtergrond – Naar Achtergrond.

Maak de afbeelding vager door bij het tabblad Opmaak de knop Correcties aan te klikken. Onder Verscherpen en verzachten staan enkele voorbeeld-miniaturen, selecteer hier de tweede miniatuur.

Stap 4: Animaties toevoegen

Voeg aan de onderste afbeelding (de achtergrond) het animatie-pad Lijnen toe. Animaties – Animatie toevoegen – Lijnen. Wij willen, dat het pad van rechts naar links gaat. Het groene pijltje blijft dus in het midden, het rode pijltje moet links van dit pijltje staan. Maak de afstand tussen de twee zo klein mogelijk, door zo ver mogelijk in te zoomen op het animatie-pad. Let op dat het groene pijltje niet verspringt.

Stap 5: Animatiepaden bepalen

Doe hetzelfde bij de bovenste uitgeknipte afbeelding, alleen gaat het pad nu naar rechts. Ook wordt dit pad iets langer, zodat deze afbeelding wat sneller beweegt. Zet beide animaties op ‘Met vorige’ bij de optie Start. Dit staat aan de rechterkant van het tabblad Animatie. Zet ook de duur van beide animaties op 5 seconden.