Voetnoot in PowerPoint

Een voetnoot in PowerPoint is om verschillende redenen belangrijk om te gebruiken in je presentatie. Dit hoeft natuurlijk niet altijd, maar denk bijvoorbeeld eens aan het vermelden van een bron in je scriptie of spreekbeurt, een verwijzing naar een stuk tekst op een specifieke slide, een titel of onderwerp die je op elke slide terug wilt laten komen of simpelweg de bedrijfsnaam of website. Wij leggen je uit hoe je een voetnoot in PowerPoint kunt invoegen en gebruiken.

Voetnoot in PowerPoint invoegen

  1. Ga naar de tab Invoegen > Koptekst en Voettekst;
  2. Vink het vakje voettekst aan en typ de gewenste tekst in het vakje;
  3. Vink het vakje Niet weergeven op titeldia om je voettekst te verbergen op de titelslide;
  4. Beslis of je de voetnoot op elke slide of één enkele slide wilt toevoegen.
Op deze manier voeg je gemakkelijk een voetnoot toe in je PowerPoint presentatie.

Stap 1: Voetnoot instellen op template niveau

Als je met een leeg PowerPoint document begint, staat er standaard een voetnoot op template niveau ingesteld. Wellicht begin je met een template-set van het bedrijf waarin de voetnoot al netjes ingesteld is Je kunt deze stap dan overslaan. Indien je de voetnoot wel zelf wilt aanpassen naar wens, volg dan onderstaande stappen. Om de voetnoot in PowerPoint in te stellen gaan we eerst naar het diamodel. Doe dit door onder de tab ‘Beeld’ op de knop ‘Diamodel’ te klikken.
Stap 1: Diamodel openen
Ga naar de bovenste ‘master’ slide van je template. Op deze slide pas je de voetnoot aan naar wens. De voetnoot zal vervolgens op alle onderliggende slides automatisch aangepast worden. Denk aan het lettertype, de grootte en kleur van de tekst en de plaatsing op je slide.
Stap 1.1: Voettekst invoegen
Ben je klaar? Ga dan terug naar de werkmodus door onder de tab ‘Diamodel’ te klikken op de knop ‘Modelweergave sluiten’.

Stap 2: Voetnoot toevoegen aan presentatie

Om een voetnoot toe te voegen aan je PowerPoint presentatie ga je naar de tab ‘invoegen’ in de balk bovenin je scherm. Hier vind je aan rechter kant de knop ‘Koptekst en voettekst’.
Stap 2: Voetnoot toevoegen aan presentatie

Stap 3: Koptekst en voettekst

Wanneer je op de knop ‘Koptekst en voettekst’ hebt geklikt opent er een pop-up venster. Vink hier ‘Voettekst’ aan en typ de gewenste tekst in het vak eronder.
Stap 3: Koptekst en voettekst

Stap 4: Niet weergeven op titeldia

Een vinkje dat je snel over het hoofd zal zien voordat je op toepassen klikt is ‘Niet weergeven op titeldia’. Vraag jezelf af of je de voetnoot ook op de titeldia wilt. Indien je dit niet wilt, vink deze optie dan aan.
Stap 4: Voetnoot op titeldia verbergen

Stap 5: Voetnoot overal toepassen of op enkele slide

Wil je je voetnoot op alleen de huidige geselecteerde slide toevoegen? Kies dan voor ‘Toepassen’.
Stap 5: Voetnoot in huidige slide
Wil je een voetnoot op elke slide in je PowerPoint presentatie toevoegen? Kies dan voor ‘Overal Toepassen’.
Stap 5.1: Voetnoot over toepassen
Wil het niet lukken om voetnoot in PowerPoint te voegen of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!