Tekenen in PowerPoint

Je bent er misschien wel eens tegen aan gelopen, je wilt een bepaalde vorm of illustratie gebruiken in je presentatie die niet standaard in PowerPoint zit. Het is mogelijk om deze vorm dan zelf te tekenen in PowerPoint. Dat kan met behulp van vormen en punten bewerken, maar je kunt ook echt ‘tekenen’. Wij leggen je in onderstaand artikel kort uit hoe deze opties in zijn werk gaan.

Hoe tekenen in PowerPoint

  1.  Ga naar Invoegen>Vormen;
  2. Klik bij Lijnen op de vrije vorm/krabbel;
  3. Teken je vorm door punten te plaatsen in de dia;
  4.  Maak ronde hoeken via het witte vierkantje.
Op deze manier kun je dus zelf vormen bewerken en tekenen in PowerPoint!

Vormen tekenen en bewerken

Stap 1: Vorm invoegen

Ga naar de tab ‘invoegen’ en klik in deze balk op de knop ‘vormen’,
Stap 1: Vormen tekenen en bewerken

Stap 2: Vrije vorm/krabbel toevoegen

De vrije vormen die je kunt gebruiken om een eigen vorm te tekenen zijn ‘Vrije vorm: vorm’ en ‘Vrije vorm: krabbel’. Voor deze stap kiezen we voor de eerste, de ‘vrije vorm: vorm’.
Stap 2: Vrije vorm, vrije krabbel

Stap 3: Tekenen met punten op slide

Wanneer je voor deze vorm hebt gekozen kun je door puntjes te zetten op de slide een eigen vorm tekenen. Wanneer je tevreden bent met je vorm klik je dubbel en word de vorm als het ware ‘los gelaten’.
Stap 3: Eigen vorm tekenen
Een andere optie is om de muis bij het plaatsen van de vorm ingedrukt te houden en te slepen. Zo kun je een vorm tekenen en bijvoorbeeld ook ronde bochten maken. Let op, dit is vaak niet zo mooi. Door het bibberen van het tekenen voegt PowerPoint enorm veel punten toe.

Stap 4: Punten bewerken

We gaan even terug naar de vorm die we in de vorige stap hebben gemaakt door middel van het klikken op de slide. Deze vorm kun je namelijk bewerken. Selecteer je vorm en klik op de rechter muis knop. Kies voor ‘punten bewerken’.
Stap 4: Vorm bewerken
Wanneer je een van de punten aanklikt zie je hendels verschijnen waar je aan kunt slepen. Hiermee vervorm je de vorm die je gemaakt hebt en kun je bijvoorbeeld ook ronde hoeken maken.
Stap 4.1: Ronde hoeken maken
Tekenen met de hand

Stap 1: Tekenen met de hand in PowerPoint

Werk je met een tablet of aangesloten pen? Dan is deze optie erg fijn voor het schrijven van teksten, schetsen van ideeën of om te tekenen in PowerPoint. Ook met de muis zijn er opties voor tekenen mogelijk. De optie ‘tekenen’ vind je in de hoofdbalk van je PowerPoint werkveld.
Stap 1: Tekenen in PowerPoint met tablet

Stap 2: Teken tools om mee te werken

Onder deze tab vind je een aantal tools om mee te tekenen. Zo heb je bijvoorbeeld pennen en potloden waarvan de kleur en dikte handmatig in te stellen zijn.
Stap 2: Tools om mee te tekenen
Je kunt je inkt verwijderen door de gum te selecteren en met de muis op het getekende deel te klikken dat je wilt wissen.
Stap 2.1: Gummen
Met onderstaande opties kun je je notities of tekeningen omzetten naar tekst of een vorm.
Stap 2.2: Notities of tekeningen omzetten naar tekst of vorm
Klik op de muisaanwijzer om weer terug te switchen naar een normale aanwijzer en te stoppen met tekenen.
Stap 2.3: Stoppen met tekenen in Powerpoint
Lukt het niet om te tekenen in PowerPoint of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!