Presentator weergave gebruiken in PowerPoint

Een erg handige tool in PowerPoint is de presentator weergave. Tijdens een presentatie is het namelijk mogelijk om op je eigen laptop of computer te zien op welke slide je bent plus je notities zonder dat je publiek dit ziet. Zo raak je de draad niet kwijt en kun je altijd stiekem even snel spieken naar je tekst of welke dia eraan gaat komen. In onderstaand artikel leggen we uit hoe je de presentator weergave het beste kunt gebruiken.

Voordelen van de presentator weergave

Wanneer je een laptop of computer hebt aangesloten op een beamer of groot scherm kun je op de laptop de presentator weergave aanzetten. De presentator weergave heeft een aantal voordelen:
  • Je ziet niet alleen een miniatuurweergave van de slide die je momenteel presenteert, maar ook een miniatuurweergave van de volgende slide.
  • Eenvoudig navigeren tussen slides met de grote pijlen onderin beeld. Je ziet op welk dia nummer je bent en kunt door te klikken op de pijtjes navigeren door de presentatie.
  • Linksboven de miniatuurweergave van de huidige dia vind je de verstreken tijd van de presentatie.
  • Een van de handigste en belangrijkste opties van dit hulpmiddel zijn de notities. Rechts vind je de notities die je hebt ingevuld onderaan je slides. (zie onderstaand screenshot) Deze kun je dus gebruiken als script of geheugensteuntje tijdens het presenteren!
Wij leggen je hieronder uit hoe je de presentatorweergave instelt in PowerPoint.

Stap 1: Weergave voor presentator

Ga naar de tab ‘Diavoorstelling’ boven in je PowerPoint scherm. Hier vind je aan de rechterkant de optie ‘Weergave voor presentator gebruiken’. Vink deze aan.
presentator-weergave-stap-1

Stap 2: Diavoorstelling tonen

Boven deze optie vind je een dropdown menu om een monitor te selecteren. Je kunt kiezen voor automatisch, waarna je kunt testen of je presentatorweergave op het gewenste scherm word weergeven, of je kunt exact aangeven welk scherm je hiervoor wilt gebruiken. Het scherm dat je aangeeft is het scherm waar de diavoorstelling op getoond word, kies dus voor het scherm waar je publiek naar zal kijken en je presentator weergave komt op je eigen scherm.
presentator

Stap 3: Notities bekijken

Notities kun je vinden onderaan je slide. Het kan zijn dat deze optie ‘ingeklapt’ is. Hover met de muis over de rand in onderstaande screenshot, je kunt deze nu aanklikken en omhoog slepen.
presentator-weergave-stap-3
Je kunt ook via een andere weg bij je notities komen. Namelijk via de tab ‘Beeld’ in de bovenbalk. Kies hierna voor ‘Notitiepagina’. De lay-out van je slide werkmodus verandert, je ziet nu een miniatuur van de slide en ruimte voor tekst. De tekst die je hieronder invult, komt ook weer onderaan je slides te staan als je terug switcht naar de modus ‘Normaal’. Dit kun je wederom in de tab ‘Beeld’ doen.
presentator-weergave-stap-3-1

Extra tips

Er zijn nog een aantal opties die we kort willen uitlichten.

Onder je miniatuurweergave zie je een aantal iconen staan. Deze kunnen handig zijn om te gebruiken tijdens het presenteren.
presentator-weergave-extra-tips-1
  1. Hulpprogramma’s voor pen en laserpointer: Door te kiezen voor laserpointer verandert je muisaanwijzer in een laser puntje. Stel je wilt iets aanwijzen op je scherm, dan is dit wellicht mooier dan het standaard pijltje. Dit standaard pijltje kun je overigens ook op onzichtbaar zetten onder de knop ‘pijlopties’.
presentator-weergave-extra-tips-2
  1. Alle dia’s weergeven: Zoals de naam al doet vermoeden krijg je een overzicht van alle slides in je presentatie in je presentatorweergave te zien.
  2. Inzoomen op de dia: Met deze optie kun je inzoomen op een bepaald deel van je slide. Vervolgens kun je in de presentatorweergave met je muis in de miniatuur van je slide slepen om de selectie van je slide te veranderen. Klik nogmaals op het inzoom-icon om weer uit te zoomen.
  3. Zwarte diavoorstelling aan of uit: Hiermee zet je je PowerPoint op zwart beeld. Door er nogmaals op te klikken gaat de Presentatie weer terug naar het origineel.
  4. Ondertitels aan/uit: Indien je ingesproken tekst in je PowerPoint hebt, kun je hier kiezen om ondertiteling aan te zetten.
  5. Meer opties: Zoals de naam als zegt zijn onder deze knop nog een aantal opties te vinden. Zo kun je hier bijvoorbeeld de presentator weergave sluiten en de diavoorstelling beëindigen.
presentator-weergave-extra-tips-3
Lukt het niet om de presentator weergave in te stellen of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!