PowerPoint inspreken

Je hebt vast wel eens voorbij zien komen dat het mogelijk is om je PowerPoint in te spreken. Je kunt ook een muziekje of voice-over toevoegen. Maar wist je dat je in PowerPoint zelf ook audio kunt opnemen en toevoegen aan je slides? Om een presentatie in te spreken dien je uiteraard wel over een microfoon te beschikken. Bekijk dus van te voren of je dit hebt, of dat je wellicht een laptop hebt die kan opnemen. In onderstaand artikel leggen wij je uit hoe je tekst kunt inspreken in je PowerPoint presentatie.

PowerPoint audio inspreken

  1.  Ga naar de slide waar je tekst wilt inspreken;
  2.  Klik op "Audio opnemen";
  3.  Geef het geluidsfragment een naam en spreek de tekst in;
  4.  Klik op "OK" als je tevreden bent met de ingesproken tekst;
  5. Speel de audio af tijdens je presentatie.
Op deze manier kun je gemakkelijk een PowerPoint inspreken en voorzien van audio.

Stap 1: Audio opnemen

Zorg dat je op de slide staat waar je tekst wilt inspreken. Klik op de tab ‘invoegen’ en kies aan de rechterkant voor ‘Audio’.

Kies in het drop down menu voor de tweede optie: ‘Audio opnemen’.
PowerPoint inspreken

Stap 2: Geluidsfragment een naam geven

Geef in het pop-up venster eventueel je geluidsfragment alvast een naam. Dit kan bijvoorbeeld de titel van de slide zijn, of de slide nummer.

Op te beginnen met opnemen van geluid druk je op het ‘record’ icon. De tijd en opname start meteen. De aantal opgenomen seconden tellen op, je kunt dus heel duidelijk zien hoelang je al aan het opnemen bent.

Stap 3: Opname stoppen

Om je opname te stoppen druk je op het ‘stop’ icoon. De opname stopt meteen na het klikken op deze knop.

Je kunt nu met het ‘play’ icoon de ingesproken audio terug luisteren.

Indien je niet tevreden bent kun je opnieuw beginnen met opnemen door wederom op het ‘record’ icoon te klikken. De opname die je ervoor hebt gemaakt word automatisch verwijderd.

Stap 4: Geluidsfragment opslaan

Ben je tevreden met je audio opname? Druk dan op de knop ‘OK’.
PowerPoint audio inspreken
Er word automatisch een PowerPoint geluidsfragment geplaatst op de slide. Deze kun je eventueel selecteren en buiten de slide slepen zodat deze niet zichtbaar is op de slide, en zodat je deze later makkelijk terug kunt vinden.

Stap 5: Audio af laten spelen

Om de audio af te laten spelen op de slide selecteer je het geluidsfragment en ga je naar de tab ‘Afspelen’.

Klik op het drop down menu waar ‘In klikvolgorde’ staat en kies voor ‘automatisch’. Je geluidsfragment zal nu automatisch afspelen.
PowerPoint presentatie inspreken

Stap 6: Audio tijdens dia afspelen of herhalen

Onder deze tab ‘Afspelen’ kun je er ook voor kiezen om je geluid over meerdere dia’s te laten afspelen. Indien je dit wilt vink je de optie ‘Tijdens dia’s afspelen’ aan.

Ook kun je je geluidsfragment laten herhalen, vink hiervoor de optie ‘Herhalen tot film of geluid wordt stopgezet’ aan. Wanneer het geluid stopt begint deze dus weer opnieuw.

Wanneer je ‘tijdens dia’s afspelen’ en ‘Herhalen tot film of geluid wordt stopgezet’ beiden zijn aangevinkt, zal het geluid zich dus onder de hele presentatie afspelen en herhalen. Indien je ‘tijdens dia’s afspelen’ niet aanvinkt zal het geluid zich enkel herhalen op de slide waar het fragment geplaatst is.

Stap 7: Geluidsfragment aanpassen in animatiedeelvenster

Wanneer en in welke volgorde je geluidsfragment zich afspeelt kun je nog aanpassen in het animatiedeelvenster. Ga naar de tab ‘Animaties’ en kies aan de rechterkant voor ‘Deelvenster Animatie’.
PowerPoint inspreken
Indien je in stap 6 je geluidsfragment op ‘Automatisch’ hebt gezet zal het fragment zich afspelen na de laatste animatie in het deelvenster. In dit geval zijn er nog geen andere animaties. Om je geluid op klik te zetten of tegelijk te laten beginnen met een andere animatie klik je op het pijltje aan de rechterkant van het geluidsfragment in het animatiedeelvenster.

Kies voor ‘Bij klik starten’ als je het fragment met een klik wilt laten afspelen.

Kies voor ‘Met vorige starten’ als je de animatie tegelijk met een animatie wilt laten afspelen.

Om de volgorde van animaties in het animatiedeelvenster te wijzigen kun je bijvoorbeeld het geluidsfragment selecteren en slepen naar de gewenste plek, of je kunt het fragment selecteren en de volgorde wijzigen door op de pijltjes rechtsboven in het deelvenster te klikken.

 
Wil het niet lukken om je PowerPoint in te spreken of heb je een andere PowerPoint gerelateerde vraag? Laat hieronder een berichtje achter.

Gratis PowerPoint cursus

Schrijf je hier in voor de 4x4 Slide Challenge!