APA in PowerPoint

Wil je in PowerPoint APA gebruiken voor de bronvermelding van afbeeldingen, grafieken, tabellen of quotes? Dan was je waarschijnlijk opzoek naar de tab ‘verwijzingen’, zoals je die ook in Word hebt. Helaas is die niet aanwezig in PowerPoint: er zijn voor bronvermeldingen in PowerPoint geen specifieke functies. Hoe gebruik je dan APA in PowerPoint? Dat leg ik je uit in dit artikel!

Hoe voeg je een bronvermelding (APA) toe in PowerPoint?

Wanneer je in PowerPoint een verwijzing in APA stijl wil toevoegen, moet je dat handmatig doen. Dat wil zeggen: je moet de verwijzing zelf typen in een tekstvak. Specifiek voor PowerPoint presentaties zijn er geen richtlijnen voor de opmaak van verwijzingen en de bibliografie. Zorg dat deze in lijn is met de opmaak van de rest van je presentatie. De manier waarop je verwijzingen noteert is echter hetzelfde als in een paper. Je kunt daarom de algemene APA richtlijnen aanhouden voor jouw presentatie. Denk aan het volgende:

  1. De informatie die je normaal gesproken aan de titelpagina van een document toevoegt, zet je ook op de titelslide. Zet daarom op de titelslide de titel van jouw presentatie, jouw naam en het bedrijf of instituut in wiens naam je de presentatie geeft.
  2. Gebruik verwijzingen voor iedere gebruikte quote, parafrase, afbeelding, grafiek of tabel.
  3. Gebruik de laatste slide in je presentatie als bibliografie.

 APA verwijzing op de slide

De manier waarop je de verwijzing noteert blijft dus volgens APA richtlijnen, zoals je ook gewend bent in Word documenten. Je dient het nu alleen zelf te typen. Een verwijzing in de tekst bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Gaat het om een specifiek onderdeel van de bron, zoals een paginanummer? Voeg dit dat toe na het jaartal. Bijvoorbeeld:

(Jansen, 2022, p. 35)

Deze verwijzing kun je achter de bewering typen in het tekstvak op jouw slide. Een figuur (zoals een afbeelding) of tabel dien je ook te nummeren en een titel te geven. Deze plaats je boven het figuur of de tabel. Onder het figuur of de tabel plaats je een copyright-noot. Hieronder zie je een voorbeeld van een verwijzing in de tekst en een verwijzing van een figuur.

APA in PowerPoint - verwijzing op slide

APA verwijzing in notities

Wanneer je de PowerPoint aan het bewerken bent, zie je onderaan ook de sprekersnotities. Deze ruimte kun je ook benutten voor meer tekst en uitleg bij de slide. Zo gebruik je op de slide waarschijnlijk steekwoorden en bullet points. Deze kun je in de sprekersnotities verder toelichten met volledige zinnen en nogmaals verwijzen naar de bronnen.

APA in PowerPoint - sprekersnotities
APA bronvermelding in bibliografie

Op de laatste slide plaats je alle bronnen die je in de presentatie hebt vermeld. Plaats deze bronnen onder elkaar, in alfabetische volgorde. De manier waarop je de bronvermelding noteert is verschillend per type bron, maar bestaat in ieder geval altijd uit de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van de publicatie en de bron (waar je de publicatie kunt raadplegen). Voorbeeld:

Jansen, A. (2022, 9 maart). APA in PowerPoint. PPT Solutions. https://www.pptsolutions.nl/apa-powerpoint

Hieronder zie je hoe dit er in PowerPoint uit zou kunnen zien.

APA in PowerPoint - bibliografie

Meer PowerPoint kennis opdoen?
Bekijk ons ruime aanbod aan PowerPoint trainingen. Zowel online als incompany te volgen.

Reactie plaatsen