Zorg voor afwisseling in je verhaal

Het lijkt allemaal zo voor de hand liggend om tijdens een presentatie te gaan staan en je informatie te delen met het publiek. Toch wordt vaak niet lang nagedacht over de mensen die in het publiek zitten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een presentatie geeft aan een publiek waarin mensen zit met een financiële achtergrond. Het lijkt dan logisch dat je een presentatie geeft waarin heel veel cijfers zijn verwerkt. Bedenk goed dat niet iedereen die met cijfers werkt ook alleen maar cijfers wilt zien.

Zorg daarom voor afwisseling in je verhaal. Er zijn namelijk mensen die liever naar een verhaal luisteren. Ook zijn er mensen die graag de feiten op tafel willen hebben. Ten slotte zijn er nog mensen die graag willen weten wat ze na de presentatie moeten doen. Dit zijn de mensen die met hun handen naar de presentatie luisteren.

Daarnaast zitten er mensen in het publiek die met hun hart luisteren naar jouw presentatie. Een presentatie waarbij ze een goed gevoel krijgen en gemotiveerd worden. Er zijn ook mensen die luisteren met hun hoofd naar de presentatie. Deze mensen zijn opzoek naar bevestiging en willen graag antwoorden op de vraag waarom iets moet gebeuren.

Onze tip: zorg voor variatie en meerdere voorbeelden om al deze verschillende mensen in je publiek enthousiast te houden en te laten luisteren naar jouw presentatie. Je zult zien dat hierdoor de boodschap veel beter over gaat komen!

Wil jij leren presenteren? Onze presentatietrainer Sander heeft een presentatietraining opgezet waarbij je van A tot Z leert hoe je een succesvolle training geeft!