Neem de tijd voor je voorbereiding

De werkelijke winst voor het slagen van je presentatie zit hem in de voorbereiding. Vaak zie we namelijk dat mensen direct hun PowerPoint openen en beginnen met het ontwerpen van de slides terwijl er nog niet goed nagedacht is over het verhaal. Onze presentatie tip is om allereerst de focus te leggen op de voorbereiding en PowerPoint nog even gesloten te houden. 

Wij hebben een vuistregel: Voor iedere minuut van de presentatie hebben we één uur voorbereidingstijd genomen. Natuurlijk is dit een erg strenge vuistregel en is het niet altijd mogelijk om veel uren aan de voorbereiding te besteden. Het gaat erom dat we je willen adviseren om meer tijd te besteden aan je voorbereiding van de presentatie en minder tijd aan het maken van je presentatie. Als je goed bent voorbereid en de techniek werkt niet mee, dan kun je namelijk nog steeds je verhaal en dus de boodschap overbrengen. PowerPoint moet te allen tijde gebruikt worden ter ondersteuning van het verhaal. 

Daarnaast is het veel gemakkelijker om in de voorbereiding bepaalde delen van het verhaal te schrappen. Het is namelijk erg vervelend om delen van het verhaal te schrappen van een slide waaraan je net de afgelopen twee uur hebt gewerkt. Doe dit dus tijdens de voorbereiding!

Wil jij meer leren over presenteren? Onze presentatietrainer Sander heeft een presentatietraining opgezet waarbij je van A tot Z leert hoe je een succesvolle presentatie geeft!