Leer presenteren als een pro!
11 oktober 2019 
4 min. leestijd

Leer presenteren als een pro!

Wanneer je een presentatie op de planning hebt, wil je jouw verhaal natuurlijk wel op een inspirerende manier overbrengen op het publiek. Ik weet als geen ander dat dit een flinke uitdaging kan zijn. Daarom ben je hier aan het juiste adres. En geloof mij, je bent niet de enige die dit wil leren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat presenteren een van de grootste angsten is bij mensen. In deze blog geef ik je een aantal tips die ervoor zorgen dat deze angst als sneeuw voor de zon verdwijnt. Sterker nog, met deze tips geef je een boost aan je zelfvertrouwen en wordt het een eitje om jouw verhaal op een inspirerende manier kan overbrengen. En onthoud: presenteren kun je leren!

Inhoud blog leren presenteren

1. Een sterke PowerPoint presentatie [de voorbereiding]
2. Indrukwekkende PowerPoint maken
3. Leren presenteren tips: Presentatievaardigheden die je moet beheersen
3.1. Krachtige opening
3.2. Sluit af op een indrukwekkende manier
4. Volg een cursus presenteren

1. Een goede PowerPoint presentatie: [De voorbereiding]

Een verhaal vertellen is de krachtigste vorm van communicatie. De meest geschikte ondersteuning hiervoor is een PowerPoint presentatie. Maar voordat je PowerPoint opent, is het van belang dat je eerst een aantal vragen beantwoord voordat je aan de slag gaat met het design.

 1. Waarom geef je de presentatie?
  Wil je iemand overtuigen? Wil je een product verkopen of wil je vertrouwen winnen?

 2. Wat is je doel?
  Wil je nieuwe business binnen halen? De doelgroep iets leren of informeren over nieuwe producten of diensten?

 3. Wie is je doelgroep?
  Heb je te maken met mensen op strategisch, tactisch of operationeel niveau? En moet je de financiële mensen overtuigen of juist de gebruiker?

 4. Waar en hoe ga je presenteren?
  Presenteer je 1-op-1 of op een groot podium? Gebruik je Mac of Windows? En welke versie PowerPoint ga je gebruiken?

Heb je bovenstaande vragen beantwoord? Top, maar wacht toch nog maar eventjes met het openen van PowerPoint. Open in plaats daarvan juist eerst een Word-bestand en deel de hoofdstukken in van wat je wil vertellen. Per hoofdstuk kun je jouw verhaal opschrijven. Des te beter je dit voorbereid, hoe makkelijker het designen gaat en des te beter kun je jouw verhaal vertellen. Meer weten over de voorbereiding van een doelgerichte presentatie? Bekijk dan onderstaande video of ga naar de pagina “Verhaallijn schrijven”.

2. Indrukwekkende PowerPoint maken

Onthoud: jouw presentatie moet niet een vervanging zijn van jouw verhaal, maar moet deze juist ondersteunen. Heb je het belangrijkste voorwerk afgerond? Dan is het nu tijd om eindelijk PowerPoint te openen en te beginnen met het design. Niemand zit te wachten op een heel boekwerk in je presentatie. Zorg er daarom voor dat je niet teveel tekst op een slide gebruikt. Jij vertelt het verhaal en de tekst en het design op de slides is ter ondersteuning. Daar gaan we nu niet verder op in, maar wil je meer presentatie tips voor het maken van een indrukwekkende PowerPoint presentatie? In deze blog leer je alles over het maken van een PowerPoint.

3. Leren presenteren tips: Presentatievaardigheden die je moet beheersen

Bedenk eens wat de laatste goede presentatie was die jij hebt bijgewoond. Wat viel je daar aan op? Waarschijnlijk kun je al een behoorlijke lijst opnoemen en kan je dit gebruiken voor jouw volgende presentatie. De belangrijkste tip die wij geven: voorbereiden.

Wanneer je op Google zoekt naar presentatietraining, krijg je een hele lijst met verschillende trainingen. Veelal leer je dan trucjes om beter voor de dag te komen voor jouw volgende presentatie. Dat is natuurlijk super goed, maar begin met een goede voorbereiding. Het is essentieel om de presentatie te oefenen. Voor een spiegel, in de douche, in de ruimte waar je deze gaat geven of waar dan ook. Je kunt ook vragen of een collega, vriend of kennis een keer jouw presentatie wil aanhoren, zodat hij of zij feedback kan geven.

Volgens onderzoek is de ideale lengte van een presentatie 18 minuten. Die tijd kun je de aandacht vasthouden van je publiek, daarna zal het afnemen. Veel presentaties zijn veel langer en nu bedenk je jezelf misschien dat het voor jouw presentatie niet te doen is om je aan die tijd te houden. We dagen je uit om eens opnieuw naar je verhaal te kijken en echt het belangrijkste te vertellen.

Met deze eenvoudige presentatie tips zal je al merken dat het presenteren een stuk makkelijker gaat. We kunnen meer tips voor presenteren geven, maar je zult zien, wanneer je al het eerder genoemde uitvoert, je al veel progressie gaat maken. Dat is de basis voor het geven van een indrukwekkende presentatie.

Meer leren presenteren tips? Bekijk dan de blog “13 presentatie tips om inspirerend te presenteren”.

3. Oefeningen voor presenteren

Hieronder staan twee oefeningen uitgelicht die je zeker moet gebruiken voor jouw volgende presentatie. Het gaat om de slides die het langst in beeld zijn. De begin slide en de eind slide.

3.1 Krachtige opening van je presentatie

Heb jij vaak een vervelend gevoel in je buik, zwetende handen en een nerveus gevoel voordat je gaat presenteren? Dat kan kloppen, want de meeste mensen ervaren de meeste angst wanneer ze aan hun presentatie moeten beginnen. Wil jij zeker zijn van een sterke opening die meteen je angst wegneemt? Bekijk dan onderstaande video. Hierin geven we drie tips om je presentatie origineel én krachtig te openen.  

3.2 Sluit af op een indrukwekkende manier

Ik begrijp dat afsluitingen zoals “Bedankt voor je aandacht” en “Zijn er nog vragen?” als vanzelfsprekend zijn en je hier ook snel voor kiest. Maar eerlijk, je wilt natuurlijk niet na een klapper van een presentatie de aandacht van je publiek verliezen door een simpele afsluiting. Deze afsluiting is alles behalve origineel en daarmee zal je ook zeker je publiek niet inspireren. Hoe je het wel moet aanpakken zie je in onderstaande video. Hierin geven we 3 tips om jouw presentatie krachtig te eindigen.

 4. Volg een cursus presenteren

Er zijn genoeg cursussen die ingaan op het leren van presentatievaardigheden. Echter heb je in deze blog kunnen lezen dat er veel mogelijkheden zijn om je voor te bereiden voor jouw presentatie. Hierdoor zal je merken dat je al met meer zelfvertrouwen kunt presenteren. We raden aan om deze stappen te volgen. Wil je weten hoe PowerPoint je kan helpen bij het geven van een inspirerende presentatie? Bekijk dan ons cursus aanbod via deze link.

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Reactie plaatsen