Leer presenteren als een pro!
11 oktober 2019 
4 min. leestijd

Leer presenteren als een pro!

Wil jij leren presenteren, zodat je jouw verhaal inspirerend kunt overbrengen aan het publiek? Dan ben je aan het juiste adres. Laat ik beginnen te zeggen dat je niet de enige bent die dit wil leren. Uit onderzoek blijkt dat presenteren een van de grootste angsten is bij mensen. Wij geven je meerdere tips om deze angst weg te nemen, zodat je met meer zelfvertrouwen een inspirerend verhaal kunt vertellen. Onthoud: Presenteren kun je leren!

Inhoud blog leren presenteren

1. Een sterke PowerPoint presentatie [de voorbereiding]
2. Indrukwekkende PowerPoint maken
3. Leren presenteren tips: Presentatievaardigheden die je moet beheersen
3.1. Krachtige opening
3.2. Sluit af op een indrukwekkende manier
4. Volg een cursus presenteren

1. Een goede PowerPoint presentatie: [De voorbereiding]

Een verhaal vertellen is de krachtigste vorm van communicatie. De meest geschikte ondersteuning hiervoor is een PowerPoint presentatie. Echter is het van belang dat je eerst een aantal vragen beantwoordt, voordat je met het design aan de slag gaat.

 1. Waarom geef je de presentatie?
  Wil je o.a. iemand overtuigen, wil je een product verkopen of wil je vertrouwen winnen.
 2. Wat is je doel?
  Wil je o.a. nieuwe business binnen halen, de doelgroep iets leren of informeren over nieuwe producten of diensten.
 3. Wie is je doelgroep?
  Heb je o.a. te maken met mensen op strategisch, tactisch of operationeel niveau en moet je de financiële mensen overtuigen of de gebruiker
 4. Waar en hoe ga je presenteren?
  Presenteer je o.a. 1-op-1 of op een groot podium, gebruik je Mac Windows en welke versie PowerPoint ga je gebruiken?

Wanneer je bovenstaande vragen hebt beantwoordt voor jezelf, mag je nog steeds niet met het design aan de slag. Open een Word bestand en deel de hoofdstukken in van wat je wilt vertellen. Per hoofdstuk kun je jouw verhaal opschrijven. Des te beter je dit voorbereid, hoe makkelijker het designen gaat en des te beter kun je jouw verhaal vertellen. Meer weten over de voorbereiding van een doelgerichte presentatie? Bekijk dan onderstaande video of ga de pagina “Verhaallijn schrijven”.

2. Indrukwekkende PowerPoint maken

Zeer belangrijk bij het leren presenteren is de presentatie die jouw verhaal ondersteund. In bovenstaande oefening heb je als het goed is het voorwerk gedaan en nu kan je beginnen met het design. Zorg ervoor dat je niet teveel tekst op de slide gebruikt. Jij vertelt het verhaal en de tekst en het design op de slides is ter ondersteuning. Daar gaan we nu niet verder op in, maar wil je meer presentatie tips voor het maken van een indrukwekkende PowerPoint presentatie? Klik dan hier om naar het blog “PowerPoint maken” te gaan.

3. Leren presenteren tips: Presentatievaardigheden die je moet beheersen

Bedenk eens wat de laatste goede presentatie was die jij hebt bijgewoond. Wat viel je daar aan op? Waarschijnlijk kun je al een behoorlijke lijst opnoemen en kan je dit gebruiken voor jouw volgende presentatie. De belangrijkste tip die wij geven: Voorbereiden.

Op internet kun je presentatietraining zoeken en je krijgt vele trainingen. Veelal leer je dan trucjes om beter voor de dag te komen voor jouw volgende presentatie. Dat is natuurlijk super goed, maar begin met een goede voorbereiding. Het is essentieel om de presentatie te oefenen. Voor een spiegel, in de douche, in de ruimte waar je deze gaat geven of waar dan ook. Je kunt ook vragen of een collega, vriend of kennis een keer jouw presentatie wil aanhoren, zodat hij of zij feedback kan geven.

Volgens onderzoek is de ideale lengte van een presentatie 18 minuten. Die tijd kun je de aandacht vasthouden van je publiek, daarna zal het afnemen. Veel presentaties zijn veel langer en nu bedenk je jezelf misschien dat het voor jouw presentatie niet te doen is om je aan die tijd te houden. We dagen je uit om eens opnieuw naar je verhaal te kijken en echt het belangrijkste te vertellen.

Met deze eenvoudige presentatie tips zal je al merken dat het presenteren een stuk makkelijker gaat. We kunnen meer presenteren tips geven, maar je zult zien, wanneer je al het eerder genoemde uitvoert, je al veel progressie gaat maken. Dat is de basis voor het geven van een indrukwekkende presentatie.

Meer leren presenteren tips? Bekijk dan het blog “13 presentatie tips om inspirerend te presenteren”.

3. Leren presenteren oefeningen

Hieronder staan twee oefeningen uitgelicht, die je zeker moet gebruiken voor jouw volgende presentatie. Het gaat om de slides die het langst in beeld zijn. De begin slide en de eind slide.

3.1 Krachtige opening van je presentatie

De angst voor presenteren is groot en wanneer mensen moeten beginnen is deze angst het grootst. In onderstaande video geven we drie tips om je presentatie origineel en krachtig te openen.

3.2 Sluit af op een indrukwekkende manier

Heel veel presentaties eindigen met: “Bedankt voor je aandacht” of “zijn er nog vragen?”. Dat is niet erg origineel en daarmee inspireer je jouw publiek niet. In onderstaande video geven we 3 tips om jouw presentatie krachtig te eindigen.

 4. Volg een cursus presenteren

Er zijn genoeg cursussen die ingaan op het leren van presentatievaardigheden. Echter heb je in dit blog kunnen lezen dat er vele mogelijkheden zijn om je voor te bereiden voor jouw presentatie en daardoor zal je merken dat je al met meer zelfvertrouwen kunt presenteren. We raden aan om deze stappen te volgen. Wil je weten hoe PowerPoint je kan helpen bij het geven van een inspirerende presentatie? Bekijk dan ons cursus aanbod via deze link.

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Reactie plaatsen