“Zijn er nog vragen?” – Sluit je presentatie krachtig af [incl. gratis slides]
21 mei 2020 
4 min. leestijd

“Zijn er nog vragen?” – Sluit je presentatie krachtig af [incl. gratis slides]

Ben jij iemand die zijn presentatie nog steeds afsluit met de zin "Zijn er nog vragen?". Dan kan ik je nu vertellen dat je hier beter mee kan stoppen. En ik begrijp dat deze afsluiting vanzelfsprekend zijn en je hier snel voor kiest. Maar eerlijk, je wilt natuurlijk niet na een klapper van een presentatie de aandacht van je publiek verliezen door een simpele afsluiting. Het klinkt ook niet echt inspirerend, toch? Daarom mogen we deze afsluiting zelfs een dooddoener noemen. Hoe je dan wel je presentatie op een inspirerende manier kan afsluiten lees je in deze blog!

Goede afsluiting van je presentatie

De aandacht van je publiek tot aan de laatste seconde vasthouden kan een flinke uitdaging zijn. Maar met een krachtige afsluiting zullen ze jouw presentatie niet meer vergeten. Maar hoe kom je nou tot een goede afsluiting? Dat komt voort uit een goed opgezette presentatie. Wat is dan een goed opgezette presentatie? In deze blog behandelen we kort hoe je dat doet. Wil je daar meer over weten? Klik dan op deze link voor meer informatie. 

Stap 1: Waarom geef je de presentatie?

Begin met een goede voorbereiding:  Het verhaal en het design van de presentatie zet je nog even uit je hoofd. Begin met nadenken over het 'waarom' achter je presentatie. Wat zijn je doelen? Wie vormt je publiek? Waar zal de presentatie plaatsvinden? Welke ambiance heerst er? Over welke ruimte beschik je? Welke software en hardware ga je gebruiken?

Voor een indrukwekkende presentatie is een gedegen voorbereiding van cruciaal belang. We zien dat deze stap vaak wordt overgeslagen, maar dit is de fundering voor jouw presentatie!

Meer weten over een goede voorbereiding voor jouw presentatie? Klik dan hier!

Stap 2: Inhoud bepalen

Heb je voldoende tijd genomen voor de eerste stap? Dan kan je beginnen met het verhaal dat je wilt vertellen. Open een Word-document of schrijf op papier wat je wilt vertellen. Als je weet wat je wilt vertellen, kun je dit verdelen over verschillende hoofdstukken. Dat geeft een houvast voor het maken van je presentatie. Heb je nog geen onderwerp voor je presentatie? Bekijk dan eens het blog “presentatie onderwerpen”.

Stap 3: Middel kiezen (en het design)

Het beste middel dat wij hebben getest en zelf gebruiken is PowerPoint. Waarom? Omdat het programma de meeste mogelijkheden biedt. Prezi was een aantal jaren geleden in opkomst, maar heeft de slag (volgens ons) duidelijk verloren. PowerPoint innoveert en biedt veel meer mogelijkheden dan Prezi. De verschillen hebben we in het blog PowerPoint versus Prezi op een rijtje gezet.

Je zal zien dat als je de inhoud duidelijk hebt, het design van de presentatie een stuk eenvoudiger is. Je hebt de tekst al en de hoofdstuk indelingen. Nu is het van belang dat je er een mooi geheel van maakt. Wil je weten hoe je het beste een presentatie kunt maken? In onze blog “in 12 stappen een PowerPoint maken” leggen we het voor je uit.

Stap 4: Voorbereiden, voorbereiden en voorbereiden

Als je deze stappen volgt weet je al veel beter wat je wilt vertellen, dan dat je direct begint met het maken van de presentatie. Vaak zien we dat PowerPoint al open staat en dat er nog niet een duidelijk verhaal is wat afgestemd is op de doelstellingen.

Voorbereiden is ook een stap die vaak wordt overgeslagen. Het is eenvoudig, maar je moet er wel tijd in investeren. Je kunt thuis oefenen, een vergaderruimte op je werk claimen of, als je de mogelijkheid hebt, oefen je alvast in de de zaal of vergaderruimte waar je de presentatie gaat houden.

Oké, dat was een gedeelte basis. De les die we hieruit leren? Een krachtige afsluiting lukt alleen als je vanaf het begin inspireert. Het is niet als een los onderdeel te zien. Dan gaan we nu eindelijk door naar hetgeen, waarvoor je op deze blog terecht bent gekomen… Krachtige afsluiting presentatie!

Waarom een goede afsluiting van je presentatie?

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat de eerste en de laatste slide over het algemeen het langst in beeld zijn? En hoe vaak zien we niet een laatste slide die nog even snel is gemaakt? Een krachtige afsluiting kan een call-to-action bevatten of nog laatste inspirerende woorden. Je kent vast wel de zin “One more thing” die tijdens de jaarlijkse Apple conferentie wordt gebruikt. Hoe krachtig kan je afsluiting zijn! Het gaat uiteindelijk om het doel dat je wilt bereiken met je presentatie. Wil je iets verkopen? Zorg dan bijvoorbeeld voor een goede teaser. Wil je mensen ergens over na laten denken? Eindig dan met een open vraag. Welke afsluiting vind jij beter?

PowerPoint presentatie afsluiting

3 ideeën voor een origineel einde van je presentatie in PowerPoint

Je presentatie origineel afsluiten kan op meerdere manieren. Wij hebben drie voorbeelden uitgewerkt in tekst en video. Daarnaast hebben we ook gratis afsluitingsslides voor je toegevoegd.

Geen zin om te lezen? Bekijk dan de video met daarin de opties voor een origineel einde van je presentatie in PowerPoint. In de video gaan we overigens verder op de gegeven tips.

1. Eindig met een call-to-action

Je hebt je doelen voor de presentatie bepaald en je weet wat je teweeg wilt brengen bij het publiek. Wij hebben een klein script ontwikkelt, dat je kunt gebruiken om een goede call-to-action te maken aan het einde van je PowerPoint presentatie.

Tot zover alles over… [het onderwerp]

Ik heb het gehad over… [herhaal de belangrijkste punten]

Mijn doel met deze presentatie is dat… [call-to-action]

Dank u wel.

2. Maak een mooie afsluitingspagina

Zoals eerder verteld, staat de laatste pagina meestal lang in beeld. Daar moet je gebruik van maken, door een mooie slide of einde PowerPoint animatie te maken. Wij geven twee voorbeelden weg die vaak worden gebruikt.

  1. Einde PowerPoint slide met visitekaartje

Handig voor als je mensen in contact wilt laten komen met je om bijvoorbeeld een product of dienst aan hen te verkopen.

  1. Einde PowerPoint slide met een koffiekopje

Een ludieke animatie met als boodschap dat je een vervolg gesprek wilt onder het genot van een bakje koffie of alleen maar omdat de slide er gelikt uitziet.

Download hier de gratis afsluiting slides

3. Bewaar het beste voor het einde van je presentatie

“Zijn er nog vragen” is bij Apple vervangen voor “One more thing”. Hoe geniaal is dat als afsluiter. Bewaar het allerbeste voor het laatst, zodat je publiek geïnspireerd naar huis gaat. Wanneer je een presentatie maakt ben je geneigd om het verhaal zo op te bouwen dat in het midden van je verhaal het hoogtepunt zit. Probeer daar eens mee te testen. Zie hieronder alle einde presentatie “one more thing” afsluiters van Steve Jobs.

Zijn er nog vragen?

Laten we deze blog maar afsluiten met de inspirerende woorden “zijn er nog vragen?” 😊 Heb je er wat aan gehad of kunnen we je nog ergens mee helpen?

We helpen je graag! Neem contact met ons op via deze link!

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Reactie plaatsen