Verbaas je publiek met effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint-dia's
07 juli 2023 
9 min. leestijd

Verbaas je publiek met effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint-dia's

We kennen allemaal wel die oersaaie PowerPoint presentaties die vol staan met lappen tekst en hier en daar een kleine afbeelding. Of laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel een keer zo'n slaapverwekkende presentatie gemaakt. Maar wist je dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om boeiende en indrukwekkende PowerPoint-dia's te maken? Deze blog staat vol met effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint. Van design trends en regels tot aan hoe je alles uit jouw PowerPoint ontwerp kan halen. Met deze effectieve ontwerptechnieken breng je jouw PowerPoint presentaties naar een hoger niveau.  

Design trends in PowerPoint

Om jouw publiek omver te blazen met effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint wil je natuurlijk wel up-to-date zijn met de laatste design trends. Hieronder vind je de trends van 2024 om het ontwerp van jouw PowerPoint presentatie omhoog te krikken!

Kleurrijke tekstblokken

Vergeet zwart-wit tekstblokken en zeg hallo tegen kleurvolle blokken! Laat je dia's stralen met levendige tinten die niet alleen abstracte elementen benadrukken, maar ook je hele presentatie visueel aantrekkelijker maken. Zelfs als je dia's niet vol staan met afbeeldingen, kun je met kleurrijke blokken bepaalde ruimtes bedekken en tekst toevoegen om ze tot leven te brengen. Daarnaast kun je kleuren gebruiken om je huisstijlkleuren te versterken en naadloos de identiteit van je bedrijf over te brengen.

design trend kleurrijk bol.com

Abstracte vormen

Terwijl geometrische ontwerpen de afgelopen jaren in de spotlight stonden, is het nu tijd voor abstracte vormen en elementen om te schitteren. Deze vormen trekken direct de aandacht en houden deze ook vast. Daarnaast voegen ze een vleugje creativiteit en speelsheid toe én kunnen ze moeiteloos worden toegepast om verschillende soorten informatie over te brengen. Of het nu gaat om grafieken, diagrammen, illustraties of iconen: abstracte vormen passen zich naadloos aan en voegen een uniek element toe aan je presentatie.

AI in PowerPoint

Ook AI maakt zijn opmars in PowerPoint. Zo heeft Microsoft 365 sinds 2019 de designer functie in het leven geroepen. Deze functie geeft je automatisch suggesties voor het verbeteren van je lay-out en het toevoegen van visuele elementen die je zelf weer snel en gemakkelijk kunt aanpassen. Daarnaast is Microsoft ook bezig met het ontwikkelen van een nieuwe zakelijke buddy genaamd CoPilot. Hiermee krijg je de mogelijkheid om via een eenvoudige chat interface allerlei taken uit te voeren. Maar naast Microsoft zijn er ook andere tools om door middel van AI PowerPoint presentaties te creëren, zoals ChatGPT. Alles lezen over de mogelijkheden van AI in PowerPoint? In deze blog vind je alles wat je erover moet weten.

Serif fonts

Er zijn verschillende designtrends die zich door de jaren heen herhalen. Zo ook deze. In 2024 gaan we weer meer zien van het klassieke Serif font. Deze tijdloze font straalt iedere keer weer professionaliteit uit en zorgt voor consistentie. Daarom is deze lettertype ideaal om titels, koppen en subkoppen te accentueren en te markeren. Daarnaast passen Serif-lettertypen naadloos bij diverse ontwerpen, kleurenpaletten en dynamische thema's.

Donkere modus

We kunnen vandaag de dag niet meer om de donkere modus heen. Schermtijden zijn gestegen en de donkere modus is populair op al onze apparaten. Maar daar blijft het niet bij. In 2024 heeft deze trend zich ook vertaald naar presentaties. Naast dat een donker design er strak uit ziet, brengt het ook wat voordelen met zich mee. Zo vermindert het de vermoeidheid van je ogen én geeft het een professionele uitstraling aan je slides. Daarnaast creëert het een moeiteloze glans, is het gemakkelijk leesbaar en heeft het een onderscheidend vermogen. Wat wil je nog meer?

Design trend PowerPoint donkere modus

Clean en simpel

Less is more. In 2024 gaat het helemaal over de strakke en eenvoudige design trends. Denk aan het maken en hergebruiken van elementen, zoals vormen of kleuren, om een gedurfde en effectieve presentatie te maken. Bij deze trend horen schreefloze lettertype die deze look en feel ondersteunen.

Design regels voor effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint

Naast de vele design trends, zijn er ook een aantal PowerPoint regels waaraan je je moet houden. Dus wil je écht indruk maken op je publiek? Houd je dan aan deze regels:

1. Less is more

Niemand zit te wachten op een slide vol met tekst, afbeeldingen en animaties. Nee, kiest juist voor één boodschap per slide. De hoeveelheid slides is niet belangrijk, zolang ze de essentie van jouw verhaal vastleggen en het publiek enthousiast maken. Vergeet die oersaaie teksten en opsommingstekens. Focus op wat echt relevant is voor je doelgroep en hoe je ze kunt overtuigen. Maak elke slide doordacht en krachtig. Zo creëer je een heldere en boeiende presentatie die indruk maakt. 

Welke van de slides hieronder trekt eerder je aandacht? Links of rechts?

Effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint - less is more

2. Blijf bij jezelf

We kennen het probleem: uiteenlopende presentatiestijlen en een gebrek aan consistentie met de huisstijl van jouw bedrijf. Zorg ervoor dat je een presentatie maakt die voldoet aan de branding regels van het bedrijf waarvoor je werkt. Daarnaast is het van essentieel belang dat je jezelf goed voorbereid en dat je het doel bepaald van jouw organisatie. Creëer een boeiend verhaal dat je publiek inspireert. Gebruik persoonlijke foto's in plaats van generieke stockfoto's om je verhaal te ondersteunen.

3. De gulden snede

De gulden snede is een eeuwenoude wiskundige berekening die een rol speelt in architectuur, natuurlijke fenomenen en zelfs in de verhoudingen van ons eigen gezicht. Met het getal 1,618 representeert het de perfecte verhouding. 

En raad eens? Ook veel fotocamera's, inclusief die op mobiele telefoons, maken gebruik van deze regel. Maar waarom zou je de gulden snede toepassen? Simpelweg omdat het je afbeeldingen spannender, dynamischer en perfect in balans kan maken. Het is een krachtig hulpmiddel om visuele harmonie te creëren. Dus, laat de gulden snede je gids zijn en breng je beelden tot leven!

4. KISS

Keep It Simple, Stupid! Niemand houdt van ingewikkelde monologen, toch? Denk eens terug aan je laatste presentatie. Hoe lang duurde die? En kon je je boodschap op een eenvoudige manier overbrengen? Het is belangrijk om een verhaal te creëren dat voor iedereen begrijpelijk is en tegelijkertijd kort en krachtig. Blijf gefocust op de kern van je verhaal. Oefen je presentatie en laat overbodige informatie achterwege. Vaak willen we alles tot in detail vertellen, maar met een goede voorbereiding kun je veel tekst schrappen en je verhaal recht op het doel af vertellen. 

5. Maak het visueel

Jouw presentatie is geen boekbespreking, dus waarom zou je heel je slide volstoppen me tekst? Onthoud: als je jezelf goed hebt voorbereid, zit je verhaal in je hoofd. Voorkom daarom dat je gaat voorlezen en laat die lappen tekst weg. Laat liever één beeld zien en vertel daarbij je verhaal. Wist je dat visuele content maar liefst 600.000 keer sneller wordt opgenomen dan tekst?

Effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint

Met effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint bedoelen we verschillende methoden en principes die worden toegepast bij het maken van professionele en visueel aantrekkelijke presentaties. Het gaat om het gebruik van grafische elementen, kleuren, lay-outs, typografie en animaties om de boodschap effectief over te brengen en de visuele impact van de presentatie te vergroten. Je weet nu welke trends er spelen en wat de regels zijn. Nu is het tijd om verder in de ontwerptechnieken te duiken.

Het gebruik van animaties en overgangen

Geef je presentatie een vleugje dynamiek met slimme overgangen en animaties. Maar pas op, gebruik ze met mate en met een duidelijk doel voor ogen. Je publiek zit niet in een kermisattractie. Animaties kunnen de inhoud tot leven brengen en je publiek betrekken bij je verhaal. Daarnaast kan het toevoegen van subtiele overgangen en effecten je presentatie visueel aantrekkelijk maken en de belangrijkste punten benadrukken. Animaties zijn er om de inhoud te ondersteunen, niet om de aandacht af te leiden.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van overgangen. Niemand zit erop te wachten dat jouw dia als een origami-vogel weg vliegt of dat het in stukken breekt. Mijn advies? Maak vooral gebruik van vervagen, duwen en vegen en probeer de andere overgangen zoveel mogelijk te vermijden. Houdt het rustig, zakelijk en simpel. Zo komt jouw boodschap uiteindelijk het beste over.

Zet het grid in PowerPoint aan

Het grid in PowerPoint is een handig hulpmiddel dat je helpt bij het precies uitlijnen van tekst, afbeeldingen en grafieken. Hierdoor krijgt je presentatie direct een professionelere uitstraling. Het grid dient als een onzichtbaar raster dat je visuele houvast biedt bij het ordenen en positioneren van je elementen. Of je nu tekstblokken op één lijn wilt krijgen, afbeeldingen perfect wilt centreren of grafieken gelijk wilt verdelen. Het grid zorgt ervoor dat alles netjes op zijn plek valt.

Het aanzetten van het grid is een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen is het tabblad 'Beeld' aan te klikken en de raster- en hulplijnen in te schakelen. Speel gerust met de instellingen totdat je de perfecte balans hebt gevonden tussen zichtbaarheid en subtiliteit. Wanneer je het grid gebruikt, zal je merken hoeveel gemak het biedt bij het creëren van een gestructureerde en aantrekkelijke presentatie. Je kunt er zeker van zijn dat je inhoud nauwkeurig is uitgelijnd en dat je visuele elementen naadloos samensmelten.

De juiste en consistente lay-out

Wil je de aandacht van het publiek vasthouden? Zorg er dan voor dat je presentatie er visueel aantrekkelijk uitziet. Kies zorgvuldig kleuren die zowel bij je huisstijl als bij het onderwerp en de boodschap van je presentatie passen. Zorg voor een goed contrast tussen tekst en achtergrond, zodat de tekst gemakkelijk leesbaar is.

Speel in je presentatie ook met leegte en maak gebruik van witruimte. Dit creëert een gevoel van harmonie. Maak je presentatie visueel aantrekkelijk door hoogwaardige en betekenisvolle afbeeldingen te kiezen die naadloos aansluiten bij de stijl en het thema. Versterk je boodschap met visuele elementen zoals grafieken, diagrammen en infographics, die je complexe informatie begrijpelijk en boeiend maken voor je publiek. En vergeet ook niet een leesbaar lettertypen te kiezen. Zorg ervoor dat jouw tekst goed te lezen is, maar overdrijf niet. Je wilt immers dat iedereen moeiteloos mee kan lezen. Niemand zit te wachten op een presentatie waarbij ze een vergrootglas nodig hebben om de tekst te lezen.

Welke van de onderstaande slides vind jij het fijnst om te lezen?

Verschillende lettertypen en grootte - effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint

Gebruik de sprekersnotities

Gebruik jij jouw presentatie als spiekbriefje? Stop daar mee! Het kan namelijk veel makkelijker zonder dat jouw publiek wordt lastiggevallen door grote lappen tekst. Hoe? Met de notitiefunctie in PowerPoint! Deze handige functie stelt je in staat om persoonlijke aantekeningen te maken die alleen voor jou zichtbaar zijn. Maak optimaal gebruik van deze ruimte door belangrijke punten, sprekersnotities en referenties toe te voegen. Hierdoor voorkom je dat je tijdens de presentatie cruciale informatie vergeet.

Met de notities in PowerPoint heb je een geheim wapen tot je beschikking. Deze pagina's bieden je de mogelijkheid om gedetailleerde aantekeningen te maken die speciaal zijn afgestemd op jouw behoeften. Je kunt belangrijke punten markeren, complexe concepten uitleggen en specifieke voorbeelden toevoegen die je wilt delen met het publiek. Dit stelt je in staat om je gedachten te organiseren en je boodschap effectiever over te brengen.

Maak het interactief

Maak jouw presentatie boeiender en geef het meer diepgang. Voeg daarom interactieve elementen toe aan je presentatie. Denk hierbij aan het integreren van hyperlinks naar andere dia's, het toevoegen van navigatieknoppen en meer. Door deze interactieve functies toe te voegen, kun je de betrokkenheid van je publiek vergroten en hen actief laten deelnemen aan de presentatie. Interactieve elementen in een presentatie zorgen er ook voor dat je per doelgroep kunt bepalen wat je wel en niet wil vertellen. Hierdoor maak je jouw presentatie niet alleen informatief, maar ook interactief en boeiend, waardoor je publiek zich meer betrokken voelt bij het onderwerp. Hulp nodig bij het maken van een interactieve presentatie? Ontdek de mogelijkheden!

In het kort...

Met deze effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint kun je oersaaie presentaties transformeren tot boeiende en indrukwekkende diavoorstellingen. De design trends van 2024, zoals kleurrijke tekstblokken, abstracte vormen, AI-mogelijkheden, Serif fonts, de donkere modus en een clean en simpel ontwerp, zorgen voor visuele aantrekkelijkheid en professionaliteit. Het naleven van design regels, zoals "less is more", consistentie met jezelf en je bedrijf, het toepassen van de gulden snede, het KISS-principe en het gebruik van visuele content, versterkt de impact van je presentatie. Vergelijk de trends van 2024 ook eens met de trends van 2019.

Daarnaast bieden de effectieve ontwerptechnieken, zoals het creëren van visuele hiërarchie, het gebruik van subtiele overgangen en animaties, notities en interactieve elementen de mogelijkheid om je boodschap effectief over te brengen en je publiek te betoveren. Dus ga aan de slag en breng je PowerPoint presentaties naar een hoger niveau!

Effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint door experts

Klinkt het makkelijker dan gedaan en loop je toch nog vast bij het creëren van een indrukwekkende PowerPoint Presentatie? Dan staan wij voor je klaar om jouw presentatie naar het allerhoogste niveau te tillen. Dit doen we met behulp van effectieve ontwerptechnieken voor PowerPoint natuurlijk! Wij weten als geen ander hoe we alles uit PowerPoint moeten halen om jouw boodschap over te brengen. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op of neem een kijkje in onze portfolio voor meer inspiratie!

PPT Solutions portfolio website pagina

Over de schrijver
Kies je voor PowerPoint of ga je toch voor Canva? En wat dacht je van Slidebuilder of Templafy? De keuzes tussen de vele software en tools wordt steeds moeilijker. Maar geen paniek! Voor al je vragen over verschillende software en tools ben je bij Etienne aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar de voor- en nadelen of de grootste verschillen, Etienne zet alles voor je op een rijtje. Zo kan jij snel je keuze maken en scheelt het je weer een hoop uitzoek werk.
Reactie plaatsen