Geef jij binnenkort een presentatie over jezelf, maar weet je niet hoe je een mooie presentatie maakt? In verschillende situaties kan het voorkomen dat je een presentatie geeft over jezelf voor een publiek. Om je daarmee op weg te helpen, geven we je in deze blog drie voorbeeld PowerPoint presentaties die je kunt gebruiken om jezelf te presenteren. Daarnaast geven we je handige tips over onderwerpen zoals jezelf op een originele manier voorstellen, een presentatie geven bij een sollicitatie en jezelf presenteren in een andere taal. Benieuwd geworden naar de voorbeelden? Lees dan snel verder!
Inhoudsopgave (creatieve presentatie over jezelf)
1. Presentatie over jezelf: 3 voorbeelden
2. Jezelf presenteren in 5 minuten
3. Jezelf voorstellen door middel van een originele presentatie
4. Tips voor specifieke presentaties
4.1 Sollicitatie presentatie
4.2 Jezelf presenteren in een andere taal
Presentatie over jezelf: 3 voorbeelden
In verschillende situaties kan het voorkomen dat je moet presenteren over jezelf. Bijvoorbeeld bij een klant of voor je nieuwe collega’s. Het kan dan best lastig zijn om te bepalen welke informatie je wel of niet presenteert. Het belangrijkste hierbij is om te bepalen wie jouw publiek is en wat zij van jou willen weten.
Presenteer je jezelf bij een klant? Dan is het op zijn plaats om jezelf persoonlijk voor te stellen. Zo breek je het ijs en creëer je een persoonlijke band. Verder zal de klant geïnteresseerd zijn in wat je voor hem kunt betekenen op zakelijk vlak. De verhouding tussen persoonlijke en zakelijke informatie kan per klant verschillen. Bedenk hierbij wat bij jou en de klant past. Wanneer je jezelf voorstelt aan je nieuwe collega’s met een presentatie, zullen zij persoonlijke informatie wellicht interessanter vinden dan zakelijke informatie. Belangrijk is dat je vertelt wat relevant is voor jouw publiek.
Een goede balans tussen persoonlijk en zakelijk is belangrijk. Om je hierbij te helpen bieden wij je drie voorbeeld PowerPoint presentaties over jezelf aan voor verschillende informatie: privé, zakelijk en een combinatie van beide. Bekijk de drie voorbeelden hieronder:
Persoonlijk en zakelijk
Een combinatie van persoonlijke en zakelijke informatie is vaak de leukste manier om jezelf te presenteren. Door persoonlijk en zakelijk te combineren vertel je het volledige verhaal over jezelf. Een zakenrelatie vindt het namelijk ook fijn om te weten wat voor persoon hij of zij voor zich heeft, naast jouw werkervaring en skills. De verhouding tussen formele en informele informatie kan per situatie verschillen. Bepaal daarom welke informatie relevant is voor jouw publiek. Bekijk hieronder een voorbeeld PowerPoint presentatie die zowel in een informele als in een zakelijke setting gebruikt kan worden.
Persoonlijk
Maak je een creatieve presentatie over jezelf voor bijvoorbeeld je opleiding of je vereniging? Dan gaat het vaak over meer informele onderwerpen. Wat het publiek vooral van jou wil weten, is wie jij bent als persoon. Dit zijn zaken als: wie ben je en hoe oud ben je? Waar woon je? Wat zijn je grootste hobby’s? Door dit met het publiek te delen kan het publiek een beeld schetsen van wie jij bent. Ook in een informele setting geldt dat je alleen moet vertellen wat relevant is voor het publiek. Hieronder vind je een voorbeeld van hoe dit er in PowerPoint uit kan zien.
Zakelijk
Wanneer je in een meer formele setting jezelf presenteert is het belangrijk dat het werk gerelateerd is. Informatie over je werkervaring, opleiding, werkwijze en projecten of portfolio is dan relevant voor je publiek. Wil je toch iets kwijt over je privéleven? Houd het dan kort en krachtig. Vertel er bijvoorbeeld bij: ‘hier krijg ik energie van om mijn werk te kunnen doen’. Wederom geldt: bedenk wat het publiek van jou wil weten en vertel alleen wat relevant is. Bekijk hieronder een voorbeeld presentatie voor een formele setting:
Leer zelf indrukwekkende presentaties maken (online en offline cursus)
Wil jij zelf een inspirerende presentatie maken die er goed uit ziet én effectief is? Dan is een van onze cursussen echt iets voor jou. Je leert hierin alles over PowerPoint en gaat praktisch aan de slag met het ontwerpen van indrukwekkende slides. Saaie presentaties zijn voorgoed verleden tijd!
Jezelf presenteren in 5 minuten
In sommige situaties heb je echter minder lang de tijd om jezelf voor te stellen en word je gevraagd om jezelf in 5 minuten te presenteren. Hoe doe je dit effectief? Wat vertel je wel en wat vertel je niet? Volg onderstaande stappen en je benut de 5 minuten spreektijd optimaal.
1. Opening van je presentatie
Begin je presentatie met een krachtige opening en boei daarmee je publiek. Benieuwd hoe je dit kunt doen? In deze blog geven we je 3 tips voor een krachtige opening van je presentatie. Na een krachtige opening is het tijd om jezelf kort voor te stellen. Dit doe je door bijvoorbeeld je naam, je leeftijd en je woonplaats te noemen. Je kunt na het vertellen van je personalia enkele hobby’s of nevenactiviteiten benoemen: datgene waar jij energie van krijgt om je dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Let er op dat je niet te snel ter zake komt, het draait bij de opening van je presentatie om het creëren van een vertrouwensband met je publiek. Door wat meer over jezelf als persoon te vertellen, heeft het publiek een duidelijk beeld over wie er voor hen staat en neem je weg dat mensen dingen over je gaan denken.
2. Vertel wat je doet
Als je jezelf hebt voorgesteld kun je vertellen waar je je dagelijks mee bezig houdt. Benoem bijvoorbeeld de corebusiness van het bedrijf waar je voor werkt, wat jouw rol binnen het bedrijf is, voor welke opdrachtgevers je werkt en wat je werkzaamheden inhouden. Dit mag uitgebreider dan de opening van je presentatie, maar let er op dat het niet te langdradig wordt. Vermijd daarom vakjargon en blijf ‘to the point’.
3. Werkwijze en USP’s
Vertel het publiek over jouw werkwijze: wat zijn de unique selling points van jouw bedrijf? Welke drijfveren hebben jullie? Maak duidelijk op welke manier jouw organisatie zich onderscheidt van de concurrenten.
4. Jezelf presenteren / verkopen
Je hebt het publiek nu van alles verteld over jezelf, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Nu is het moment om te vertellen wat jij voor het publiek kan betekenen of wat jouw organisatie hen te bieden heeft. Mocht je een speciale aanbieding hebben voor het publiek, dan is dit het moment om het te vertellen.
Verdeel naar eigen inzicht je vijf minuten spreektijd over de vier onderdelen. Je hebt dan binnen vijf minuten jezelf en je bedrijf voorgesteld aan het publiek en zij weten wat je hen te bieden hebt.
Jezelf voorstellen door middel van een originele presentatie
Opzoek naar een originele manier om jezelf te presenteren? We hebben vier tips voor jou op een rijtje gezet waarmee je een creatieve presentatie over jezelf kunt geven. Zo onderscheid jij je van de anderen en blijft jouw presentatie het publiek beter bij. Aan de slag!
Tip 1 – Zorg voor een originele opening
Wanneer jij jezelf voorstelt verwacht het publiek waarschijnlijk een opsomming van je naam, leeftijd, hobby’s en andere gegevens. Verbreek dit verwachtingspatroon van jouw publiek met een originele opening. Dit kun je doen door na het noemen van jouw naam een vraag te stellen aan het publiek, of een leuke anekdote over jezelf te vertellen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar let er op dat het relevant blijft voor je publiek en past bij de setting.
Tip 2 – Laat het verhaal aansluiten op het publiek
Bij het voorstellen vertel je veel informatie over jezelf. Je kunt dit interessanter maken voor het publiek wanneer je de informatie op hen toespitst. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kan je vertellen wat het publiek aan jou heeft: waar ben jij heel goed in? Of vertel over een van je laatste successen op werkgebied. Op deze manier vertaal je jouw eigenschappen naar een voordeel voor het publiek. Daarbij komt dat wanneer je iets vertelt waar je trots op bent, je dit ook uitstraalt. Dit zorgt er voor dat je een positieve indruk achterlaat bij je publiek.
Tip 3 – Maak het interactief
Betrek het publiek bij jouw presentatie door gebruik te maken van een interactieve presentatie. Door een interactieve presentatie te gebruiken kun je inspelen op de informatie behoefte van jouw publiek. Bij de eerder gegeven voorbeeld PowerPoint presentatie die je kunt gebruiken om jezelf zowel privé als zakelijk voor te presenteren, is gebruik gemaakt van een interactief menu. Je kunt in het menu een keuze maken tussen privé en zakelijk. Hierdoor kun je met één presentatie bij elk type publiek terecht en op een leuke manier inspelen op hun behoefte.
Tip 4 – Gebruik een creatieve afsluiter
Zorg er voor dat het publiek jouw presentatie niet direct weer vergeet door gebruik te maken van een originele afsluiter. Sluit bijvoorbeeld af met een call to action: “Lijkt het je leuk om persoonlijk kennis te maken, neem dan contact met mij op. Dan drinken we samen een kop koffie”. Dit kun je perfect combineren met een mooie afsluitingspagina, zoals een kopje koffie met het logo van de organisatie erop en daarnaast jouw contactgegevens. Bekijk hier meer originele afsluiters voor je presentatie.
Meer tips voor het maken van een creatieve presentatie? Bekijk dan deze blog met 8 ideeën voor een creatieve presentatie.
Tips voor specifieke onderwerpen voor presentaties
Sollicitatie presentatie
Bij een sollicitatie kun je PowerPoint op verschillende manieren inzetten om op te vallen tussen alle andere sollicitanten. Zo kun je PowerPoint gebruiken om jezelf te presenteren tijdens het eerste sollicitatiegesprek of voor het geven van een presentatie tijdens een volgend gesprek. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.
Jezelf voorstellen tijdens een sollicitatie
Iedereen die wel eens heeft gesolliciteerd kent deze vraag: ‘Vertel eens iets over jezelf?’. Het antwoord op deze vraag bevat informatie over jou, en je wilt hier natuurlijk de interviewer mee overtuigen. Een manier om op te vallen tussen alle andere sollicitanten, is door deze vraag te beantwoorden met behulp van een PowerPoint presentatie. In deze presentatie stel je jezelf voor door meer te vertellen over de volgende onderwerpen:
- Naam, leeftijd en andere persoonlijke informatie;
- Relevante werkervaring en/of opleidingen;
- Jouw vaardigheden;
- Hobby’s: waar krijg jij energie van?;
- Wat je ambities zijn en hoe je jouw toekomst (binnen het bedrijf) voor je ziet;
- De reden waarom je hebt gesolliciteerd.
Vertel tijdens je presentatie alleen de meest sterke en relevante informatie. Let er op dat je niet te veel in detail treedt en je presentatie niet te lang duurt, anders verlies je de aandacht van de interviewer en laat je geen goede indruk achter. Vertel wel wat meer dan alleen datgene wat in je CV staat: die heeft de interviewer namelijk al gelezen. Door jezelf voor te stellen door middel van een presentatie doorbreek je het patroon van de interviewer en blijft jouw sollicitatie de interviewer beter bij.
Tip: een belangrijke tip als je een presentatie wilt geven over jezelf, neem dan je eigen laptop of tablet mee om de PowerPoint op af te spelen. Zo kom je goed voorbereid over en voorkom je dat je niet over de juiste techniek beschikt om jouw presentatie te laten zien.
Een presentatie geven bij een sollicitatie
Tegenwoordig kan het geven van een presentatie een onderdeel van een sollicitatiegesprek zijn. Vaak wordt erbij vermeld waar de presentatie over moet gaan: dit kan een specifiek onderwerp zijn, of een onderwerp naar keuze. In het laatste geval kan het handig zijn om de presentatie over jezelf te laten gaan. Uiteindelijk gaat het bij de presentatie namelijk om hoe jij overkomt op je publiek. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid de presentatie kunt geven.
1. Lees de opdracht goed door
In de opdracht staat vaak het onderwerp vermeld waar je over gaat presenteren, hoe lang deze mag duren en aan welke andere criteria de presentatie moet voldoen. Lees de opdracht dus goed door en kom niet voor verrassingen te staan.
2. Neem contact op bij vragen
Wanneer de opdracht summier is omschreven of nog niet helemaal helder is, neem dan contact op met het bedrijf en stel vragen. Je kunt dan direct vragen of er bijvoorbeeld een beamer beschikbaar is, zodat je een PowerPoint presentatie kunt gebruiken.
3. Bereid je presentatie voor
Doe research naar het onderwerp van je presentatie en bepaal wat je wilt vertellen aan het publiek. Wanneer de presentatie over jezelf gaat, let er dan op dat het niet te informeel wordt. Vergeet niet dat het nog steeds om een sollicitatiegesprek gaat. Zorg dat jouw kwaliteiten goed naar voren komen tijdens de presentatie, ongeacht het onderwerp.
4. Breng structuur aan in je PowerPoint
Een goede structuur mag nooit ontbreken, ook niet tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg voor een goede inleiding, een duidelijk middenstuk waarin je tot de kern komt van je presentatie en sluit sterk af. Door een originele opening of afsluiter zorg je er voor dat het publiek jouw presentatie niet meteen weer vergeet. Onthoud tenslotte dat de PowerPoint presentatie alleen dient als ondersteuning van jouw verhaal. Zet dus niet te veel tekst op de slides en laat deze aansluiten op je verhaal.
Zelf een indrukwekkende presentatie maken? Bekijk dan deze blog en maak in 12 stappen een indrukwekkende PowerPoint presentatie.
Jezelf presenteren in een andere taal
Voor een internationaal publiek is het gebruikelijk om je presentatie in een andere taal te geven, maar hoe pak je dit goed aan? Het geven van een presentatie in een andere taal gaat vaak verder dan alleen het vertalen van de teksten. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je een presentatie in een andere taal geeft. Volg onderstaande tips en maak indruk op je publiek.
Openen in verschillende talen
Als het publiek verschillende talen spreekt doe je er goed aan jezelf te presenteren in het Engels. Om een persoonlijke touch te geven aan de presentatie zou je er voor kunnen kiezen om jezelf te presenteren in alle talen die het publiek spreekt, dit creëert een open sfeer en hiermee breek je direct het ijs. Let hierbij wel op dat je geen mensen uitsluit door de taal, die een bepaalde groep spreekt, over te slaan. Voor het gemak hebben we de openingszin die gebruikt wordt in onze voorbeelden voor je op een rij gezet in de belangrijkste talen in Europa:
- Jezelf voorstellen in het Engels: Hello my name is John Doe
- Jezelf voorstellen in het Frans: Bonjour, je m’appelle John Doe
- Jezelf voorstellen in het Duits: Hallo, ich heiße John Doe
Bereid je goed voor
‘Een goed begin is het halve werk’ gaat zeker op voor het geven van een presentatie in een andere taal. Natuurlijk moet je er voor zorgen dat alle teksten in de PowerPoint correct vertaald zijn, maar net zo belangrijk is dat je het verhaal goed voorbereid. In bepaalde gevallen ben je er niet zeker van of het publiek Nederlands, Engels, Frans of Duits spreekt. In dat geval is het goed om de presentatie in meerdere talen paraat te hebben en de presentaties in meerdere talen te oefenen.
Door nog meer te oefenen dan je normaal doet, kun je vermijden dat je een spiekbrief nodig hebt. Wanneer je het verhaal eenmaal kent, bedenk dan welke vragen het publiek mogelijk kan stellen na je presentatie. Bereid ook het antwoord op de vragen voor in die taal. Zo kom je niet alleen voorbereid en zeker over, het geeft je ook houvast tijdens je presentatie. Mocht je na je voorbereiding nog steeds moeite hebben met de presentatie in een andere taal, probeer dan om kort voor je presentatie alvast in die taal te spreken. Dit kan je helpen om gewend te raken aan de taal en maakt het presenteren een stuk makkelijker.
Spreek de taal van je publiek
Bepaal van te voren hoe goed het taalniveau van je publiek is en sluit je verhaal hier op aan. Zijn het professionals binnen jouw vakgebied? Dan kun je vakjargon prima gebruiken. Wanneer dit niet zo is kun je vaktermen beter vermijden. Niet alleen je taalgebruik moet op hen afgestemd zijn, ook je boodschap moet naadloos aansluiten op het publiek. Bedenk wat het publiek van jou wil weten en wat het niveau van hun huidige kennis is. Pas hier vervolgens je verhaal op aan.
Breng structuur aan in je presentatie
Structuur is natuurlijk altijd belangrijk in een presentatie. Toch ontbreekt dit vaak, terwijl het juist iets is waar je publiek waarde aan hecht. Maak direct duidelijk aan het publiek wie je bent en waarom je een presentatie geeft. Geef hen een duidelijke introductie, inhoud en afsluiting. Op deze manier kom je sterker over bij het internationale publiek waar je voor mag spreken. Lees in deze blog hoe je een effectieve presentatie maakt.
Laat een professionele presentatie ontwikkelen en inspireer jouw publiek.
Ben je opzoek naar een PowerPoint template of bedrijfspresentatie waarmee jouw organisatie goed voor de dag komt bij klanten of relaties? Laat dan een professionele presentatie maken, volledig op maat en binnen de huisstijlrichtlijnen. Zo laat jij de beste indruk achter bij jouw publiek!