Business Plan PowerPoint template voor jouw onderneming!
27 juli 2021 
6 min. leestijd

Business Plan PowerPoint template voor jouw onderneming!

Wil je voor jouw onderneming een business plan schrijven en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan is een business plan template iets voor jou. Met deze template kun je makkelijk in PowerPoint een business plan maken en weet je zeker dat de belangrijkste onderdelen erin verwerkt zijn. De template bestaat uit verschillende onderdelen en in deze blog leg ik per onderdeel uit hoe je dit kunt invullen voor jouw onderneming. Benieuwd naar de onderdelen van een business plan? Lees dan snel verder.

Download de business plan template

Wil je gelijk aan de slag met de business plan template? Wacht niet langer en download hem meteen!

Klik hieronder om de business plan template te downloaden.

Business plan Powerpoint template

Wat is een business plan?

In een business plan beschrijf je wat jouw onderneming gaat doen, hoe je dit gaat doen en wat daarvan het (mogelijke) resultaat gaat zijn. Zo kun je goed presenteren hoe en waarom je succes gaat behalen met jouw onderneming.

In verschillende situaties kun je een ondernemingsplan nodig hebben. Zo is dit bijvoorbeeld handig wanneer je net gaan starten met je onderneming. Niet alleen is het handig om het plan voor jezelf goed op een rijtje te zetten. Je kunt dit plan ook presenteren aan je stakeholders of partners. Dit kunnen klanten of medewerkers zijn, maar denk ook aan investeerders, leveranciers of andere partijen waarmee je wilt samenwerken. Je kunt zo ook nog voor je start met je onderneming ontdekken of jouw ondernemingsplan haalbaar is.

Dit vind je in het ondernemingsplan template

Met onze ondernemingsplan template maak je in een handomdraai een professionele presentatie waarmee je jouw business plan goed kunt presenteren. We hebben de template zo gemaakt dat je hem makkelijk kunt aanpassen in jouw huisstijl. Je kunt alle kleuren eenvoudig aanpassen en zelf afbeeldingen invoegen die passen bij jouw onderneming. Niet alleen vind je slides voor elk onderdeel van jouw ondernemingsplan, ook bevat de template een openingsslide, agenda en een afsluiting. Je bent dus helemaal klaar om jouw plan te presenteren! Bekijk hieronder een impressie van wat je van de template kunt verwachten:

 

Waaruit bestaat een business plan?

Het business plan template bestaat uit verschillende slides, zodat je een compleet plan kunt opstellen. Je kunt de slides helemaal aanpassen naar de informatie die je er zelf in wilt verwerken. In het business plan PowerPoint template vind je slides voor een bedrijfsintroductie, marktonderzoek, concurrentie, doelgroep, producten/diensten, marketing plan en financieel plan. Hieronder leg ik per onderdeel uit hoe je het business plan template kunt invullen.

Voor we beginnen: de opening en agenda slide

Om goed van start te gaan, beginnen we met een krachtige opening. Voeg op de opening slide daarom een goede foto toe, een van jou, je producten of je onderneming. Heb je die (nog) niet? Gebruik dan een foto die visualiseert waar je voor staat of wat je aanbiedt. Zo is dit meteen duidelijk bij het begin van je presentatie.

Vervolgens vullen we de agenda slide in. In het voorbeeld gebruiken we vier hoofdstukken. Verdeel de slides onder in hoofdstukken, zoals: Over ons, Markt, Producten/Diensten en Marketing & Finance. Je kan dit natuurlijk ook aanpassen door meer hoofdstukken toe te voegen of de slide te dupliceren.

1. Bedrijfsinformatie

Nu gaan we echt aan de slag. Het is belangrijk om een goede introductie te geven over jouw onderneming. Je kunt hier verschillende informatie in verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de missie, visie en het doel van de onderneming. Probeer hierin zo concreet mogelijk te beschrijven waarom de onderneming op aarde is. Wat wil je bereiken? Wat is het ultieme doel?

Wanneer je met een team werkt, kun je op de volgende slide van het business plan PowerPoint template de teamleden toevoegen. Zorg voor goede foto’s en beschrijf ook hun functie of verantwoordelijkheden. Tip: zijn de foto’s erg verschillend qua kleur? Maak ze dan zwart-wit. Dit zorgt er voor dat het toch een mooi geheel wordt.

2. Marktonderzoek

In dit onderdeel van de business plan PowerPoint template voeg je alle informatie toe die je over de markt hebt weten te verzamelen. Denk daarbij aan de totale omzet in de markt en het marktaandeel van de verschillende spelers. In de PowerPoint template vind je een slide met twee grafieken die je makkelijk kunt aanpassen met de juiste data. Ook is er een tekstvak aanwezig om beknopt de belangrijkste trends weer te geven.

Heb je meer te vertellen over de markt? Kopieer dan een andere slide en voeg deze in na de slide over het marktonderzoek. Zo kun je op de nieuwe slide wat meer informatie toevoegen over jouw marktonderzoek.

3. Concurrentie

Het volgende deel van de ondernemingsplan template is de concurrentie. Hierin benoem je de belangrijkste concurrenten en laat je zien in welk opzicht zij verschillen van jouw onderneming. Wat je hierin vooral wilt benadrukken, is hoe jij je positioneert ten opzichte van de concurrent. Wat maakt jou uniek? Waarom moet de klant voor jouw onderneming kiezen?

In de slide vind je een tabel waarin je concurrenten met elkaar kunt vergelijken. Wijzig de icoontjes naar onderwerpen die voor jouw onderneming relevant zijn. Om wat voorbeelden te geven: prijs, kwaliteit, service, etc. Zoek icoontjes die bij deze onderwerpen passen en licht de ze toe tijdens je presentatie.

4. Doelgroep

Na de concurrentie komt de doelgroep aan bod in de ondernemingsplan template. Je beschrijft in dit onderdeel jouw doelgroep zo specifiek mogelijk. Zie het als een buyer persona: een verpersoonlijking van jouw ideale klant. In de template hebben we als voorbeeld: functie, land, leeftijd, markt en branche. Dit zijn veelgebruikte aspecten voor het beschrijven van je doelgroep. Je kunt dit natuurlijk ook aanpassen naar aspecten die beter bij jouw situatie passen. Vergeet niet een foto toe te voegen om het extra beeldend te maken.

De volgende slide van de template gaat over de uitdagingen van de doelgroep. Waar lopen zij tegenaan? Welke problemen ervaren zij? Welke wensen en behoeften heeft de doelgroep? Beschrijf het hier beknopt.

Heb je meerdere doelgroepen of persona’s? Dupliceer dan de twee slides om deze toe te voegen.

5. Product of dienst

Hier heb je misschien wel het langst op zitten broeden: de producten of diensten. In dit onderdeel van de business plan PowerPoint template kun je helemaal los! Bij de slide ‘onze oplossingen’ beschrijf je namelijk welke producten of diensten je aanbiedt, om de uitdagingen van de doelgroep (beschreven op de vorige slide) op te lossen. Leg de producten of diensten hier beknopt uit. Heb je een mooie foto van je producten of diensten? Vervang dan de blauwe achtergrond door de foto om jouw oplossingen meteen visueel te maken.

Je wilt natuurlijk zo overtuigend mogelijk overkomen bij het presenteren van jouw producten of diensten. Het is daarom handig om een testimonial te laten zien van een tevreden klant. Zo wek je meteen vertrouwen bij jouw toehoorder. De slide staat al voor je klaar in de template, direct na de ‘onze oplossingen’ slide. Pas de tekst aan en voeg een foto van jouw klant toe.

6. Marketing plan

Na de producten of diensten, beschrijf je het marketing plan in de business plan template. In het marketingplan vertel je hoe je jouw product of dienst wilt verkopen. Van welke verkoopkanalen ga je gebruikmaken? Wordt er geadverteerd en op welke kanalen? Welke rol speelt social media? Wat is het benodigde marketingbudget om de doelen te bereiken? Dit zijn een aantal zaken die je kunt benoemen. Heb je wat meer inspiratie nodig? Bekijk dan eens ons marketingplan op één A4.

7. Financieel plan

Het laatste onderdeel van het ondernemingsplan is het financiële plan. Zeker niet onbelangrijk wanneer je het business plan gebruikt om investeerders of partners te overtuigen om met jou in zee te gaan. Op de slide staat een tabel waarin je bijvoorbeeld per kwartaal de omzet of winst per jaar kunt weergeven. Dit kan van de afgelopen jaren zijn, maar wanneer je net gaat starten met jouw onderneming dan kun je hier ook de verwachte cijfers voor de komende jaren presenteren.

Ook hier geldt: wanneer je meer informatie wilt presenteren (denk aan kosten of benodigde investeringen), kopieer dan een tekstslide uit de presentatie en voeg deze in na de slide met de jaarcijfers. Zo kun je wat meer informatie presenteren of de cijfers toelichten.

Extra slides

Dat waren ze dan! Alle onderdelen van het business plan PowerPoint template. We hebben nog wat extra slides toegevoegd aan de template, om je presentatie nog krachtiger te maken. Zo vind je nog een slide met een grote afbeelding en titel, een slide waarop je de logo’s van partners of klanten kunt toevoegen, een extra testimonial slide en tenslotte een afsluiting van je presentatie. Die laatste is erg belangrijk, want je wilt natuurlijk een goede indruk achterlaten! Zorg dat je contactinformatie duidelijk op de slide staat en voeg een passende foto toe.

PowerPoint specialist PPT Solutions

Heb je de template nog niet gedownload? Klik dan hieronder en ga direct aan de slag!

Business plan Powerpoint template

PPT Solutions is een designbureau gevestigd in Rotterdam. We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van professionele PowerPoint presentaties. Onze medewerkers hebben één duidelijke missie: De meest inspirerende presentatie maken! Dat hebben we al voor meer dan 1500 bedrijven mogen doen, van midden- en klein bedrijf tot multinational bedrijven. Heb je hulp nodig bij het maken van een professionele presentatie? Neem dan contact met ons op.

Over de schrijver
Als er iemand is die alles, maar dan ook écht alles weet over PowerPoint dan is het Ferry. Met zijn passie voor het vak en een hoog niveau aan expertise weet hij keer op keer weer een verbluffende presentatie neer te zetten. Van een next level design tot aan alle ins en outs, hij weet precies wat er nodig is om een boodschap succesvol over te brengen. Maar naast dat hij precies weet wat je nodig hebt, zorgt hij ervoor dat je geïnspireerd raakt door de tofste presentaties. Kortom, voor al je vragen, tips & tricks én inspiratie is Ferry de juiste persoon. Hij is niet voor niets dé PowerPoint expert van PPT Solutions!
Reactie plaatsen