Design- en PowerPoint trends 2019
23 januari 2019 
6 min. leestijd

Design- en PowerPoint trends 2019

Het is tijd voor de design- en PowerPoint trends van 2019.  In dit blog lees je wat de trends zijn en hoe je deze kunt benutten voor jouw eigen presentatie. Vorig jaar was het kernwoord: FOCUS. Wat gaat het komende jaar ons brengen? En wat mogen we absoluut niet missen? Er staan een aantal spannende dingen te gebeuren. PowerPoint 2019 wordt dit jaar gelanceerd en Office 365 krijgt een aantal nieuwe updates. Op designgebied is er van alles gaande en dat kunnen we maar met 1 woord samenvatten: BRUTAAL.

Dikke letters gaan 2019 domineren, in combinatie met funky patronen en met kleuren zo contrasterend als een 80’s trainingspak. Het doel van deze trend? Opvallen! Kortom, 2019 wordt een jaar waar je niet omheen kan, maar ook niet omheen wil. Ben jij klaar voor het komende jaar?

De kernwoorden voor dit jaar zijn: Brutaal, bizar, eigenwijs, eigenzinnig, funky, kleurrijk, uniek, in your face.

Onderwerpen design- en PowerPoint trends 2019

1. De grootste designtrend: Brutaal!
2. Kleur van het jaar
3. Vormen en Fonts
4. Asymmetrische overgangen
5. PowerPoint trends 2019

1. De grootste designtrend: Brutaal!

In het laatste kwartaal van 2018 zie je het op verschillende websites van grote merken het brutale design al verschijnen. Dit is de meest impact volle trend van dit jaar. Het hoeft niet mooi, maar het moet opvallen. Afgekapte beelden, gebruik van een gradiënt, geen strakke uitlijning, schokkerige gifjes en vloekende kleuren zetten de toon met veel contrast.

Geloof je ons niet? Dat is niet zo gek, maar een aantal grote merken hebben deze trend al omarmd. In 2016 zette Instagram al de eerste stappen door de huisstijl helemaal om te gooien naar een brutaler design. Veel negatieve reacties volgden, maar het bleek een kwestie van wennen voor veel mensen. De toon was gezet. Dit heeft zich de afgelopen jaren langzaam ontwikkeld naar de trend van vandaag de dag.

PowerPoint trends - Instagram

Twee andere voorbeelden zijn van adidas en Ikea. Zij hebben gedeeltes van hun website volledig omgetoverd naar de trend van nu. Bekijk hieronder twee screenshots met het jaren tachtig design:

PowerPoint trends 2019 - Adidas Yung Series

PowerPoint trends 2019 - Ikea

In de jaren tachtig kwam ook de eerste versie voor PowerPoint uit. Om precies te zijn in 1987 en de eerste versie is gemaakt voor de Mac. Hieronder zie je een afbeelding met de eerste versie van PowerPoint en daar zie je het design van de jaren tachtig (en de PowerPoint trend 2019) in terug komen.

PowerPoint trends 2019 - Powerpoint1987

PowerPoint 1 – verschijningsjaar: 1987

2. Kleur van het jaar

Elk jaar kiest het kleureninstituut Pantone dé kleur van het jaar. Er is gekozen in 2019 voor de kleur Living Coral. Volgens hen beschreven als een levendig koraaltint met een gouden ondertoon. We zullen deze kleur gaan terug vinden op de catwalk, winkels en op websites.

Bekijk hieronder de kleur die we veel gaan terug zien in dit jaar.

3. Vormen en Fonts

‘Doe maar normaal’ is een uitspraak die niet past bij het designbeeld van dit jaar. Het kan niet gek genoeg. Zwevende objecten, stuiterende animaties en bewegende beelden. Er wordt gekozen voor grote grove vormen, titels en cijfers. Om structuur te geven aan de brutale chaos worden deze ingezet om dingen af te kaderen of juist om iets eruit te laten springen. Deze worden afgewisseld met kleinere vormen.

Daarnaast worden video’s ingezet om deze meer dynamiek te creëren.

In 2019 gaan we veel korte shots en sfeerbeelden terug zien in presentaties of op websites. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze pagina van Yard Agency.

PowerPoint trends 2019 - Yard Nike

‘Niet al te gewoontjes’, is ook het motto als we kijken naar de typografie. Uitgesproken schreefloze fonts met karakter. Bold, groot en in-your-face. Zo liet Airbnb onlangs het uitgesproken font ‘Cereal’ ontwikkelen.

PowerPoint trends 2019 - AIRBNB Cereal

Om jouw presentatie een unieke look te geven is het een aanrader een eigen font te gebruiken. Pas daarmee wel op want als je de presentatie naar iemand verzend en diegene heeft het lettertype niet geïnstalleerd op zijn computer, dan ziet diegene een standaard font en dat geeft de presentatie een hele andere uitstraling. Wil je daarom toch liever een standaard lettertype gebruiken kies dit jaar dan voor fonts met een mogelijkheid tot het maken van dikke letters zoals: CORBEL of GILL SANS

PowerPoint trends 2019 - Gill en Corbel

4. Asymmetrische overgangen

We hadden het net al over de trend die we samenvatten onder het woord brutaal. Een (berekende) slechte uitlijning en afstappen van het vaste stramien of grid sluit hier helemaal op aan. De afgelopen jaren hebben we alles netjes recht onder elkaar geplaatst, maar in 2019 mag het losser, gekker, door elkaar, eigenzinniger en spannender.

In plaatst van een subtiele overgangen die op elke slide hetzelfde zijn mag er dit jaar meer mee ‘gespeeld’ worden. Zo mogen slides van links naar rechts en van onder naar boven schieten. Vlakken mogen inschuiven van alle kanten. Dit alles in combinatie met veel witruimte. Kortom, er is veel geoorloofd, zolang het maar niet te braaf is.

Overgangen instellen in een paar stappen

Geef je presentatie meer dynamiek door het gebruik van asymmetrische overgangen. Een eenvoudige manier om deze toe te passen is door te kiezen voor verschillende overgangen in je presentatie. Lees hier hoe je de PowerPoint trends 2019 toepast in jouw presentatie.

  1. Om overgangen in te stellen in je presentatie ga je naar de tab ‘Overgangen’. Hier kies je welke overgang je wilt gebruiken.

PowerPoint trends 2019 - STAP1

  1. Selecteer de eerste twee slides in je presentatie. Klik vervolgens op ‘vervagen’ om deze overgang in te stellen.

PowerPoint trends 2019 - STAP 2

  1. Selecteer slide 3 en 4 uit in je presentatie en kies voor de overgang ‘Duwen’. Bij deze overgang kun je kiezen van welke kant je deze wilt laten schuiven. Kies er op slide 3 voor om deze van onderen te laten schuiven en op slide 4 om deze van links te schuiven.

PowerPoint trends 2019 - STAP 3

  1. Speel ook eens met de duur van je overgang. Laat de ene slide langzamer inschuiven dan de andere slide. Deze optie vind je aan de rechterkant van de taakbalk, naast de overgang opties. Om een andere duur in te stellen selecteer je slide 3 en klik je op de pijltjes van de duur. Zet deze op 00,50.

PowerPoint trends 2019 - STAP 4

5. PowerPoint trends 2019

Van PowerPoint uit 1987 stappen we over naar Powerpoint 2019. Want jawel, voor de mensen die niet over willen stappen naar een Office 365 abonnement is er een nieuwe versie van PowerPoint beschikbaar. PowerPoint 2019. Ten opzichte van 2016 beschikt deze versie over de features Zoom en Morph, waarmee je meer dynamische presentaties kunt maken. Ook is het in deze versie makkelijker gemaakt om iconen (in .SVG bestand) een andere kleur te geven, en kun je je teksten eenvoudig highlighten. Een andere grote update ten opzichte van 2016 is het invoegen van 3D objecten. Het is mogelijk om 3D objecten te laten zien en te laten draaien door middel van Morph overgangen. Zelf aan de slag met 3D in je presentatie? Bekijk hieronder de demo die wij hebben gemaakt en lees hoe je dit zelf kunt maken via deze link.

PowerPoint trends 2019 - 3D

Bovenstaande features zijn trouwens al enige tijd beschikbaar voor mensen met een Office 365 abonnement. Wanneer je dit abonnement hebt, beschik je altijd over de nieuwste functionaliteiten.

Wat vind jij van de design- en PowerPoint trend 2019? Durf jij het aan om dit in je presentatie te gaan gebruiken? Laat het ons weten!

Over de schrijver
Als er iemand is die alles, maar dan ook écht alles weet over PowerPoint dan is het Ferry. Met zijn passie voor het vak en een hoog niveau aan expertise weet hij keer op keer weer een verbluffende presentatie neer te zetten. Van een next level design tot aan alle ins en outs, hij weet precies wat er nodig is om een boodschap succesvol over te brengen. Maar naast dat hij precies weet wat je nodig hebt, zorgt hij ervoor dat je geïnspireerd raakt door de tofste presentaties. Kortom, voor al je vragen, tips & tricks én inspiratie is Ferry de juiste persoon. Hij is niet voor niets dé PowerPoint expert van PPT Solutions!
Reactie plaatsen