De beste presentatie tips van TED
21 oktober 2016 
4 min. leestijd

De beste presentatie tips van TED

“Speak to inspire” zijn de woorden die onder ieder TED-filmpje verschijnen. Elke spreker wil inspirerend presenteren, waarbij de toehoorder op het puntje van zijn stoel zit. TED is begonnen als een jaarlijkse conferentie voor de vakgebieden technologie, entertainment en design. De laatste jaren zijn ze uitgegroeid tot een mondiaal platform en worden verschillende presentaties wel meer dan een miljoen keer bekeken. Wij vragen ons af wat we kunnen leren van de sprekers. Nadat we vele video’s hebben bekeken en het boek (impactvol presenteren) hebben gelezen, hebben we een samenvatting gemaakt van de beste presentatie tips volgens TED. Gebruik de adviezen niet als regels, maar gebruik ze als instrumenten. Iedereen heeft een eigen stijl en daar passen andere presentatietechnieken bij. En weet dat presenteren een vaardigheid is en daarom voor eenieder aan te leren. Oefening baart kunst!

Presentatie angst

Uit onderzoek blijkt dat presenteren de grootste angst van de mens is. Dit komt omdat we niet af willen gaan voor een grote groep en we onze reputatie hoog willen houden. Uit commercieel oogpunt gezien, hangt er ook veel van de presentatie af. Een goede presentatie kan relaties bevorderen en er kan meer sales uit voortkomen. Stel je voor; je belangrijkste klanten zijn aanwezig, jouw collega’s waaronder je manager zitten in de zaal en jij hebt de taak om het nieuwe product te laten zien in de presentatie. Ben jij dan degene die rustig blijft of heb je last van zenuwen voor een presentatie?

Een geruststelling is dat er maar weinig mensen zijn die geen angst hebben voor presenteren. Er zijn er een aantal die het talent bezitten om gemakkelijk en goed te presenteren. Het overgrote gedeelte zal de vaardigheden moeten ontwikkelen en veel oefenen zodat het presenteren makkelijker gaat worden en de angst verdwijnt. Met deze tips hopen wij de angst wat weg te nemen.

Hoe breng je een idee over?

De strekking van TED is dat iedereen een idee heeft dat de moeite waard is om te delen en een presentatie kan geven. Vandaar dat zij ook de slogan “Ideas worth spreading” hebben bedacht. Wat is dan een idee? Een idee is alles wat het wereldbeeld van andere mensen kan veranderen. Wanneer je een goed idee hebt om te presenteren, dan wil je daar zoveel mogelijk over weten. Een presentatie is dus ideaal om je nog verder te verdiepen in een onderwerp.

Eenmaal alle informatie verzamelt is het belangrijke om na te denken over hoe je jouw idee wil gaan overbrengen aan de toehoorders. Taal is een ontzettend belangrijk aspect. Aan de hand van een voorbeeld zal ik je aangeven waarom het zo belangrijk is. “Stel je een roze aap voor met een Hawaii bloesje aan, die danst op salsamuziek en daarna een aantal koprollen op de vloer maakt.” Je hebt nu een duidelijk beeld van iets dat nooit heeft bestaan. Taal heeft dus een idee in jouw hoofd gevormd. Jij moet wel een aantal woorden weten voordat je dit beeld in je hoofd kunt creëren.

Als je niet weet wat een aap is, dan wordt het lastig om een beeld te vormen. Om dit voorbeeld te verduidelijken wil ik je vragen om het volgende te lezen. “Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.” We kennen deze zin als “standaard” tekst die wordt gebruikt als voorbeeld in presentaties of website die nog niet klaar zijn. Waarschijnlijk heb je helemaal geen beeld gekregen van wat er nu staat. Ik hoop dat ik met deze voorbeelden duidelijk heb kunnen maken dat de woorden die je kiest, aan moeten sluiten bij het publiek waar je voor spreekt. Ideeën vormen in andermans hoofd gebeurt dus door middel van taal.

Wat moet je niet doen?

Er zijn legio manieren om een inspirerende toespraak te houden. Maar eerst een aantal stijlen die je beter kunt vermijden.

Verkoop

Onthoud dat je als spreker moet geven in plaats van nemen. Niemand wil een verkooppraatje aanhoren. Een voorbeeld van hoe het wel moet uit een TED-talk: Mensen rechten activist Bryan Stevenson had een miljoen dollar nodig voor een zaak aan het Amerikaanse hooggerechtshof. Hij vertelde een verhaal over onrecht in Amerika met nieuwe inzichten voor het publiek. Hij vroeg niet om het geld, maar maakte het op deze manier wel duidelijk. Aan het einde van het congres had hij al donaties ontvangen met een totaalbedrag van 1,3 miljoen euro. Zou hij iedereen hebben gevraagd om geld te doneren en gezegd hebben dat het voor een zaak zou zijn, dan was de kans kleiner dat hij geld zou hebben opgehaald.

Bekijk hier de TED-presentatie van Bryan Stevenson.

Voorbereiding

Bereid je altijd goed voor als je moet presenteren. Op het podium moet je duidelijk weten wat je wilt overbrengen aan het publiek. De mensen komen voor jou, dus zorg ervoor dat je ze ook iets kunt bieden. Een duidelijk verhaal, een inspirerende toespraak of een stevig betoog. Zorg voor structuur en een helder verhaal. Bazel niet zomaar wat. Volgens TED is dit een van de belangrijkste presentatie tips.

Bedrijfsdetails

Vertellen over je bedrijf is interessant voor de medewerkers die er werken, voor een buitenstaander is dat het niet. Je publiek zal afhaken wanneer je te lang vertelt overal het aantal medewerkers, de geschiedenis of de bedrijfscultuur. Het is anders als je jouw verhaal richt op de ideeën achter het werk.

Applaus

Elke presentator wil graag de bühne aflopen met een daverend applaus op de achtergrond. Voor toekomstige presentatoren kan dat nog weleens wat druk met zich meebrengen. Pogingen om met trucjes het publiek voor je te winnen kan erg gevaarlijk zijn. Je moet mensen inspireren en niet voor de gek houden. Jouw verhaal moet authentiek zijn en met passie worden verteld. Het verhaal moet de moeite waard zijn om een applaus te krijgen van het publiek.

De doelgroep

Het doel van een toespraak is om iets te vertellen waar jouw publiek wat aan heeft. Daar gebruik je een duidelijke verhaallijn voor. Maar hoe bepaal je een verhaallijn? Je wilt zoveel mogelijk te weten komen over je publiek, wie zijn ze, wat houdt ze bezig, wat zijn hun verwachtingen en wat voor punt wil je gaan maken? Kies een onderwerp wat inspireert en maak een duidelijke verhaallijn.

Meer presentatie tips ontvangen?  De aankomende tijd komen er nog veel meer presentatie tips over presenteren op onze website. Volg ons ook op LinkedIn om niets meer te missen.

Bron: Anderson, C. (2016). Impactvol presenteren – de TED methode. Geraadpleegd op 19 oktober 2016

Over de schrijver
Reactie plaatsen